icon

Aké máte skúsenosti s ledva 6 ročnými školákmi?

lawel
22. júl 2011

Ahojte mám predškoláčku 30júla má šesť. aké máte skúsenosti s detičkami ktoré idú do školy ako čerstvo šesťročné?Ďakujem

Strana
z2
sisaha
22. júl 2011

ja som narodena 30. augusta a do skoly som sla ako 6 rocna. Skolu som v pohode zvladala. Ak mas pochybnosti, zbehni do pedagogicko-psychologickej poradne na testy skolskej zrelosti. Ale pokial nemas pocit, ze tvoje dieta je extremne hrave, ze nevydrzi pri ziadnej cinnosti, tak by som odklad nedavala. Niekedy ten odklad narobi viac zla ako uzitku, pretoze dieta sa za ten rok v skôlke nikam neposuva...

dara76
22. júl 2011

Plne suhlasim @sisaha . Ja som augustova a zvladala som skolu v pohode, sestra sa narodila 6.9 a dali ju do skoly tiez. Neodkladali rok. Teraz je to taka moda, ze predlzit detstvo alebo co. Deti sa potom v skole nudia a robia neplechu. Samozrejme je dobry aj posudok od psychologicky.

nosoroztek
22. júl 2011

@lawel ahoj, moji obaja rodicia su ucitelia na 1.stupni ZS, a odporucaju nechat deti narodene v druhej polovici augusta este rok v skolke. ked nastupia do skoly ako 7 rocne, su vyzretejsie, samostatnejsie a su vyhrane, co znamena, ze sa vedia lepsie sustredit na ucenie a cinnosti a nesiahaju pocas hodiny po auticku alebo babike. mne sa ma maly narodit 6.9., sme rozmyslali, ze ak pojde do skoly, tak ze ho dame od 6-tich rokov, ale nasi nam to zatrhli, ze dietatu treba dopriat "hranie sa". zbytocne ho davat do skoly tak skoro.

kvojtanikova
22. júl 2011

tiez si myslim ze pokial dieta javi zaujem o nove veci, dokaze sa sustredit aspon 15 minut a je aj emocne vyspele (neplace ked ma ist medzi cudzich, neboji sa inych deti, atd.) nemal by byt v skole ziadny problem.

katka1981
22. júl 2011

Ja mam narodky 27.7. , ked sa nasiel niekto odo mna mladsi, tak ma to aj stvalo, bola som stastna, ze som maturovala ako 17 rocna a nebudem sa chvalit, ze som bola dobra ziacka, kym som nezacala byt leniva. A mala som spoluziacku aj spoluziaka, kt. nastupili ako 5 rocni, lebo mali narodky az v septembri. Ak by dieta nebolo zrele, psycholog by to mal zistit.

ikke
22. júl 2011

ak je dieta zrele, rozhodne neodkladat. ja sama som novembrova, do skoly som isla ako 5-rocna a nikdy som so zvladanim skoly problem nemala.
mam aj synovca narodeneho 15.8., ktory mal v triede spoluziaka o viac ako rok starsieho a viac ako o hlavu vyssieho a jedine, cim sa tento jeho velky spoluziak "vyznacoval" bolo, ze terorizoval mensie deti v triede... 😖 😠
casto to ani nie je tak o tom, ze "predlzit dietatu detstvo" ako skor "odlozit zataz rodicov s domacimi ulohami a skolskym rezimom" 😒

gab
22. júl 2011

myslim, ze zalezi na tom, ako je dieta vyspele, ci sa dokaze sustredit, ako prijima nove veci, a ako ich dokaze spracovat, a potom........ ked skonci skolu ako 19-rocny, predsa len je zrelsi do zivota..........

