icon

Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze

vilaamala
5. okt 2015

Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...

maciatkolulu
6. okt 2015

@katrin21 tak aj my sme mali sacky a tyzdennici ich vlacili, ked boli milaciky, termixy bola bitka, ked mlieka, tak ucitelka zhanala prihlasenych, pilo sa cez druhu prestavku a sklbalo sa zubami, nechtami 😀 a zjavne sme zdravi...

bubinko1506
6. okt 2015

nas pitny rezim bol tiez v sackoch a to som chodila na dedinsku skolu. gumidzus sme vypili vsetci, ale mlieko sa väcsinou vylievalo. mlieko ani kakao nepijem od 2 rokov, jedine mlieko, ktore zvladnem je salko, piknik alebo pikao. samozrejme ze krupica a podobne mi nevadia, aj ked je tam mlieko. mm ten vypije mlieko v pohode, ale mne smrdi a napina ma z neho.

katrin21
6. okt 2015

@bubinko1506 presne som na tom ako ty.. krupicovu kasu mnam, ale mlieko ako take nie...

aknaj
6. okt 2015

@0silvia0 takúto nie, ja si len ružovú pamätám, takže bola asi jahodová
ale toto bolo fakt perfektné, aj chuť aj konzistencia a nebola v sáčku, ale kelímku, takom hranatom

0silvia0
6. okt 2015

@bubinko1506
@katrin21
mám presne taký istý vzťah k mlieku, mne mlieko vyslovene smrdí, hlavne ohriate, a nevypijem ho ani ochutené...

0silvia0
6. okt 2015

@aknaj áno pamätám sa na Dolinku, ja som mlieko nikdy nemala rada, ale táto Dolinka bola dokonalá 🙂

maciatkolulu
6. okt 2015

@0silvia0 jeeeeej mnaaam Dolinkaaaa, ako by si som si dala

sardinka335
6. okt 2015

@maciatkolulu a my sme potom išli zo školy a cestou sme sa ,,stavili na moruše,, liezli na strom a jedli, neumyté samozrejme a ked sme behali po vonku a uvideli niekde mirabelky tak to bolo ...len sme stáli pod stromom a jedli a neriešili.
A ked sme mohli kupili sme si pikao až nás z neho škriabalo v krku od tolkeho cukru....nepamätám si ze by niekto z nás bol ,,hyperaktívny,, po škole a povinnostiach šup na bicykle, korčule, behali sme kade tade a ked začali svietiť lampy tak to som vedela ze už domov - mobili neboli. Obezne dieťa si musela hladať lupou. To už bolo ked niekto bol tlstý, ale bezne to nebolo.

vilaamala
autor
6. okt 2015

@katrin21 no inač s tou sójou by sa malo veru niečo robiť. Nie len že je GMO, ale nefermentovaná veľmi zaťažuje trávenie a o detskom ani nehovorím a tiež pre hormonálny systém to nie je výhra... Aj na tomto vidno, akí "odborníci" robia rozhodnutia o zdraví nášho národa. Vo všetkom sú prachy... sója je lacná, tak ju poďme napchať všade. Pestuje sa jej u nás kopec, hlavne pre hospodárske krmivá dobytka, no ale zrejme spotreba mäsa klesá (alebo skôr produkcia, lebo tú nám EU znižuje), tak je sóje prebytok, tak šup s ňou do školských jedální... však detský organizmus znesie veľa... 😒

bubinko1506
6. okt 2015

@0silvia0 @katrin21 dolinku nepoznam, ale to bude asi tym, ze som od vas o nieco mladsia. co to je alebo bolo?

janickacrazy
6. okt 2015

@katrin21
@aknaj
@0silvia0 Ja som bývala v meste a u nás sa chodilo na mliečnu desiatu normálne do jedálne s lístkom ako aj ked sme išli na obed, kuchárka stála pri okienku a deti si brali rožky a mlieko v hrnčekoch. To s tými sáčkami som fakt nepočula, to muselo v tej triede vyzerať, ked sa dakomu vylialo. Zaujímavé, že to rodičom vtedy nevadilo, že deti trhali sáčky zubami, fakt ste ma tým trochu šokovali.

eeffka
6. okt 2015

@janickacrazy to nic ze trhali zubami 😀 , ale skus sa z toho napit a neoliat
tak sa trenovala jemna motorika 😀 😀 😀
ja som z KE a boli sacky

katrin21
6. okt 2015

@eeffka ale dalo sa to.. aj dzusiky take byvali, ze sme odhryzli a boli, nieco ako teraz ej Caprisonne 😀

@janickacrazy no ved ono tie desiaty nemali dlhe trvanie, rodicia si uvedomili, ze vyhadzuju peniaze a decka to viac vylievaju ako piju...
@bubinko1506 to bolo ako jahodove acidko.... tusim to bolo v takom tegliku,ako acidko je dneska tiez, nie v tetrapaku, ale taky ten teglik s hlinikovym víčkom.. to sa poodchylilo a pilo sa 🙂

katrin21
6. okt 2015

@vilaamala vies co je uzasne ? v lete sme boli v Rakusku, Niederosterreich a celu cestu sme po bokoch cesty na lukach videli kravy. Nebolo kuska, kde by neboli.. sem tam domcek, kravicky sa pasli a tak....
Tam si ludia vazia kvalitne masko, aj mlieko... tu nie... tu su max. hromadne kraviny s malym vybehom...ale hentake, ze malicke farmy uplne vsade od Viedne dole smerom.... to tu nevidis....
Smutno mi bolo z toho, aká sme my , Slovaci, blbí.... :(
sa necudujem chovatelom dobytka, ze minule strajkovali, ze mlieko po 20centov na liter je pre nich likvidacne, tolko od nich beru mliekarne... a nam ho predavaju po eure... a este riedia vodou... ☹
A masko, ani nehovorim...... dobra hovadzina je nadovsetko....
kazde zviera, co je/ spása zelene ( travu a pod.) , a to krava je, je najzdravsie.....

