Je vhodné osloviť učiteľov kvôli úlohám?
Ahojte. Syn je na druhom stupni. Týždeň chýbal a nikto mu neposlal úlohy. Písal do spoločnej triednej skupiny aj chlapcovi, s ktorým sa tam najviac baví, ale odpísal, že nemá čas. Syn je introvert, nemá tam partiu. Neodpísali ani rodičia cez edupage. Je vhodné osloviť jednotlivých učiteľov aj keď chápem, že asi budem pôsobiť ako premotivovana matka :( Čo by ste robili? Mal niekto podobný problém?
Bohuzial uz sa dostavame do tejto arogantnej doby, ja uz mam skusenost aj s dr a sestrami tejto mladsej generacie a to je cista arogancia, ked stareho cloveka nechaju cakat tyzdne na to, aby vypracovali posudok, vobec nie narocny, bolo tam treba uviest par info, na vsetko sa dokladaju lekarske spravy, dr ordinuje od 7:00 do 12:00, a vraj nema 2 tyzdne cas, aby vyplnil jedno tlacivo. Sestra zmachlena, pery napichane, arogantna, drza, tipujem, ze ma tak 25-27 rokov, ale ta by do pacienta radsej kopla, ako nieco pre neho urobila. Bohuzial, vitajme v novej dobe.
@anonym_autor a kedy sa to naučí ? Nie je náhodou toto skvelá príležitosť kedy začať? Lebo ty ti budeš odkladať, že teraz ešte nie lebo toto teraz ešte nie lebo hento a zrazu bude mať 25 a ešte stále to nebude vedieť.
@anonym_89fd1c tak každý má svoje silné a slabé stránky a individuálne tempo. Tvoje dieťa by s tým nemalo problém, ale má problém s inými vecami. Moje má problem.s týmto a v iných veciach problém nemá. Záchvat paniky a úplný psychický blok neprekoná ani dospelý človek ľahko. Ja vidím, že je to problém , ale žiaľ, sú to oblasti, ktoré sa unho zlepšujú iba veľmi pomaly. On akoby nechce na seba upriamovat pozornosť, donekonečna to rozpitváva, proste nie a nie. To človek logicky nevysvetlí.
@lubhomira to fakt až taký neuveriteľný ignoranti lebo školský poriadok 🤦... U nás myslím triedna určila žiakov ktorý by mali byť v tomto nápomocný vybrala tých s dobrým prospechom aby ty čo im to ťažšie sa necítili zaťažovany a teda fungovalo to dobre. Lebo nechať to len na kolektív môže dopadnúť všelijako všade sa tie vzťahy inak vyvrbia... Ja som.vymeskavala fakt malokedy takže som nebola nejaký problém..ale keď som bola preč nemala som.moc koho osloviť hlavne v prvých rokoch na škole. A keď som aj oslovila tiež bola výhovorka že nemajú čas alebo prečo sa neopýtam iného ...
@anonym_48a20c Aj ja som delegovala žiakov, nenechala som im v tomto voľný režim. Bohužiaľ, nefungovalo to, aj také kolektívy sú. A prví, kto sa oháňal školským poriadkom som nebola ja, ale práve deti a rodičia. Ak to vo vašej triede funguje, buď rada.
@anonym_autor Oslov pokojne aj učiteľov, ale v pracovnej dobe 7:00-15:30 pondelok až piatok. Ja mám vypnutý Edupage po 17&tej v prac.dni a víkendy celé dni. Na ereagovala by som teraz.
@anonym_89fd1c tak každý má svoje silné a slabé stránky a individuálne tempo. Tvoje dieťa by s tým nemalo problém, ale má problém s inými vecami. Moje má problem.s týmto a v iných veciach problém nemá. Záchvat paniky a úplný psychický blok neprekoná ani dospelý človek ľahko. Ja vidím, že je to problém , ale žiaľ, sú to oblasti, ktoré sa unho zlepšujú iba veľmi pomaly. On akoby nechce na seba upriamovat pozornosť, donekonečna to rozpitváva, proste nie a nie. To človek logicky nevysvetlí.
