Nezodpovednosť 7 ročnej dcérky
Akoby ste riešili, keď doteraz bolo čo sa týka zodpovednosti na jednotku, vždy všetko spravené, upratané...a zrazu...moja dcérka pozabúda veci v družine, doma, v škole! Začalo to, časopisom z ktorého sa mala naučiť básničku, potom na krúžku si zabudla mikinu aj mobilný,a dnes to bol peračník v družine. Toto za 1 týždeň. Neuveriteľné. Takže mobil vypnutý, a ďalej neviem ako riešiť....
@marlenka1404 skus si precitat aj predchadzajucu temu..je tu niekde link..ona sama priznava, ze je velmi prisna..pozri jej reakcie..inak to vyznie, ked to vidis a inak ako ti to napisem ja..myslim, ze vek v tom nehra ziadnu ulohu..aj ja som raz bola velmi mlada mama 😉 ..musela som sa vela ucit..pri prvej to bolo uplne ine ako je to uz pri nasom Maťkovi..nemal mi kto pomôct..musela som na to prist sama..ale da sa to..a priznam..teraz az po case vidim, ze aj pri Simonke som urobila dost chyb, ..na ktore si uz teda davam fakt pozor /viem, ze aj pri Maťkovi urobim ine.., tomu sa asi neda vyhnut/..ale to asi vedia pochopit len maminky, ktore uz maju dalsie dietatko a az potom to uvidia inak...ucime sa cely zivot..ale niekedy je dobre zastat, obzriet sa ..a dat si aj poradit, zvlast, ked nas na to upozorni viac ludi..vychovavat po svojom..ale aj nieco v sebe zmenit..nie byt tvrdy za kazdu cenu..
@marlenka1404 ak narazas na mna tak zakladatelka diskusie sa tu ohanala aka je ona super zodpovedna a ako bola zodpovedna aj v detskom veku ... v inej diskusii zasa pise ze otehotnela s dcerkou po prvom nechranenom styku a v mladuckom veku ... ja som si tu poznamku dovolila len z toho titulu ze nemozeme od deti vyzadovat to co samy nedavame a nas osobny priklad je tym co nase deti vychovava a co oni opakuju takze v prvom rade sa zodpovednost ma ucit cez osobny priklad ....
ja sama za seba musim povedat ze sama mam v zodpovednosti rezervy a preto dokazem akceptovat aj nedokokonalost mojho dietata a to nielen v zodpovednosti...
@maznacik007 O.K. beriem to. Ale nejdem si to vyhladávať, lebo ako som už písala o tom to táto téma nemala byť.
@traktor Tiež mám už 2 deti a snažím sa ich vychovavať rovnako a ako som písala k určitej zodpovednosti. Ale narovinu možem povedať, to čo staršia pochopila hned,tak mladšej musím aj 3x zopakovať. Sem tam aj mne rupnu nervy,hlavne ked sa ponáhlam do roboty a viem, že si nemožem dovoliť meškať a ona robí všetko možne len sa neoblieka. Preto si myslím, že aj zakladateľka možno v zufalstve napísala, začiatok tak že to na vas zle zaposobilo, možno s chladnou hlavou by to ináč štylizovala,ale pravda je taká, že určite nechcela aby ste ju tu do bodky rozoberali. 🙂
Ale nechce sa ani mne netahovat a myslím si, že radšej s vami pokecam v dobrom v inej teme, kde budeme riešiť prijemnejšie situacie 😉
@marlenka1404 ja uz neriesim..v tejto teme som povedala vsetko co som chcela, verim, ze som zakladatelku neurazila, ak ano, nebolo to v zlom..bol to vsetko len môj pocit a potreba napisat to..drzim jej prsty, nech su spokojne obe a zvladnu to.. 😉 ..a tato diskusia si myslim dopadla / sice este urcite nie je koniec/ vcelku ok..dalo sa diskutovat, nie ako v niektorych inych temach tu ...
Ahoj!
Ja si vzpominam, ze jsme pred casem diskutovali ohledne "Klamstva Tve dcerky" ve Tve predesle teme.
