Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze
Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...
@janickacrazy my sme tiež žiadne šaláty nerobili. Rodičia robili rôzne čalamády, dokonca sa pamätám že sa kedysi robili čalamády s pyrisiričitanom a jedlo sa to vo veľkom. Čiže zelenina na jednej strane bola, ale v surovom stave sa málo jedla. Všetko sa zaváralo a vitamíny sa takto likvidovali. Z kapusty urobiť šalát nikomu nenapadlo. Mrkva sa použila akurát tak do polievky, takže zelenina sa jedla väčšinou varená, sterilizovaná... ale ako píše karin, po roku ´89 nastúpili iné trendy v stravovaní, začali sem prenikať iné kuhyne ako slovenská a česká kuchyňa a konečne sa začali robiť zeleninové šaláty. Našťastie moja mama nabehla na tieto novšie trendy a potom začala robiť aj šaláty našťastie. Ale to školácke detstvo bolo veru bez čerstvej zeleniny.
nas je skolkar len teraz nastupil v septembri a nema este ani tri rocky a v jedalnicku sa nachadza takmer kazde rano vari skolske mlieko-moze to byt toto iste? stale maju karamelove, vanilkove, kakaove...nebola som z toho nadsena, doma nikdy nic take nepijaval
@aknaj to vazne si davas tych 6 lyziciek granka ako pisu na obale,...?.. v kategorii najpresladenejsia akoze zdrava vec pre deti bolo granko (ak das tych 6 lyziciek do salky co je teda asi tak tolko ako je v tom sladkom mlieku v krabicke) na druhom mieste ako najnezdravsia potravina pre deti... cislo jedna mal brumik... takze asi tak.... ako ja osobne ked som raz mala takuto vec nevyhodila som ju ale zriedila s mliekom 1:3 minimalne lebo sa to nedalo pit...
ako nevadi mi ze im chcu davat ochutene nech im to chuti... aj ked osobne s takymto postupom nesuhlasim... ale davat im vyslovene presladene a odvolavat sa na zdravu vyzivu... uf to je uz moc...
Smutné naozaj je, že deťom sú takéto veci ponúkané na pôde školy, ktorá by ako vzdelávacia inštitúcia mala ísť príkladom i v zdravom stravovaní. Je úplne bezpredmetné, ako sa deti stravujú doma. Ide skutočne hlavne o to, že škola má ísť príkladom v edukatívnych otázkach a tam patrí i zdravá strava. Ale čo sa čudujeme, často stačí si pozrieť jedálničky v školských zariadeniach.
Ešte smutnejšie je, že sa vždy nájdu rodičia, ktorí majú problém, ak si niekto dovolí ozvať sa poukázať na to. 😒
@katrin21 Tak aj moja babka a mama vždy v nedeľu piekli dáky koláč, to bola klasika. Ja napr. nepečiem koláče takmer vobec, lebo jednak sú nezdravé a po druhé sa mi ani nechce. Kysnuté koláče nemožem ani citíť, lebo sme ich mali vkuse a už sme to ani nechceli jesť. Minule mi mama poslala 2 koláče asi pol plechu dokopy, jeden kysnutý, druhý biskupský chlebíček, syn zjedol jeden kúsok, ostatné som vyhodila do koša. Nikto to tu nechcel.
hroza :(
@janickacrazy ja som piekla od 12r. bavilo ma to, ale skor zakusky a torty... tu doma uz menej,lebo sme vacsinou traja a moj tomu moc neda a sama zjest cely plech, to nem dobre 😀
takze vacsinou len babovka a hotovo... sem tam robim kysnuty slivkovy, ale ja ho jem malo,,skor detom, lebo mna z kysnuteho niekedy duje.. celkovo kysnute je nezdrave.. robim ho 2-3x do roka to je vsetko...
HOld, s dcerou sme byvali do 7r u mamy, ta ju naucila na sladke, mohla som sa aj o zem hodit.. takze sa odučame uz cele roky.. uz je to lepsie, ale stale preferuje sladke jedla... ked moze... je to proste uz v nej.... :( ale ja robievam aj šalaty a tie si da...
