icon

Do akého veku ste uspávali deti?

19. sep 2023

Máme 4 ročného syna, má svoju izbu.
Večerný rituál u nás kúpanie, večera, prečítam mu rozprávku a lahneme si do postele. Nechám ho samého, má v posteli plysakov hra sa s nimi. Po chvíli ma volá aby som si išla prinho ľahnúť. Robim že ľahnem si, po chvíli odídem. Nech spí sám a poviem mu že zachvilu dôjdem. No vždy po pár minútach ma volá aby som si ľahla vedľa neho. Takto to ide x krát dokola. Keďže chodí do škôlky, večer zaspáva po 21 hodín. Je to dosť zle,ráno vstávame o 5tej. Ideme na bus a do školky, ja do roboty aby sme stihli.
Manžel ho neuspi, keď pošlem za ním manžela, syn plače že on chce maminku.
Každý večer ledva čakám kedy zaspí aby som si mohla aj ja oddýchnuť si prečítať si knihu alebo pozrieť niečo v telke.
Manžel zatiaľ si oddychuje v obývačke pred tv za celý čas čo ja uspavam.
Do kolkatich rokov ste uspavali deti vy? Koľko bude trvať pokiaľ sa naučí zaspávať sám?
Možno mi napíšete nech si užívam tento čas že chce ma mať pri sebe, ja si to užívam. No chcem mať trochu priestor aj pre seba.

luccija
19. sep 2023

Dlho ani neviem vek.Potom to už nebolo o uspavani, ale sme sa rozprávali.Ja som často zaspala s ňou aspoň som sa dobre vyspala🙂
Keď to potrebuje neodchádzala by som.Su deti, ktoré potrebujú svoj klud a tie kontaktnejsie.
Nepomôže mala lampicka otvorené dvere?

andrea_82
19. sep 2023

Nemusis lezat pri nom v posteli. Daj si k posteli kreslo alebo sedaci vak a bud len vedla neho.

nika23t
19. sep 2023

Toto uspavanie bol pre mňa nekonečný príbeh.... Presne ako Ty som to mala, dcérka nechcela manžela, iba mňa a tak muž relaxoval na gauči a driemal, a ja som nervacila v spálni pri malej... Neviem, asi keď mala tak 8 rokov, mladšia 5,zacali zaspávať samé. A to som pri nich na striedačke už v detskej ležala, lebo ani každá v svojej nechcela spat, tak v jednej izbe spali. A nechala som im otvorené dvere a miliónkrát šla na zavolanie sa ukázať. Áno, milujem ich, ale toto bolo pre mňa fakt na nervy. Postupne prestali, upokojili sa, ale dlho to u nás trvalo. Takze rozumiem Ti a presne viem, o com píšeš... Len nemám radu 🤷‍♀️

jana005
19. sep 2023

Môj skoro šesťročný syn spí s nami doteraz v manželskej posteli...
Toto si asi počuť nechcela, ale mám tri staršie deti a viem, že už za chvíľu bude chcieť spať sám, tak si to ešte užívam, pokiaľ ma potrebuje

thoughtfulweirdo
19. sep 2023

Dcéra má 5,5r, uspávam ju tým, že si prečítame v posteli rozprávku, potom sa porozprávame a potom pri nej ležím, kým nezaspí. Chystám sa to robiť ešte dlho, mne sa to veľmi páči 🙂 samozrejme, že si viem predstaviť ten čas využiť aj inak, ale neviem nájsť inú chvíľu počas dňa na také hlbšie rozhovory, ospravedlnenia, vyjadrenia potrieb a podobne. Potme povie aj to, čo "z očí do očí" nie 🙂 stane sa ale, že niekedy potrebujem pri nej neležať, vždy sa vtedy s ňou dohodnem, čo ona potrebuje, aby vydržala sama, či je to svetlo, hračka, zvuk, deka, čo ja viem čo. A že keď ma bude potrebovať, zavolá a prídem. A vždy potom aj prídem. Aj pätnásty krát, keď už mi pulzuje žila 🤣 lebo čím viac zisťuje, že naozaj prídem, tým menej to potrebuje. A pomáha aj to, že jej vždy poviem, že nemusí spať, len ma v posteli potichu čakať.

