Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze
Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...
@libka1 , možeš mi prosím napísať konkrétnejšie akú vypovedaciu hodnotu má podľa teba to, že si môj 6 ročný syn (vyľakaný, v novom prostredí, bez jediného kamaráta, pod vplyvom davu a nevhodného marketingu, nasledoval ostatné deti, skúšali, kupovali si navzájom,...) kúpil v prvý deň školy 8 brejkov? Kedže je to podľa teba veľká vypovedacia hodnota, rada by som počula aká a zamyslela sa nad tým...
@duun pekne napísane. Presne toto som tým chcela pri zakladaní témy povedať. Nechcem a ani nie je správne, aby sme z našich daní platili sladké mlieka, nech už si to akokoľvek iné mamičky pochvaľujú a nevadí im, že to ich deti pijú. Žiaľ málo kto to tu pochopil a zvrhlo sa to na boj o tom, čo je zdravá strava, čo deťom dovoliť, ako ich vychovať, aby vedeli čo je zdravé a pod. Nakoniec som dopadla ako chudera, ktorá si nevie vychovať syna, lebo si v prvý deň kúpi 8 brejkov... 😒
@vilaamala ze nepozna mieru napriklad. vacsinou to robi dieta, ktoremu sa nieco zakazuje a potom ked ma moznost tak sa utrhne. ano, existuje milion ospravedlneni co si vymenovala preco to urobil, ale aky bol skutocny dovod? nechci mi tvrdit ze si deti navzajom kupovali brejky a kazde malo potom 8 ako ten tvoj 😅
@duun nedas mu kartu, nema po ruke 😉 das mu kartu, ponukne sa.
@vilaamala si na nespravnom fore, toto tu fici na MK, vsetky sa tu o dusu stazuju, napravaju krivdy, riesia oberanie o dane. ako si to riesila v realite? uz som tu dostala jednu super odpoved ze ako to pani riesi, ze zacala od svojich deti, ved to kazdy, nie je nicim vynimocna, akurat sa tu viac bije do hrude ake poriadky treba narobit 😅
@libka1 , zdá sa, že k psychológii dieťaťa máš veľmi ďaleko... a k empatii asi tiež. Skúsim to ešte raz popísať: Môj syn bol druhý deň v škole, v úplne novom prostredí, medzi cudzími ľuďmi, bez jediného kamaráta, bez jedinej radosti a istoty, nechala som ho tam ráno so slzami na líčkach. Zrazu tam mal niečo, čo bolo pre deti cool, čo bolo ich spoločnou témou cez prestávky - brejki automat. Zrazu nebol maličký a ustráchaný so slzami v očiach, ale bol veľký a silný, lebo sám obsluhoval automat. Zrazu mohol nadviazať kontakt s inými deťmi, lebo im mohol niečo kúpiť (nie, nemalo každé dieťa 8 brejkov, pretože nie všetky už vtedy mali kartičky, takže deti, ktoré mali kartičky kupovali tím, ktoré nemali...) Deti, ktoré nie sú ešte sociálne zručné a nie je pre nich jednoduché nadväzovať nové kontakty zrazu mali spoločnú zábavku. Mal si ju odoprieť? Akože v takejto situácii hovoriť o tom, že 6 ročné dieťa nemá mieru... No comment.
@vilaamala hlavne ze ty si hned zhodnotila nakolko som ja empaticka 😉
no nic, toto nema zmysel, zmysel to bude mat ked to zacnete riesit na pode skoly, tak sa potom pochvalte, ktore ste to skutocne aj riesili a ktore ste ostali pri tychto plodnych debatach ktorych je MK plny 😅
budem dufat, ze skolske mlieko je to najhorsie co postihlo tie dane co odvadzam statu, aj ked asi zbytocne 😅
@libka1 Ver tomu, že v našej škole sa to už rieši. Takisto o tom dostali informáciu ľudia, ktorí sa profesne venujú výžive detí a problematike detskej obezity. Teba nikto neznásilňuje, aby si sa tejto plodnej debaty zúčastňovala. Ja som ju založila na to, aby si viac mamičiek uvedomilo, že to nie je OK, možno niektorá o tom napíše na svojom blogu, niektorá to tiež začne riešiť v škole, iná má kontakty na správnych ľudí, ktorý túto tému môžu posunúť ďalej... Som presvedčená o tom, že založiť tému malo zmysel a že matky, ktoré tu o tom diskutujú, tu nestrácajú svoj čas, ale posúvajú tento problém ďalej a zviditeľňujú ho.
Povieš nám prosím, akému problému so zneužívaním daní si pomohla ty, keď potrebuješ zosmiešňovať tento? My tu riešime aspoň niečo... niečo čo vyriešiť ide a bez našej intervencie by sa neriešilo.
