icon

Štrajk učiteľov

bobulka34
23. nov 2012

Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy

zuzana76
24. nov 2012

@huxy poprosim ta, aby si nebola ironicka, ano doucovala som castokrat aj zadarmo, no a potom som este makala do jazykovej skoly, cim som si uhnala 3 autoimunitne ochorenia , momentalne som na MD a teda uzivam si to, oproti tomu zhonu co bol v skolstve. Svoje povolanie mam rada, ale bohuzial velmi ma vycerpalo.

zuzana76
24. nov 2012

@huxy no a po skonceni MD sa vratim uz asi len na polovicny uvazok a zvysok budem rada, ak neskoncim na invalidnom dochodku a teraz nezartujem.

mawka
24. nov 2012

@zuzana76 sak o tom celu dobu hovorim. nielen ze vas maju vsetci u riti a nevazdia si vas, este skoncite aj na ID. a to aj preto, ze na vas seru zhora a rodicia ocakavaju, ze im nielen deti vzdelate, ale aj vychovate. a mi teraz povedz, aky ohromny dochodok mat budes, ved polovica ti z neho pojde na lieky. ale sak jasne, ved ucitelia vela zarabaju a maju vela volna 😀 😀 no mohla by som sa na to vytoto. dufam, ze ti nasi ucitelia vydrzia, kym moje deti skoncia skolu, lebo ja ich nevzdelam urcite. teda mozem ich naucit nejake veci, ale skolu rozhodne nenahradim. lebo sak nejde len o pisanie poznamok, ale aj o socialne navyky.

zuzana76
24. nov 2012

@mawka a najhorsie, ze s takymto podlomenym zdravim sa uz ani nikde nezamestnam, myslim teraz sukr. rezort, lebo tam mi nebudu tolerovat dochadzanie k lekarom kazdu chvilu, a v skolstve len tak,ze budem mat polovicny uvazok a ked nebudem ucit, tak budem u lekara.

zuzana76
24. nov 2012

no a tymto tu koncim, nebudem sa viac zapajat, nema to zmysel, len co sa viac rozrusim a to mi fakt netreba, ale tym, co si myslia, ze praca ucitela je med lizat, zelam, aby si to vyskusali na mesiac. Ale nie na skole, ako tu vsetci spominaju, ucitelky co uz o 13.00 vysedavaju doma, ale na gymnaziu a aby mali aspon taky 26-28 hodinovy uvazok, plus triednictvo a vsetko co k tomu patri.

mawka
24. nov 2012

..."A tak učitelia idú do štrajku. Chápem a podporujem ich. Peniaze, ktoré chcú, Fico radšej pošle vo forme investičných stimulov svojim sponzorom a kamarátom. Tí ale naše deti naučia len jedinému. Že zlodejom a klamárom sa v tejto krajine darí najlepšie. Nemyslím, že o túto lekciu pre naše deti stojíme."

Juraj Petrovič, utorok 20. novembra 2012 09:17

VYSTIZNE

Čítajte viac: http://petrovic.blog.sme.sk/c/313770/Strajk-uci...

atiatko
24. nov 2012

@zuzanockamt nikomu "nechodí" na účet hrubý plat ..... z neho však na ten účet "natečie" práve napr. u Teba 440-470 € .... nejdem zo seba robiť v práci nezaplatenú chuderu, ale tých Tvojich 440-470 € po 7 rokoch od skončenia VŠ ako je to
v Tvojom prípade (neviem, koľko z toho Ti pokrýva prax) by som veru prijala .... nehovorím o ostatných "výhodách" učiteľstva ... ale nejdem to už viac rozpisovať .... prajem Ti, nech Ti štrajk prinesie to, čo od neho očakávaš ... pekný deň ....

zuzanockamt
24. nov 2012

@atiatko viem, ze nikomu nechodi na ucet hruby plat a viem aj co hruba mzda znamena 🙂

kaja73
24. nov 2012

o co je lepsi sudca od kvalitneho ucitela- sudca ma plat vyse 3000 euro a kazdy rok mu plat stupa-teraz by im mali znovu platy stupnut o vyse 200euro na hlavu.
kde je tu rovnovaha 😖 a ani nemusia strajkovat o vyssie platy a a zvysuju sa im.
Ako sorry, ale ak ma mat ucitel plat cca 150 euro vyssi ako je minimalka,tak je to na zamyslenie,kam speje tento stat.

