Vyhadzujete sirupy po otvorení?

26. sep 2020

Ahojte, vyhadzujete napr. Nurofen, ak je otvorený dlhšie ako 6 mesiacov? Mam z neho asi raz vzaté a otvorený je rok... asi to už musím vyhodiť že ?🙄

janba
26. sep 2020

Neviem ani ja, ci sa to moze pouzivat. Akurat som veru aj ja minule vyhodila jeden rocny Nurofen, z ktoreho bolo minimum minute..
Tak si necham poradit

kukulienka83
26. sep 2020

Používam stále, aj dva roky otvorený, hádam aj tri🙈 a vždy zaberie 😅

zuba1987
26. sep 2020

Priznam sa ze dospelacke nie, take kvapky do nosa pouzivame kym su, ale detske iba ako pisu. Vzdy si napisem na krabicku kedy som to otvorila. Rok otvoreny sirup by som dietatu nedala.

uriva
26. sep 2020

Tak ono je asi nejaký dôvod, prečo to má spotrebu - na presný sa spýtaj v lekárni. Ale dieťaťu by som po záruke nič nedávala - nevieš, ako to vypáli a nemusí to byť len tým, že liek nezaberie.

asia83
26. sep 2020

Nie. Synovi som dala po poslednom očkovaní Nurofen otvorený rok. Nič mu nie je.

autor
26. sep 2020

Akurát čítam že kym nie je zmenená chuť farba a konzistencia tak môžem použiť 🙂 a vraj sa nemá používať po 6 mesiacoch kvôli tomu, že účinne látky sú menej účinné😂 snáď sa nič nestane 🙂

hradnapani
26. sep 2020

tak zavisi aj ci je to sirup, co ma konzervacne latky alebo nie. Niektore nemaju a tie by sa nemali pouzivat po dlhsom case, ako je uvedene.

brezza
26. sep 2020

Mozes, pri najhorsom bude mat menej ucinnych latok. Ale taky kalciovy sirup vyhod, ten meni rychlo konzistenciu, farbu... tiez napriklad solmucol. Pri nurofene by som sa nebala

adamka25
26. sep 2020

Ano zahadzujem

sisaka
26. sep 2020

Pracujem v lekárni a držíme sa pravidla, že ak na sirupe nie je napísané dokedy od otvorenia ho treba použiť držíme sa dátumu spotreby na obale.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sashabb
26. sep 2020

Riadim sa dátumom spotreby ktorý je vyrazný na krabičke. Nevidím jediný dôvod vyhodiť liek, len preto, že bol otvorený a 1x z neho odobraté.
Za mňa je to iba marketingový ťah, aby ludia vyhadzovali a kupovali nové.

kittykat22
26. sep 2020

tak to preto sa zrazil 😅🙈 Ja som chcela dat synovi zaciatkom tyzdna Nurofen a bol nejaky divny - akoby zrazeny. No jasne ze bol otvoreny skoro rok 😂 Som bola prekvapena cim to asi bude

nikpa
26. sep 2020

Dieťaťu by som lieky po záruke nedala, ked su po dátume napr.mesiac, no este dajme tomu ale ako tu niekto píše, ze aj 3 roky 🙄🙏 to ako fakt je problém raz za rok kúpiť sirup za 4€ ked je treba? Asi ani mäso, jogurty, vajíčka nejete po záruke, ze? Tak prečo lieky, aj tam je dôvod prečo sa pri nich uvádza spotreba.

dominka63
26. sep 2020

Ono keď bola dcéra mala bolo napísane do 12 mesiacov spotrebovať teraz je 6 🤷‍♀️

sapetka
26. sep 2020

No ano ja vyhadzujem..

moonlight1210
26. sep 2020

Pokial nie je uvedene, ze po otvoreni spotrebovat do nejakeho terminu, tak liek povazujem za funkcny do datumu expiracie. Takze aj nurofenovy sirup bol kludne otvoreny rok. Ked expiroval, siel spat do kosa v lekarni.

Inventuru v liekoch robim 2x rocne a vyhadzujem expirovane. A lieky drzim na suchom, tmavom a chladnom mieste v spajzi na najvrchnejsej polici. Pri dnesnych konzervacnych latkach v nich by im toto malo stacit.

ckatka
26. sep 2020

Otvorený nurofen držím v chladničke jeden už asi rok. (Na otázku autorky). A vyhodím ho vtedy keď mi napadne...alebo.ked bude po exspiracii.
Pretože ja dieťaťu lieky od horúčky v principe nedávam. Pokiaľ nemá 39- 40 dlhšiu dobu...telo vie co robí a horúčka je dobra.
Manžel je lekár...A nurofen sme dieťaťu dali 4x v zživote...keď mal aj bolesti pri očných zuboch. Pri teplote sme.mu nedávali nič. Piť. Spať a mojkat. Väčšinou to bola teplota zo.zubov a to prejde. Ak.to bola.teolota.z.choroby, tak.sme nasadili cibulovy sirup, čaj a natierala hrudník zmesou olejov na dýchanie...A prešlo rýchlo. Len sme sledovali ci.nie je vysoká príliš dlho. Alebo aby sa nedostal do.krcov.
Ani ja si nedávam nič od teploty, radšej zaleziem pod perinu sa vypotit. Aj to dieťa sa vždy do rána vypoti a ráno je ako nové.
Čiže ten jeden nurofen tam mam...ale skôr len ako psychologickú rezervu....keby náhodou.
Celkovo...lieky...ja teda...robím poriadok v lekárnicke veľmi.zriedka. Skôr sa mi tam kopia lieky a materiál,čo je "škoda vyhodiť". Občas sa zídu občas nie. U nás všetci vedia ze vždy sa niečo nájde...A kamoši volajú najprv nám až potom svojmu lekárovi 😂🤦‍♀️
Takže...stalo sa mi ze na zápal močových ciest som.zjedla 4roky starý Ciprofloxacin a zabral. Alebo manžel.pichal.kamosovi degan po.zaruke a tiež zabral. Lieky tabletky ...cojaviem...pri tých zlozeniach sa im nemá veľmi co stať. Taka octanova masť ci Fastum gél tiež je okej.
Ja.aj pri potravinách sa viac riadim zrakom a čuchom ako dátumami.
Suché veci mam aj dva roky po záruke a su úplne v pohode. Konzervy kompoty detto. Nevravím.ze schválne a všetko...ale.obcas sa v špajzi nájde zabudnuté balenie.

Na čo.som ale hakliva....je kozmetika (akonáhle to.ma dva roky,ak sa to neminie, ide to do koša - aj preto ze zrejme keď som to nebola.za.dva roky schopná minút...nemá to.u mňa doma co hľadať).

fiafia
26. sep 2020

Ja som sa pýtala v lekárni a povedali mi určite vyhodiť, lebo sa môžu množiť mikroorganizmy a pod. Či to tak je neviem ale u dcéry píšem na krabičku deň otvorenia a keď je napísané používať po otvorení Max 3mesiace, pol roka tak to tak robím a vyhodim. Ma to asi nejaký dôvod aj keď som možno reálne z fľašky využila lyžicu, možno dve. Pri sebe to už tak nedodrziavam ale zo zásady na biele sirupy si dávam pozor 😃