nosoroztek
22. júl 2011

baby, nezabudajte, ze ked sme do skoly chodili my, nekladli sa na deti take naroky, ako je tomu teraz 🙂 osnovy sa menia pomaly kazdy rok, to, co sme sa ucili neskor, sa teraz detom dostava do hlaviciek skor.... k tomu povinny jazyk...je to kazdeho osobna vec, kedy da dieta do skoly, ale urcite sa netreba ponahlat a davat za kazdu cenu, len preto, aby nebol v skole o rok dlhsie...matka musi najlepsie vediet ci je na taku zmenu jej dieta pripravene...na kolektiv, na to, ze sa od neho zacnu vyzadovat povinnosti, vyssia pozornost...🙂

jolinka
22. júl 2011

treba hladiet individualne na kazde dieta...
ja mam dceru narodenu koncom augusta, a od zaciatku som bola presvedcena, ze ja odklad davat nebudem... dcerkina nezrelost ma ale donutila zmenit presvedcenie.
Na to ze je nezrela do skoly si vsimli v skolke, prejavilo sa to na prvom zapise a najviac sme to videli my rodicia 😝 samozrejme potvrdila nam to aj psychologicka na teste skolskej zrelosti {ten treba absolvovat este pred ukoncenim sk. roku aby mohol riaditel skoly vydat rozhodnutie o odklade}.
Rok odkladu jej velmi pomohol, vela sme s nou pracovali aby dohnala v com bola pozadu, teraz nastupi ako 7 rocna a bude myslim zrela tak akurat, nie je typ co by sa nudil a robil vylomeniny...

Myslim ze ale dcera lawel zrejme do skoly zrela je... len ju zaujima ako zvladne 6 rocne dieta skolu... myslim ze zvladne, ak je dobre pripravene a zrele. Skola je nastavena na to co by mali zvladat bezne 6, az 6,5 rocne deti, nie 7 ci 7,5 rocne... odklad je dobry fakt pre deti so su nezrele nie len tak...

lawel
autor
22. júl 2011

😝 😝Ahojte ja som chcela odklad len pani riaditeľka v škôlke ma presvedčila že by sa dcerka už nudila a manžel tiež chcel aby nastúpila a hotovo len dúfam že to zvládneme 😅 V niečom je dcérka naozaj veľmi šikovná rada kreslí a rada má kadejaké hlavolami pre deti v detských časopisoch no a je aj veľmi hravá a niekedy nesústredená proste čo ju baví je super čo nebaví tak nezájem!!!!v škôlke je len jedna trieda takže by znovu chodila s mladšími detičkami a to ,,že ju nebaví,,som momentálne na materskej takže budeme si musieť určiť pevný režim........

jolinka
22. júl 2011

@lawel myslim ze v prvom rocniku hlavne na zaciatku robia prestavky a striedaju cinnosti a deti si pomaly zvyknu na skolsky rezim.
Inak aj moja dcera chodila do zmiesanej triedy a posledne mesiace uz bola doslova zufala ze musi chodit do skolky, nechcela ani prazdniny len hned nastupit do skoly 😉 😀

shrew
22. júl 2011

Ahoj, moja kamaratka sa narodila 1.9. a isla do skoly ako 6rocna. Zvladala to v pohode (ucila sa na jednotky).

sisaha
22. júl 2011

@nosoroztek a to si este nevidela akym tempom idu v Nemecku. To co sa uci na ZŠ moja 12 rocna dcera sa uci moja 10 rocna neter v Nemecku. Tam postupuju ovela rychlejsie a dovolim si tvrdit, ze nase skoly su slabym odvarom narocnosti tam. Ustne skusanie tam neexistuje, iba pisomne. Znamkuju sa aj upravy v zositoch. Ak zabudne v slohu napisat nadpis znamka ide dole.. Niekedy zasnem nad tym ako funguju tam..ale tie deti to zvladaju..