mirinecka
24. nov 2012

nečítala som všetky príspevky, ale môj názor je taký že štrajk je v nesprávnu dobu, ani štát nemá peniaze, (možno má ale to mi nevieme a nikdy vedieť nebudeme), ale najviac ma serie to že učitelia sa len sťažujú, je pravda že vychovávajú naše deti, ale oni išli za učiteľov dobrovolne, a dobrovolne si toto zamestnanie vybrali aj keď vedeli že nemajú veľké zárobky, obyčajný ľudia tiež momentálne nezarábajú 1000,- Eur, ja po 12ročnej praxi zarábam 550,- v čistom, robím účtovníčku, po MD som išla do novej roboty a klesla som o 200,- Eur menej čo som mala pred 4 rokmi, ale v tejto dobe mi každý vraví že môžem byť šťastná že toľko mám. Mám kamarátky dve učiteľky, ktoré sa sťažujú že doma musia robiť a pripravovať si materiály, ale veď do r..i, majú furt prázdniny a potom na konci leta keď sa blíži škola sú celý nesvoji že doma makajú nad papiermi, a čo robili celé to leto keď nechodili do práce, mali na to času a času, druhá zarába zhruba čo ja a tiež sa sťažuje, veď keby nechodili domov o druhej tak si to mohli pekne pripraviť v škole a mohli skončiť o štvrtej ako ostatný pracujúci. A teraz keď dávajú rozhovory čo s deťmi, tak kontaktujú učiteľov, jasné že oni s tím problémy nemajú lebo oni budú počas štrajku doma čiže ich deti má kto strážiť, ale čo deti ktoré nemajú rodičov učitelov, kde budú a nie každý si môže dovoliť OČR

sisaha
24. nov 2012

http://www.sme.sk/c/6614689/caplovic-je-problem... odporucam si precitat, koho vlastne platime z nasich dani...+ odporucam si precitat aj reakcie ludi - myslim, ze podstata je tam vystihnuta.

mawka
24. nov 2012

@mirinecka odporucam ti, aby si si precitala vsetky prispevky.
aka je spravna doba na strajk? prave tato, ked nic nefunguje. a vies preco nie su penaize? lebo sme solidarni, posielame miliony grekom, s ktorymi hovno mame a odsierame to my bezni obcania. peniaze su. ked su na cudzich ludi, su aj na obcanov tohot statu. na kazdeho jedneho slusneho, pracujuceho.
nikdy sa nezmierim s argumentom typu Sak mozu byt radi, ze aspon nieco maju..... a veis preco? lebo tym davame signal vsetci, ze si s nami kazda vlada moze vytriet rit. o par rokov tu budeme pisat, ze sme vdacni, ze zarabame aspon 200 eur. je toto normalne? no povedz mi, ci takto rozmyslat je dostojne a zdrave. slovensky narod - maoschisti? robim nam dobre sa mojkat navzajom, ze budme radi, ze aspon 400 mame? vies, co je cena prace? vies o tom, ze kludne by kazdy mohol mat plart raz tolko? vies o tom, ako nas nehanebne stat a kazdy zamestnavatel odrbava? a my si to nechame. sme sprosti, bojime sa. stojime ako narod za nieco? za hovno. takto sa hry narod nesprava!

sisaha
24. nov 2012

@mirinecka aj ty si isla za uctovnicku dobrovolne, ze? Ved chod robit do parlamentu, alebo skus poziciu statneho radcu...Ze tam sa nedostanes? No vidis, ani za ucitela sa nedostane uplne kazdy.. A odporucam ti aj naozaj si nastudovat kolko ozajstneho volna maju ucitelia, lebo mam pocit, ze vo vseobecnosti vznikol nejaky šum, že ucitelia maju 2-3 mesiace prazdnin...