Osobne jsem se domnivala, ze jsme dosli spolecne na zaklade vstupu nekolika uprimnych maminek k zaveru, ktery jsi i TY sama potvrdila..a t.j. uznala svoji "vlastni vinu". 😉
Vzpominas si na to namalovane srdicko?Ted Te nechci trapit, ale to namalovane srdicko se melo doslova prilepit k tomu Tvemu "zivemu"... 🙂
Mela jsi zit, naucit se zit s tim, ze k Lasce je treba dvou - milovana a byt milovana, jen tak bude Laska dokonala a i "Nedokonaly clovek (se stane) Dokonalym"
Osobne si myslim, ze nam nerikas vse, z neceho Tva "zloba" jiste prameni, protoze toto uz neni prisnost... 😒
Toto je uz podle meho "tyrani" ditete a prohlubovani jeho nejistoty a psychickeho stavu, ..
jinak, veci, ketre Tvoje mala zapomnela jsou normalnim standardem..pokud jich zapomnela vice v dany tyden, to svedci jen o tom, ze zrejme je vystresovana...(bohuzel z Tebe)..
To, ze do ni hucis, jeste neznamena, ze to povede ke Tvemu "zlatemu vysledku"..dojde k opaku..
1. bud Ti to bude delat naschval, protoze aspon dojde s Tebou k nejake komunikaci - i kdyz negativni
2.nebo nestaci usporadat a psychicky zrealizovat VSE. co po ni chces a unikne ji "malickost", ktera je pro Tebe maximem..
Podle meho se Tve hollcicce "spatne dycha" - dusis ji....
Dokonaly neznamena poradny, nezapomnetlivy..ale clovek, ktery se umi prizpusobit a priznat sve minusy a nezadat "nemozne" po druhych...
Srdce je dokonalost sama...a Tobe zatim boucha opacnym smerem..zastav se, protoze se muze stat, ze "Lasku" nedobehnes a Dokonalost zustane v Hlouposti a zivotni prohre.. 😉
@manamani1 - verim ti, ze si pri zakladani temy cakala ine reakcie, ale pritakavat ti v tomto fakt nemozeme. Ako pise @irriss, tvoje dieta sa snazi o dokonalost, ktoru vyzadujes, nad mieru a veru nad ramec a moznosti primerane jej veku. Snazi sa az do bodu, kedy to proste nejde, kedy je toho privela a v tej malej hlavicke z 15 uloh - ostane jedna nepovsimnuta - aj keby to bol len ten peracnik nevlozeny do tasky. A nasledky su pre dieta "fatalne", pretoze nielen, ze ho nema, dostane vynadane, maminu to vytoci do takej miery, ze musi na fore pisat - napriek predoslym pravdepodobne rokom super spravania - ze je nezodpovedna. Efekt jedneho tyzdna prenasas na cely jej byvaly zivot a pausalizujes. Coho sa bojis? Ze co sa stane? Co z nej vyrastie? Co sa ti prehana hlavou? Pretoze mam pocit, ze mas pevne zakorenene hlasky svojich rodicov a snazis sa ich aplikovat aj na malu, len ono niekedy to, co robili nasi rodicia spravne byt nemusi 🙄
@manamani1
"Tyrani" neznamena rozlita krev 😉
Mas vysoke pozadavky..a to jsi i svym zpusobem v predesle teme zhodnotila jako PRAVDU..
ja Ti poradim jedno, mozna to nebude "rada" ale takove mozne vciteni do neceho, co Ti zrejme unika...
az mala usne...usne tak, aby ses ji mohla dotykat...a ona bude spinkat dal, protoze bude dokonale ponorena do svych Snu...
jdi za ni...nejdrive se na ni jen tak divej...uvidis, ze jeji hlavicka a oblicejicek se od "porodu" vuuubec ale vuuubec nezmenily...vzpomen si na ty chvilky....ubehlo jen 84 Osmdesattctyri MESICU od teto chvilky...
vezmi si jeji rucicky do svych dlani a zjistis, ze jsou stale nesmirne krehke a malickate...budou ve spanku doslova "vlat" ve Tvych dlanich...uvidis, ze procitnes a Tve pusinky prave na tyto male dlane budou priominat vysetou louku lucnich kvetin...
