icon

Prečo je toľko detí s diagnózou autizmus?

8. nov 2024

Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?

bosorkabb
8. nov 2024

Môj syn má 23 rokov a je atypický autista. Keď porovnávam diagnostiku vtedy a dnes tak je to teda veľký rozdiel.
Aj kedysi boli autisti len to nešlo diagnostikovať.
Napríklad môj bratranec ma cez 40 rokov a je autista. V minulosti však chudák zažíval peklo v škole.
Tak ako moja spolužiačka ktorej potvrdili diagnózu už ako dospelej.

zuzuliennka1
8. nov 2024

O 20 rokov bude zase aj diagnostika inde, naivne verim, ze aj viac a lepsie a dostupnejsie moznosti pre tieto deti, cele rodiny,… na to sa neda divat len optikou “paneboze co bude o 20rokov”… lebo bude A aj B.
Autisti, adhd, deti co sa vymykali “norme”, boli vzdy.
Len sa o tom vtedy nevedelo, nemalo to “pomenovanie”. Dnes vieme, ze su to diagnozy, ake diagnozy, mame nastroje a moznosti s tymito detmi pracovat. Sice malo, drahe, malo resp. skoro nedostupne,.. ale mame.
A ze rodicia nosia papiere, ty vnimas len tuto stranku veci. A to, ze ti ucitelia a pedagogovia proste nevedia a nechcu vediet pracovat s tymito detmi? To uz nevidis… Ucitelom sa nechce, maju zauzivane veci, su lenivi a pohodlni menit nieco, co im doteraz xy rokov fungovalo. Lenze to je dynamicky problem. Prisposobit sa treba. A ked to nejde z jednej strany, tak to musia riesit rodicia. Papiermi.

bosorkabb
8. nov 2024

A buď rada že takéto dieťa nemáš doma. Pretože potom by si videla a vedela aké je to ťažké, extrémne ťažké.
Keďže tomu prd rozumieš tak bude lepšie sa viac vzdelávať a občas radšej mlčať.

tetapetra
8. nov 2024

Tieto dg. tu vždy boli. Záležalo na tom, ako sa k tomu postavilo okolie. Kopec deti končilo v osobitnej škole a pritom stačila "barlička" . To,že ty máš 40r a nevieš o tom, neznamená,že to nie je, nebolo. A zase sa nehrajme,že my sme si nedovolili k učiteľom. Možno na ZŠ, nie,ale stredná škola bola neskutočný hardcore. Ja mám spomienky na ZŠ asi také, že sa po nás hádzali kriedy, kľúče, robili sme "hrusticky", stali v kúte, sedeli so založenými rukami. Učiteľka trieskala žiakom hlavu o tabuľu, učiteľ trieskal spolužiaka s ukazovatkom, ten istý o pár rokov podkopol hojdajucej sa žiacke stoličku,skončila s dokalicenou platničkou.

vreckovka2
8. nov 2024

Autorka, lenze ty neides pochopit to, ze diagnozu si ten rodic nevymysli. Velmi laicky. Nechapes aky je ten proces dopracovania k diagnoze narocny. To nie je tak, ze prides do poradne a na druhy den mas diagnozu. A ano, niektore deti do istej miery zvladaju ucivo a neskor sa diagnoza prejavi naplno. Moze to byt aj opacne, dieta sa javi ako dieta s diagnozou (napr. je zo zanedbane soc. prostredia). Pride do skoly, kde sa mu ucitel venuje a o rok uz nebadat diagnozu. Je slabe, ale diagnozu nema. Vzdy tu boli taketo deti. Ja som mala minimalne 3 spoluziakov s diagnozou na zakladke - mentalne postihnutie , adhd, asperger.

mamamasama
8. nov 2024

Čím viac čítam, tým viac žasnem. Moja osobná skúsenosť. Manžel je dyslektik. Diagnostikovaný v 38 rokoch na môj popud. Celý život bol v škole za hlupáka a pritom v dospelosti založil vlastnú firmu. Jeho/náš synovec diagnostikovaný v 13. rokoch. Aj to na môj popud, lebo jeho rodičia mali obavy, čo na to okolie. Normálne som nechápala. Radšej nechajú trápiť chlapca v škole kvôli predsudkom? Ale teraz, keď vidím,čo si za človeka sa im až tak nedivím. 👌🏻👏🏼👏🏼👏🏼