gretka2
24. nov 2012

@mawka Ak zistis, kam chodi do skoly ficov syn (Forel International School) a potomkovia dalsich papalasov, tak je hned jasne, aku mienku o nasom skolskom systeme maju oni sami. A teda je jasne, ze ho maju na haku !!!!
Cely system je hnily.
Strajk podporujem, ale som zasadne proti celoplosnemu zvysovaniu platov ucitelom. Su tam obrovske rozdiely medzi skolami, detmi a ucitelmi. Je ine ucit v meste, kde nie je velky podiel neprisposobivych, a v skole, kde ich je vela. To je ooobrovsky rozdiel vo viacerych smeroch. Je rozdiel ucit v MS, na zakladke, na gymnaziu, na ucnovke....
Je rozdiel ucit predmet, ktory je "casovo stabilny", ktory sa v zasade nemeni, (napr. matemetika - 2+2 boli a vzdy budu 4) a predmety, ktore sa menia z roka na rok - napr.informatika ( asi by sme sa stale ucili Basic a Pascal a ani o Windowse nwsnivali 🙂. Je rozdiel medzi ucitelom a ucitelom. Su taki, ktorych to bavi, a jednoducho vedia tie deti motivovat a ide im o to, aby ich nieco naucili a zaujali. A potom taki, ktori si oducia, pripadne daju detom na hodine volno (z toho byvaju nadsene) a basta. Verim, ze to ucitelia nemaju jednoduche, -mame v rodine niekolkych - uc. na ZS, zastupkynu Strednej skoly, uc. na VS a byvaleho ucitela na Strednej. A aj zopar priatelov, cio ucia na Ekon.U. Takze nejako sa orientujem.
Mam kamosa, ktori uci, a ked som sa ho pytala, ze preco odtial neodide, tak som sa dozvedela, ze ked si to rozrata na odpracovane hodiny, tak je to celkom fajn. Ma cas na ine "fusky".
Ma dostat rovnaky plat ucitel napr. v skole v Ba, kde nema napr. ziadne "slabsie" deti a nemusi zazivat take stresy, ako napr. ucitel pri nejakej osade, kde musi riesit to, aby mu nieco neukradli, ze nemaju pomocky, ktore dostali zadarmo, ze nadavaju, nemaju hyg.navyky, a ma strach, aby nmahodou nerisli do skoly za nim ich "rodicia" atd? Ved to pozname....
Ale ako to "rozkategorizovat", aby to bolo spravodlive, aby dostali viac ti, co robia svoju pracu naozaj dobre a kazdy by dostal tolko, kolko si zasluzi??????? ... to som teda zvedava. Ak ma niekto riesenie, tak sem s nim....

huxy
24. nov 2012

@zuzana76 to,čo som ti písala,som myslela vážne a vôbec nie ironicky.naozaj si myslím,že si potom milá učiteľka,lebo v dnešnej dobe nikto nič zadarmo len tak neurobí.

mawka
24. nov 2012

@sisaha haha, ze aky alibizmus a vyhovorky 😀 minule som ho videla na kaficku dedka jedneho 😀 este s jednou osobou z dobrych verejnych kruhov - pozdravila som sa a tento dedulo ani neodzdravil 😀 ten druhy clovek ano, aj s usmevom. aj to o niecom uz svedci.

mawka
24. nov 2012

@gretka2 ved riesenie s neprisposobivymi v osadach bolo, kazdy sa k tomu stavia ako k diskriminacii. na vychode neprisposobivi, v bratislave arogantni hajzlickovia od skolky. ktorym sa musis vopchat do zadku, nedajboze mu das opravnene 4 alebo 5 a na druhy den ti nasraty rodic div jednu neuvali ako si si to mohla dovolit. asi tak. zvysit, plosne, podla vysledkov nechat alebo ubrat. sak aj robotnik, ked nesplni normu, tak mu nieco vezmu. moj otec ked tukne s VZV do regala, daju mu z platu dole. a takto by som to riesila aj v skole. flakas robotu? strhame ti. a flakaci by sa velice rychlo naucili robit. a ked nie,l odisli by, zostalo by zdrave jadro.
ludia su zmagoreni z medii, kazde niekto, nejaka skupinka ovlada, masiruju nam mozgy ako sa im to paci. pritom staci bezny sedliacky rozum. tie najjednoduchsie opatrenia byvaju najucinnejsie. samozrejme, ked nejaky populista zacne vykecavat odborne, pouziva skratky a velikajzne sumy a slovnik cudzich slov, ze to nie je nahodne. oni potrebuju ludi zmiast a zneistit a vyvolat v nich pocit, ze to fakt nejde. prd makovy a styri tvarohove k tomu.

