Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@fantagiro31 preco by si nemala monzost ucit? ... kazdy ma moznost
@marcovka1 naozaj velmi zvlastne prispevky 🤐
@zuzanockamt ale to je rozdiel, sedieť doma ako byť v robote. Tvoje dieťa si možno pospí, za hodku spravíš , čo máš. Vieš, ono treba pochopiť, že sú omnoho horšie platy inde, omnoho horšie podmienky. Tiež som si robila školu, že sa možno zamestnám na škole, ale nič nie je voľné. Ide o to, že vraj tam nikto nechce robiť a nie sú voľné miesta.
@zuzanockamt lebo stále píšem žiadosti a nič, opakujem to stále. Dávam si všade aj na dediny a nič.
@fantagiro31 médiá to propagujú tak že nám ide len o platy....o platy tu vobec nejde,každí učiteľ by bol spokojný so svojím platom a ani o euro by nikto nepýtal viac keby sa v dnešnej dobe správali rodičia a hlavne deti trochu úctivejšie voči učiteľom, keby ich brali ako niekoho kto im pomáha vzdelávať aby v živote niečo dosiahli a nie brať ho ako nepriateľa, keby sa konečnekaždý prestal oháňa právami dieťaťa a vzal na vedomie že je tu aj nejaké právo učiteľa a ochrana jeho súkromia a jeho osoby,aby smenemuseli mlčky pozerať ako po nás decká ktorých rodičia sponzorujú školu hádžu kriedu, nadávajú priamo pred nami, šikanujú nie len iné deti ale aj nás dospelých a mynemôžeme zakročiť lebo sú tu nejaké práva dieťaťa,no povinnosti dieťaťa sú druhoradé, leby sa skracovalo z financií tam kde sa zbytočne dávajú....napr stále nové anové reformy, ktoré prinášajú problémy nie len nám ale aj rodičom a hlavne deťom kvoli učebniciam, ktoré sú pomaly každý druhý rok nové..a tie náklady na stále nové a nové učebnice ktoré tiež určite nikto nedodá školstvu zadarmo keby sa dali niekam inam na napr na bežné pomôcky ako kriedy, tlačiareň, papier, ceruzky alebo asi sme na tom v štáte na tom tak dobre že si toto môžeme dovoliť,lebo iné šťáty omnoho bohatšie určite každoročne nevyhadzujú peniaze na stále akože nové učebnice kde sa u nás sem tam zmení obrázok a prehodí učivo a sú akože nové vydanie, ale tieto štáty si v pohode vystačia aj napriek reformám niekoĺko rokov s tými čo majú a ver mi že tam ide o nemalé peniaze a takéto plytvanie je aj v iných veciach
@fantagiro31 čo sa týka práce aj v školstve je to aj tu korupcia a úplatkárstvo keď nemáš známosti pendluješ zo školy na školu každý rok
@fantagiro31 tak za hodku urcite nespravim, co mam a moje dieta doma uz pocas dna nespi a vyzaduje 100% pozornost 🙂
@fantagiro31 a aku mas aprobaciu?
@mirip ale veď jasne bolo, že ak zoberú 5% končí štrajk a nechcete
Tu nespochybujem prácu učiteľky môjho dieťa - tá je ferová, ale nie všetky ste také. Povedala by som, že šafránu je viac.
už sa nejdem hádať, je piatok dobrú noc
@fantagiro31 tiež si to myslím, ja robím 10rokov stále zastupovačky, trvalé miesto mi bolo ponúknuté v deň keď som natúpila s malou na riadnu MD 31, augusta 2009, darmo sa snažím robiť sivoju prácu tak aby bolo všetko ok, aby deti čo najviac vedeli aby boli všetci spokojní a nikto sa nesťažoval, darmo mimoškolské aktivity s deťmi, práca nadčas.....kedže nemám známosti trvalé miesto je problé
Milé žienky učiteľky aj neučiteľky ...... snáď ma neukameňujete za názor .... skúsim ho napísať .... neznevažujem prácu učiteľa, vážim si to, čo učiteľ naučí aj to najmenej šikovné dieťa, to, že vie zachovať chladnú hlavu aj pri tom najarogantnejšom dieťati, hoci ho to stojí kopec úsilia .... v mojom živote bolo niekoľko učiteľov, ktorí mi nedali len vedomosti, ale zostali aj v mojom srdci .... nedá sa vzhľadom na môj vek porovnávať akí boli nielen učitelia ale aj deti kedysi a dnes .... všetko to priniesla zmena politického systému, roky, ktorými sa u nás prehĺbili sociálne rozdiely .... sama som mamina školáčika, a na štrajk a hlavne zvolenú formu mám svoj názor, pretože to pociťujem ako rukojemníctvo mojej