Vývinová dysfázia u predškolákov

ruan
27. máj 2016

Ahojte,
mame problem s vyvojom nasho syna (skoro 2,5 roka). Boli sme u neurologicky, napisala podozrenie na neurovyvinovu poruchu, ale konkretne viac nevedela. Momentalne sme na cakacke k psychologovi a do Centra vcasnej intervencie. Syn nezodpoveda autistom, aspergerom ani adhd. Ma oneskoreny vyvin reci (pouziva aktivne len 3 slova, ale vie ich asi 8, len nechce pouzivat). Aj pri chodzi je taky neobratnejsi (potrebuje pomoc po schodoch), ked mu nieco poviem niekedy rozumie, niekedy nie (resp. nevnima ma), byva casto unaveny, nespolocensky, na rodicoch velmi naviazany, ale medzi ine deti sa mu nechce, vyjadruje sa neverbalne (chyti ma za ruku a dovedie /ukaze prstom/ zacmuka ked chce jest...), namiesto slov len tak "huci". Moj manzel bol (a je) dyslektik) - ale chodi z prace neskoro, vacsinu casu travim so synom ja, citam mu, spievam, recitujem... Podla odbornych clankov lekarov som sa prave docitala, ze to vyzera na vyvinovu dysfaziu. Tu na forach som nasla diskusie k dysfazii len u starsich deti (skolskeho veku). Prosim Vas, ak mate nahodou predskolaka (najlepsie v synovom veku), ktoremu bola tiez diagnostikovana vyvinova dysfazia, prosim Vas o nejake informacie: kedy Vam to diagnostikovali a kto? - psycholog? Ako sa to u Vasho dietata prejavuje, ake odporucania Vam dali, ake su prognozy, atd.... Kazda info pomoze. Vopred velka vdaka.

ruan
autor
27. máj 2016

P.S.: Este by ma zaujimalo, ci ste dali dieta s VD do skolky a ako to znasalo. Vdaka.

lienka_1
27. máj 2016

@ruan Vysertrenie u psychologa je viac ako ziaduce, ale tato diagnoza spada do kompetencie logopeda. Odporucam najst si takeho, ktory bude mat dostatok casu a priestoru sa tvojmu synovi venovat. Dalej by som si zistila, ci vo vasom okoli funguje skolka pre deticky s narusenou komunikacnou schopnostou a aku ma uroven. Ak sa jedna o vyvinovu dysfaziu, nemal by byt problem, aby tam tvojho syncek prijali. Skus najst na internete kontakt na institut reci, tam by Vam vedeli spravit komplexnu diagnostiku. Vyvinova dysfazia nie je jednoducha dg, ale da sa s nou pekne pracovat. Cim skor, tym lepsie.

lienka_1
27. máj 2016

@ruan A este skus aj Asobi centrum. Vidim, ze si z Ba, tam mas viac moznosti. Urcite skusaj najst skolku pre deticky s narusenou komunikacnou schopnostou.

lienka_1
27. máj 2016

@ruan www.detskarec.sk , asobi pozri na fb

maminecka2
27. máj 2016

Ahoj, Asobi ma aj skolku, ale sukromnu a dost drahu. Inak logo je tam OK, chodime tam so synom.

ruan
autor
27. máj 2016

@lienka_1
Ahoj, vdaka, velmi si mi pomohla. My to este nemame diagnostikovane, boli sme len u tej neurologicky, ta len povedala, ze nieco nie je vporiadku, ale sama nevedela co mu moze byt. To Centrum vcasnej intervencie, kam sme podali ziadost a sme na cakacke - je prave pre t aketo male deti (inde nam povedali, ze az od 3 rokov) a tu maju aj psychologa, aj logopeda aj specialnu pedagogicku... Akurat musime cakat, kym sa nam ozvu (pred nami je par rodin). Nikto nam zatial vyvinovu dysfaziu nediagnostikoval, to len ja som dnes hladala a zistila, ze to podozrivo sedi). Vdaka za link na tu stranku, idem si to pozriet. Musim sa teda popozerat po nejakej specialnejsej skolke, no skor nez tam pojdeme, potrebujeme to vysetrenie a potvrdenie ci sa jedna o takuto poruchu. Teraz ma prave syn nastupit na mesiac do sukromnych jasli (ako nacvik pred statnou skolkou, kam nas prijali od jesene)....myslite si, ze mu tie jasle neublizia?

