Ako sa vysporiadať s komentármi učiteliek v škôlke?
Dcerka ma 2,5 roka, dnes stvrty den v skolke. Odpielkonava, napapa sa sama zaspinka s cumlikom(zastupkyna dovolila). Lenze je dost uplakana cez den, obcas sa utisi, ale ze vacsinou place. Vcera to ucitelky komentovali no ale pani ona je malicka co sa cudujete, ona patri do jasliciek, nie sem ku nam do skolky. Vravim, ze ale zo zakona splna vsetky podmienky, bola normalne oficialne prijata. A potom tie pohlady ich....Mam to prehodnotit a odlozit to este?
@anonym_autor prečo tam je celý deň?
Stačí po 1-2 h denne, aby si postupne zvykla.
Na to je 3 mesačný adaptacny pobyt
@anonym_a0887a mas 3 roky aby si si dieta na skolku a to odlúčenie od matky pripravila. Len podľa komentárov tu ja som matka ja viem všetko najlepšie tu vidíme výsledky. Urevane deti, ktoré nie sú ani trochu samostatné, lebo matka 3 roky nedovolila, aby bolo s niekym iným okrem nej. Lebo vsak ešte je predsa malinke. A toto je výsledok. Len vždy rozmýšľam, ako to dávajú v tom vyspelom svete, kde je materska pol roka ci rok a ženy si nevalaju rite doma 3 roky.
@anonym_fb863d a ako vieš aká príprava je v tomto prípade , hádzať všetko totálne na matku ...
@anonym_autor prečo tam je celý deň?
Stačí po 1-2 h denne, aby si postupne zvykla.
Na to je 3 mesačný adaptacny pobyt
@anonym_f1b445 u nás takto nedovolili napríklad, celý den, maximálne sme mohli prísť skorej o druhej ked sa zobudili
Ja tiez nechapem aky by bol rozdiel medzi jaslickami a skolkou. v jaslickach by akoze neplakala? je to malinke dieta, doteraz bolo zvyknute ze cely den je s mamou a zrazu je bez nej. tak niet divu ak place a aj cez den, nielen rano. cez den placu aj vacsie deti, niektorym adaptacia trva dlho. vidavala som chlapceka co plakal uz zdaleka pred skolkou a vnutri ho mama doslova nasilu strcila dnu a utekala prec. lahke je ju odsudit ale co ma robit ked musi ist do roboty. ja som raz bola v praci zaclenena do uplne noveho kolektivu, ktory ma zrovna nevital, nechceli tam nikoho noveho medzi seba a teda boli chvile ked som mala slzy v ociach a uz som len cakala, kedy pojdem domov. a to som dospela osoba, co potom taketo malinke dieta. autorka, skus rozhovorom zistit preco dcerka place, porozpravat sa o tom, ak je vnimava, vysvetlit jej ze mamka musi ist rano do prace ale poobede ze pride a budete sa spolu doma hrat. daj tomu cas a uvidis, niektorym detom adapatacia trva dlhsie. 4 dni je malo na vytvaranie posudku.
Môj dvojročný každý deň plakal ale večer sa nevedel dočkať do škôlky🙈 ešte je tam krátko, zvykne si. A učiteľky nerieš, tiež učím a niekedy trepnem blbosť. 😀
@anonym_a1084e mna zarazilo, ze toto tvrdia po 3 dnoch v skolke.
@anonym_autor Nasa isla do skolky ked mala 2 roky a 4 mesiace, na pol dna najprv, samozrejme ze plakala a vela a tiez ju po 3!! dnoch navrhovala ucitelka vylucit zo skolky! To sa ani neda komentovat, po nastupe do skolky place vacsina deti, aj starsich. Plakala aj jej 3 rocna sestra, ked nastupila do skolky. Postupne sa to samozrejme zlepsovalo. Po velmi kratkom case bola doslova hviezda skolky a milacik uciteliek. Takze kasli na debilne reci uciteliek, ktore nezvladaju sucast ich prace a daj jej cas.
Ja som to asi nepochopila ale aky bude rozdiel ked bude dieta v jasliach? Tam uz plakat nebude? Ak naozaj place cely den, tak evidnetne dieta nie je pripravene na odlucenie od matky. Otazne je ako to bude po skonceni adaptacneho procesu, ale aj ak (mozno) prestane plakat neznamena ze sa mu v skolke zapaci, moze to byt jednoducho preto ze to vzda, lebo pochopi ze nema na vyber ….
