Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze
Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...
@meluela este pri tom alkohole a cigaretach by to bolo aspon trochu v tom ok ze je to hnusne, nebudu to 6rocne vyhladavat. Ale cukor? Ja neviem, ja nerobim napr.halo z bieleho cukru, aj ked radsej sladim medom, sladom. Ale male dieta nemoze takemuto tlaku odolavat. Naco to zakazali v bufetoch? Aby nebolo na vyber a zisk siel len do jedneho vrecka?
@aknaj no ved to ze deti tych sladkosti pojedia dost ... aj ked to nemaju doma na dennom poriadku.... lebo jednoducho okolnosti sa najdu a zakazovanie vedie presne k opacnemu vysledku... a prave preto by som nerada aby sa naucil, napriklad domaci kolacik od susedy ktora je cerstva babka tak vypeka co to da a mali samozrejme ponuknute neodmietne, zapijat sladkym mliekom... ved by mi behla kolo domu este o pol noci 😀 z tolkeho cukru
@vilaamala ja to nepoznám... tie sladené mlieka a ani ich nekupujeme, teraz dcéra nastúpila do školy do 1. triedy v BA a hned bolo rodičovské, kde sa hlasovalo o zrušení totho automatu, našťastie že pozitívne.... tiež by som jej to nedovolila... hnus
nosí si nakrájané dve jablčka do školy a poceste domov ich zhtne..... je to lepšie
Bola by som radšej keby deti mali v tých automatoch čisté mlieko, môj syn ho doma málo čo pije, keď ja som bola dieťa vkuse prevarené mlieko sme pili z veľkého pohára, doteraz pri 30dke si ho nevieme aj s bratom odpustiť 🙂
@vilaamala vies si predstavit, co je to 8% tych doplnkovych zloziek, zo 100? to je uplne zanedbatelne...
ciste mlieko byvalo v skolach, ked sme boli deti, pamatam si " mliecne desiaty".. sacok pollitroveho mlieka..
rodicia to platili a decka sa s tym oblievali a koncilo to vyliate v umyvadlach..
osobne neochutene mlieko nevypijem, nechuti mi....
a mas pravdu, mlieko celkovo by sa malo obmedzit... ja dcere kupujem kokosovo ryzove a obycajne len do varenia, obcas pudingk,ale malicko...
ale v globale mi tie brejky az take strasne nepridu pri tom vsetko , co dnes deti ine a horsie konzumuju....
@katrin21 ako ved keby len to sadke mlieko existovalo tak v pohode ale oni tie desne veci ktore spominas zapiju tym mliekom sladkym a uz su precukreny na tyzden... ale inak ja mam na pliecne desiaty vyborne spomienky... nam nedavali pol litra mlieka v sacku,.... mavali sme babovku s poharom mlieka (babovka kysnuta ale trochu sladka) alebo lupacku alebo krupicovu kasu plny polievkovy tanier na ktorm bola asi lyzicka kakaa s cukrom ... takze o cukor nas neokratili ale bol z mierov a bolo to super... ziadne oblevanie mliekom a vylievanie do umyvadla si veru nepametam... ale asi je to individualne
osobne si tiez nemylim ze mlieko je take terno v stravovavni ale zdrave podla mna je rovnako ako syri maslo olej chlieb zelenina.. a tak... ale tiez ho nasilne do deti pchat nemienim a som skorej ked uz za jogurt ... ale nas mali ma mliecko rad.. aj ked ma len pol pohara denne .. ale aj ostatneho papa ako vrabec tak to mu staci 🙂
@vilaamala Tak ja naozaj neviem, ale je mi to smiesne, ved sa jedna o mlieko.... A ked nechces, aby ho tvoj syn pil, nekup mu to, nenabi, ci co sa s tym robi a hotvo. Mozno ina matka je cela stastna, ze jej dietko vycuca aspon trosku mlieka 😀 . Vsak nerobme z toho kauzu akoby islo o jed. My sme mali tiez v 80rokoch mliecne desiaty a to s roznymi pofidernymi prichutami, napr.citron si pamatam a sme tu. A vsetci sme sa svorne tesili ked budu milacikovia, sladkyyyy ako fras, alebo termixy, tiez sladkeeee a co? Neboli bio, nebio, filtrovana voda a kadejake kanvice a sme tu 😀 , mlieko sa zvycajne vylievalo, ale aj to podla prichute, kakaa tiekli vacsinou dole hrdlom.