ruan
autor
27. máj 2016

@maminecka2
Vdaka za odporucanie, vyskusame. Mozem sa opytat - aj Vase dieta ma vyvinovu dysfaziu, ci len nejaky iny obycajny logopedicky problem?

bibistec
27. máj 2016

no tot presne pozeram ze aj na moju dceru sedi. teraz ma 6 rokov, od 3 rokov chodime k logopedicke, nerozpravala vobec ale vytvarala si posunky ale s pomocou logopedicky to krasne ide teraz ako 6 rocna mala odklad ale uz skoro vsetko rozprava ako je to neskutocne narocne kazde pismenko je vydrete ale ide to este taky rok asi budeme na tu logopediu chodit ale ju to bavi a chce aj cvicit aj doma a mame skvelu logopedicku takze toto je vyhra. ale ona mala od narodenia take stuhnute svaly aj na licach, cvicili sme aj vojtovku tak je to asi odtial lebo nema inu poruchu len je to na urovni tej svalovej a co sa tyka tej obratnosti tak ano jemna aj hruba motorika je akoby taka tarbava ci ako to opisat ale to vsetko s tym suvisi, tiez rozmyslam ci s nou chodit k psychologicke lebo tam maju aj skupinky pre taketo deti, nie su postihnute ani nic podobne len trochu oneskorene ale to dobehnu len to chce trpezlivost netreba sa znepokojovat. drzim palce chodte k psychologicke a vacsinou su aj logopedicky v tych centrach ze je vsetko pod jednou strechou a komunikuju spolu a usmernia takze je super ze ste to zachytili vcas drzim palce nebojte sa dobre to dopadne nie je to inac nic vynimocne vela je takych deticiek. napr moja dcerka v skolke nemala problem chodila najprv na 1-2 hodky a potom na pol dna az teraz posledny rok na cely den a v pohodke deticky sa snou aj tak hrali a aj ked nekomunikovala aj na vystupeniach ju zapajali a tak cize je to fajn ked aj do skoky by chodil aspon ho budu nutit komunikovat.

lienka_1
27. máj 2016

@ruan Dcerka ma 5 mesiacov, dufam, ze takyto problem nebudeme musiet riesit. Iba trosku do toho vidim.

ruan
autor
27. máj 2016

@lienka_1 Aj tak vdaka za typ 🙂

lienka_1
27. máj 2016

@ruan Odpovedala som na spravu, ktora nebola urcena mne 🙂 ...to je to moje rychlo-rychlo, kym mala spi 🙂 . Jaslicky mozu pomoct, ale aj nemusia. Clovek nezisti, kym nevyskusa. Odporucanie do spec.skolky urcite budes potrebovat. Drzim palce! Fakt sa s tym sa vela spravit.

ruan
autor
27. máj 2016

@bibistec Vdaka za napisanie, dufam, ze aj u nasho sa to bude dat pomocou logopedie zlepsit, trochu sa toho bojim...unho nie su problem len stuhnute svaly...nevieme si vysvetlit preco nerozprava...aj chce, ale nejde mu. Ale vdaka, povzbudili ste nas, dufam, ze aj u nas to pojde 🙂

ruan
autor
27. máj 2016

@maminecka2
Inak, pozerala som ten institut a vidim, ze oni su sukromni..tam sa urcite plati. Neviete kolko asi? Vdaka.

