Platby v škôlke
Koľko platíte v škôlke ? U nás je školné 12€ + strava a ešte k tomu chcú každé 3 mesiace 20€ na hračky a pomôcky .... Toto je školstvo zadarmo ? Môžem žiadať nahliadnutie na čo sa tých 20€ naviac minulo ?
Školné 20€/mesiac
Stravné 43€/mesiac
Združenie rodičov 20€/rok
Pranie 30€/rok
Triedny fond 36€/rok
17 eur škôlka, na začiatku roka okolo 60 eur poplatky na zrs, hygienu, hračky, pracovné zošity a pranie a potom obedy
12€ je nič na školné. U nás 38+strava 38,pod 3r ak má dieťatko platíš 100€.Zrps polročné 30€.Plus hradime priebežne výlet,pracovné zošity 2 x za pol roka nejakých 15€.Hygienicke veci,čaj,mydlo apod každý dá do skrinky svojmu.Tiez mi to najprv prišlo dosť,ale tak to máš všade a jedine zrps máš dobrovoľné,ale to keď nezaplatis,pozerajú na teba ako z Marsu.Skolu máš náročnejšiu na financie..máme viac detí..nie vždy je všetko všade spravodlivé podľa nás rodičov,ale čo si vyberieš,že ti budú na dieťa 5r ukazovať prstom alebo ho odsudzovať,keď nedáš toľko čo všetci alebo dáš neskôr apod.Radsej ideš s davom.Mne je tiež všeličo proti srsti.No po skúsenosti ako ma zvozili matky na prvom rodičku v škole 😂, videlo sa mi 50€ Zrps priveľa,im akurát a aj viac by dali.🤷
Školné 50e/mesiac, 7e/M réžia, 30e/M strava, 10e/M príspevok (z toho sa kupujú pomôcky, hygienické potreby, ale aj napr. tie hračky, či vianočný darček - posledné roky to bola knižka, ceruzky a podobne). Plus ešte krúžky. Podotýkam štátna škôlka. Takze tých 12e je ešte z lacného kraja ako sa hovorí…
70 eur polrocne skolne + strava + 35 eur na vylety polrocne. Ak ma niekto problem, moze poziadat o odpustenie.
A 20e ta drazdi? 😊 Sukromna stoji 350-400e 😉
U nas bolo 15e+strava+20e na polrok za pomocky. Ako bol covid tak dvihli skolne na 20e a min.sk.rok na nehoraznych 60e...ti co mali trvaly pobyt v meste mohli ziadat naspat 40e...nam z dedin kde skolku nemame, nikto nic nedal. Kto mohol, dal mensie deti do okolitych dedin za 10e. A to sme vychod, v meste 2 skolky mestske a 1 sukromna...aj tam sa platilo menej ako tych 69e. Nastastie som mala uz posledneho predskolaka, tak nas sa uz poplatok netykal.
No a na zaciatku sk.roka samozrejme este doniest predpisane hyg.veci v danom pocte...mydlo, vreckovky....
@mamatroch ale prepáč, prečo by mal niekto prispievať na krúžky tvojich deti? Ja tomu nerozumiem. Vieš, čo stojí strana jednotka v zahraničí? Okolo 6 eur. Vieš čo stojí družina? 200,tak si to v počítaj, vydeľ, vynasob. Na sk je to ešte celkom fajn. Plus stále dokola nerozumiem, prečo by mal niekto niečo prispievať na deti? Keď to tu človek číta, aké kočíky sa kupujú v akých sumách a potom bum 20 eur na škôlku je veľa, tak ja neviem. Deti nedostanú bábätkámi, ale potrebujú stále viac a viac.
10 eur školné, 3 eurá rodičovský, obedy cca 1,50 na deň
U nas je "skolne" 15€, zrps 30€, strava cca 45€ ( lisi sa to, podla toho ako casto nie je v skolke). Ked sa mapr.fotia platime.
Podla mna mas pravo sa opytat na co vsetko tych 20€mesacne ide....
@sasa1983 pokiaľ viem, tak pracujúci platia odvody a nie malé. Čiže zadarmo to nie je ani z kilometra. Čiže pokiaľ zrušia odvody a tým pádom buduleme mať súkromné poistenie môžeme sa baviť o tom že to nie je zadarmo. Pokiaľ mi štát strháva 50% zo superhrubej mzdy tak očakávam za to aj služby
Najprv si zisti koľko platia mamičky v zahraničí, potom budeš spokojná aj s 20€ každé 3 mesiace.