Preji Ti hodne stesti... 🙂
@irriss - veru psychiku dietata nenapravis potom zo dna na den, ponesie sa to s nou a bude z nej opät maximalne pristna, pedantna matka, ktora sa bude snazit a vyzadovat "dokonalost" svojho dietata, co je v tom veku takmer nemozne. Uberie aj svoje vnucata o detstvo. Prisny boli na nu, dnes sa to da idealizovat, ze jej to "neuskodilo". Clovek tak rychlo zabuda 😔
@manamani1 - je to len v tvojich rukach tento bludny kruh prelomit, lebo zmenit sa moze kazda z nas... moja mama bola otcom mlatena, ked si nevedela rady s nami, zlamala na nas nejednu varechu (dodnes nechapem, co 5-6 rocne dieta moze take nenoralne zle urobit, aby slo spat s chrbatom plnych modrin a prosilo boha, nech mu dovoli umriet - tot jedna z mojich spomienok na detstvo). Lenze ja som si povedala NIE, moje deti toto nezaziju. A zatial nezazili. Nedovoli mi to, pretoze tento strach v ociach svojich deti vidiet nechcem.
Viem, ze ty svoju dcerku fyzicky netrestas, ale psychika je rovnako, ak nie viacej poskodzovana takouto vychovou. Pretoze toto si ona zo sebou odnesie, vnesie to do dalsej rodiny, ako sposob, ako sa vychovavaju deti. A ak manzel nezasiahne, budu to mat aj tie deti sakra tazke :( Zmen to, pokial sa da.
@anjelicek26 ja by som si nebola ista tym, ze fyzicky svoju dceru netresta. Ona sice tvrdi, ze nie, ale kazdy jeden jej prispevok je plny zloby, nenavisti, pohrdavosti - vid tie vykricniky v prvej polovici temy. Podla mna ide o nevyrovnanu a skratovu osobu.
@anjelicek26
No neni to tak jednoznacne...
moje mama mi nedala NIKDY pohlazeni a jen pusinku "povinne" na narozeninove fotky.. 😖
Kdyz jsem se konecne vzchopila okolo 30.roku meho zivota, chtela se pokusit nekolikrat mi dat pusu a pohladit, obejmout..z me strany to uz neslo NIKDY..."cukala jsem se" - jako bcyh mela zimnici
prisla o dceru, vnoucata, prisla o Lasku 😢
Ale proc to pisu, z tyraneho ditete, ci nikdy nemilovaneho neni automaticky TO SAME...ja jsem presny opak...
Vim dobre, co jsem si zazila a snazim se zit v protismeru s prozitym... 😉
Kazdou chvilku a prilezitost beru jako zaminku k odmene slovem, pohlazenim ... 🙂
@manamani1 Skús sa zamyslieť, čo Ti tu poradili, viem, že niekedy to bolí priznať si chybu, ale dôležitešie je si to uvedomiť a zmeniť svoj postoj k dcérke, lebo naozaj si myslím, že požaduješ nemožné. Neber to nijak zle, ale človek tvor omylný, teda aj ty a treba sa z týchto rád len poučiť. Nemôžeš očakávať, že keď prosíš o radu, tak Ti majú všetci pritakávať, to by Ta naozaj nikam neposunulo. Držím palce a neber to ako zlyhanie, vždy je čas na nápravu a zmenu svojej výchovy, pretože ako som písala, model výchovy našich rodičov prenášame na svoje deti aj keď to nieje správne, ale treba byť hrdý za každý svoj úspech vymanenia sa z tohto modelu, nejde to zo dňa na deň.
@sisaha - no po precitani jej dalsich dvoch tem ohladom dcerky, sa mi zviera hrdlo ;(
Souhlasim s tim, co si myslis, ale je to jen a jen nase dedukce, kterou si tu bohuzel musime nechat jen samy pro sebe 😉
Osobne si myslim, ze @manamani1 se stala "otrokem a obeti nejakeho (nasilneho) cinu, ktery si vybiji na dceri, protoze se s tim sama vnitrne neumi vyporadat..