@anonym_d0a1d3 povedala anonymná pani učitelka,psychologička a aspon 3 nasobná mama v jednom😃😃😃
@janinah dve z troch si trafila 👏👏👏
@anonym_a0887a mas 3 roky aby si si dieta na skolku a to odlúčenie od matky pripravila. Len podľa komentárov tu ja som matka ja viem všetko najlepšie tu vidíme výsledky. Urevane deti, ktoré nie sú ani trochu samostatné, lebo matka 3 roky nedovolila, aby bolo s niekym iným okrem nej. Lebo vsak ešte je predsa malinke. A toto je výsledok. Len vždy rozmýšľam, ako to dávajú v tom vyspelom svete, kde je materska pol roka ci rok a ženy si nevalaju rite doma 3 roky.
@anonym_fb863d ak das dieta prec v pol roku, tak to ani velmi nezisti. Ak ho das v roku, tiez tam nebude az taky velky odpor. Najvacsia naviazanost na matku je okolo 3 roka, ked pride zlom a dieta sa zacne samoodputavat od citovej vazby. Tolko teoria. Prax s mojimi detmi ukazala, ze bud velmi malicke do roka alebo potom 4+ nemas problem v skolke. Vsetko medzi tym potebuje adaptacny proces a aj ked je neviem ake spolocenske dieta, raz aj u neho pride zlom, kedy si uvedomi, ze to nie je volnocasova aktivita ist sa pohrat s detmi, ale povinny celodenny program na dalsich 15 rokov...a rev mas zaruceny....
@anonym_autor hod za hlavu taketo poznamky. Moj isiel cerstvo 3rocny a prvy mesiac plakal kazdy den s prestavkami cely den a potom to ustalo. Ono povedzme si narovinu, stale budes nieco pocuvat, potom zacnu ze ma sopel a naznacia ze ju mas nechat doma atd. 4dni je fakt malo, na vyvodenie nejakeho zaveru.
jasné že sa učit. lepšie pracuje s dieťaťom čo nereve pol dňa. Asi im to ide na nervy počúvať, možno aj druhé deti potom majú problém.
učiteľky si radi zľahčujú prácu. asi ako všade. ak sú staršie - tak sú aj vyhorené.
@anonym_fb863d netvrdila by som že je len chyba v matke , ja som dieta pripravovala každé jedno, ale chyba bola v učitelkách v jednom prípade ...
za komančov išli deti do jasli v 6 mesiacoch, čo si osobne vôbec neviem predstavit, tam bola aká priprava ... to je zase úplne iný extrém
osobne si neviem absolútne predstavit že by som v 6 mesiacoch dala ich do jasli,
mne chodi popod okná škôlka, nerozumiem prečo nové deti sa musia ist prechadzat ked maju krásny dvôr aj záhradu ,tak urobim nejaké aktivity a snažim sa ich zabavit , nie revajuce tahat za sebou .. jedna učitelka čo je totálny extrém mu ešte pripomina matku 🙈🙈
@sara07 nemám skúsenosti s jasličkami, moje kamošky budili mamy už o piatej ráno a hajde do mesta do jaslí, ale ja som bola u babky. Hoc som šla do práce o hodne skorej, moje deti boli v rodinnom kruhu nie v jasliach.
U nás pred odchodom vybudovali bezbariérový prístup-prijazd, z ktorého presne vidno do tried a na dvor mš, mamičky s kočíkmi aj niektoré (ako nudiaca sa pani z príspevku s pred pár dní)tam stoja s brania vozičkárom celý september. Potom deti vidia rodičov a cnie sa im a sú plačlivé
Áno 2,5 ročná mala ísť do jasličiek majú pravdu, zrejme nieje ešte vyzretá, a oni to vedia posúdiť aj po dvoch dňoch, a cumel nemá čo také dieťa v škôlke mať, veď ju odnauč od toho
@anonym_2b0e5b plakala ale pani učitelky by sa jej zbavili
@anonym_a0887a .. samozrejme, že tu ide iba o to.
A tu vidime krasy Modreho konika v priamom prenose. Tie co prve v temach radia, ze dieta sup do skolky/jasli a pracovat alebo ze nie je zdrave byt doma do xy a dieta pustit do sveta tu teraz pisu, ze si mala byt doma minimalne do 10 rokov dietata (ano schvalne prehanam).
