Aké máte skúsenosti s ledva 6 ročnými školákmi?
Ahojte mám predškoláčku 30júla má šesť. aké máte skúsenosti s detičkami ktoré idú do školy ako čerstvo šesťročné?Ďakujem
@sisaka ako si prisla na to, že slovencina je total jednoducha a pises ako pocujes? Toto platilo niekedy na zaciatku roku 1800. Neskor okolo roku 1851 prislo k hodžovsko-hatalovskej reforme štúrovskej slovenčiny, ktorá dala základ súčasnej slovenčine.. Slovenčina vobec nie je jednoduchy jazyk.. a nemam pocit, ze pisem ako pocujem. 😉.
nuz treba si uvedomit ze v zahranici sa deti ucia citat a pisat uplne inym sposobom a na inej urovni ... u nas sa na konci prveho rocnika pozaduje od dietata aby vedelo pisat PISANYM pismom normalne diktaty / a rozlisovat rozne gramamticke zakonitosti a citalo plynulo dlhsi text
ono to nie je take jednoduche ... ako sa to zda... aj na slovensku je dost caste ze deti v skolke uz citaju jednoduche vety a slova scituju a odcituju do 10 a pisu tlacenym pismom... ale v skole su tie poziadavky narocnejsie... a najma dieta musi mat uvolnenu ruku lebo pisat tlacenym a pisanym pismom je rozdiel ...
tym nehovorim ze sa ma davat odklad bez toho aby bolo urobene seriozne vysetrenie zrelosti na skolsku dochadzku.. najlepsie opakovane...
@anjelicek26 inak aj moje dcery mali na 4 okolo 94 cm, male baby 🙂 😉
no nemyslim ze by fakt slovenske deti boli hlupejsie....ak by u nas bola dochadzka do skoly nastavena na 4 ci 5 rokov, tak by tomu boli prisposobene i naroky vyucovania, ja co som pozerala knihy a prac. zosity prvakov, zdalo sa mi to dost narocne, mozno tomu kto ma nadane dieta ktore to zvlada zlahka to naopak pride prilis lahke, je to zrejme na ten priemer 6 az 6,5 roka...
To preco niekto dava ci nedava odklad, nech si riesi kazdy rodic sam.., zrejme by vedel kazdy obhajit svoj nazor ci pravdu. U nas je tak ze ak dietatu neda odporucanie psycholog tak rodic predcasne dieta nemoze zaskolit, i keby bol presvedceny ze to dieta zvladne {svagrina tak dopadla so septembrovou dcerou} ale naopak ak psycholog sa vyjadri ze dieta v poho zvladne dochadzku, tam je vyssia vaha co si mysli rodic, a on ked povie ze odklad, musi sa to akceptovat... to je na dilemu kto lepsie odhadne dieta, rodic ci psycholog?
Ja som mala pocit ze dcera nie je zrela na skolu ale rozhodne som chcela vediet aj nazor nestranneho odbornika, ktoremu preslo cez ruky kopec deti a nie je subjektivne zaujaty ako rodic...
@sisaka - veru Saska nehovorila ani slovo anglicky ked sla do skoly, po troch mesiacoch uz takmer plynule, teraz keca viac anglicky ako nemecky xixi Ano mala to zlozite ten zaciatok, ale anglicke skolstvo funguje trochu inak ako nase a je jasne, ze pristup vyuky ku 4 rocnym detom je iny ako ku 6 rocnym detom. Napriek tomu sa velmi vela naucili, mala mi cita jednoduche knizky, pise jednoduche slova, pocita krasne do 50, scitovat odpocitavat uplne super do 10, niekedy do 20, ale to este potom prsty pouziva 😀
A ano pisu tlacenym pismom, nevidim inak dovod udrziavat pisane pismo a nutit deti sa ucit dve komplet abecedy 😕
A nadpriemerne inteligentna neni strasidlo jedno, len sa im venuju od malinka, ucia sa za pochodu, jej to neprijde ako nutenie, maju dve ucitelky na 16 deti, skvely individualny pristup, vysoke motivovanie (a ziadne demotivovanie) deti, ziadne znamkovanie ale slovne hodnotenia na vysvedcku... no ja som proste velmi spokojna.