@anonym_autor ty píšeš sem na koňa a sama píšeš, že nechceš pôsobiť ako premotivovana matka. Príde mi z toho, že ty sama z toho nie si v komforte a si pod tlakom, rovnako ako tvoje dieťa. Lenže namiesto toho, aby si ho to naučila zvládať- qno, bohužiaľ aj tým, že na neho zatlačis- tak tej nepríjemnej situácii vystavis adsej seba a vyriešiť to za neho. Z dlhodobého hľadiska mu tak absolútne nepomáhas. Sama uznávas, že sa to musí naučiť, ale vzápätí máš plno výhovoriek, prečo ešte nie.
Z môjho pohľadu by si to mal byť schopný vyriešiť sám celé od A do Z. Keď to nejde so spolužiakmi, tak s učiteľom. Ak nevie ako na to, pomôž mu na začiatok tým, že si sadnete a preberieme to spolu, usmernis ho, nech napíše priamo učiteľom a pomôžu s tou správou. Nabudúce to už urobí celé on sám. Ale úplne ho od toho odstrihnut, lebo on je iný?
Ak je iný, tak ho daj vyšetriť, a ak bude mať nejakú diagnózu, tak potom k nemu tak aj ostatní budú pristupovať. Ale ak je to len tvoj pocit a chlapec je introvert, tak sa proste musí naučiť zvládať aj takéto situácie a vedieť ich riešiť.
Z vlastnej skúsenosti: nič nezoženieš. Ani od rodiča, ani od detí. Dcéra keď bola chorá, písala do skupín, potom konkrétnym deťom, prosila a nič. Hlboký ignor. Napísala som jednej mamičke, ktorú som najlepšie poznala, ignor.
A porovnávať dnešný svet s tým, čo sme robili my ako deti, to je utópia.
Držím palce.
@anonym_9f520d utopia?
Tu krasne vidno ako rodicia vychovavaju dnesnu mladez a deti. Sumcov - nikomu nic nepoziciam moje moje moje.
Co to vyrasta za generaciu?
Dospela zena si nevie od susedy pozicat vajicko, deti si nepovedia ucivo.
Nie nieje utopia, ze my sme to robili automaticky, chodili sme so zositami k chorym, pri dlhych chorobach sme pisali cez kopirak kamoskam poznamky. Kde boli kopirky-v plienkach.
Toto je tragedia a smutna realita ako sa chovaju VASE deti.
Áno v piatej triede je zväčša problém s úlohami, napríklad u nás napísala maminka celej triede rodičov, kto by bol ochotny poslať úlohy, hneď som jej všetko poslala, napíš rodičovi to je jedno, že ho nepoznáš, s týmto terorizovať učiteľov je trošku odveci, a hlavne je víkend snáď nechceš písať triednej cez víkend, aj trošku rozumu treba zachovať, si predstav, že učiteľka jedného predmetu učí ďalších 10 tried
Ak je žiak ospravedlneny, tak učiteľ na žiadosť zákonného zástupcu pošle základnú informáciu o ucive. Čiže nečakaj detailné poznámky a zadania úloh.
Následne oslov tr.ucitela o riešenie tejto situácie. Žiaci triedy majú na EduPage automaticky vytvorenú triednu skupinu, kde môžu napr. tyzdennici odosielať, čo treba. Netreba mať žiadne sociálne siete a skupiny na nich.
Ano, drahi rodicia, neskutocnych sebcov vychovavate, niet skoly, kde by sa toto dnes nedialo s ulohami. Ale je to chyba aj rodicov, pretoze ja moje deti doma ucim, aby boli napomocni a synator posiela ulohy do skupiny automaticky, ked niekto pyta, zial, je jediny. A to je osemrocny gympel. Ja sa normalne desim, aka generacia ludi to rastie.
@anonym_9f520d utopia?