@oskvarka tak to ste mali uz asi ine mliecne desiaty, si o nieco mladsia.. v skole krupicovu kasu?? to by ako realizovali? boli take sacky, normalne ako byvalo aj mlieko v sáčku... a to vacsina deti aj tak vyliala.... niektori jedaci , co milovali ozaj velmi mlieko, to vypiili, ale ja skor sa vylievalo... veru tak..
Mlieko je OK , ked preslo fermentacikou a cize ako jogurt, ttvaroh.... syr.. cize mliecne vyrobky OK, ale samotne mlieko pit veru nie je uplne dobre pre nase creva...
@maciatkolulu ale veru termixy byvali vyborne, pamatam si pistaciovy a jahodovy, pre mna boli naj .. jedli sme to prstom z kelimka 😀
@katrin21 no niekto to znasa niekto nie.. moj muz ma tiez intoleranciu na surove mlieko takze tiez doma nepestujeme pitie mlieka na litre ale ja mam napriklad rada a nic mi to nerobi aj mali ma rad tak mu dam - tiez mu nerobi zle... a take mliecko z jahodami a troskou cukru mixnute.. mnam mnam 🙂 uz nech je zase leto 🙂 ... ako mna hlavne napadlo ze ako to tie deti mali s tych sacikov pit ved to je hruza... u nas davali desiatu v skolskej jedalni mali sme ju priamo v skole prestavka bola dlhsia tusim 30 minut... alebo 25 nepametam presne.. neviem ci to nebolo nejako aj tak ze niektore deti mali tu prestavku skorej ine neskorej .. nepametam si presne...
@katrin21 no pri prídavnych látkach je 8% bohate veľa, nemôžeš predsa porovnávať mlieko a farbivá, arómy, zahuštovadlá a stabilizátory... a s tým, že pojedia aj horšie veci... áno, to je veru pravda... ale nedotuje to štát z daní a nepredáva sa to na pôde školy a nevedú sa o tom prednášky, že je to zdravé...
@maciatkolulu tak tak...ja mam v rodine tetu....celý zivot na ,,zdravej strave,, a na diete - vyzerá fantasticky ked sa nahodí, chuda ako trieska. Deťom varila len na vode - bez tuku, kura sa pieklo len vo vlastnej šťave, pripadne pečene cvikly , slaninka, klobaska, maslo tabu a kadejake vysoko zdravé šalaty, na vianoce majonézák z nízkotučného jogurtu! Coca cola alebo Fanta ked su sviatky ako Vianoce, Velká noc ??? Nie - nezdravé. Obaja synovia obézni!!! Obaja cez 130 kilo...lebo ked chceli niečo normalne tak nie, že je to nezdravé. Tak sa išli najesť ako pubertiaci do ,,picérie,, za rohom a zapili to tou colou čo im bola odopierana ..a potom to začali robiť pomerne často. Proste chceli sa normálne najesť. Dat si ,,normálne,, mäso na šťave s ryžou a pod alebo niekedy vyprázaný rezen so semiakmi.Maju uplne dotentene stravovanie...a furt bojuju s jojo efektom. Ale ona si to neprizná ....to su typy ludí, pred ktorými ti aj chutiť prestane lebo vidíš tie pohlady. Ja nie som zastanca hranolkov ani ,,mekdonaldu,, ani u nás ako bezne pitie nenajdeš colu a ine veci. Ale ak mame oslavu čo je tak 2 x do roka plus vianoce, velká noc tak kupim aj jednu colu, fantu aj vineu...a majonézák čo mám 2x ročne si prosím ze ,,echt,, a nie ziadne jogurtové sračky. Aby sa mi potom deti ,,odtrhli,, z reťaze a vrhnu sa hlava nehlava na všetko čo sa im dostane pod ruky ked ja už na to nebudem mať dosah. Všetko s mierou.
@sardinka335 nepijem lebo som to raz ochutnala a aj mala a nechutilo jej to. Mna dav len tak lahko nezmagori, len som si povedala svoj nazor, ze ak sa uz ide robit akcia aby deti pili viac mlieko, mali by im dat cerstve mlieko, tot vse.