Kazdopadne, tie brejky nie su az taky grc, ako sa tu prezentuje, nech si baby fakt pozru zloženie.... jedna nieco povie a ostatne si neoveria a opakuju ako besne...davova psychoza....
Inak, 6lyzic granka? to sa da vypit? by ma striaslo... max. jednu -dve maximalne do šalky s mliekom, ked uz...
ale to nepijem uz roky rokuce.. nerobilo mi dobre mlieko na rano... tažke...
@katrin21 Moj starší syn zbaští všetko, mladší je masový, nemá rád vobec koláče, buchty ani zákusky. Ked majú v školke buchty, všetky deti sa tešia a on je neštastný a doma pýta masko a ryžu. 😀
@janickacrazy takze uz aj doma robene kolace su nezdrave? Vau
Ešte raz si dovolím vysvetliť o čo tu ide... Nejde o zdravú výživu mojho syna, o tú sa postarám, či bude na škole 1 alebo 10 brejky automatov. Doprajem mu aj sladké aj zdravé aj menej zdravé. Má rád aj buchty a zbožňuje aj šalátiky. Keď sme na nákupe, môže si vybrať jednu vec podľa svojho uváženia a raz je to kinderko a inokedy banán. Myslím, že toto mám zvádnuté a fakt to tu nepotrebujem riešiť.
Ja sa tu snažím poukázať na to, že štát z našich peňazí podporuje jednu konkrétnu firmu, aby vychovávala deti k údajne zdravým stravovacím návykom. To všetko na pôde školy a formou nechutného marketingu ovplyvňujúceho tak ľahko ovplyvniteľné deti. Toto fakt nie je ok.
@moni244 Tak samozrejme záleží na tom aké koláče, ale ak máme na mysli normálne klasické, tak ja na nich nič zdravé nevidím, biela múka, kopa cukru, nejaké vajíčko a upečené ovocie. Samozrejme,dá sa spraviť aj zo špaldovej múky, bez cukru, nejaký cukinový napr., ale to mne osobne zase nechutí, takže také ani nerobím.
ja sa nestačím diviť z niektorých príspevkov..........moja babka robila nenormálne koláče...áno z bielej múky, s cukrom a dokonca aj s vajíčkom....a viete čo, sme tu, celá rodina.....keby som si mala dať vynikajúci špaldový koláč bez cukru a vajíčka....tak to si radšej nedám. hold teraz je taký boom, že všetko bio, biela múka je smmmrť, cukor je smmmrť......
ked si spomeniem na moje stravovanie v detstve, tak sa cudujem, ze este zijem a nevyzeram ako slon. ovocie a zelenina mi nechutili, fungovala som iba na krupici, pudingoch, palacinkach a ostatnych zdravych sladkych jedlach 😀
okrem toho som mala kazdy den nejaky keksik alebo coko. uplne najidealnejsie to bolo v nedelu - kolac piekla aj mama aj babka - klasicky kysnuty z bielej muky a upecenym ovocim (v zime väcsinou kompot).
v skole nam istu dobu fungoval "pitny rezim" - v tej dalekej minulosti boli popularni gumkaci, tak samozrejme, ze v ponuke bol gummidzus 😀 - strasne presladeny, ale super chutil. a moje stravovanie teraz? moc sa nezmenilo, akurat jem trochu viac ovocia a zeleniny, sladke vody mi nechutia, ale kysnuty kolac, sladkosti a kludno aj parky, chipsy sa najdu.
@janickacrazy vies co, mne uz toto prehananie zo zdravymi vecami lezie hore krkom, je to az trapne niekedy, ako sa niektore snazia vsetko odsudit na nezdrave a nahradzat kvazi zdravsimi alternativami
@moni244 No vieš, možno preháňam, ale u nás ma k tomu viedli vážne zdravotné problémy u staršieho syna, začala som sa zaujímať o alternatívnu liečbu, lebo klasická medicína mu nedokázala pomocť. Po totálnej zmene nášho jedálnička plus dalšie veci k tomu sa synovi veľmi výrazne polepšilo, preto na zdravú stravu nedám dopustiť. Ten, kto nemá zdravotné problémy možno nepochopí. Mne je jedno ako sa kto stravuje, ale tak nech mi nikto netvrdí, že koláče s bielej múky a s kopou cukru sú zdravé.