Tu krasne vidno ako rodicia vychovavaju dnesnu mladez a deti. Sumcov - nikomu nic nepoziciam moje moje moje.
Nie nieje utopia, ze my sme to robili automaticky, chodili sme so zositami k chorym, pri dlhych chorobach sme pisali cez kopirak kamoskam poznamky. Kde boli kopirky-v plienkach.
@natalka13 a potom odpadnes na ulici, ako ta mamicka nedavno a kazdy ta obchadza.
@lubhomira ďakujem. Potom rodičia otravujú učiteľov. Chápem, že ani pre nich to nie je príjemné.
@kavasmliekom za oznamenie rodicovi aka ziakovi, ktory chybal a je riadne ospravedlneni, uz minimalne 2 roky je zodpovedna skola. Nie rodic, a nie ziak.
A nie kazdy ucitel povolil na edu, aby bolo vidno nazov prebraneho uciva. Takze napriek tovjmu nazoru, to v realite castokrat naozaj je tak, ani ziak ani rodic netusi co sa tyzden v skole dialo. Lebo nieje to boha, ktory by poslal ulohy. Oslovis ostanych ziakov, ticho. Oslovis rodicov, este vacsie ticho.
Takze neostava nic ine, len skusne oslovit konkretnych ucitelov, so ziadostou o info o prebranom ucive.
@anonym_autor napis ucitelom, vysvetli situaciu, ze zial i ked ste uz oslovili aj spoluziakov aj rodicov, ani jeden z nich sa doposial neozal. Keby aspon info o prebranom ucive = nazov temy ti mohli napisat. (predtym skontroluj v edu v triednej knihe, ci sa ti to tam uz nezobrazuje, ak ano, tak aspon nieco - podla nazvu si moze vyhladat v ucebnici a aspon par krat precitat, aby vedel o com. Ak ani tam nic neukazeju, tak oslov ucitelov)
napr. kuk foto - keby nam nikto neposlal ulohy (aj to som uz zazila, a ano, oslovila som tak uz v minulosti niektorych ucitelov), pri SJ, Mat a Ang je vidno popis, dokonca Ang a Sj aj posielaju zadania uloh. Ang dokonca posle aj prilohu. SJ nie, cos mi moc nepomoze, sice viem co bolo za ulohu, ale nevieme ju urobit, lebo to bolo z papierov ktore dostavali v skole, a kedze ich nemame... tak nic.
Pri Geo a Nab. nie je nic, takze tam by som musela oslovit tie ucitelky.
Áno v piatej triede je zväčša problém s úlohami, napríklad u nás napísala maminka celej triede rodičov, kto by bol ochotny poslať úlohy, hneď som jej všetko poslala, napíš rodičovi to je jedno, že ho nepoznáš, s týmto terorizovať učiteľov je trošku odveci, a hlavne je víkend snáď nechceš písať triednej cez víkend, aj trošku rozumu treba zachovať, si predstav, že učiteľka jedného predmetu učí ďalších 10 tried
@zuzubb007 Cez víkend ani ja by som sa neozvala, keby som bola učiteľkou. Vlastne ani klientov sa neozývam cez víkend aj keď vidím správu
Všetci sa tu hráte na hrdinov. Ale ešte za mojich čias keď som chodila na základnú bol veľký problém s týmto. Dievčatá ma ignorovali nechcelo sa im. A učiteľky niektoré tiež že mame si my posielať medzi sebou… a oni nemaju kapacitu posielať každému zvlášť učivo… moje mama musela vždy volať rodičovi aj to bolo také nútene z strany rodičia… takže túto situáciu poznám. Je to smutné že deti si takto nevedia pomôcť… ale to je výchova a odraz rodičov a ľudí
To len ja som taka sprosta ze posielam stale ulohy. Moj je uz 7 dmak a trva to uz od prveho rocnika. Kedze moj syn skoro nikdy nechyba tak sa naucili mamicky pisat mne olus este s chlapcov pise najkrajsie hoci podla mna itrasne. lebo su zvyknute ze hned poslem ale uz ma to prestava bavit. Pritom mahu ziacke konto uz subto velje deti....u nas sa deti musia ucit z poznamok co pisu na hodine takze ich musia mat dopisane pri nastupe do skoly
@anonym_9f520d utopia?