Zkusim to jeste jinak:
@manamani1 - ublizil Ti nekdo? Ublizuje Ti nekdo? Mas trapeni, ktere Te nuti reagovat k dceri tak, jak bys mela reagovat vuci nekomu jinemu? "Netrestas" malou a SEBE protoze nemas silu trestat "3.osobu"?
Dite je lehky terc, nebrani se, necuka a "facku" nam nevrati...pokud je to tak, je to zbabele...pokud nam reknes "pravy duvod"..urcite k necemu dojdeme..k nejake pomoci...nebudes sama..ale se Tvou reakci vuci male URCITE zustanes sama 😒 😉
@anjelicek26 myslím si ešte, že efekt môže byť aj opačný, že malá bude zakríknutá a nebude priebojná práve preto, že má velmi prísnu výchovu. Extrémy nie sú nikdy dobré.
nečítala som celú diskusiu, len úvodný príspevok, ale na sedemročné dieťa sa mi to nezdá nič strašné, treba sa s ňou porozprávať, zistiť, či nie je zaľúbená, alebo či ju niečo netrápi, alebo či jej k tomu niekto nedopomohol, ale určite by som ju nebrala ako nezodpovednú.
@manamani1 no chuda dieťa,musi byť z teba riadne stresovane 🙂 prváčikom sa treba veeeeeeeeeeeelmi venovať,su strašne citlivý no je na teba toho asi privela 😒 a pripada mi to že si na tom dieťaťi vybíjaš svoju zlosť a nech hocičo spravi všetko je zle,nie je to podla tvojich predstav,zajdite si cez víkend do cukrárne,venuj sa jej na plno a ked budeš mať chvilku čas zamysli sa nad sebou 🙂 😉
kopiruju Ti sem TVUJ zaver z minule DIskuse.(Klamstva 7mi rocnej)..myslim si, ze tento "Zaver"zaroven vysvetluje i "pozici manzela" k situaci, kterou sice resis, ale nejdrive zavinis... ☹ a mas i primeho pozorovatele - dospeleho(manzela)...vidi to v primem prenose, my v prenose virtualnim, ale ZAVER mame spolecny.. 😒
manamani1 @katy1979 tak dospeli sme k takému záveru nášho dnešnému problému, že manžel došiel z práce a povedala som mu, ze dcéra mi dnes zasa klamala. On sa spýtal, že v čom, tak som mu povedala, že si chcela spraviť domácu naviac.Tak sa ma spýtal,že aký problém som v tom videla. Tak som mu povedala, že ten, že prečo mi to nepovedala hneď bola by som ju aj pochválila. A on na to: "lebo sa bála, že jej to nedovolíš".TAK ASI SOM FAKT MOC TVRDÁ...lebo tento príklad tu dnes už odznel(((
20. okt 2011 o 17:41 • 1 dieťa - snaží sa • Odpovedz • Tebe sa to páči. • Už sa mi to nepáči • •
@manamani1 ak mozem poradit...zmen svoj postoj k malej...urcite je sikovne dievcatko-no este je dieta.. 😉 Prvy rocnik je tazky..aj my sme si tym presli..no moj syn je dyslektik-mali sme to a mame tazsie..no robim vsetko preto,aby sme to prekonali-spolu.Vaz si to,ze mas zdrave,krasne dieta..nie kazdy ma taketo stastie.. ☹

@traktor v poriadku by to bolo, keby tato tema o tom bola. Ale tu išlo, len o babské rady ako sa snažia viesť deti k zodpovednosti (tak som to ja pochopila), ale nejako sa začal skor preberať sukromný život zadavatelky a naozaj si nemyslím, že je pekne, ked tu niekto vytahuje jej zodpovednosť za to, že otehotnela ked bola mlada. Každy sme na tehotenstvo pripravený inač, niekto si myslí že až po 30 a niekto chce deti už skor. A ja si myslím, že je zodpovednejšie si dieťa nechať ako ísť na potrat. No a to je len jeden príspevok z mnohých príspevkov, ktorý sa mi nepáčil. Škoda, že sa tu nedá dať aj nepáči sa mi. Asi by som mala dať návrh adminom. 😉