@libka áno, karta. Len vysvetliť dieťaťu, prečo "nejde s davom" je ťažšie - ak je dostatočne vyspelé, pochopí. Ale ten pocit, že si iný, ten ostane. Zrejme ma obviníš, že miešam hrušky s jablkami, ale napr. preto trebárs považujem školskú uniformu za dobrý nápad - nemusíš vysvetľovať dieťaťu, prečo nemá po sebe plastové nevkusné nálepky na tenučkom tričku (musí byť redšie, aby sa udržala cena rovnaká ako iné a nažral sa aj disney na autorských právach na vzor).
OK, samozrejme prvý front je dieťa - rodič, druhý škola. Súhlasím s @vilaamala je lepšie zamyslieť sa a trebárs ponúknuť niečo konkrétne - to, čo tu robíš ty, je zhadzovanie výchovy iných a vysmievanie sa, že tu mlátime prázdnu slamu.. Presne aj mňa zaujíma, prečo si - libka - v tejto diskusii? Ak je podľa teba trápna a zbytočná - prečo si to nepreskočila a nestrácala čas? Posúvaš to neustále niekam k tomu, aké sú "ekomatky" také a onaké, ako-kto zle vychováva, ako je to trápne, lebo nemáme konkrétne opatrenia..
Napríklad ja rozmýšľam nad tým ako to posuniem práve do regionálneho spravodajstva ako podľa mňa celkom dobrú tému na diskusiu. A prečo nie? Na rozdiel od matiek, čo majú deti niekde v škole a mohlo by ich to nejak ovplyvniť ("to je tá, šibnutá matka xy, ktorá sa do všetkého stará!"), ja dieťa v škole nemám.
nechce sa mi čítať diskusiu-teda hádky...zaujal ma názov témy. K tomu mám len 2 pojmy,ktoré mi ako prvé napadnú:
1. zúfalý stav chrupu u u slovenských detí
2. vysoké percento detskej obezity v SR, tento týždeň to šialené číslo (myslím že 25%!!!snáď sa nemýlim..) zrovna v RTVS zverejnili, boli sme medzi prvými krajinami vo svete!
takže dobrú chuť k sladkým mliečkam
@duun so školskou uniformou tiez suhlasim 😉 nezhadzujem tu myslienku zrusit tie mlieka, ale taketo potlapkavanie si po pleciach co tu prebieha je fakt smiesne. vacsinou to skonci len pri povzdychu a postazovani sa na MK a vobec nic realne sa neudeje. ak to posunies do regionalneho spravodajstva klobuk dole. vobec nezhadzujem vychovu inych, prave one dotycne sa tu tvaria ze kazda matka co dovoli pit mlieko svojmu dietatu je ta zla. ja by som tu kartu napriklad dietatu nekupila, nastastie ani nemusim, automat nemame... dostavame dzusy, na ktore by sa tiez niekto mohol ozvat ze su plne cukru a pod.
je to cele len dopyt a ponuka, keby nebol dopyt, neboli by automaty. ved nech to daju odhlasovat pritomne mamicky na rodicovskom aby sa tie automaty zrusili, celkom by ma zaujimalo kolko ludi bude za to hlasovat.
Napísala som na kontakty do spravodajstiev email. Ak sa neozvú, napíšem znovu. Napíšte tiež. Keď nás bude viac, téma zaujme a nech sa k tomu aj tí (daňoví a iní) odborníci vyjadria verejne. Nech nie sú televízne noviny o "celebritách" a hororoch, ale o veciach, ktoré sú normálne.
Do paže...sem sa denne valí 8000 utečencov a vas irituju najake mlieka aby boli v spravach.... 🙂
necitala som vsetko, ak mi nieco dolezite uniklo sa ospravedlnujem.
ja len nerozumiem, preco vyrabate problem tam, kde nie je.
proste to deckam vysvetli a ZAKAZEM. teraz mate vsetky dobre ze nie traumu z toho, ze mate dietatu nieco zakazat.
nemajte strach, nebude mat z toho traumu.
a nebudete musiet mat stres nz toho, ze dieta si nici zuby.