osoby zo strany učiteľov ... v našej škole je vyhlásený štrajk na 3 dni, škôlky v našom meste budú fungovať počas 4-dňového štrajku len 4 na celé mesto .... pri svojej práci mám informácie o platoch učiteľov a verte, že nie sú až tak neskutočne nízke ako je to prezentované .... nehovorím však o platoch VŠ učiteľov, ktorí mali úväzky na x-školách a už len tým, že deň má pre každého 24 hodín, nemohli na týchto školách vykonávať plnohodnotnú prácu, za ktorú však nie raz dostali spolu aj 3500 € mesačne .... píšem o o učiteľoch nižších stupňov vzdelávania - MŠ, ZŠ, SŠ .... pri všetkých možných príplatkoch za triednictvo, zastupovanie atď. atď. sú ich príjmy naozaj pekné a popri všetkých "výhodách", ktoré im z poslania učiteľa vyplývajú by som na taký ich plat pristala aj ja ..... nedávno som sa stretla so začínajúcou učiteľkou na SŠ, ktorá len v tomto roku skončila VŠ, od septembra nastúpila pracovať a jej nástupný plat so všetkými možnými ohodnoteniami a príplatkami je takmer 640 € .... celý štrajk učiteľov nie je len o platoch, to mi je jasné - som v šk. rade rodičov a trošku do toho vidím ..... no nešťastne zvolená forma štrajku dáva do popredia hlavne platové požiadavky učiteľov .... skrývať sa za boj za práva nepedagogických zamestnancov školstva je ... samozrejme, že upratovačka, školník, hospodárka, či kuchárka by sa potešili 10%-nému zvýšeniu platu, no na 100% viac sa takémuto istému percentu poteší učiteľ, ktorému sa toto zvýšenie bude počítať z oveľa vyššieho základu .... a ešte niečo na záver - je to osobné, no napíšem to tu - som VŠ vzdelaná, mám takmer 20 rokov praxe, pracujem každý deň s ľuďmi - s klientelou, od ktorej by sa niektorí odvracali, práca ma napĺňa, dáva mi zmysel ale určite by som sa potešila, keby moja pracovná doba bola taká ako u učiteľov a nie taká aká je - ráno niečo po šiestej odviezť synčeka do šk.klubu, aby som ja stihla prísť do práce na 07.00, poobede po 15.30 vyštartovať pre drobca do školy, aby som nezdržiavala pani vychovávateľky, tak ako to robia niektorí rodičia a prídu si pre dieťa do klubu pred 16.30, prídem domov a klasika druhá práca každej maminy, ktorá má rodinku - naučiť sa so synčekom do školy, pripraviť večeru, porobiť v domácnosti čo treba a večer ani nekuk telku, a radšej sa šupnúť do postele, lebo ráno pred pol 6 zvoní budík na cestu do ďalšieho dňa ..... a už len jeden fakt .... koľko že majú učitelia hrubý plat ??? Lebo ten môj je presne tabuľkový - 520 € v hrubom bez ohľadu na vzdelanie a prax .... k tomu 25 dní dovolenky .... ale to by som už začala písať o ďalších veciach ... pekný večer všetkým ....
@atiatko ja svoj hruby plat nesledujem, ten mi na ucet nepride ... mam priplatok za triednictvo, cca 3 - 6 nadcasovych (nazastupovanych) hodin a fakultu som skoncila pred siedmimi rokmi ... cista mzda je cca 440 - 470€ ... no ale fakt to nie je tak malo teda asi podla teba
Ja len k tym ucitelskym vyhodam. Nepoznam lepsie sklbitelnu pracu s rodinou ako je praca ucitela. O tom moze ekonom, lekar, zdravotna sestra, predavacka, sicka, asistentka, novinar atd len snivat. A minimalne polovica z nich musi mat vysokus skolu a pracu si nosi domov tiez.
Mile pani ucitelky, viete co by bolo keby ste prestali vsetky ucit a dali hromadne vypovede? Az vtedy sa konecne niekto hore spamätal. Skor urcite nie. Takymto a podobnym strajkom si po a) nic neziskate b) spravite len problem rodicom (kam s detmi, OCR, nasledna nizsia vyplata, prip. mozny vyhadzov....)
@fantagiro31 takze aspon vidim, ako tebou manipuluju media, ked uveris jednej pani, kt. bola mediami vytiahnuta.....tak ver....to podla jednej si tvoris nazor a veris, ze tak maju vsetci ucitelia?......tak dakujem pekne za taky ovci nazor!!!!!fakt ovce.sk ........ukazem ti vyplatnu apsku, pride....je tam 450....ako vravim, ekbyze mam 600, tak cusim!!!!