@anjelicek26 super 😀 😀
zalezi, ake ma dieta povahu
mam mladsich bratov, jeden tiez 30.7., druhy ma o par dni neskor narodeniny, sli obaja s rocnym odkladom (pri pr), nasi sa tak sami od seba rozhodli, psychologicka to uz len potom doklepla a este aj pochvalila, ze nasi vedeli zhodnotit schopnost deti... a netlacili ich nasilu do skoly...
tolko deti v mojom okoli slo napriek odmietnutiu psychologicky, len preto, ze rodicia odklad odmietli, do skoly v cesrtvych siestich a bolo to len na skodu toho dietata... doma sa len hrat chcelo, skola ho nebavila, zle sa ucilo...
ale fakt zalezi, ake schopnosti, povahu atd ma to konkretne dieta a treba sa rozhodnut podla toho... urcite treba navstivit psychologicku 😉
@sisaha ako som na to prisla, ze slovencina je jednoducha a pisema ako pocujeme? Vsak ked som slovenka a chodila som na slovnesku skolu s vyucovacim jazykom slovenskym a hovorim, citam a pisem po slovensky, tak hadam viem, ako piseme, tak ako pocujeme, ak povies slovo napriklad ulica, nie je problem ho precitat ani napisat, kedze sa v nom objavia vsetky pismena, ktore pocujes a este aj v takom istom poradi. Neucila si sa francuzstinu alebo anglictinu? Pre cudzinca je slovencina tazka preto, ze ma narocnu gramatiku, rody, pady, casovanie slovies ..., ak mu vysvetlis, ako funguje citanie a pisanie, hned sa chyti. A to ze niekde je makke a tvrde i, to su uplne prkotiny i ked miesto tvrdeho i napises makke vsetci tomu slovu rozumeju a vyznam sa tym nemeni. Neviem ako pises v slovencine ty, ale ja tak ako pocujem a nepodme sa natahovat o nejake slovicka, kde sa spodobuje, aj ked to napises, ako si pocula, kazdy vie, co to je napisane, samozrejme niektore zahranicne slova, ktore este nie su udomacnene na tolko, ze by sa prepisovali stylom pis ako pocujes, napriklad uz sa kludne pise manazer (s makcenom) a nie manager, sa nepisu tak ako pocujeme, ale tak ako je to v danom jazyku spravne. MOja dcera nie je napdriemerne inteligentna, ale v cca 6 rokoch som jej vysvetlila, ake pismena pozname v slovencine, ake znamienka a na co sluzia a v priebehu jedndeho dna sa naucila citat i pisat po slovensky (samozrejme makke, tvrde i halabala, ale dokaze napisat v slovencine email, ktory je pre slovaka zrozumitelny, anglictina je na pravopis ovela narocnejsia a je bezne, ze i dospely clovek ma problem spravne napisat slovo, pretoze naucenim abecedy sa nic nekonci, ale zacina.
@sisaka ok, ako hovorim pis ako pocujes. Ja pisem gramaticky spravne..ty mozes ako pocujes... A nebavime sa tu teraz iba o vyslovnosti. Ja mam neter nemku a ver, ze po slovensky citat nevie, hoci slovensky (sice gramaticky zle, ale rozprava). A o pisani ani nehovorim.. Castokrat iba hadam o com pise..
@sisaha som prekvapena, ze rozumies tomu co som napisala (preklepy neratam), kedze som sa drzala toho, ze pisem ako pocujem a mozno sa tu objavi nejaka slovencinarka a povie, ze to bolo aj gramaticky spravne (pardon, asi nebude, kedze na klavesnici nemam makcene, ale cuduj sa svete, i ked som nedala makcene a dlzne tam kde patria, myslim si, ze ludia, ktori to po mne citaju nemali ani najmensi problem s porozumenim.)
no dajak sa tu zvrtla debata inym smerom... skola nie je len o jazyku.