rebrambora
19. sep 2023

Nikdy. Nakojit odgrnut, postielkay dobru noc.
Neratam obdobia ked boli chore. Ale presne nejako okolo 4.roka prisla vacsia predstavivost, tak dostali take tie lampicky co das do zastrcky. Su to deti, samozrejme, ze sa stalo, ze si nasli dovod preco vyjst z izby, ale pekne vysvetlit co treba a vratit do postele.
4-rocnemu to vies uz pekne vysvetlit. Pekne s vami obidvomi toci.

portret7
19. sep 2023

Zo spalne sme ho vystahovali, ked mal 6🙈zaspaval sam, ale iba v spalni, vo svojej izbe nie. Az ked isiel do skoly, tak si sam uvedomil, ze je “velky” chlapec a je cas😁neboj sa, do 18ky ho uspavat nebudes😉

andrejka1974
19. sep 2023

Nikdy som neuspavala už ako bábätká z pôrodnice boli v postieľke a od roka mali svoju izbu ,prečítala som rozprávku a isli spinkať sami

zuzulka558
19. sep 2023

Nasa ma zachvilku 3 roky a spi s nami uspavam spevom 😉 10 minút a spí,, v detskej majú posteľ ale zo staršou iba raz zaspala,, nechávam tomu priebeh

lujza123
19. sep 2023

Taký ten ritual ako uloženie do postele, prikritie, pusa, rozprávka/pokec veľmi dlho hádam aj do 11.

Ale s uspávanim ležaním vedľa dieťaťa som prestala mala niečo vyše 1,5 roka.

Mňa to nebavilo, mala cítila moju nervozitu, zaspavala vecnosť. Venovala som sa jej na 200%počas dňa, večer som chcela už mať svoj kľud a voľno.

Nikoho nesúdim každá mamina nech si urobí ako jej to vyhovuje, no nerozumiem tomu, rovnako ako nechápem kojeniu veľkých deti že aký to ma význam.

Autorka ked už cítiš že je načase aby začal zaspávať sám tak s tým začnite. Už je velky povedz mu o tom, tak ako nám tu. Že mas este robotu,pôjdeš spať neskôr. vyhraďte si na to víkend aby nemusel vstávať do škôlky prvú noc mu bude trochu trvať zaspať. Nesľubuj mu žiadne za minútku prídem

andreatytler
20. sep 2023

Ja mam stastie ze vecer vacsinou uspava muz, tiez ma to velmi nebavi. Syn ma 4 roky a potrebuje niekoho objimat.
Poradila by som ti pridat k tomu vecernemu ritualu rozhovor so synom v ktorom si prejdete cely den a poviete si co sa vam dnes pacilo a co budete robit zajtra. Hlavne nieco pozitivne aby ho to dobre naladilo. Vela deti sa potrebuje vyrozpravat vecer pred zaspatim.
Druha vec by som poradila je synovi vysvetlit ako sa veci maju. Vysvetli mu ze nemozes s nim lezat v posteli lebo ti je tam nepohodlnne. Ze si lahnes, ale len na chvilu, kym sa porozpravate a potom uz nemozes lezat. Neda sa ti dat k posteli kreslo, alebo nejaky vankus na zem na ktorom by si sedela kym zaspi a tam si citala knihu. Tiez mu vysvetli ze si potrebujes oddychnut a ze 2x do tyzdna ho bude uspavat otec. Normalne mu povedz ze aj ty mas potreby a si len clovek.

maryetta
20. sep 2023

Cca do 3rokov. Potom isli do svojej izby surodenci spolu. Tak neboli sami.
A najmensi od roka spi sam. Len ked je chory tak idem k nemu lahnut.

ivangeline
20. sep 2023

Maju 3 a 4. Ked idu spolu,musi byt niekto pri .. Ked zvlast.,zvladnu zaspat same,najma ked vynechali obedny..