@natalka13 načo to píšeš mne?
Knihy nemajú ? Či ?
@sisska96 u nas knihy nosia napriklad ale musia sa ucit to co pisu v skole na hodine. Takze musia od niekoho tie poznamky mat
@anonym_autor To co uz je za doba, ked je problem poslat/odfotit druhemu ulohy?!
@zuzubb007 písala som rodičom, nereagoval nikto
Môj napríklad odfotil úlohy keď spolužiačka písala do skupiny a potom mu o chvíľku odpísala, že už nemusí, už ich má. Je to o obľúbenosti.
Knihy nemajú ? Či ?
@sisska96 poznámky nemajú, či? Termíny na písomky nemajú? Ani o tých on nevie.
Ako tu už bolo napísané, aj ja ako triedna učiteľka s týmto bojujem dlhodobo. Na edupage sme mali triedny chat a videla som, že ak niekto napísal, tak ten ignor zo strany spolužiakov bol veľký. Až po mojom urgovaní poslali, ale tiež sa mi nedalo každý deň kontrolovať večer úlohy. Najskôr sme skúšali, že poslali týždenníci - to nefungovalo vôbec. Potom posielali 2 žiaci , tých som potom oslobodila od povinnosti týždenníka. Z tých dvoch to dodržiaval len jeden, ktorý bol ochotný. Avšak aj to malo svoje úskalia, pretože sa potom deti naňho vyhovárali, že to neposlal (aj keď to poslal), či to bolo na fotke, či vedel prečítať a pod. Tak aj potom toho jedného ochotného to prestávalo baviť. Aj na rodičku som prosila rodičov, že každý raz chýba, tak nech sú ochotní si pomôcť vzájomne a nech spolu k tomu vedieme aj deti. Potom sa mi rodičia sťažovali, že aj keď to pošle, tak to pošle o 5 večer - lenže aj ten chlapec mal svoje povinnosti a skôr sa mu nedalo, tak som prosila kolegov, aby na poslednej hodine povolili posledných 5 minút tomu žiakovi odfotiť úlohy a poslať - niektorí ochotní boli, niektorí nie. Proste hrozna doba - celé to padalo na ochote a neochote detí, učiteľov a aj rodičov. Celé zle!
P.S mne ako vyučujúcej nikdy nerobilo problém poslať informácie z hodiny a na prvej hodine po dlhšej absencii žiaka som ho nikdy neskúšala. Ale stále je to o ochote a neochote.
To je tak tuším skoro na každej škole. Preto nám triedna na rodičku v piatom ročníku povedala, že založí skupinu na edupage kde budú týždenníci posielať každý deň úlohy. Musí byť na to presne niekto určený, pretože dobrovoľne to sám od seba nepošle nikto. Teraz sú ôsmaci a funguje to super. Keď niekto zabudne, triedna ich upozorní aby doposlali.
@anonym_autor ako učiteľka aj mama ťa chápem. Bežne sa deti nedockaju odpovede. Vlastné decká sa dostávajú zväčša k úlohám iba cez naj kamarátov, aj keď majú triedne skupiny. Keď boli menší, tam zopár empatickych detí bolo, ale časom aj oni prestali automaticky reagovať.
V škole v každej triede, kde učím nosný predmet, resp. vo vlastnej triede, ich "donutim" vytvoriť si triednu skupinu na DÚ. Ak si neposielajú,ja im to dávam pocítiť.
Totiž mňa keď oslovili deti alebo rodičia, ja si nepamätám presné knihy (kombinujem), strany, cvičenia, ktoré som s x triedami preberala, a nieto ešte po pár dňoch zhrnutie.