xlucia
22. júl 2011

@lawel ja som za odklad. som narodena 25.7 a bolo to vidiet. najmladsia v triede. najmensia. dohanala som to dlho

vroni
23. júl 2011

@xlucia, aj ja som 25.7. 😀 😀 😀
Do skoly som isla nacas a nemala som ani najmensi problem. Prave naopak, najslabsi ziaci boli prave ti "odkladovi", ktori isli do skoly az o rok neskor. Ja mam prave pocit, ze deti sa v skole ucia coraz menej, o pretazovani tu nemoze byt ani reci a povinny jazyk bol b skole odjakziva (vo vyberovych skolach aj dva), toto skutocne nie je argument.
Moja mala nastupuje do skoly (do nulteho rocnika) v septembri a s nou vsetky deti, ktore su narodene 2006. Nikto neriesi, ci su narodeni v januari ci v decembri, proste rocnik a ide sa. Ak ucitel a psycholog zistia nejaku extremnu nevyzretost, dieta si nulty rocnik zopakuje. Ale ziadne odkladacky, lebo rodicia nemaju chut trapit sa so skolakom a chcu "predlzit dietatu detstvo" sa nekonaju. Zato u nas sa bude asi o chvilu zacinat skola az v patnastich, lebo deticky budu "nevyhrane" a "pretazovane" a neviem co vsetko este.... 🙄 🙄 🙄 (pretoze z tych deti, ktore nastupuju o rok neskor je opodstatnenych tak 5%)

dena
23. júl 2011

@lawel myslim ze to zalezi na dietati...je to individualne...ak si myslis, ze by skolu zvladla tak ju do skoly daj

jolinka
23. júl 2011

@vroni toto ze nulte rocniky zdaleka nie su vsade.... keby bol v nasej skole urcite tam dceru dam, je to predsa blizsie k rezimu skoly, odpada nuda v skolke ale aj nadmerna zataz ako v skole.

Ja som dala dcere odklad rozhodne ale nie pre nejake predlzovanie detstva, nakoniec hadam sa detstvo nekonci nastupom do skoly??? 😒

Dcera absolvovala 2x predskolsku triedu a prvy rok tam bolo strasne vela odkladovych deti, vyrastene, zrele, ukecane, sikovne... kopa z nich mala 7 rokov niekde medzi januarom a majom, fakt som nechapala co este robia v skolke 😉 😝

vroni
24. júl 2011

@jolinka, ja viem, ze nie su (na skodu nas vsetkych), ale tuto funkciu by mali suplovat (nakolko sa da) predskolacke triedy a nie rodicia, ktori casto nevidia svoje dieta realne ale cez akesi idealisticko-ochranarske okuliare. Ale chcela som poukazat na fakt, ze iny skolsky system (s podstatne vyssou kvalitou vyuky nez skvele slovenske skolstvo) povazuje aj decembrove deti automaticky za "zrele" a skutocne len vynimocne necha dieta o rok dlhsie "uzivat si detstvo" (inak na tento zvrat som bytostne alergicka. Ako keby deti v skole boli fyzicky ci psychicky tyrane a z detstva uz nic nemali....) a indikatorom taketo stavu NIKDY nie je datum narodenia.
Inak, neterka ma dceru narodenu 1.9. Ked chcela, aby nastupila do skoly normalne (cize den po 6. narodeninach), nestacilo odporucanie skolky a psychologa, bolo treba (skola vyzadovala) aj potvrdenie konkretnej psychologickej poradne a logopeda (dieta pred tym nevideli, tuto poziadavku vzniesli LEN na zaklade dna narodenia), lebo v triede maju z 22 deti 14 s odlozenou skolskou dochadzkou. A toto mi pripada uchylne. Tych par deti, ktore odklad skutocne potrebuju (lebo aj take sa najdu) v tych davoch "predlzeneho detstva" uplne zaniknu.

jolinka
24. júl 2011

@vroni jj, i mne je uz niekedy trapne hovorit ze som dala dcere odklad, lebo kazdy hned mysli na predlznene detstvo a bla bla..