@mimikas lenze zjavne nemáš poňatia koľko toto stojí. Každý kvázi platí dane a veľa ľudí len smiešne sumy, ktoré zďaleka nepokrývajú to, čo si pýtajú. Z tých peňazí sa zadarmo zdravotníctvo neutiahne. Veľmi smiešnu sumu pani platí, aj keby to bol troj-stvornasobokok je to málo. Ľudia nechajú v potravinách 30 eur za nič a potom sa sťažujú že musia platiť u lekára a že školné (napríklad) 12 eur je veľa.
U nás je 10€ školné +strava každý mesiac. Každý mesiac 2€ triedny fond a 2€ na iné výdavky. Môžeš to zaplatiť aj hneď na celý rok. 😊 Čiže 40€.
Okrem toho si hygienicke kupujeme pre deti my ( toaletny - nie! ).
Do toho z vlastnej vôle dávame "sponzorské", staré papiere kde sa dá ešte z druhej strany maľovať alebo kúpime mega packt balenie kancelárske, farebné papiere..... Žiaľ tak to je.
Aj učiteľky majú nejaký rozpočet ktorý im preplatia.
A áno školstvo je zadarmo.
Ahoj u nas sa plati 8 eur mesačne okrem predskolakov + strava a Zrps teda 50 eur na cely skolky rok prvy polrok 30 a druhy 20
U nás 20€ mesačne škôlka, strava tento mesiac 34 spotom na rodičovské jednorázovo 20 ( z toho kupujú nejaké darčeky deťom Mikuláša a pod.) Potom už len sem tam nejaké 2 eur na krúžok alebo vstupné.
Školné 18e strava 31 čiže mesačne dokopy 50e plus ešte sme neplatili zatiaľ zrpš to neviem koľko bude stáť. Hygienické veci tiež nosíme myslím 1x za pol roka.
Zadarmo? V dnešnej dobe zdražovania všetkého?
Ja čakám že po novom roku ešte škôlka zdražie lebo elektrika a kúrenie nie sú tiež zadarmo...
15€ školné mesačne, 60€ zprš/ročne, strava je okolo 30€ mesačne a krúžky v rámci vv procesu ako ktorý, napr.kreatívny 40€/rok, balet s externou učiteľkou 120€/rok, ale krúžky sú už voliteľné..
Hygienické potreby sa donesú do zásoby podľa požiadaviek každý polrok.
Nemyslím si, že platíme veľa, veď tie deti sú celé dni zamestnané činnosťami, ktoré sa nedajú robiť iba tak z ničoho. Taktiež chceme, aby aj trieda a ostatné priestory nejak vyzerali, aby občas niekam šli a niečo zažili a ešte aj napr.na Mikuláša čosi malé dostali.
Takže sú to také normálne sumy a ako píšu vyššie, zadarmo je VV PROCES.
Na druhej strane zažila som aj jasle, kde som iba za stráženie platila 300€ plus stravu, moje dieťa sa nezdokonalilo v ničom a starali sa iba o tie, ktoré bolo treba prebaliť či nakŕmiť.
U nás škôlka 20€ s strava 35
My sme na tom v našej malej dedinskej škôlke ešte dobre. 10€ “školné” plus okolo 1,54€ strava na deň a raz za pol roka 25€ zrpš. Výkresy, farbičky, nič nekupujeme, všetko deti v škôlke dostávajú. Sú to na začiatku väčšie výdavky, ale tak keby si mala dieťa na domácom vzdelávaní, videla by si koľko to všetko stojí. Vyrobiť alebo zohnať aktivity, pomôcky, pracovné listy… A samozrejme, môžeš sa informovať kde sa peniaze minuli, to je uplna samozrejmosť.
Unas je 40e školský dar na rok,a školský fond 20e na rok.skolne mesačne 16e+29e strava.myslim si ze oproti súkromnéj škôlke,ktorá stojí 350e na mesiac sú tieto sumy v poriadku.