bibistec
27. máj 2016

@ruan ved toto aj my sme nevedeli a logopedicka spravi diagnostiku a na zaklade toho urci postup u dcerky to bol problem ze naozaj komunikovat chcela ale nevedela a preto si vytvarala posunky a takisto ako pises ze syn aj chce povedat a ukazat ale nevie a preto ta taha na miesto a ukaze cize aj on chce komunikovat to je dobre znamenie cize logopedicka ma neskutocne finty ako na dieta a ako mozes doma postupovat ja som sa tiez bala ked deti v skolke 3 rocne plynulo rozpravali aj ked nezrozumitelne niektore ale mali slovnu zasobu a moja len mama a tata to bolo vsetko a teraz normalna slovna zasoba cize on je len v tomto smere oneskoreny co nie je ani problem lebo mentalne je ok. chod urcite k psycho a logo a bude to ok pomozu a vobec sa neznepokojuj

ruan
autor
27. máj 2016

@lienka_1
Aj tak velka vdaka za ten link aj za povzbudenie, vazim si to.

bibistec
27. máj 2016

@ruan nemusi sa platit treba sa opytat vela veci preplaca poistovna aj v sukromnych centrach

anuska74
27. máj 2016

Na diagnostiku a následne čím skôr začať s logo. Diagnostiku sa prihlás aj do dialogu, alebo institut detskej reči, tam ti dajú aj všetko na papieri ako ho učiť atd.
Ak ti nebude napredovať tak by som volaila určite špeci. škôlku kde bude mať aspon 2x týždenne logo.

ruan
autor
27. máj 2016

@bibistec Jeej, vdaka, velmi si mi pomohla. Tak sa opytame.

bibistec
27. máj 2016

@ruan urcite lebo vsetko je sukromne a ak maju zmluvu s poistovnou tak to poistovna preplati ale moze byt vsade inac preto sa opytajte a pripadne aj v poistovni ak by tak ci nepreplatia ale najpr v institute

maminecka2
27. máj 2016

@ruan V Asobi sa plati, uz neviem presne kolko, ale cca 40 za diagnostiku a potom 18€ za 30 min. sedenie.
A nie, my mame "len" sykavky, l, r, myofunkcnu poruchu

saurian
27. máj 2016

@ruan ak by islo skutocne o VD, ak je narusena len expresivna zlozka - tj rec, tak tieto deti zvycajne zvladnu navstevovat bezne skolky, ak je narusena aj receptivna zlozka - porozumenie, resp. obe, mnohe z tychto deti chodia do logo tried, prip. rodicia hladaju mensi a ustretovy kolektiv.
je blbost ze logopedi beru az po 3r., my sme s mladsim chodili od 1r10m k jednej (je pravda ze nie k "rajonnej"), potom sme v 2r. presli k inej... takze mozu brat aj skor.
ak si z BA - mozes ist aj na kramare - je tam liecebny pedagog Matuskova, je vyborna, venuje sa prave malym detom s roznymi vyvinovymi poruchami, vie aj diagnostikovat.
dalsia vec je za na VD, zvlast ak ide o zmiestanu, zvycajne bezny logoped nestaci, ma malo skusenosti atd a je dobre najst si niekoho skuseneho, kto sa specializuje na deti s vaznejsou NKSCH ako len OVR ci bezna dyslalia. v BA je napr skvela Kormanova na Kramaroch, potom centra ako dialog a ine, ktore ti uz mamicky popisali. Je tu skupina aj Logopedicke deticky, mozes pozriet, pripadne na ceskom MK je skupina "Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace" , kde je viacej mamiciek ktorych deti maju VD, a ked precitas spatne tak je tam vela o VD.
mmch moj starsi vedel v 3,5r cca 20 slov, aj to mnohe "vlastne" slova, nebolo mu vobec rozumiet... ma sice odklad do skoly (hlavne kvoli ADHD), ale v podstate ta rec je uz vcelku zkompenzovana.
drzim palce, neboj, urcite to pojde len to pojde tazsie, ale ked sa mu budes spolu s odbornikmi (hlavne dobrym logo) a pod ich vedenim venovat, mozno sa natrapite viac ako bezne deti, ale bude to dobre.