dcerka sa nam narodila predcasne, dost dramatickym cis. rezom na akutnu zachranu zivota, mala neurologicke problemy, cvicili sme vojtovku, ja som ale verila ze vsetko prekoname, nemala navonok ziaden intelektovy ani telesny handicap... akurat ze niektore veci fakt tazko chapala, nedokazala sa vobec sustredit, 5,5 rocna nedokazala naratat do 5, nemyslim spocitat predmety ale ani odratat mechanicky pocet... 😉, do toho slaba psychika, neustaly plac, mala vysloveny strach zo skoly, i skolku zvladla ako tak ako 4,5 rocna... nehovoriac aka bola drobnucka, keby sla v termine mala by 107 cm {bezna vyska pre 4 rocne dieta}

a za ten rok odkladu nam tak rozkvitla, co vsetko sa naucila, dali sme ju na gymnastiku tam spevnela a nadobudla sebavedomie lebo trenerka ju chvalila urobila ju predcvicitelku pre oddiel, proste pre nas bol odklad pozitivom ked neratam posledne 2 mesiace ked uz mravcala ze chce ist do skoly 😀

dara76
25. júl 2011

@jolinka nemusis sa citit trapne, ved si sa rozhodla spravne. Ty najlepsie poznas vlastne dieta a dobre si usudila, co jej prospeje viac.

tatiana1983
26. júl 2011

AHOJTE JA MAM DILEMU MAMICKY UZ MAM KUPIT SKOLKSKU TASKU PRE DIETA DO NULTEHO ROCNIKA ...BOHUZIAL NEVIEM .PORADTE DAKUJEM 🙂

sisaha
26. júl 2011

@tatiana1983 zalezi od toho ci sa tam uz budu ucit, budu mat nejake knihy. Ak to budu len nejake pracovne zosity a bude potrebovat iba farbicky, fixy, vodovky, tak by som kupila asi iba nejaky lahsi ruksak a skolsku tasku (zvycajne su tazsie) ten dalsi rok.. ale zas pokial si to dieta vyzaduje a bude hrde, ze ide do skoly, tak by som tu skolsku tasku kupila...nie je nad spravnu motivaciu 🙂

tatiana1983
26. júl 2011

🙂 VED ON MOJ MUDRUCKY SYNCEK JU CHCE IBAZE KNIHY MAT NEBUDU A TO CO NAKUPIME OSTAVA AJ TAK LEN TAM V TRIEDE ..BOJIM SA CI TAM BUDEME MAT CO DAT DO TEJ TASKY 🙂

anjelicek26
26. júl 2011

@lawel - Nasa mala ma narodky 26.6. takze tiez pojde skoro do skoly - teda isla - v anglicku v styroch rokoch, ona ma uz rok skoly za sebou. Neviem, preco by to potom mal byt problem 6 rocnemu dietatu, ked take nieco zvladaju stvorrocne. Sasenka je o hlavu mensia od vsetkych, ma len 103cm v 5 rokoch, ale je najoblubenejsia v celej skole, je jej vsade plno, stale mame doma nejakych jej kamaratov a kazdy vikend niekde lieta, ani nestacime rozvazat 😀

Do nemecka sa vraciame ked ona pojde do prvej triedy, ale bude preskakovat rocnik - lebo uz bude mat dva roky skoly za sebou a uz teraz vie citat, pisat, pocitat. Takze cerstvo 6 rocna pojde do triedy zo 7-8 rocnymi detmi. To este len bude sranda.

momka
26. júl 2011

@lawel Môj je narodený 28.7.2004, odklad sme dávali resp. šiel do nultého ročníka napriek tomu, že vedel čítať a testy školskej zrelosti zvládal na optimálny počet bodov. U nás bola dôvodom odkladu sociálna a emocionálna nezrelosť, ale prvý polrok sa pekne osmelil, ale zas neľutujem, lebo si myslím, že k osmeľovaniu mu pomohol malý kolektív , v nulťáku ich bolo 13. V januári sa učiteľka vyjadrila, že už je na 1. ročník úplne zrelý, takže pre nás mala škola začínať v januári, no musíme vyčkať do septembra. 😉