a pokial by aj nedajboze natajnasa nejake to sladke mlieko do seba suplo, verte mi, kym nema potravinovovu alergiu, nezistite to, nebude vas to trapit a decku sa urcite nic nestane
@nyusika šak to..7 stran o tom ze ak nechcem aby to moje dieťa pilo tak mu nedam kartu a neriešim a ak chcem tak dam kartu a určim limit. Moji maju zakazane kupovať viac ako 1 ks denne ak teda si chcu kupit. Ked ma človek niečo denne tiež je toho už ,,obžraty,, a potom to už ani nechce... 🙂 Boom je na začiatku a potom to ma klesajucu tendenciu, aspon u nas... 😎
@sardinka335
@nyusika no to ste si dali. teraz tu z vas spravia rypacky a neviem co vsetko este. 😀
@libka1 @sardinka335
@nyusika
netreba byt zrovna detsky psycholog aby si clovek vedel predstavit co spravi skupinova dynamika, strach z vylucenia z kolektivu atd. ... a ze je rozdiel nekupit dietatu sacok cukrikov v obchode pri rodinnom nakupe a vysvetlovat dietatu ze ono jedine nebude mat tu supernu kartu co vyzera ako kreditka a daju sa nou kupovat farebne sladke vecicky z automatu a vsetky deti ju maju teda okrem divneho ticheho Maťka a cool Peťko a Adamko majú na nej najvacsi kredit a kupuju brejky aj ostatnym
@meluela teda co? aj ked s tym mamicky uplne nesuhlasia tak maju dietatu kartu kupit len aby islo s davom a aby sa necitilo odstrcene? ved aj toto sa dieta musi v zivote naucit. ja viem ze blbe prirovnanie, ale ked si v triede vytipuju nejakeho outsidera, ktoreho bude kazdy sikanovat, tak mam svoju dceru v tom podporovat aby sa pridala k davu? nastastie je dost mudra a vie odkial pokial. ja by som jej tu kartu nedala uz len z toho dovodu, ze kazdy den poctivo robime desiate take, ktore jej prospeju. zacala hrat hadzanu a sama vie ze potrebuje zdravu energiu, takze si kludne trufnem povedat, ze kebyze jej poviem ze karta nie, tak pochopi. nevravim ze neposomre, mozno ano, to si netrufnem posudit. a to kakao jej kludne doma po treningu na doplnenie energie spravim.
@libka1 chcela som tym povedat ze argument tak to svojmu dietatu nedajte a nech vas nic nie je po ostatnych je dost mimo .. lebo aj moje dieta tym bude nejako ovplyvnene.
A ze mam pravo pozadovat, aby sa z mojich dani nedotovali produkty vdaka ktorym bude moje dieta outsider a dalsie deti budu mat v buducnosti cukrovku a ine civilizacne choroby ktore sa budu platit opät z verejnych penazi.
A ak si skolsky system/stat uzurpuje nejake pravo na vychovu mal by sa podla toho zodpovedne chovat a velmi zvazit ake prostredie v skole vytvara.
@meluela ok, ale to mas vsade. ze tichy matko nema adidasy a cool petko a adamkko ich maju.. alebo maju skolsku tasku za 100e, a on nie. to je so vsetkym a je na nas rodicoch vysvetlit dietatu, ze ten cool adamko a petko nie su az tak cool a ze ta "kreditka" je hlupost. alebo tie adidasy nie su podstatne, podstatne je, ze ma nohy v teple. naucit ho, co je spravne a co nie. tak ako dokazem vysvetlit dietatu, ze ked sa mu banda tretiakov posmieva kvoli tomu, ze nosi vetrovku proti dazdu hoci neprsi, tak ta banda je "hlupa" a nie on, tak mu dokazem vysvetlit aj to, preco mu nekupim tu kartu na nejaky automat. pripadne ak ma vreckove, tak nech si nasetri a kupi si ju sam... ako som pisala, moj syn ma vreckove, a ked nieco chce, s cim nesuhlasi, kupi si za vlastne... sam potom vie, aku to malo hodnotu, ci sa mu to oplatilo, lebo mu zrazu v kase chyba tolko a tolko...
a tiez sa snazim mu vysvetlit, ze ak kvoli karte nebude cool, tak to nie su ozajstni kamarati. treba v detoch budovat sebavedomie, schopnost povedat NIE na nieco, co povazujem za blbost. aby sa totiz potom nestalo, ze ked ho skupina bude nutit skakat z okna, lebo je to cool, aby neskoci... ale aby dokazal povedat, tak takto cool byt nechcem...

Vidím, že sa to tu už obrátilo na osobnú debatu (a jedna z pák na urážanie druhých je výchova/nevýchova detí, typický koník). Ak to obrátim z inej strany, sebeckej. Každý z nás platí dane, či má alebo nemá deti a z tých daní sa podporujú aj veci, ktoré sú polemické (mlieko s cukrom) = aj z tvojich daní má RAJO z jednoho mliečka zisk - podiel zo štátnych 50 centov plus dostane 10-28 centov od rodiča. Teda rodič (aj nerodič) de facto kúpi dieťaťu brejky za 78 centov. Ak niekto toto dieťaťu dáva, nech kupuje v obchode sám, prečo by mali aj tí, čo toto nechcú, podporovať zisky RAJO?
U nás v škôlke je program, v ktorom dostávajú deti jabĺčko alebo iné ovocie navyše k strave od sponzora, dostanu pohár čerstvého mlieka k strave, dostali automat na stolovú vodu do učebne ako výber k sladeným čajom alebo sirupovej vode. Asi neuveríte, ale tá voda sa skutočne využíva. Nemám najmenší problém na takéto veci prispieť a súhlasiť s tým, aby dostali prípadne aj podporu z daní (hoci tu ide z drvivej väčšiny o sponzoring).
A k systému, že veď keď nechce, nekúpi. Keby ste si dali na stôl misu keksíkov, neverím, že každý by dokázal chodiť okolo nej a ani jediný si nezobrať. Niekedy je podľa mňa lepšie nemať to "po ruke". Ťažko bude mať dlhotrvajúci účinok výchova, ak bude na očiach bufet s chipsami.