@oskvarka normalne , to sa zubami odhryzol kraj a pilo sa... 😀 kto mal noznicky, mal, kto nie, odhryzol... vtedy bolo vsetko ine... 😉
mne skor a viac vadi, ze idu v jedalnach varit jedla zo soje, pritom soja je najviac GMO modifikovana potravina a na SK sa velmi nikdy nejedavala...
@katrin21 Teda toto počujem prvý krát, že pilo sa zo sáčku. U nás teda nie, nám to dávali normálne do hrnčekov v jedálni, vačšinou bol rožok a hrnček mlieka, niekedy bol jogurt alebo kakao. Ja som mlieko čisté nemala rada, nechodila som na mliečnu desiatu, ale občas som išla s kamoškou,tak som videla, čo tam dávali.
@janickacrazy tak neviem, ako to mal ktory kraj, alebo okres, ale u nas to bolo len takto.. ziadne hrnceky, kde by to aj davali ked skola bola velkaaaa a mala niekolko pavilonov? to by sa nedalo...
Do triedy sa doniesla prepravka a decka si brali z nej mlieka.. sem tam byvali aj kakaove, ked si niekto priplatil.
nechodila si na nejaku mensiu skolu na dedine? mozo tam si viem predstavit tie hrnceky...
ale ja som chodila na velku ZS v meste...
@janickacrazy presne takto to bolo ako píše @katrin21
mlieko bolo v sáčkoch, pol litra alebo 3 deci myslím, buď čisté alebo kakaové, nechutne tie sáčky smrdeli, lebo to bolo celé mokré, prípadne niektoré mlieko vytečené 🙂
alebo potom ešte Dolinka, to bolo niečo medzi mliekom a acidkom, jahodová príchuť
a nebol k tomu žiaden rohlík ani nič iné
nosili nám to cez druhú prestávku, vo veľkých plastových bedničkách, počet kusov priamo na triedu
ja som o tých automatoch zatiaľ ani nepočula, pýtala som sa teda dcéry a povedala,že im hovorila triedna ,že riaditeľka umiestenie automatov na školu odmietla a malej je to jedno ,lebo ona také mlieka nemusí...tak chvalabohu...ja takéto ťahanie peňazí z vreciek rodičov cez deti nemám rada a koniec-koncov dostávajú plnohodnotnú desiatu do školy a žiadne Rajo ochutené mlieka k tomu nepotrebujú 😉
No..a dufam ze všetci to mliečko kupujete v tetrapakoch v ,,nákupáku,, a ideálne v akcii. lebo kto je ochotný a moze si dovoliť dať skoro 2 eurá za 1l mlieka ze? Ked vidim to plnotučne rajo čo sa tvari na mna v regali to ,,mlieko plus,, .. 🙂 Jasne a teraz ma tu začnu niektore presviedčať ze na balkone maju kravku alebo chodia niekde do mliekomatu 😖
@aknaj aaaano, nejaka Dolinka sa mi mari.. to sa dalo, to bolo chutne.... ale ja som tie desiaty celkovo nemavala, kedze mlieko nemusim studene, ale dali mi ochutnat a ta dolinka bola OK.... take sladke mnam...
a pravda je, ze dnes akekolvek mlieko,ked nie je z automatu, je vlastne voda...
@janickacrazy áno zo sáčku a používali sa na otvorenie sáčku vlastné zuby 😀 A tie sáčky lietali po celej triede, myslím, že časom s mliečnymi desiatami aj prestali...
@sardinka335 jasné, to nevieš? kto dnes nepestuje, nechová, nekupuje od lokálnych predajcov ale nakupuje v klasických obchodoch, tak si neváži zdravie a nezáleží mu na rodine? 😉

@aknaj no neviem dufam ze ano.. ale skoloupovinne deti uz vychovava viac skola a spoluziaci ako mi.. kedze s nimi travia vela casu... ale samozrejme ze sa o to pokúsim.
zatial to mám jednoduché ked je stále len s nami... pije vodu a nema dovod riesit preco nieje sladka a tiez ciste mlieko a hovori mnam mnam... tak dufam ze mu to ostane