zuzulka558
8. nov 2024

Mam rešpekt pred deťmi ktoré naozaj diagnózu majú, ale ako píšeš veľa ich je len drzych a neviem co tak rodič uteká psychológovi a neprizná si ze aj on mohol urobiť chybu 🙂 mňa minule poucala za bránou škôlky babka dcerinej spolužiačky,, utiekla aj s kamoškou a hluchá moja 4 ročná zastavila až za bránkou na ulici ako som ju dobehla, samozrejme mala mini na rit a vyhresila som ju ze ďalej chodia auta ,,že veď boli len dve a oplašene tak sa stalo ze robím vedu 😡a nič sa nestalo sak to ze nestalo,, ale ich mala nemá výchovu žiadnu treskne sa o zem od jedu a ešte rodič sa jej podlizuje, mamka tiež keby ju mala vytrieska pochvali ju asi,,niekedy ako keby mali diagnózy dospelý rodicia a nie deti

autor
8. nov 2024

@zuzulka558 áno, tiež žasnem že sa tu do mňa tak pustili, nikoho tu neurazam, len som sa slušne pýtala...ako ja som to nemyslela v zlom. Ale tu človek sa fakt nemá čo pýtať...

zuzulka558
8. nov 2024

Netreba na to reagovať 🤣 mňa manžel naučil kašľať na druhých

autor
8. nov 2024

@zuzulka558 🤣🤣🤣

zuzulka558
8. nov 2024

So mnou sa veľa ľudí nebaví na okolí, keď viem ako to mam doma alebo niečo podobné a ide ma presviedčať o svojej pravde ze iba tak to je správne odpalim ich jednou vetou a mam pokoj

autor
8. nov 2024

@zuzulka558 No ja som malo asertivna...🤔

vilma7
8. nov 2024

Ako zrazu? Voľakedy sa možno schovavalimdoma, možno ani nechodili do školy.
Tu (vo Švajčiarsku) keď idem po ulici, všade človek môže, stretne ľudí s rôznymi dg, keď som na Sk, nevidím ani jedného. Prečo?
Lebo ešte aj teraz sú často po domovoch, alebo doma a ledva výletu na ulicu...takže ľudia s dg boli aj v minulostí, nie len v prítomnosti.
.

cafelatte
8. nov 2024

@zuzanockamt takže myslis ze poruchy sa dedia? A u tých čo sa to prvý krát vyskytne, ak to nezdedi, z čoho to môže byť, ved to je veľa samé poruchy a neuro problémy u deti.

zuzanockamt
8. nov 2024

@cafelatte Áno, sú aj dedičné. Nemusia to zdediť len priamo od rodičov. Napr. PAS je určite záležitosť genetiky.

milanemila
8. nov 2024

To, ze tebe to nejako pride je tvoj priblem a tvoje obmedzene myslenie. Za 40 rokov sa diagnostika posunula, kedysi to boli proste “zle deti” a dnes uz vieme, preco su “zle”. Rovnako ako pred x rokmi nikto neriesil celiakiu, intoleranciu napr na laktozu a podobne, to neznamena ze to neexistovalo.

milanemila
8. nov 2024

@bosorkabb zbytocne vysvetlovat, autorka temy by take dieta dala do laty, dostalo by vychovnu a “vymyslena” diagnoza by bola zrazu prec 🤷🏼‍♀️

hendikep
8. nov 2024

viete ze v kosiciach sa robi vyskum na laboratornych mysiach a prislo sa nato ze autizmus uzko suvisi s mikrobiomom zaludka? Vela sucasnych chorob ma podla mna suvis s nasou stravou a zivotnym stylom celkovo.

zuzanockamt
8. nov 2024

@hendikep Bolo by fajn, keby sa autizmus dal vyliečiť zmenou stravy.

scila
8. nov 2024

Tak u nás bola špeciálna škola pre deti s diagnózami, aj v škôlke bola špeciálna trieda. A detí tam bolo dosť. Len teraz sa tieto deti integrujú do normálnych škôl tak si ich uvedomujú aj ľudia, ktorí v mladosti s takými deťmi do kontaktu neprišli.
A tiež je môj osobný názor taký, že môže byť viac detí s rôznymi poruchami aj v dôsledku chémie s ktorou posledné roky prichádzajú tehotné ženy do kontaktu. Keď som videla to kvantum chémie, čo si ľudia kupovali do záhrad a striekali len na trávniky, pričom niektoré tie prípravky majú ešte aj na sebe písané, že spôsobujú vývojové vady u novorodencov., tak sa mi rozum zastavoval. Tak keď je pre niekoho dôležitejší trávnik bez machu a buriny ako zdravie, tak ktovie aké sú tam súvislosti.
A o strava plná chemikálií a hormónov tiež môže mať vplyv na vývoj a vývin.