luciya1
7. feb 2017

@ruan Dobrý deň mám syna 3r a tiez má disfaziu ,ako sa vám darí zlepšuje sa to?Neviem čo mám čakať

ruan
autor
13. feb 2017

Dobrý deň,
ospravedlňujem sa, že som neodpísala hneď. Syn mal teraz v decembri 3 roky. Keďže sme videli, že potrebuje kolektív (aby si zvykol skôr než pôjde do MŠ), zložili sme sa mu na pár mesiacov na súkromné jasle (bolo to vtedy, keď mal tie 2,5 roka)...v jasliach to zvládal super, rýchlo si zvykol...medzi deti sa síce nezapájal, ale už sa ich nebál. Teraz od 3 rokov začal chodiť do štátnej MŠ, ale momentálne to prerušujeme, lebo nám povedali, že na to nie je zrelý (nezapája sa do kolektívu, občas nevníma, keď sa niekam ide, treba ho vziať, sám nenasleduje deti...), V lete (keď mal tie 2,5 roka) sme začali spolupracovať aj s Centrom včasnej intervencie...chodia k nám cca 1x za 3-4 týždne domov (dávajú nám nejaké tie rady ohľadne komunikácie so synom). Čítala som aj Knihu o detskej reči (je online a je veľmi dobrá). Malý okrem toho, že nerozpráva, sa aj ťažšie sústredí, niekedy je vo svojom svete a vtedy je preňho ťažké napr. keď po ňom chcel, aby sa sústredil na obliekanie a pod. V škôlke sa naučil chodiť po schodoch sám, ale ešte sa častokrát drží zábradlia, problém je to, že kolektív potrebuje, lebo vidím, že aj keď v kolektíve sa nezapája a nerozpráva, vždy, keď poňho prídem, je rozbľabotaný (akoby mi chcel všetko vyrozprávať). Už pridávame nové slovíčka, ale ide to pomaly a všetko sú to bľaboty (páči, papa, voda, havo, balón...samozrejme nie vždy pekne vyslovené, voda je často vuda, balón je balú...). Chodíme aj na logopédiu (žiaľ súkromnú, lebo každý štátny logopéd nám povedal, nech čakáme kým sa rozrozpráva (najprv vravel do 3, potom do 4 rokov) a potom máme prísť, my sme samozrejme čakať nechceli. Funguje roprávanie jednoduchých krátkych slov a učenie sa podobných slov (zo slova auto sa naučil "auko" (=hauko), keď vedel pau (= páv / pavúk), naučil sa "tau" (= čau / ťava), kaka je aj krhla, aj kačkač aj kvakva aj kvet a aj nočník...). Mám pocit, že napreduje rovnakým spôsobom ako ostatné deti, eln pomalším tempom, resp. že to má trochu posunuté o rok dozadu. Čo sa týka motoriky, stále nevie skákať a hoci sa ho to snažíme dlho učiť, až teraz sa o to pokúša aj sám...Akoby na všetko mal svoj čas, kedy na danú vec dozrie (či už je to reč / chôdza/ motorika/ sociálne správanie)...všetko časom prichádza prirodzene, ale potrebuje svoj čas. Hlavne ho nesmieme do ničoho nútiť, lebo má záchvaty zlosti, zatne sa a nechce, plače...Keď ho nútime, uzavrie sa. Čo sa dlhodobých prognóz týka, manžel mal ako dieťa to isté, ťažšie sa mu učilo, sústredilo, komunikovalo, ale môžem vás ukľudniť, že žije plnohodnotný život, práve si dokončil doktorát (je vedec), takže aj takéto deti vyrastú v plnohodnotných ľudí, len to budú mať trošku ťažšie v bežnej škole a škôlke. Držím nám palce 🙂 Kľudne ešte píšte, kedy ste mali dotazy, no aj ja v tom viac menej tápam a učím sa komunikovať so svojím synom, ktorý je dosť odlišný oproti ostatným deťom, ktorým sa kedy venovala (a bolo ich dosť 🙂 ). Želám krásny deň.

ruan
autor
13. feb 2017

@luciya1 Pardón, tá vyššie písaná správa mala byť pre Vás, len som ju zabudla adresovať.