macamac
24. nov 2012

😀 😀
zapnem koňa po 2 dňoch-a čo nevidím? zase fajn téma 😀 som čakala,kto ju zase otvorí 😀 😀

nuž čo dodať.všetko už asi bolo napísané. mňa to bavilo po 5. stranu 😀 a viac nečítam

dozvedela som sa,že médiá označili deti ako rukojemníkov 😕 😅 /ešteže nepozerám TV, stačí mi koník-tu sa dozviem všetko-a hlavne niektoré fakt "odborné" názory 😀 /- no jasné, médiá vedia hrať na city ľudí a sú mienkotvorné /pre ľudí bez názoru a vlastného úsudku/,takže radi sa chytia na slovíčko

ja len stále premýšľam,prečo tak "neschopným" a neviemakým ešte učiteľom-podľa niektorých tu- dávate milé mamičky svoje deti do starostlivosti. prečo ich nedáte študovať tam,kde sú len dokonalí učitelia? teda-ak podľa vás takí sú 😀 alebo-vyštudujte si sami a učte ich doma, resp. ukážte tým všetkým nemožným,ako sa to robí 😀 čo ale nebude relevantné,lebo učiť svoje 1-2 deti neznamená učiť kolektív

a vám milé kolegyne chcem povedať- nedajte sa zatiahnuť do plytkých debát.
nevypisujte tu o vašej práci. je to zbytočné. ony to nepochopia-tí,ktorí nechcú.

ja osobne necítim už žiadnu potrebu spovedať sa a obhajovať pred ľuďmi typu "ja viem všetko a som najdokonalejší"

milujem ľudí, čo na všetkých a všetko nadávajú. a dúfam,že ony sami idú príkladom. hlavne-pre svoje deti.
lebo potom my sa môžme v práci aj roztrhnúť a učiť ich tolerancii k "iným" /aj k tým "sprostým a nenažraným" učiteľom/, keď doma počúvajú "takýchto" tiežrodičov. čo majú svet rozdelený na dve časti: v jednej som JA dokonalosť sama a v tej druhej žijú TÍ OSTATNÍ neschopáci 😝

príjemnú zábavu 😀 😀 😉 🙂

gretka2
24. nov 2012

Predstavte si taky idealny stat (cista Utopia), kde ti, co o nas rozhoduju, spravodlivo rozdeluju financie , a to nie do vlastneho vacku, neberu uplatky, neexistuje ziaden klientelizmus a korupcia, statne zakazdky sa vyberaju spravodlivo, a nesiju s ana mieru "niekomu", potom by bolo peniazkov pre kazdeho, lebo to ani zdaleka nie su drobaky, co miznu v ciernej diere.... Kazdy si vykonava svoju pracu co najlepsie ako vie, neflaka robotu, nekradne a neulieva sa, vsetci sa staraju o svoje deti, ucia ich slusnemu spravaniu (rodicia doma, nie ucitelia v skole), potom nasledne sa deti slusme spravaju, vyrastu z nich slusni ludia (zo vsetkych), a z niektorych su dobri robotnici, pekari, letusky, lekari, hrobari, ucitelia, ..............."ten dela to a ten zas tohle, a vsichni dohromady udelame moc"...🙂 🙂 🙂 pamatate na Wericha?
To by bolo sveta zit. Ale ak su slusni a poctivi iba niektori, tak tich vacsinou ti neslusni prevalcuju :(((
A v takomto svete by sa mali dobre asi vsetci, aj ucitelia nie?