Dieta je v skolke stvrty den, slovom stvrty, je naozaj predcasne robit akekolvek zabery o pripravenosti. Nie nadarmo je adaptacia az tri mesiace. Placu aj starsie deti, placu aj v jasliach....ale tak na koniku mame super matky ze ano a najradsej si tieto super matky kopnu do inej.
Autorka, vydrzala by som este minimalne tyzden dva aj ked je to tazke a ak by sa nezacalo menit to, ze place menej a zacina sa zapajat do aktivit, hry, tak by som zvazila co dalej, ak vobec mas na vyber, ak nemas tak len vydrzat. Drzte sa!
@anonym_autor Je to len stvrty den. Nas siel ako 4,5 rocny, lebo sa skor nedostal a zo zaciatku sa nezapajal, resp.malo, chodil vraj po.triede a "telefonoval" mi. A ano, aj plakaval. Zlepsovalo sa to a po 3 mesiacoch uz bolo dobre.
Ja neviem, co tie ucitelky zacali vymyslat, ale predsa vzdy vraveli, ze adapatacia je tie 3 mesiace.
Nasi uz maju 16 a 14, ale aj dcera, ta zas nechcela jest a pit.. tiez asi 2 mesiace strajkovala..po mesiaci tam zacala.aspon pit, neskor aj jest.. ale ucitelky to nebrali dramaticky. Teraz je to katastrofa zjavne, co aj tu pisu mamicky, za kazdu predtym normalnu vec, lebo adaptacia, chcu vylucit dieta zo skolky... aj sestra sa stazovala, ze jej chceli maleho vylucit, lebo tam nechcel nejak jest. Len obcas nieco a suche ( je z tych vyberavych, slaby jedak).
Zo zakona je jedna vec mentlane druha. Nie je pripravena na skolku ak reve cele dni mala ist na jeden rok este do jasliciek
@anonym_a1084e to nie je celkom pravda. Tuna sa pekne ukazuje, ako to nemaju vyriesene na urovni zamestnavatel a zamestnanech. Mat plnu triedu takychto deti je fakt masaker. Su to male deti. Viem si predstavit, ze riaditelka nabrala a ucitelky uz musia riesit tie dosledky, bez jej podpory
@anonym_a0887a .. samozrejme, že tu ide iba o to.
@anonym_38c6f4
@anonym_2b0e5b no neviem ako to je v tomto pripade. Moj syn ked bol v jaslickach,bolo tam asi len 12 deti a 2ucitelky plus mali brigadnicku. V skolke jedna ucitelka a 21deti. Uz to je rozdiel ako sa venovat detom. Moj v jasliach plakal asi 2t ale vzdy sa mu mohla ucitelka viac venovat,pomojkat,mala nato priestor. V skolke sa to neda,ak ma na starosti dalsich 20 deti....
@anonym_fb863d Lenze ako? Nijako sa neda pripravit, babka a teta nie su kolektiv plny hluku a stresu. Tam jedine to, ze das dieta v 1,5 roku na 4 hod do jasli a takto ho nechas vyrevat mierne a potom v 3 mas hotovy produkt. Pracovala som v tom dost dlho, takze viem. Moj syn reval pol roka kazdy den zachvaty placu uz v aute. V 3 uz super a nikdy nereval. V AT nemame 3 roky matersku. Druhe dieta ide v 14 mes. V 3 rokoch to uz bude samostatny tvor.
Tak ci place, ci nie, zavisi nielen od veku, ale aj povahy dietata. Prve mi neplakalo vobec, ale malo skoro 4 roky pri nastupe. Druhe je septembrove, plakala strasne, rano ju zo mna trhali asi 2 mesiace, ale zvycajne velmi neplakala cez den. Tretie dieta islo do skolky ako 3,5 rocne a plakalo tiez dost, je predskolak a mrnci aj teraz , ze chce byt doma. No a mame aj mladsiu este a ta isla do MS ako 3 rocna v januari, tak sme sa dohodli, ze ju nedam od septembra v tych 2,5 rokoch, ona sa ale dojcila este. Smejem sa, ze sa v decembri este dojcila, bola moje babatko a potom sa prepol gombik a hura, velka skolkarka. Ani jeden den plac nebol a tesi sa aj teraz. No a ceresnicka, ja aom nastupovala do skoly a plakala som 😅. Nemali ma tam dat, ci ako?