mimikarol
20. sep 2023

Moja má 8 a ešte nezaspi sama. Spíme spolu v spalni, ale má svoju posteľ. Večer si lahneme, ona si číta knihu, aj ja. A potom ide spať, ja si čítam alebo pozerám na tablete netflix. Už spávala vo svojej izbe ale vydrzala len dva mesiace, bála sa. Ale zas mne to nevadí, keby mi to vadilo tak už by sa musela prispôsobiť predsa len už v jej veku ...

milanemila
20. sep 2023

No 3,5 rocna spi s nami v spalni aj s 5 mesacnym 🙈 takze maleho uspim okolo 8, malu zatial muz osprchuje a umyje zuby. Potom jej precitame v obyvacke rozpravku a cca o tej 9 si ide lahnut a kedze tam spi maly, tak uz sme potichu. Lahnem si k nej max na 10-15 minut, hladkam ju a zaspi (ja si zatial citam knizku na citacke). Kym to bude potrebovat budem to robit. Teraz jej zariadujeme jej izbicku, tak uvidime ako to pojde tam.

jana2679
20. sep 2023

Mám baby 7 a 9 rokov a uspávam stále 🙈. Máme rituál, prečítame si z knižky niečo, podebatujeme čo bolo cez deň - to sa im páči večer v posteli že babské reči a potom zaspia a ja si idempo svojom. Staršia niekedy ešte nespi no ja odchádzam. Občas mi to lezie na nervy, no viac si to užívam, lebo o chvíľu nás toľko nebudú chcieť. A presne viem aké to bolo keď som ja bola malá a mama večer nechcela byť ani chvíľu pri mne - nikdy nemala čas a bolo to naprd. Takže každý nech si úspáva podľa svojho pocitu a ako uzná za vhodné.

poisonblu
20. sep 2023

ja mam 11 rocneho a musim mu precitat rozpravku a potom mu pustim pesnicky na mobile...kupili sme aj radiobudik, ze bude zaspavat pri detskom radiu (rozpravky, pesnicky), ale to ho skor vyrusuje..ja mu precitam 2-3 strany z knizky a to uz vacsinou spi..ked ma manzel nocnu, tak spi v jeho posteli so mnou

majlo1234
20. sep 2023

@lujza123 ked tie deti to potrebuju. Aspon ten moj. Prave pri tejto teme, kde sa to stretlo cca 50 na 50 na oboch stranach, rozmyslam, ci je to naozaj len o zvyku. V zmysle, ze kazde babatko, ktore donesies z porodnice, je schopne takto zaspavat same. Alebo je potrebna vhodna povaha babatka a rodica, ze to nejako zvladnu naucit. Moj syn bol od narodenia velmi uplakany, ak by som nekojila, stavim sa, ze by som doteraz uspavala na fitlopte alebo rukach🥶

mimikas
20. sep 2023

@poisonblu môj 11,5 ročný ešte niekedy dobehne do postele ku mne, napr. včera v noci. U nich to už dlho nepotreva a ja si to užívam, nakoľko už sem tam má také pubertálne stavy.

poisonblu
20. sep 2023

@mimikas moj ako uz je taky, ze velkac..objat a tak, to uz sa odtahuje, ale ked ide o zaspavanie, tak caka na mna 😀

mimikas
20. sep 2023

@poisonblu áno, aj môj má také nálady že sa ešte aj pomohla, aj sedí na mne a pod, ale je to málo, stačí že sme vedľa seba, tak to že chce spať so mnou si ešte užíva, lebo za taký rok to už bude čistá puberta

ajajaj00
20. sep 2023

ja mam dvojicky a vzdy zaspavali sami..povedala som im ze som v kupelni mali pootvorene dvere svetielko zapnute a hotovo..skus tak napr ze nech ta vidi skus si sadnut pred dvere alebo ked neni moznost aby ta videl mu povedz nech pocuje tvoj hlas a skus mu vysvetlit ze uz je velkac ze aj maminka si chce oddychnut..bude spekulovat ale vydrz pojde to...to je neskore zaspavanie preneho ked tak skoto vstava