mawka
24. nov 2012

@gretka2 nech sa paci, finsko, norsko, svedsko, svajciarko, island dal vlade po papuli /zaujimave, ze nase media o tom ani necekli, ked to bolo aktualne/. mam pokracovat? my tu nemame totalitu, mozeme sa slobodne rozhodnut a je na nas, koho si zvolime. sme tupela, ked si volime dokola to iste a este sa presviedcame, ze lepsie to uz nebude. nuz, tak nase deti pojdu v nasich slapajach a budu tvrdit to iste. lepsie uz nebude a neurobia nic. tak velmi nam zalezi na nas, na buducnosti a na buducnosti nasich deti, ze sa k tomu staviame takto lahostajne? 😕 fiiiha. a pre tych, ktori ma poslu zit do vyssie uvedenych krajin odkazujem, ze nie, ja chcem byt na slovensku. ale ovca nebudem a nie som.

bonnie1
24. nov 2012

@macamac tlieskam.pekne napisane🙂

macamac
24. nov 2012

@bonnie1 😉

katka.m
24. nov 2012

Učím na škole, kde je 770 rómskych žiakov. Vyučovanie prebieha v dvojsmennej prevádzke. Počas dňa netečie voda, máme slabý kotol, čiže zimu, pár krát do roka je na škole žltačka, svrab, vši, každý rok ma dohryzú blchy, chytáme prečudesné virózy a týmto všetkým ohrozujem aj svoju rodinu. Nemáme ani jedáleň. Trávim 5 hodín denne v triede s 26-28 pubertálnymi žiakmi už spomínanej menšiny. Neučia sa, sú agresívni, vulgárny a ja okrem toho, že musím robiť bachara ich musím aj niečo naučiť, pretože je to moja povinnosť a inšpekcia nespí. Aj my ich musíme naučiť čítať, písať, počítať, pripraviť na monitor. Každý týždeň niektorý učiteľ rozdeľuje bitku medzi žiakmi. Výsledky by chcel od nás každý. Ale, nie sú učebnice, deti nemajú pomôcky, neskutočný smrad všade. Mojich 45 dní dovolenky si vyberiem len počas prázdnin a ak si to niekto spočíta, tak tých prázdninových dní je podstatne viac. Čiže to musím poriešiť náhradným voľnom, ktoré sa rovná ďalšími piatimi hodinami( na jeden deň voľna) zastupovania v týchto úžasných podmienkach. A teraz pozor, do práce dochádzam 40km denne tam a 40km späť. Mesačne vypisujem množstvo papierov na sociálku, chodím kvôli záškolákom na policajné výsluchy, počítam hodiny pre štatistiky. Čiže 560 - 170 cestovné= 390 Eúr. K tomu 20 Eúr osobné za aktivity, ako je nácvik programu na slávnosti a pod. (Dokážete si predstaviť, čo nervov ma stojí nacvičiť báseň, pieseň, tanec? Na to, že sa budú učiť doma môžte zabudnúť).Toto donesiem ja domov. Tiež mám deti, hypotéku a svoje starosti. Mám si nájsť inú prácu? učiť ma baví, inde miesto nie je, pretože sa rušia školy a následne sa zvyšujú počty detí v iných triedach. Na moje miesto v terajšej práci by prišla iná žena(možno muž), ktorá by pracovala v takýchto stredovekých podmienkach a nič by sa nikdy nezmenilo, keby sa konečne nezačalo štrajkovať. Áno, ja mám prečo štrajkovať a ak si chce moju prácu niekto na týždeň vyskúšať, tak nech sa páči, naber odvahu a napíš mi do pošty, zorganizujem to. A akosi všetkým uniká to, že upratovačka s minimálnou mzdou má následne nižší dôchodok ako žena, čo nikdy nerobila. Je toto fér? Ja si skôr myslím, že miesto osočovania by ste aj vy mali vyjsť do ulíc, nech sa kompetentní zobudia a robia s takouto situáciou niečo.