@daniela1978 ... to nie je boom, to je adaptácia na situáciu na trhu a snaha o zachovanie si zdravia pri dnešnom vplyve marketingu. Kedysi to v obchode s potravinami vyzeralo trošku inak, bolo pár čokoládiek, cukríkov a dobošiek, dnes je mega regál, kopec značiek, z každého obalu na teba kukajú Mimoni, Spiderman a Monsterky,... kedysi bol biely jogurt a jahodový jogurt a aj ten mal skôr kyslú ako sladkú chuť... dnes máš stracciatela, čoko, vanilkový, keksíkový, s cukríčkami, s piškótkami, dezerty v kelímkoch, tyčinkách, s pribalenými nálepkami, tetovačkami či puzzle,... kedysi za čias našich mám školské mlieko znamenalo mlieko a nie mlieko + cukor a glukózový sirup, škrob, aróma, stabilizátor karagénan, guarová guma, farbivo, soľ a umelé vitamíny (to je zloženie brejky mlieka)... atď atď... a kedysi sa deti viac hýbali, nesedeli pri PC a televízoroch, ale behali vonku. Všetky tieto zmeny (a aj ďalšie) priniesli zvýšenú obezitu u detí. Marketing nás vychováva k tomu, aby sme kupovali Kinder mlné mlieka, Bebe dobré ráno s energiou na celý deň, Brumíka na raňajky a pod. Takže to, že niekdy boli koláče z bielej múky a cukru zdravé a ok, bolo preto, ze celý denný jedálniček vyzeral trošku inak.
@janickacrazy tak, tak, súhlas. Možno polovica mamičiek, čo odsudzujú tento boj o zdravšiu stravu majú doma deti s diagnózami ako ekzém, znížená imunita, chronické zápaly, hyperaktivita, atd... a ani netušia, že zásadná zmena stravy im s týmto problémom môže pomôcť.
@vilaamala je to fakt svinstvo ze taketo produkty su dotovane statom ... pritom tie peniaze podla nastavenych pravidiel mohli byt napr. vyuzite na nakup syra jedalnou do varenia ... co by usetrilo naklady a umoznilo kupit kvalitnejsie suroviny ... alebo trebars aj v tom automate by mohli byt syrove nite a parenice co maju deti radi ... nefer je ze to vytvara natlak medzi detmi, ti ktorych rodicia nepovolia mozu byt zo strany ostatnych vysmievani a pod ....
@stanislavao No poviem Ti - že možno aj hej ... Pokiaľ človek nemá zásadné zdravotné problémy, môže hádam občas aj vyprážané a iné "zdraviu škodlivé" jedlá okoštovať, čoby nie ?
@aknaj to nie je celkom pravda... ziaľ nie len rodičia vplývajú na deti. Denne trávia cca 7-9 hodin v kolektíve mimo domov, uznávajú aj iné autority - učitelia, vychovávatelia, tréneri, iní dospeláci, vplýva na ne reklama, média a mediálne známe osobnosti a v neposlednom rade iné deti, ktoré to doma nemusia mať podchytené tak dobre ako to majú tvoje deti. Keď moje dieťa príde do kolektívu, kde cez prestávku ďalších 20 detí vybalí sladený nápoj, na chodbe bude rada pred brejky automatom a deti si budú na narodky rozdávať čokoládky, vychovávateľka mu povie, aby si dal cukríček od kamaráta, že bude viac vládať na futbale, do toho mu večer z telky pôjde reklama na brumíka a v jeho obľúbenom detskom časopise inzerujú "zdravých" kostíkov s lentilkami, tak asi nebude stačiť keď mu ja za tie 3-4 hodiny večer, keď si musíme urobiť úlohy, stihnúť tréning, večeru, byť trošku s rodinou, umyť a spať pomedzi iné veci budem vysvetľovať, že veľa cukru škodí... Navyše keď je taký chutný...
@najaaa ja som to chutnala, ked bola dcera mala a mne to velmi chutilo, tak neviem.... ved mlieko a glukoza, cize cukor + prichut.
horsie je, ked s v malinovkach a sirupoch umele sladidla.. vselijake sachariny... uz ani zavinace si clovek nevie kupit, aby v nich bol cukor, ale je tam sacharin.. des a hroza. Cukor treba obmedzit, ale nie nahradit umelinou...