momka
26. júl 2011

@tatiana1983 ako som už vyššie spomínala, môj syn tiež chodil do nulťáku. Vlani na 6. narodeniny dostal školskú tašku (so Spidermanom), nakoľko sme ešte koncom júla stále nevedeli, či bude prvák, do školy bol normálne prijatý, len pani psychologička sa nevedela rozhodnúť, rozhodovanie odkladala až na koniec augusta, nakoľko sa deti v tomto veku veľa menia, tak čakala. Školu - nulťák sme začali s batohom, no cca polovica triedy mala normálnu školskú tašku a môj ju potom chcel tiež nosiť. Je pravda, že nemali knihy a pracovné zošity si nechávali v škole, takže nosil v taške len desiatu, fľašku, fixky a peračník. 😉 Ale ju potom nosil poctivo až do konca júna. Takže uvidíš, ako budú mať ostatní v triede, myslím, že kúpou nič nepokazíš, v najhoršom prípade ju odložíš na rok, tak ako písala aj Sisaha, keď bude na ňu hrdý, tak bude chodiť s ňou.

alicc
26. júl 2011

@lawel moja starsia dcera je narodena 22.8. a isla do skoly ako 6 rocna. vedela uz citat a testy v skolke zvladla takmer na plny pocet bodov, dokonca ju odporucili do triedy pre nadane deti. je z nej sikovne dievcatko ktore teraz ide do 4 triedy a nema ziadny problem, aj napriek tomu ze je najmladsia z triedy a jedna z najmensich. ale kazde dieta je individualne, moja neter je narodena 23.8. a ta isla do skoly tiez ako 6 rocna, ale ovela viac by jej bolo pomohlo, keby este mala odklad, bola hrava a nesustredena. teraz je to uz v poriadku, ale veru nejaku dobu trvalo, kym pochopila pravidla 😒

tatiana1983
26. júl 2011

DAKUJEM ZA RADU AJ MOJ NIKOLASKO CHCE PRESNE SPIDERMANOVU TAKZE ..DAM NA TEBA A URCITE JU KUPUJEME ABY SME MU VYHVELI .. 🙂

sisaka
26. júl 2011

no presne ako pise @anjelicek26 , v zahranici sa aj 4 rocne deti naucia citat, pisat, pocitat (nehovorim,ze dokonale), len na Slovensku, kde je pisanie a citanie total jednoduche, lebo vsak pis ako pocujes, tak je veeelky problem aj u 6 rocnych, lebo su hrave , nedrzia spravne ceruzku, neradi kreslia postavicky, nevedia si zasnurovat topanky ..... (dcera sa naucila zavazovat v 7 rokoch, to uz koncila 2. rocnik) No kde je chyba, ked polka triedy ma odklad - je nastavena latka v prvej triede privysoko?, alebo psychologicky urobia to, co chcu rodicia? A kriterium, ze dieta je male (vyskovo) tak to je najvacsia haluz, v celom tom zozname pripravenosti dietata na skolu, dcerka anjelicek26, by musela mat kolko odkladov, aby dorastla na "spravnu" vysku?
Myslim si, ze idealna by bola naozaj povinna skolska dochadzka, napriklad od 6 rokov, cize vsetky deti, ktore mali napr. k 1 septembru 6 rokov nastupia do skoly, ak si rodicia myslia, ze ich dieta to zvladne skor, dat moznost dieta zaskolit skor, ak dieta vyrazne zaostava dat vysetrit psychologovi a dat dieta do specialnej skoly, myslim si, ze pocet odkladov, by sa vyrazne zredukoval, kedze by sa uz nedalo "predlzovat detom detstvo" V dnesnej dobe su ovela vyspelesie deti ako v casoch mojho detstva, pricom vtedy malo odklad mizive percento deti, za cely cas studia som v triede take nemala a poznala som "az" jednu osobu s takym odkladom, ktora mala odklad, lebo jej rodicia chceli predlzit detstvo, tak jej to aj vzdy vysvetlovali, baba bola sikovna, studovala na gymnaziu, nie je mozne, aby dnes nebolo take vysoke precento deti schopne nastupit v 6. rokoch do skoly, tak ako pise @vroni, ze 14 deti z 22 ? vsak je to viac ako polovica triedy !!!

anjelicek26
26. júl 2011

@sisaka - vsak to, Saska sla do skoly 4 rocna a 2 mesiace, mala presne 92.5 cm svoj prvy skolsky den 😀

Strana
z2