katrin21
6. okt 2015

a najvacsia lahoda, co sme ako deti mohli mat bola NUGETA v malickom tegliku... aj dnes ju predavaju, ale chut to uz nie je taka, ako kedysi.... tiez sme ju prstom vyjedali, lebo casto lyzicky neboli uz pribalene 😀

bubinko1506
6. okt 2015

@katrin21 aha, dakujem za vysvetlenie. toto si nepamätam, ale spytam sa muza, ci si spomenie 🙂 u nas sa tiez trhalo zubami a veru to niekedy stalo za to.

vilaamala
autor
6. okt 2015

@katrin21 to je kvoli tomu, ze EU sa rozhodla, kde sa bude chovat a pestovat a tam idu dotacie... u nas naopak dostavaju druzstva dotacie za to, ze namiesto sadenia alebo siatia zatravnia... pre EU sme krajina lacnej pracovnej sily, preto tu buduje priemyslene parky ale polnohospodari dostavaju zlomok oproti tym europskym... EU nase polnohospodarstvo pekne systematicky likviduje...

katrin21
6. okt 2015

@vilaamala ano a preto ja davno hovorim, ze treba z diktatu EU vystupit.. likviduju statom nezavislost.. lebo stat ked je zavisly, je ovladatelny a podriadi sa :(. Je lahko vydieratelny, lebo lahko nastane hlad...
Ved uz aj domace chovy obmedzuju, pestovanie zakazuju, chovy kontroluju, zabijacky musis ohlasovať.. choreeeee

aknaj
6. okt 2015

@janickacrazy ja som z BA, normálna klasická veľká škola a fungovalo to tak, ako som napísala 😉
žiadne hrnčeky, veď to by bola práca naviac pre kuchárky
prepravky sa doniesli do tried a tam sa aj konzumovalo, kto nechcel, nezobral si
a nejaký veľký bordel si z toho nepamätám, vtedy mali deti rešpekt aj voči upratovačke, nie ako teraz
pilo sa z toho celkom v pohode .... no a hygiena ? 🙂 kto chcel, umyl si sáčik, kto nechcel .....

ella555
6. okt 2015

@eeffka Ja som z Ba a veru tiez boli sacky v prepravkach, ale nam k tomu tusim davali take oranzove slamky. Tymi sa to akoze malo pit.

altaya
6. okt 2015

@vilaamala u nas na skole to cez velku prestavku deti kupuju vo velkom. Plus chodi taka pani a predava vo vrecuskach fornetti alebo mini pizzu. Ja som to brejky neochutnala, pravdupovediac, viem ze ny som to nedopila. NECHAPEM preco nepredavaju ovocie, ale fornetti.

sardinka335
6. okt 2015

@altaya lebo ovocie by takmer nikto nekupil... 🙂 u nas ovocie dostavaju k obedu.Aj to mnohé deti nechcu..Neraz sme riešili ,,kauzu,, ze jedno dieťa malo trs bananov v rukách alebo 3 kila jablk v sačku lebo ze kto nechce mu ma dať... 🙂

altaya
6. okt 2015

@sardinka335 no..nie sú na to zvyknuté, aby jedli ovocie. Ale na druhej strane, jedáleň sa ako tak snaží. Je to na škole, či povolí predaj pani s fornettami alebo niekomu so zdravšou alternatívou. Škoda.

sardinka335
6. okt 2015

@altaya ved ked pride niekto s ovocím tak ho iste neodozenu - ak bude zaujem tak dostane priestor. U nás davaju deťom raz týždenne tie šťavy od ,,dobrých jablk,,.
Ak na niečo nie su deti zvyknuté tak to maju z DOMU!!!! Tam už prišli len s istými návykmi od slušného správania az po sposob stolovania. Inak kopa detí si aj nosi ovocie a aj ho papa a kludne si daju aj brejk...žiadne šialene skupovanie brejkov sa nekona, deti su všelijake - niektore odnesu obed a daju si radšej biely rožok od mamy. Salaty im nukame kazdemu osobitne - individuálne. Z 25 detí si šalat zoberie tak 5...ostatne si ,,neprosia,, alebo ,,nelubia,,. A to je neustale denno denne - či je paradajkový, uhorkový, miešaný, kapustový, ovocný pohár, cvikla...ja si rada dám. Ale croisant 7days to nikto neodnesie....ze ,,nelubim,,.

natalym
6. okt 2015

@sardinka335 Moje deti nemajú radi tie balené croisanty. 😀

sardinka335
6. okt 2015

@natalym ja ich tiež nemam rada...neviem prečo...to som maniak na sladke. 🙂 divna chut proste..

natalym
6. okt 2015

@sardinka335 Hnusné to je.

katrin21
6. okt 2015

@natalym tie ani mne nechutia... nie je nad " cerstvy" nebaleny.... tie balene mi chutia umelo... nezjem to.

annaanna
6. okt 2015

@aknaj ... no to si pamatám, a ešte sme mávali k tomu rožtek s paštékou, a pili sme to mlieko tak, že sme zubami odtrhli roh sáčku..... a teraz by sme to deťom 5x umývali aby to bolo hygienické a nám sa nič nestalo. Chodili sme s tým mliekom po triede chodbe..... škoda, že to teraz tak nemajú. A na strednej škole sme mávali chlieb vo vajci s horčicou v bufete....

maciatkolulu
6. okt 2015

@annaanna a sme tu....