tvoriva_dusa
22. sep 2023

@majlo1234 nezlakni sa, dcéra má 10 r a každý večer sa spýta, či už som uspala mladšiu dcéru (6m, kojená) a mam možnosť prísť k nej. Je to náš jedinečný čas, kedy sme my 2 samy spolu a môžeme nerušene pokecať. Zvacsa pri nej po celom dni zaspím. Potom to v pár vetách zhrniem mužovi, ktorý tiež ako tvoj má voľný večer pri knihe. Dcera vie zaspať samozrejme roky sama. Ak mi to nevyhovuje, nastavím si s dcérou hranice. Momentálne som však rada za tie chvíle, keďže cez deň je väčšinu času v škole, na krúžkoch, pripravuje sa do školy, alebo chce byť sama či s kamoškou a ja tiež nemám popri starostlivosti o mimino na ňu vždy čas. Tiez potrebuje vyobjimat, pohladiť po vlaskoch. Je to ešte dieťa. Vždy preferovala tiež mňa, ale keď som niekedy išla večer von, zrazu aj tato bol dobrý 🙂 V skratke teda, ak ti to nevyhovuje, nastavte si hranice, alebo nájdite spôsob, kompromis.

majlo1234
22. sep 2023

@tvoriva_dusa to si ma az tak nepotesila😄 ale samozrejme, stale su to deti, ja si dokonca pamatam na noci, ked som spala so svojou mamou v posteli a musela som mat tiez uz viac rokov, kedze si to pamatam. Mna ani nestve to, ze chce uspavat, len mam momentalne pocit, ze mi chyba cas pre seba. Ale to samozrejme nie je synov problem, ale mna a mojho muza

tvoriva_dusa
28. sep 2023

@majlo1234 chápem ťa. Sama občas mám chuť sa ísť večer radšej prejsť, chytiť knihu či ísť si zabehať ;) Zatiaľ ešte prevažujú benefity z toho, že som s ňou. Ale boli dni, keď sme si vysvetlili, že potrebujem napr už ísť spať o 8, alebo som mala firemnú akciu a vtedy mala na výber tatina, alebo ísť spať sama. No ako vo všetkom, začiatky bývajú ťažké, ale je svetlo na konci každého tunela (ak sa nestavia u nás 🙂)

misulka1989
28. sep 2023

mala som aj ja niekedy tendenciu, ulozit, precitat, porozpravat, odist, ale u nas to tak pri starsom jednoducho nefunguje a ja…som nakoniec velmi rada. Je to krasny cas, striedame sa pri nich s muzom, takze mam niekedy aj “oddych” 😁ale o chvilu vyrastu a pozavieraju sa v izbach same 😂 ak sa Ti co i ken trochu da, tak ja by som pri nom ostala, ked ma taku potrebu…

autor
28. sep 2023

@misulka1989 Keby sme sa aspoň striedali s uspavanim malého s mužom, no jeho nechce vôbec. On len maminku.

lucilaines
28. sep 2023

A skusala si nebyt doma? Ja mam takeho mladsieho, on ma este len 2,5 roka, ale zaspava len so mnou kym som doma. Ak tam ide muz, tak ma vola a nezaspi. Ale ked tam nie som, tak nie je problem. Zo zaciatku trocha protestoval, ale muz si s tym poradil a zvykol si. Dokonca som teraz bola na 5 noci mimo dom a muz to zvladom excelentne, maly nemal vobec problem zaspat s nim. Ako som prisla domov, tak zase naspat vola mna ak som doma.

autor
28. sep 2023

@lucilaines Áno skúšala, vymýšľal plakal za mnou. Manžel to po 22tej vzdal a volal mi nech dôjdem domov ho uspať.

stanulienkat
28. sep 2023

Ak si vycerpana a dieta muza pri uspavani nechce a caka ta este potom robota. Ved manzel nech neodpociva. Ty uspavaj, manzel nech poumyva riad medzitym, alebo pozehli. Nech ta odbremeni.