@fantagiro31 inak, ja bezne chodim z prace o 16tej......ale neviem, aky je rozdiel, lebo tu istu pracu robim v skole,a elbo si ju robim doma....(to je ako praca z domu...)....musim si ju urobit, ekd chcem ybt zapaltena....ci? zavist? 😝
@jajka257
2.Provokatérka? Nastrčená babka s ministerstva?
Som len o obyčajný rodič, sklamaný z nášho školstva.,ktorého učitelia naučili písať a čítať.
1. Učitelia ma naučili čítať, písať a počítať... Alebo rodičia, ktorí sedeli so mnou nad domácimi úlohami po večeroch? Patrím medzi tých študentov, ktorým na konci štúdia povedali: zabudnite na všetko, čo ste sa doteraz učili, už nič z toho, čo sme vás učili neplatí./Patrím do tej staršej generácie - máš v tomto pravdu - som tu babka./
Chodila som do práce a po nociach, po víkendoch som doma študovala odbornú literatúru, zákony, chodila na školenia, semináre a robím tak neustále v strese, aby som z nevedomosti neurobila v práci chybu, lebo v práci si nemôžem dovoliť robiť chyby.... priamo za odborníkmi nechodím s pripomienkami, ale si chodím od nich odsúhlasiť moje návrhy riešenia problémov, takže vediem diskusie s odborníkmi pri riešení problémov, robia tak všetci odborníci vo všetkých odboroch....nečakáme, že niekto bude naše problémy riešiť za nás, zodpovedáme za to, že naša práca bude odvedená včas a bezchybne....možno preto má Slovensko v mnohých odboroch odborníkov, ktorí patria medzi svetovú špičku.
3. Pre školstvo nepracujem. Problémami školstva sa zaoberám bez platu. V školstve platy máte a školstvo je nekvalitné,
Ešte raz sa ospravedlňujem, že som si dovolila písať....a dokonca písať o nedostatkoch v našom školstve. Netušila som, že je to taký veľký prehrešok voči učiteľom.
@miskax2 vidno, že učíš v MS, kde všetko cvakajú rodičia, všetko sa od rodičov vyžaduje a platí sa všetko, no učiteľ v škole musí byť koľkokrát samostany, sám si všetko vytvára, sám za svoje financie si prefocuje, vytláča papiere, zháňa financie na to, aby deti v škole mohli dobre fungovať a mohli ísť na nejakú exkurziu, či iné záležitosti. A písomky? Aj to je v MS? Nie, určite nie, tak prosím ťa neporovnavaj robotu v MS s robotou v škole, lebo o tom zrejme neviem ani ň! 😖
@beruska1311 netvrdim,ze ucitelom je skvelo,ale myslim,ze im je ovela lepsie ako hociktoremu inemu robotnikovy,ked musi kazdu cik pauzu hlasit
@lubikan ono mozno tiez treba odlisit robotnikov, lebo nie je robotnik ako robortnik....mas zvaracov, mas murarov,.... a mas takych radovych za pasom, alebo kopajucich kanale......tiez maju rozne profesie....takze neviem teraz, kt. myslis.....a ano, napr. urcite ti radovi makaju a nezavidim im pracu, maju narocnu (ale preto som studovala, aby som nekopala kanal....aj ked, ak pojde do tuheho, clovek je ochotny robit hocico.....).......takze, ano maju tazsiu pracu, ale zas sa porovnava s neporovnatelnym......(inak ja bezne pridem o 7,30 do prace a prvykrat sa dostanem na WCKO o 14-15tej.....)
@cecil36 myslis ze ucitel kvoli strajku nedostane mensiu vyplatu a este aj odvody za ten den si musi zaplatit sam....a nie je to super sklabitelna praca s rodinou...ano maju volno ako decka ale vtedy cerpaju dovolenku a ked nieco treba cez skolsky rok tak je sakra problem..napr zeby nam robil sprievod ked ideme na osetrenie s malou 100km...kedze dovolenku nema a ocr len obmedzeny pocet....a domov mi chodi aj po 18 tej...co vacsina robotnikov uz je doma...