luciya1
13. feb 2017

@ruan Dobrý deň,moj syn do MŠ v septembri ale len na jeden deň učiteľka povedala že mu nerozumie tak som skúsila Detské Centrum cukrikovo tiež také Jasle a tam povedali že je to v pohode len keď mal ísť jesť a spať tak plakal ,on tam ani nechcel ísť bol to boj ho tam dostať postupne prestal jesť bol stále chorý tak ostal doma .Chcela by som ho dať zas do škôlky ale len na pol dňa,dakujem vám že ste napísala lebo najlepšie je to od niekoho kto to prežíva a dúfam že sa z toho dostane a nebude mať obmedzenia čo sa týka vzdelania lebo inak je veľmi šikovný má výbornú pamäť a on našťastie s chôdzou nemá problém po schodoch chodí už od roka a pol len nevníma moc ani podľa mňa nerozumie len také naučené veci ako choď na záchod,zatvor dvere ,umy si ruky....

ruan
autor
14. feb 2017

@luciya1 No podľa toho, čo píšete, je naozaj veľmi šikovný. Môžem sa opýtať, na základe čoho mu bola diagnostikovaná vývojová dysfázia (a v ktorom veku a ktorým odborníkom - psychologičkou?) ?. Vďaka.

savanas
14. feb 2017

Milá ruan.
Mám syna, ktorý má tiež vývinovú dysfáziu. Mal ju diagnostikovanú tesne asi keď dosiahol vek okolo 3 rokov a mal ísť do školy.
Ja som dyslektik. Od detstva mám problém, som ako spomalený film sa učiť a zapamätať si rýchlejšie veci oproti ostatným.
Moja exmanželka je z inej krajiny. Ja som s ňou ukončil manželstvo a ona sa rozhodla zostať na Slovensku aj so synom, pretože má radšej slovenský systém. Syn má teraz 7 rokov, ktorý to má aj o to ťažšie, že používa aktívne dva jazyky a čiastočne ešte aj tretí. Taktiež na syna vplýva neúplná prítomnosť mojej osoby.
Tiež od mala používal len pár svojský vytvorených slov. Myslím, že najviac som vďačný kolektívu učiteliek a detičiek, ktoré pomaly si zvykli na môjho drobca a aj napriek tomu, že mu verbálne spočiatku nerozumeli, tak si našli k nemu cestu. Asi najviac sa rozbehol v používaní slov, keď dosiahol 5 rokov. Možno aj keď zas on je dieťa, ktoré aj keď nevedelo rozprávať normálne, tak miloval prostredie deti, ktoré aj keď sa čudovali jeho jazyku, tak sa mu nevysmievali.
Dostal tiež odklad do školy, a taktiež ešte začne nultý ročníkom. Navštevoval v 6 rokoch centrum Dialóg, poliklinika Tehelná 26, BA, na druhom poschodí. A chodil tam aj do škôlky, kde sme mu platili iba stravu. Ostatné mal preplatené poisťovňou.
Myslím, že tú odzneli všetky dôležité vecí. A taktiež súhlasím, že je asi docela lepšie, keď sa naučíme mať trpezlivosť k dieťaťu. Môj drobec reagoval najlepšie, keď som ho viackrát oslovil pokojným hlasom. Nedobré reagoval, ak som na neho naliehal a tlačil. Búril sa proti tomu a videl som na ňom seba, že lepšie reaguje, keď rozprávam naň pokojnejším hlasom. Aj keď sa musím priznať, že keď som mal s tým trošku problém, najmä keď som mal nezhody s manželkou a mal som problém pokojne reagovať.
A teraz sa učím, ako mať nielen viac času na drobca, ale aj sa viac venovať aj jeho výslovností.
Môžem len potvrdiť, že materinská láska a trpezlivosť vedia robiť zázraky. Hovorím to preto, pretože keď sme sa narodili s mojim dvojčaťom bratom, tak doktori tvrdili, že brat dvojička nebude nikdy chodiť, pretože keď sme boli v brušku maminy, tak som mu ležal na hlavičke. A vďaka tomu bol fyzický aj psychicky postihnutý. Mamina s nim trénovala tri roky každý deň, a nakoniec prinútila jeho nožičky hýbať sa. Inak by bol na invalidnom vozíku.
Verím ruan, že tvoj drobec bude vďaka tebe určite v pohode, pretože má veľmi starostlivu a láskavú maminu. 🙂

savanas
14. feb 2017

Pardon, na začiatku som chcel napísať, keď mal môj drobec diagnostikovanú dysfáziu v 3 rokoch, tak mal ísť do škôlky a nie do školy.