Ja som pocula, ze v krajinach kde sa nastupuje do skoly skor, je prvy prip. dalsi rocnik skor podobny nasej predskolskej priprave az na to ze u nas sa predskolaci neucia zakladom citania pisania 😉
nechce sa mi verit ze by nas skolsky system bol tak extra povolny a nenarocny k detom, ze by od 6 ci 7 r. deti vyzadoval to, co v inej krajine v poho zvladnu 4 az 5 rocne deti... vacsinou co pocuvam rodicov prvakov, tak po prvych mozno 2 pozvolnych mesiacoch, ciarocky obluciky...nabehne sa ostre tempo.
Takze mozno preto rodicia zvazuju ci to dieta zvladne alebo nie... samozrejme realne, nie s lutostou ze mu konci detstvo a p. Navyse u nas je aj prisnejsi rezim, co sa tyka sedenia v lavici, discipliny, udrzania pozornosti na 45 minut a tak...
@sisaha tak lutovat ma naozaj koli tomuto nemusis a i ked sa zacnes ohanat kodifikaciou a neviem cim, trvam na svojom, ze slovencina je foneticky jazyk ( ako som uz pisala o vynimkach sa nemienim natahovat,) a teda drviva vacsina slov sa pise tak ako pocujeme, cize vztah medzi fonemami a grafemami (pre laikov hlaskami a pismenami) je jasny, ak v slovencine vyslovime c s makcenom, take iste c s makcenom napiseme, kdezto pri anglictine nie je tento vztah taky jednoduchy, v dosledku toho sa rovnaky zvuk v slovach zaznamenava roznym sposobom, Pri kazdom slove je potrebne poznat zvlast jeho vyslovnost a zvlast prepis napriklad vyslovene dlhe i sa moze napisat beat alebo aj beet, podla vyznamu slova.
Koniec mojej prednasky a davania rozumov 😀, kludne si tu dalej nariekaj, ake tazke je pisat po slovensky
@jolinka ved presne, ak 6 rocne deti nedokazu nabehnut na ten prisny rezim, sedenie, 45 min pozornosti, narocne pisanie pisanym pismom (co samozrejme je ovela tazssie ako tlacene a musis mat na to velmi dobre vyvinutu jemnu motoriku) tak by sa malo bud polavit v narokoch - urobit vyucovanie zabavnejsou formou, dat detom moznost si oddychnut, vypnut, presunut krasopis do vyssieho rocnika, alebo zacat so skolskou dochadzkou neskorsie, ked je predpoklad, ze to drviva vacsina deti zvladne, lebo potom je skola len fakt jeden strasiak, ktoreho sa boja deti aj rodicia
ak by som mohla reagova´t , mám tri dcérky 7ročná už pôjde do druhej a druhá dcérka bola narodená predčasne v 28týždni , 22.júna a mala by´t až 25.9. , a predškolské testy už vo februáry urobila na 9,5boda , a doteraz sa naučila aj číta´t len písa´t sa jej nechce čiarky a pod. do školy sa teší a tiež som premýšlala nad odkladom ale teraz nie určite ... lebo by mala rok stratený v škôlke ...
@anjelikovia3 ak mas pocit ze dcerka skolu zvladne, preco nie? 🙂
rozmyslala som nad tym, ze mozno mnohi z tych rodicov, co uvedu ako dovod odkladu predlzenie detstva, maju aj ine dovody co ja viem nezrelost, logopedicke problemy, len nechcu priznat ze ich dieta je "hlupe" nezrele tak radsej to zakryju tym obligatnym predlzovanim... 😉
uz som to asi niekde pisala ale nie v tejto teme... ze psychologicka nam povedala, ze ak uz sa da dietatu odklad... malo by to mat svoj vyznam. Teda aby to nebol "strateny" rok v skolke, znudene demotivovane dieta...ale prave naopak, treba ten rok pracovat, kde ma dieta nedostatky. a taktiez sa ma zatazit nejakymi novymi aktivitami kruzkami, aby nepocitovalo nudu...
trebars chodit intenzivne k logopedovi, ak ma logopedicke problemy
trenovat sebaobsluhu, ak je dieta nesamostatne atd...
U nas bol problem nesustredenie, nedostatocna jemna motorika, slabe sebavedomie, dcera mala slabe matem. predstavy {zratala predmety max. do 3}, nerozoznala prvu hlasku v slove, nevedela R a makke L, atd.