@vilaamala tá mamina, ktorej som to písala má 2 ročné dieťa, hádam s ním trávi najviac času a má možnosť zasahovať do toho, čo jej dieťa je a pije
ak ho naučí piť čistú vodu a nesladené nápoje, dieťa sa na to naučí .... aj moje deti tak boli naučené a aj teraz, ako väčší pijú čistú vodu
samozrejme, raz za čas, mimo domu sa dostanú aj k iným nápojom, ale všetko je zatiaľ v norme, takže nemám dôvod im zakazovať mliečny sladený nápoj z automatu v škole
@meluela mne sa zda najviac nefer ze tam je cukor. Deti maju rady cukor a je jedno ci to doma poznaju a jedia casto alebo menej casto. Existuje nejaka hranica ktoru tie deti maju kam az pojdu (zdrave deti, ktore maju rady sladke) s konzumaciou cukru. Ak maju doma mnozstvo sladkosti tak v skole mozno nekupia 5tych napojov ale len jeden dva. A deti co maju sladkost raz za tyzden si nakupia 10. V sucte je to mozno jedno a to iste. Takze asi taka matematika ze to dieta co neje cukor doma je jak odtrhnute z retaze a zje ho potom naraz vela...je o tom ze to ktore ma denne sladke tri razy tak ma tu hladinu aj vyssiu, ale nekupi tolko sladkeho naraz. Maminy, inak zasnem nad tym co tu niektore pisete ze taky prvak si ma vediet urcit hranicu, ze on robi tak preto lebo doma nema cukor (mozno nema ani ekzem) a ze on si nema kupit. 6-9r dieta nie je na svojej psych.urovni schopne odolavat takemuto tlaku. Cukor a v kombinacii s pocitom kompetencie (moct si nieco kupit, rozhodovat) plus rovesnicka skupina. Akoze toto je jasna manipulacia, toto bolo usite na mieru, na objednavku. Mne to napriklad vadi aj ked sa ma to zatial netyka, ale povazujem to za neeticke. Aj reklama a marketing by mal dodrziavat nejake pravidla, aj ked teda nebudu si to kontrolovat sami, ale na to su prislusne urady. Toto sa mi zda cez ciaru. A dotovane statom... Ja by som prijala potom aby dotovali napr.detsku stomatologiu, jedno osetrenie a polka rodicaku tatam.
Tiez nerozumiem argumentu ze naco to riesis, su aj horsie veci a vacsie problemy... Vzdy sa najde nieco ci je vacsi problem, nez to co nas prave pali, zato ale nemusime neriesit nic, byt spokojne, ze vsak moze byt aj horsie.
Raz som si vypocula rozhovor od vedlajsieho stola v kaviarni kde si dohadovali kseft take male ryby, riesili nieco podobne, predat detom v skole humus, riesili tam ze klasika, nejakym detom to daju aby nalakali aj ostatne takto a ze ked to bude mat taka hviezda triedy tak aj ostatne budu chciet byt in a kupia si to a ratali ze kolko rodicia davaju detom na desiatu a ako od nich dostat celu tu sumu, co im este mozu ponuknut nech z toho vytazia maximum.
@katrin21 ja si tiež myslím, že brejky mlieko je humus a to som si zloženie preštudovala a neopakujem len ako besná... Takže: mlieko, cukor, glukózový sirup, škrob, aróma, stabilizátor karagénan, guarová guma, farbivo, soľ a umelé vitamíny... jediná nutrične hodnotná zložka je mlieko (aj o tom by niektorý výživový experti polemizovali, mlieko je veľmi kontroverzné, ale to tu otvárať nemusíme), všetko ostatné je v brejky mlieku na to, aby to bolo sladké, farebné, hustejšie a aby to voňalo nejakou vôňou napr. ako jahoda, aby ľudia mali pocit, že pijú jahody rozmixované v mlieku... Ja svojim deťom teda radšej dám vypiť to čisté mlieko, lebo ich telíčka podľa mňa nie sú odpadkový kôš...

jo a vecer pri telke nam mama supala jablcka... to bolo nase ovocie...