ruan
autor
14. feb 2017

@savanas
Ahoj savanas, ďakujem ti veľmi pekne za tvoj príspevok. Máš pravdu, aj ja vidím, že keď na malého tlačím, je to len horšie, potrebuje svoj čas a pokojný hlas - ako ty píšeš (aj keď je to niekedy ťažké - napr. keď sa niekam ponáhľame)...ja v ňom vidím normálneho zdravého, aj keď trošku výnimočného človeka, ktorý len potrebuje svoj čas a pochopenie a niekedy by som povedala, že to skôr všetci ostatní v tejto uponáhľanej dobe sú "blázni" 🙂 Syn má tiež veľmi rád deti, len problém je ten, že deti sa naňho pozerajú ako na zvláštneho preto, že nerozpráva. Môj manžel má tiež pokojnú povahu a to mi veľmi pomáha, je mi veľkou oporou. On vždy vraví, že má výčitky, že malý po ňom zdedil takéto problémy, ale ja by som za nič na svete nemenila. A to vždy hovorím aj jemu - že aj napriek problémom bude aj náš syn raz niekomu úžasným manželom a otcom, tak ako je môj muž. Centrum Dialóg skúšame už rok, ale vždy nám povedia, že najprv berú akútnejšie prípady = staršie deti. Dúfam, že dovtedy sa malý rozreční, robí pokroky, aj keď po malých krôčikoch, vymýšľam mu kadejaké hry a cvičím s ním... A keď počujem ako sa smeje, som najšťastnejšou matkou na svete 😀 Veľmi ti ďakujem za tvoje povzbudenie. Moc ma mrzí, že vám to s manželkou nevyšlo, ale obdivujem ťa, ako sa malému venuješ, si skvelý otec. Možno to máš po maminke 🙂 Ďakujem ti za skvelé povzbudenie a aj tebe želám veľa úspechov so synčekom.

savanas
14. feb 2017

Milá ruan. Je veľmi príjemné čítať, že tvoj manžel má tak suprový prístup k vašej starostlivosti o vášho drobca. A keď hovorí, že má výčitky kvôli tomu čo zdedil jeho drobec, tak nie je sám. Ale aj tak, ten drobec má suprových rodičov, ktorý ho pripravia na život maximálne ako sa dá, takže vďaka aj vám sa určite stane dobrým mužom, manželom a jedinečným ocinom.
A presne si vystihla svojho drobca.
Je to normálny, zdravý a výnimočný, človiečik, ktorý potrebuje len trošku viac svojho času a láskavého pochopenia. Áno táto doba je veľmi nepríjemné uponáhľaná a bláznivá za vecami, ktoré nepodporujú samotný najväčší cieľ života, ktorým je vlastne rodina.
Tiež vidím aj na sebe, že občas nás tento blázniví svet dostane do situácie, kedy nechtiac urobíme nezmyselností, ktoré nás potom mrzia. Ale keď sledujem okolie, tak uvedomujem si, že každý z nás to občas nechtiac trošku aj prešvihne, v tomto chaose. Ale stále sme to my samí, ktorý chcú len to najlepšie pre svoje ratolestí. A verím, že každý rodič je to najlepšie čo to dieťa má.
Keď píšem tieto slová, tak sa tak ľahko píšu. No skutočná prax je niečo, kde nie jeden krát vypustíme slzu.
🙂Bolo by perfektné, keby sa vám podarilo nájsť pre vášho drobčeka ten najlepší tým detí, ktoré by ho prijali čo najprirodzenejšie.
Ešte raz ďakujem za vedomie, že je stále veľa rodičov, ktorý aj keď nie sú dokonalý, ako ja, ale dávajú svojej ratolesti viac, než dostali oni samí. To je ten najkrajší prejav rodičovskej lásky.
Prajem Vám ruan aj s manželom a drobcom veľa krásnych dní.
Ďakujem.