mirinecka
24. nov 2012

@sisaha áno robím to dobrovolne ale aj učiteľ je učiteľom dobrovolne, ja som tiež neni spokojná čo zarobím, a to nehovorím o tom že ma odrbkal zamestnávateľ , nakoľko mi slúbil niečo iné, ale ja teraz nejdem štrajkovať, ale poobzerám sa po inej robote či si ju nájdem je otázne, viem že sa na nájdu učitelia čo si zaslúžia viac, ale nech sa ozvú len tý čo si to zaslúžia a nije že teraz sa pri nich všetci zvezú aby aj oni dostali, Moja teta bola učiteľka celý život, a ku koncu mala toho už plné zuby, ale nikdy nevvymýšlala kraviny, a tím čo sa neľúbi nikto im nekáže aby tam zostali, vždy sa môžu obzerať po niečom inom, lenže niektoré pani "učiteľky" neurazte sa tu ani jedna, nehovorím všetky učiteľky, chodia domov o druhej čo si odpracujú 5-6hod. denne, donesú domov 500,- Eur každú chvíľu majú prázdniny, čiže neriešia kam dáme cez prázdniny deti, sa tu budú rozčulovať že aké to je namáhavé, všetko je namáhavé, každá práca je niečim namáhavá či fyzicky alebo psychicky. Som šťastná že aspoň u nás v školke chápu, a funguje ako každý deň.

@mawka mne sa ťiež nepáči ako funguje politika, ale štrajk to nevyrieši, aby vládla polavila učiteľom, štrajkovali lekári, teraz učitelia, všetkých sa vláda zlakne a čo sa potom stane, bude štrajkovať celé slovensko

gretka2
24. nov 2012

A este nieco. Ak doma hovorite svojim detom "len sa nestan ucitelom, lebo nic nezarobis" (uz neviem, kto to tu pisal), tak nemyslite, ze ucitelov sami pred detmi lutujete a zhadzujete? Ved co si to dieta pomysli, ze ten ucitel je ale chudak, moj tatko zarobi 3 x tolko ako on....A potom su deti drze a dovoluju si k ucitelom nadavky a igoruju ich.
Potom si supertatko ide pohovorit s ucitelkou, ze nech sa opovazi jeho potomka prepadnut....a potom si ide na nejaku skolu, ktora "dobre znie"(len preboha nie ucnovka), hoci na to ani zdaleka nema, scenar sa opakuje, a potom si potomok spravi VS (manazment, alebo soc.pracu, je ich tu ako maku), a vyrastie nam tu dalsi dement, ktori ma len velku hubu a v hlave prazdno, hlavne ze nema chrbtovu kost a ma kontaky.
Toto by mohol byt dosledok toho, ze ucitel, ktory ma snahu naucit a ohodnotit ziaka, je udupany preto, lebo si niekto mylsi, ze "ja som viac, lebo mam BMW a ty MHD".
Ja si ucitelov vazim , ved im som svoje dieta zverila, kym ja zarabam peniaze. Len chcem poukazat, ze aj medzi skolami a ucitelmi su obrovske rozdiely.

nalla
24. nov 2012

@katka.m to ťa silno obdivujem, že robíš v takom prostredí
klobúk dolu

nalla
24. nov 2012

@gretka2 to už dávno v deťoch je, že učiteľ je nikto.... takmer každý rodič to dnes svojmu decku doma vštepuje, že učiteľka je tá ktorá si nesmie nič dovoliť a že je to iba chudera s minimálnym platom

mám skúsenosti s vyučovaním detí, a viem, že decká vo všeobecnosti učiteľov vnímajú ako tých, ktorí nič nevedeli v živote dokázať, tak išli učiť
a že iba ten, ktorý sa evie uchytiť normálne, tak ide učiť
včera som počula taký jede akože citát: "kto umí, ten umí kto neumí, ten učí"....prišlo mi to fakt smutné, že takto sa to vníma

azara
24. nov 2012

@frola Samozrejme, že učitelia prázdniny nestanovujú, ale ako vravíš - to voľno potrebujú a okrem toho, že si oddýchnu, vyriešia si aj opatrovanie detí. To, že je to náročná práca vie myslím každý rodič, ale ako som písala v prvom príspevku práca napr. lekára, alebo zdravotnej sestry je neporovnateľne psychicky náročnejšia. Napriek tomu týto ľudia nemajú nárok na žiadny oddych vo forme prázdnin a nikoho nezaujíma či vyhoria, alebo nie. Chcela som tým všetkým iba povedať, že učiteľ má predsa len určité zvýhodnenie oproti ostatným taktiež náročným povolaniam.

elisadavinci
24. nov 2012

@azara ale ved učitel cez prázdniny čerpá dovolenku a na tú má predsa nárok každý - aj napr. lekár či zdravotná sestra