domininini
8. nov 2024

Autorka... mne z tvojich reci vychadza akurat tak to, ze ty neznesies ak dieta ktore ma papier ma lepsie podmienky v skole co sa tyka hodnotenia, ako tvoje dieta ktore papier nema. Ludia co nemaju problem si ho najdu. Moj syn ma 7,5 r, ma ADHD a dalej sa sleduje koli porucham ucenia. Vies co nas to stoji sil ? Ja som doma na materskej s 2,5 rocnym, ktory sa sam nedokaze 2 - 3 hodjnh vklude hrat kym sa naucim so starsim ktory potrebuje mat absolutny klud a pokoj. A vies co je na tom najhorsie ? Ze ten moj 7,5 rocny si to sam uvedomuje ze mu to nejde tak ako by on sam chcel, tak ako to ide jeho spoluziakom. Ucime sa, venujem sa mu, hrame spolocenske hry, trenujeme. Ale ked jednoducho nevladze tak s nim nepohnem a 3 hodjnh sa snim ucim a on nevie ani n. Ty nevies ake to je ucit sa s dietom ktore ma poruchu, ake narocne to pre toho rodica aj dieta je ! Ja som vdacna ze mame ucitelku, ktora ho podporuje, dava zlepsene hodnotenie ved predsalen tie deti chodia do skoly aby da nieco naucili a nie, aby boli demotivkvane svojimi neuspechmi. Inak je maly dobry chlapec, ma velmj dobre srdce ale to adhd ho aj nas ovplyvnuje nielen v skole ale aj v domacom prostredi. Neries a nesud ludi pokial nechodis v ich topankach.

betulinka1
8. nov 2024

@tetapetra ty mas ake hrozne spomienky na skolu. Toto som nikdy nevidela ani nezazila.

terezkaarthuramax
8. nov 2024

Ked som bola malá bol.mojom.okolí autistický chlapec. Len kričal a behal hore dole s letákmi
Spolužiak mal problem.s pravopisom. Lebo je stale horšia a horšia doba preto toľko detí
Nemôžu za to

zuzulka558
8. nov 2024

@terezkaarthuramax oproti nášho bytu ma suseda vnuka autistu, dole suseda je hakliva keď príde na cely deň na návštevu, ale myslím ze autorka to myslela tak ze niektorí silu mocu diagnózu dať aj keď nemá a taky co ma ledva ju dostane na papier, stačí keď počúvam ako naozaj choré deti majú problém niečo dostať aj keď na to nárok majú 😪 alebo na SK tabletky neprístupné

pininka1
8. nov 2024

@zuzanockamt áno aj deti z mojej triedy sa ho zúčastnili. Co mam za tie roky ja odpozorovane, vek nehrá rolu, máme mladých aj starších rodičov, genetika určite v niečom, máme kopec súrodencov, aj deti rodičov ktorí sú autisti. Co som si ale všimla, máme veľa rodičov cukrovkarov I. typu

misicka31
8. nov 2024

Aj vtedy bolo toľko detí s poruchami,ale človek len mávol rukou a veď je ,,len sprostý"...

autor
8. nov 2024

@zuzulka558 áno tak som to myslela

kiki68
8. nov 2024

Ja som autista. Mam 39 a mam teda iba aspergera. Ale postup bol vtedy taky ze: poslali dieta ku psychologovi a ked bolo akotak normalne, tak islo do beznej skoly. Ked bolo uz za hranicou toho, co systemu pasovalo, tak islo do internatnej specky. Mna poslali teda do beznej skoly. Dobre, ze dnes uz mame ine moznosti. Hento bolo hrozne. A preco mame narast? Ved sa pozri ma to kde zijes a ake su problemy so zivotnym prostredim. Nasa generacia rastla v prostredi zatazenom strasnou chemiou, vsetky farby vysoko toxicke, sme generacia plastikovych tasiek, vreciek na vsetko. Dnes uz mas v kazdej placente mikroplasty, co cakame za nasledky? Ze to bude oki? Zjavne neni a nebude. Autizmus je z casti dedicny a potom cokolvek moze narusit vyvin mozgu uz v maternici. Nakolko nie sme tak daleko, tak nevidime, ze co presne sa u toho autistu deje odlisne. Mozno o 20-40 rokov budeme vediet.

fineta
8. nov 2024

Pretože každá druhá matka užívala antikoncepciu a xy iných zásahov v tele, ktoré sú proti prírode. A čuduj sa svete, keď sa to prejavuje, tak sa zamýšľame, že z čoho asi, prečo toto a tamto...

bielasovicka
8. nov 2024

Presne tak, ako hovoríš. Aj ja som už nad tým rozmýšľala...