@mimikas Neskutocne skresleny, zludoveny nazor, ktory je od reality vzdialeny na svetelne roky. Ono je to trosku zlozitejsie nez len “ja platim obrovske odvody, stat staraj sa”.
@drahomirrra lenže zaujímavé že napr na západe to funguje, na Slovensku nie. Staci sa pozrieť na krajiny ako Dánsko, Švédsko, Nemecko a pod. Ono odvody paltime a nie malé, plus platíme dane podielové a pod. Ja nemám napr problém zaplatiť ale očakávam kvalitu. Čiže keď odomna škôlka pýta peniaze za stravu, neočakávam že obed budú špagety s grankom.
449€ mesiac + 4,40 strava/den
My platíme 20€ školné (predskolaci neplatia). Strava mesačne cca 30€, 20€ je zápisné na začiatku roka, 20€ ročne na jedáleň. Predskolaci plus 10€ na vyučovacie pomôcky.
@elizabet173 presne ako hovoríš, žiaľ všetko niečo stojí a škôlka rozhodne toľko nezhltne ako škola.
Platíme rovnako ako autorka, akurát my platíme mesačne 20€ školné + strava.
A to ešte nosíme farebné papiere, rôzne sezónne pomôcky a pod.
Veď aj moje dieťa sa s tým bude hrať, robím to samozrejme preňho, aby som mu pobyt v škôlke co najviac sprijemnila.
@sasa1983 akože vážne? Zdravotnu starostlivosť zadarmo asi nemáme keď platíme odvody..a nemalé... kradne sa v zdravotníctve jak diva svina ale ved ignorujme to, naďalej platme odvody a ešte k tomu nechávajme 100ky eur u doktorov sak neni socializmus a nedajboh by sa daco malo zmenit v zdravotnictve....vopred upozorňujem sa si platim súkromnú starostlivosť, môžem si to dovoliť nastastie ale sú ľudia čo si to dovoliť nemôžu a potrebujú ju a aj napriek tomu, že celý život platia odvody (píšem o tých čo nemajú mzdy na cierno :D) sa k nej nevedia dostať bez toho aby sa museli vyrazne uskromniť inde.. žiaľ sú ľudia čo si nemôžu bud dovoliť čakať polroka/rok na bezplatný termín ale zároveň si nemôžu dovoliť dat 50e za taký čo bude do iba (ha ha ha) 3 mesiacov.. takýto ľudia potom doktorov neriesia alebo az moc neskoro a to je o to smutnejsie
Co sa týka príspevku a platy 12e mesačne(+strava) a sem tam 20 eur..k tomu nemám slov, to ozaj keď dakdo ma problém dat 20 eur na hračky pre dieťa párkrát do roka tak neviem
Uz mam skolacku, ale meste sme platili 20 eur skolne kazdy mesiac (teraz tusim 25 uz je) plus strava. Raz za pol roka sme platili 25 eur zrps a nosili hygienicke pomocky plus kto mal tu moznost prosili priniest aj kancelarsky papier alebo starsi papier pre deti na kreslenie poobede v druzine. Plus na besiedky ktori rodicia mohli priniesli ovocie co nejake pochutiny atd.
A teda skolka sa uchadzala aj o 2%z dani, za co potom nakupili napriklad posedenie na dvor, hracky a podobne.
Mas pravo pytat si nahliadnutie ako sa peniaze pouzili. My sme si tak niekedy pytali info ako su pouzite financne prostriedky zo zrps nakolko zo skolok v okoli sme platili najvyssie zrps, ale info co deti zo zrpsaju financovane sme nevedeli, na vylet chodili az predskolaci a divadielka a podobne neoznamovali ako v niektorych skolkach. Nebol s tym problem, na nastenku potom vyvesili zoznam co a kedy bolo zo zrps financovane (material na besiedku, rozne divadielka v skolke, Mikulas, vylet pre predskolakov, darceky na rozlucku pre predskolakov).

Školstvo zadarmo, zdravotníctvo zadarmo. Narovinu by sa mali prestať používať tieto slovné spojenia, lebo je to blbosť. Ľudia majú platiť za svoje deti, aj za lekárske ošetrenie. Nie je dôvod očakávať že to bude zadarmo. Nemá byť prečo. Socializmus skončil desiatky rokov dozadu, nie je dôvod tam byť stále "zaseknutý".