@nalla presne - žiadny!!! 😉
@sorciera24 nepochopí, kto túto prácu nerobí, čo všetko za tým je... A koľko byrokracie okolo toho, keby to všetko bolo ozaj len o vzdelávaní študentov či žiakov, človek nepovie nič, ale škoda tu niekedy vôbec niečo vyjadriť 😖
@lienka1986 a ty si uz videla v akom stave su pomocky pre skolkarov? stare osuchane komunisticke obrazky deti....a pod...tak isto ako ty uz ked som bola na skole a chodila som na prax vsetko som si musela pre deti nachystat pracovne listy pre deti z vlastneho prefotit pisomne pripravy pre ostatnych spoluziakov a profesorky takisto z vlatneho dat vytlacit ked som chcela s detmi nieco zaujimave robit tak som si to musela sama zafinancovat alebo zohnat ked sme robili morenu tak som po meste vysusenu travu zbierala aj ked som na nu alergicka a ked som chcela lepsiu znamku traposila som v kostymoch a do noci som vystrihovala 30kvietockov vceliciek lienociek len aby ich deti mohli rano zapatlat lepidlom a prilepit na "luku" a to som bola studentka a nie zarobkovo cinna a mila pani ucitelka sa na mna usmievala a ked sme spravili dobre a funkcne pomocky tak sme ich v MŠ museli nechat to len aby som ta vyviedla z omylu .......ale stale tvrdim ze keby si mam vybrat medzi tym pracovat v skolstve a byt zle ohodnotena alebo byt nezamestnana tak radsej robim pretoze tam vonku na to miesto caka dalsich 10 kvalifikovanych uciteliek je tazka doba a mnohy su vdacny za to ze mozu pracovat ale aj to sa boja ze ich prepustia moja krstna bola tyzden chora ked jej prisla domov obalocka ze nech sa vrati do roboty alebo nech ostane rovno doma mm pracuje ako sustrusnik vysustruzil diel ktory bol rozmerom vahou a kvalitou v poriadku ale bolo tam o jedno cisielko viac co sa dalo lahko opravit a ten kus sa aj tak predal ale uz mu sef ubral na premiach neviem zeby ucitolom kratili platy za to ze dieta dostalo z pisomky 5ku
@miskax2 neboj moja, ja viem čo to je a v škole je to ešte o to horšie, že každý rok si musí učiteľka robiť nanovo plány súvisiace so školským vzdel. , v MS platí dlhší čas, takže sa spraví len raz a potom dlho nič. Oprava písomiek a každodenná príprava na vyučovanie.....ja poznám aj to tvoje povolanie, nakoľko som ho robila a poviem ti, učiteľstvo na ZS je omnoho-omnoho ťažšie, tak neviem o čom točíš, ked vieš, že všetko čo chceš si musíš sama spraviť!!!! Tak tých 10 percent z platu je len minimum, čo by mohli dať! Obhajuješ svoju prácu s tým, že všetko musíš financovať a realizovať pomimo vyučovania a na druhej strane hovoríš, že sa nemajú zvyšovať platy..tak si to ujednoť, čo vlastne chceš? A ešte jedna vec - Aký má význam dať štrajk na prázdniny? Hmmmmm???? Tak to by ma zaujímalo?
@miskax2 a myslím si, že každý je rád, ked má prácu, to je jasné, no ide o to, aby sa deti v škole mali lepšie a aj učitelia, pretože si každý len otiera o nás hubu (s prepáčením) a to, že vychovávame a vzdelávame ich deti to je len samozrejmosťou!
sa tu ale nahromadilo prispevkov... a vaecsina plna nenavisti, dokazovania si kto je viac... nechapem tento narod slovensky...
myslim ze su 2 veci ktore si treba uvedomit :
1. Pravo na strajk ma kazdy - aj robotnik, aj upratovacka etc.... a nepiste mi ze oni nemozu lebo hned na ich miesto caka dalsich neviemkolko - k tomu len- kazdy ma pravo vzdelavat sa aby raz bol taky cenny pre firmu aby na jeho miesto necakalo dalsich 100 aby si zamestnavatel 10x rozmyslel ci chce o toho schopneho cloveka prist.... aj na ucitelske miesta caaka vela ludi a napriek tomu ucitelia do toho idu riskujuc svoje miesto, obetukuc svoj plat...
2. prestante uz porovnavat pracu predavaciek, upratovaciek ci robotnikov s pracou ktora vyzaduje aj nejaku kvalifikaciu... jednoducho kvalifikovana praca by mala byt zaplatena omnohi viac ako nekvalifikovana, vo vzdelavani nikto nikomu nebrani - vaecsinou je to na rozhodnuti jednotlivca ako so svojim zivotom nalozi... je mnoho prikladov kedy si ludia doplnaju vzdelanie popri detom, praci etc... teraz nepisem o ziskani titulu ale o doplneni si potrebneho vzfelania na lepsiu poziciu...
a propo remeselnici - ppznam ich teda dost - od stolarov cez elektrikarov po kominarov - a teda ti ktorych ja ppznam maju plat na urovni manazera v ba a nie uciteliek... cize aj tu ide velmi o sikovnost ci odhodlanie osa.ostatnit sa etc.... priklad - obyvacku nam robilo remeselnici zo spisskej novej vsi - v ba.... teraz uz robia pre 3tich mojich kamaratov a budu aj dalej lebo su velmi sikovni a kvalitni... za komplet sme pritom zaplatili cez 15 000... robia to 3 ja ludia a trvalo im to mesiac...

@marcovka1 aj tak je to hnusne... prave od teba, ze tu pises nieco take s tvojim statusom a kludne ma nahlas znova