Je este kratka doba, dala by som jej cas. Ale s ucitelkami by som bola co najviac "za dobre", dala by som im za pravdu: ano viem, je malicka, no vydrzime, skusime, poprosim Vas o trpezlivost a takyto pristup. Ony to asi ani nemyslia zle a maju pravdu mozno v tom, ze o pol roka by to bolo mozno ine,...ale v jasliach by plakala tiez...🤔
@anonym_autor no nech sa ti to páči alebo nie, mala by si si uvedomiť že ak v škôlke tvoje dieťa plače celý deň tak nie je pripravené na škôlku....ak tam preplače celý deň tak naozaj tam nepatrí.....iné je, ak dieťa plače ráno, mama odíde a dieťa sa upokojí a hrá sa a zapája do aktivít a iné ak preplače celý deń a len čaká na mamu
A tu vidime krasy Modreho konika v priamom prenose. Tie co prve v temach radia, ze dieta sup do skolky/jasli a pracovat alebo ze nie je zdrave byt doma do xy a dieta pustit do sveta tu teraz pisu, ze si mala byt doma minimalne do 10 rokov dietata (ano schvalne prehanam).
Dieta je v skolke stvrty den, slovom stvrty, je naozaj predcasne robit akekolvek zabery o pripravenosti. Nie nadarmo je adaptacia az tri mesiace. Placu aj starsie deti, placu aj v jasliach....ale tak na koniku mame super matky ze ano a najradsej si tieto super matky kopnu do inej.
Autorka, vydrzala by som este minimalne tyzden dva aj ked je to tazke a ak by sa nezacalo menit to, ze place menej a zacina sa zapajat do aktivit, hry, tak by som zvazila co dalej, ak vobec mas na vyber, ak nemas tak len vydrzat. Drzte sa!
@anonym_52d90f ❤️❤️❤️
@sara07 nemám skúsenosti s jasličkami, moje kamošky budili mamy už o piatej ráno a hajde do mesta do jaslí, ale ja som bola u babky. Hoc som šla do práce o hodne skorej, moje deti boli v rodinnom kruhu nie v jasliach.
U nás pred odchodom vybudovali bezbariérový prístup-prijazd, z ktorého presne vidno do tried a na dvor mš, mamičky s kočíkmi aj niektoré (ako nudiaca sa pani z príspevku s pred pár dní)tam stoja s brania vozičkárom celý september. Potom deti vidia rodičov a cnie sa im a sú plačlivé
@anonym_314309 len nie každý má možnost dat dieta k babke, vek odchodu do dôchodku vtedy a teraz je niekde inde , babka mala vtedy 53 rokov
a aj u babky ktoru pozná je u nej často sa stane že dieta plače za mamou
a čo brani riaditelke alebo učitelkám požiadat, vysvetlit rodičom žeby tam nemali postavat ? ked im to nedocvkane
@anonym_autor Je to len stvrty den. Nas siel ako 4,5 rocny, lebo sa skor nedostal a zo zaciatku sa nezapajal, resp.malo, chodil vraj po.triede a "telefonoval" mi. A ano, aj plakaval. Zlepsovalo sa to a po 3 mesiacoch uz bolo dobre.
Ja neviem, co tie ucitelky zacali vymyslat, ale predsa vzdy vraveli, ze adapatacia je tie 3 mesiace.
Nasi uz maju 16 a 14, ale aj dcera, ta zas nechcela jest a pit.. tiez asi 2 mesiace strajkovala..po mesiaci tam zacala.aspon pit, neskor aj jest.. ale ucitelky to nebrali dramaticky. Teraz je to katastrofa zjavne, co aj tu pisu mamicky, za kazdu predtym normalnu vec, lebo adaptacia, chcu vylucit dieta zo skolky... aj sestra sa stazovala, ze jej chceli maleho vylucit, lebo tam nechcel nejak jest. Len obcas nieco a suche ( je z tych vyberavych, slaby jedak).