Takze sme cvicili ulohy, spocitavali kocky, hry na fonematicke uvedomovanie, po 2 navstevach u logo nam krasne naskocilo R aj L 😉, dali sme ju na gymnastiku kde nabrala obratnost i sebavedomie a tiez sustredenie.
Zmenili sme skolku kvoli stahovaniu, musela si zvykat na novy kolektiv, plus to bola inojazycna skolka, takze sa naucila plynule hovorit dalsim jazykom {madarcina}... a teda nuda jej nehrozila 😉
U nej velka zmena, z dietata co malo strach zo skoly a kopu veci nevedelo sa stala sikovna sebavedoma slecna, ktora sa nevie dockat kedy zacne skola... 🙂 🙂 🙂
Ak vam tieto predpoklady splna vase cerstvo 6 rocne dieta... treba ho dat do skoly, zbytocne bude dalsi rok v skolke v tom istom prostredi medzi mladsimi detmi
@sisaka myslim ze aj 6 rocne dieta dokaze nabehnut na system v skole ak je sikovne...ale zdaleka nie vsetky, hlavne co sa tyka letnych deti tam musi fakt kazdy rodic zvazit ci dat odklad, v kazdom pripade by som sla na test sk. zrelosti... Mne keby ze psychologicka povie, ze moje obavy su neopodstatnene a ze dcera v pohode zvladne skolu a splna predpoklady, tak ju asi do skoly dam...akurat ze ona chuderka kazdemu vykladala aj na zapise, ze sa este chce hrat v skolke 😉.. no dajak by sme ju spracovali... Zrejme je to tak, ze tie zrele deti sa aj same do skoly pytaju a maju zaujem o tie skolske veci..pytaju sa na pismenka, tuzia vediet citat pisat, prip. sa to aj same ucia...
Idealne ked je sulad v nazore rodica, dietata aj psychologa... a co si myslia ostatni na to kaslat 😝
zrejme je 14 odkladovych deti z 22 v triede ozaj privela... ale zase nevieme, aka je tam bola situacia, mozno len nahoda, mozno by par deti tam nemuseli byt a zvladli skolu uz pred rokom...hm 😒
@jolinka áno je velmi šikovná preto ju aj do školy dám , len som zabudla poznamenať že pri 14detoch tie psychologické testy-depistáž trvali cca. 25min. ani nie tolko a podla toho oni posudzujú deti , myslím že je to neskutočné , čakala som za dverami lebo som s dcérkou do škôlky prišla leb bola ešte chorá ,,, a neviem či to je naozaj dobre odvedená práca psychologičiek lebo posúdi´t tolko detí za tak velmi krátky čas je nemožné
@anjelikovia3 no my sme boli na testoch sami... 😉 ja som psychologicke nic nehovorila aby nebola ovplyvnena mojim nazorom, najprv sla dcera dovnutra s nou cca 1,5 az 2 h. ju testovala, aj to bolo sucastou testu ci dieta zvladne ze ho cudzia osoba vezme prec a dava mu ulohy... a potom sme este spolu asi hodinu rozpravali, boli sme tam dokopy skoro 3 hod, takze to uz myslim daco povie o dietati. Dali mi pozriet aj vsetko co dcera riesila, kde ma nedostatky a potom napisali spravu, do skoly aj skolky ako s nou maju pracovat...

@anjelicek26 aka je zlata 😵 , ten darcek vacsi ako ona 🙂 , no na Slovensku jasny pripad na odklad, s takou vyskou .... 😀 , moja dcera isla 4 roky a 10 mesiacov (a to som si myslela,z e ako skoro, v porovnani zo Saskou brnkacka), zo slovenskej skolky, sup rovno do lavice a i napriek tomu, ze je Slovenka a teda by nemala byt schopna vydrzat sa ucit a zvladnut take narocne ukony ako citanie a pisanie v takom veku, v pohode to zvladla a este k tomu v pre nu cudzom jazyku, ale tebe to urcite nemusim vysvetlovat, ked pre Sasku to bol dokonca treti jazyk, stavim sa, ze na SLovensku by ich oznacili za nadpriemerne inteligentne a poslali do triedy pre nadane deti 😎