Ale ak máte osloviť učiteľa, nech to urobí sám. Alebo nech skúsi cez víkend osloviť dobrú žiačku, dievčatá sú zväčša empatickejsie a spolahlivejsie, aj poznámky sú uhladnejsie.
@anonym_autor úplne chápem tú situáciu. Nateraz by som to riesila tak, ze by som dietatu pomohla sformulovat spravu pre ucitela a odoslala cez jeho ucet.. neskor sa osmeli same.. ale nech ucitel vidi iniciativu dietata, je tam vacsia pravdepodobnost, ze zareaguje pozitivne. A do budúcna.. och.. to su tie spolocne chaty.. nikto za nikoho.. moje deti mali v 4tom rocniku super triednu.. povedala, ze uz su velki, ze ona uz na edupage schvale du davat nebude. Ale vytvorila medzi nimi skupinky po 4 ziakov, ktori medzi sebou mali komunikovat, ak niekto chybal..mal si konkretnych ludi, na ktorych sa mozes obratit.. triedna deti chvalila, ze im to paradne funguje.. bolo to super a preklopilo sa nam to i do druheho stupna, ze si tie deti uz automaticky pomahaju.. je to konkretnejsie.. podchytene este v nizsom rocniku.. neviem ako by to fungovalo, keby sa to zavedie napr v sedmicke..
Môj napríklad odfotil úlohy keď spolužiačka písala do skupiny a potom mu o chvíľku odpísala, že už nemusí, už ich má. Je to o obľúbenosti.
@anonym_autor view čo by som urobila? Napísala mu ospravedlnenku, "môj syn nie je po chorobe pripravený na vyučovanie, lebo za celý týždeň mu nikto nebol ochotný poskytnúť úlohy, ani učivo. Jeden nevie, druhý nemá, tretí sa neozýva a rodičia tiež nemajú záujem". Na rovinu.
@anonym_autor ak syn chýbal a je riadne ospravedlnený, učiteľ NA ŽIADOSŤ musí poskytnúť informácie o preberanom učive, úlohách. Ale je víkend, takže to trebalo riešiť ešte počas pracovného týždňa. Ja rozumiem, že tvoj syn je introvert, ale napísať z domu s tvojou pomocou správu učiteľom by fakt problém nemal byť. Nemusí volať, riešiť to osobne, ale správu z domu napísať, toto musí zvládnuť hocikto preboha. Mne príde až divné, že takúto banálnu vec neviete vyriešiť bez porady na koníku. Najhoršie čo sa vám môže stať je, že vás učiteľ odignoruje alebo pošle do kelu (nemá na to právo, v zákone je, že chýbajúcemu na žiadosť je povinný poskytnúť info).

@anonym_autor Ahoj, napíšem Ti z pozície triednej učiteľky. Ja aj kolegovia bojujeme s týmto problémom už dlho. Žiaci majú na Edupage vytvorené skupinové chaty, ktorých som súčasťou. Takmer nikto nikdy nereaguje, ak tam niekto z triedy pýta úlohy, všetci hrajú "mŕtvych chrobákov". Riešila som to aj s rodičmi na rodičku, bohužiaľ to želaný efekt neprinieslo. Nakoľko to Školský poriadok neprikazuje ako povinnosť, nedokážem to žiakom uložiť ako povinnosť a vyvodiť z toho dôsledky 😐
@lubhomira to fakt až taký neuveriteľný ignoranti lebo školský poriadok 🤦... U nás myslím triedna určila žiakov ktorý by mali byť v tomto nápomocný vybrala tých s dobrým prospechom aby ty čo im to ťažšie sa necítili zaťažovany a teda fungovalo to dobre. Lebo nechať to len na kolektív môže dopadnúť všelijako všade sa tie vzťahy inak vyvrbia... Ja som.vymeskavala fakt malokedy takže som nebola nejaký problém..ale keď som bola preč nemala som.moc koho osloviť hlavne v prvých rokoch na škole. A keď som aj oslovila tiež bola výhovorka že nemajú čas alebo prečo sa neopýtam iného ...