@anonym_10194a podobný pocit , pre čokolvek ihned preč dat dieta
na pochvalu dietata čas nikdy nie je a niekedy ani ochota ale na stažnosti a negativne veci to si pani učitelky nájdu bez najmenšieho problému aj čas aj chut
No neviem ale ak place v skolke, mimochodom ako xy deti aj vyssieho veku, plakala by aj v jaslickach. Len by ste viac platili lebo tam ju oplienkuju, nakrmia atd. Ale vlastne toto zvlada sama a netreba ju plienkovat ani krmit takze nevidim rozdiel medzi nou a 4 rocnym dietatom kt prvy tyzden preplace. Ci je to vhodne pre to dieta, podlamna nie. Ale tiez islo moje dieta 2,5 rocne do skolky a velakrat za nohy vrieskajuc hlavne prve mesiace a tiez plakal prvy tyzden. Nemali sme inu moznost prosto musel ist a rovnako by vrieskal keby ho nesiem do jasliciek. Pretoze tam prosto nechcel byt sam chcel byt somnou. A to sme mali v triede malicko deti, vsetko bolo dovolene ako pre babatka, pani ucitelka skvela pomojkala, riaditelka chodila pomahat. Skoro ako jasle. Ak nemas moznost nechat ho doma tak by som este pockala, u nas pomahala pozitivna motivacia. Prosto tesime sa s usmevom ideme bude super zabava v skolke a ked si nasiel kamarata tak uz bol spokojnejsi. A teda som toho nazoru ze ked dieta niekam prijmu tak by ho mali zvladat primerane veku. Je nomalne ze 2.5 rocne si prve dni poplace, mali by mu pomoct dat pocit bezpecia predsa je to cudzie prostredie cudzie tety. . Divne by bolo keby mu bolo jedno kde je a s kym. Aj dospely ked ide do novej prace tak ma trosku stres co cakame od maleho dietata..
Mne sa páči že od prvých komemtárov/reakcii sa odvíja celá diskusia. Ak sa tu zhluknu take, ktoré napisu aaaa moja revala pol roka a museli mi ju brať z ruk, zvykne si ... A potom opak a ako môžeš nechať dieťa plakať a neni pripravena atd...
Moje dieta sice milovalo skolku, ale mala spolužiacky ktoré rano prerevali a kopali rodicov, že nechu do školky a to boli predskolaci. Neuverite ale keby vidite kolko prvákov plače a nie týžden ale aj niekolko mesiacov pred dverami skoly by ste sa cudovali 🙂
@anonym_autor Teba trápia reči učiteliek a nie psychický stav tvojej dcéry?
@abbey1 a ked bude plakať do predškolskej, tak da vypoved v práci a budu žiť z lasky 😍
@anonym_314309 len nie každý má možnost dat dieta k babke, vek odchodu do dôchodku vtedy a teraz je niekde inde , babka mala vtedy 53 rokov
a aj u babky ktoru pozná je u nej často sa stane že dieta plače za mamou
a čo brani riaditelke alebo učitelkám požiadat, vysvetlit rodičom žeby tam nemali postavat ? ked im to nedocvkane
@sara07 moja babka mala 60+ a dedko70+ keď ma k nim zobrali ako bábätko, (aj so sunarom a flaškou), lebo mama musela do práce, ale bola som tam aj cez noc a iba cez víkendy doma,lebo bývali ďalej od našich.
Toto samozrejme pri mojich deťoch možné nebolo. My sme sa striedali, muž po 12h v praci si nemohol odpocunút ako bol zvyknutý len keď dal malu spať. Ak sa inak nedalo doobedie s babkou,poobede s dedkom, ak ani tak tak na pár hodím s babou od susedov. Takto sme šachovali 1,5r a potom od 2,5r v mš. Muž kvôli tomu menil prácu, ale každý má iné možnosti

@anonym_fb863d netvrdila by som že je len chyba v matke , ja som dieta pripravovala každé jedno, ale chyba bola v učitelkách v jednom prípade ...
za komančov išli deti do jasli v 6 mesiacoch, čo si osobne vôbec neviem predstavit, tam bola aká priprava ... to je zase úplne iný extrém
osobne si neviem absolútne predstavit že by som v 6 mesiacoch dala ich do jasli,
mne chodi popod okná škôlka, nerozumiem prečo nové deti sa musia ist prechadzat ked maju krásny dvôr aj záhradu ,tak urobim nejaké aktivity a snažim sa ich zabavit , nie revajuce tahat za sebou .. jedna učitelka čo je totálny extrém mu ešte pripomina matku 🙈🙈