icon

Syn vyčlenený z výletu v materskej škôlke

25. máj 2022

Maminky, budete mat viac skusenosti, urcite mi date nejaky spravny pohlad na vec. Pijem kavu, a premyslam. Syna, pred nedavnom 3r, som prave odviedla do skolky, cela trieda, resp cela skolka idu o 2t na vylet. Pani ucitelka triedna si ma vzala bokom, a oznamila mi, ze sa rozhodli a dohodli, ze nas syn na vylet nepojde. Dovod, ze je divoky a vela krat nepocuva prikazy, tak sa boja, aby sa mu nieco vonku nestalo. Nemam s nim najmensi problem, co sa vyletov, prechadzok tyka, pekne spolupracuje aj u lekarov, vsade. A ze tych lekarov nemame zrovna malo. Aj Ekg vzdy vpohode natocime 🙂 von chodim s nim a s mladsim dietatkom vela krat sama, berie odrazatko, pred prechodmi ma vzdy caka, poslucha. Ano, vzdy musime stat pri fontane, pri stavbe, hentam tam, ale vzdy je to pohoda a ideme dalej tam, kam potrebujeme. Pokracujem v komentari, nezobrazuje mi dalej text

mamatroch
27. máj 2022

@anjelicek26 chcem sa Ta spytat, moj je tiez taky, ze ho cosi napadne a ide si, kam ho mysel nesie... Za ruku zobrat ani za svet... Ked na neho volam, kricim, nezastavi, nepride ku mne. Jedine, co pomaha, je fyzicky ist za nim, zobrat ho za ruku a ideme... To sa ani nevzpiera, neprotestuje, ochotne a poslusne ide, no on je... Ja neviem to opisat... Proste potrebuje to fyzicky vnimat, ze pod, ideme... Na samotne volanie sa ani neobzrie, mozem byt aj dva metre od neho a hlas si vykricat... Za ruku chytit tak iba na otocenie a "navigovanie" spravnym smerom, potom uz ruku ani za svet, on akosi potrebuje ist sam... Az posledny tyzden zastavi pred cestou a da mi aspon cez cestu ruku (a ja dufam, ze to nie je len docasne). Kedy sa to u syna zmenilo a ako? Ist s mojim von je fakt adrenalin, nepocuva a zo skolky mam stres aj ja (mal by nastupit na jesen), manzel riesi, ci vopred "varovat" ucitelku... 🤔🤷... Ako ked sa mu venuje 100 % pozornost, tak je zlaty, vsetko, ale presne toto, ze v skolke nemozem ocakavat, ze mu vyckenia 1 ucitelku len pre neho... Kym budu v areali skolky, ok, ale raz tyzdenne sa chodia prejst po sidlisku a z toho mam obavy... Chodili sme von i s odrazadlom, to som ho vzdy navigovala a tak na 75 % zastavil pred cestou... Male cesty uplna ignoracia... Cize ked som sla niekam mimo sidliska, kde je vela aut, radsej som vyslovene preniesla ja odrazadlo cez cestu v ruke alebo sme sli peso...
Teraz uz dlhsie chodime len peso, lebo ma (docasny) problem so sluchom, takze ma pocuje len ked som naozaj blizko pri nom a hovorim hlasnejsie...

zuzana76
27. máj 2022

@melanta uciteliek je nedostatok, treba apelovat na samospravy, nech navysia pocty, na ZS je to dokonca, ye jeden ucitel staci na 25 deti na vylete, podla mna je to chore, ved na vylete aj tomu dospelemu moze prist zle, co potom s detmi? takyto je zakon, 1 dospelý a 25 deti.Vies, preco teraz v skolach vsetko riesia? aby mali ucitelky vsetko podchytene a v takomto pripade, potom maju dokumentaciu, ze dieta mozu vylucit s vyletu, ako vidim, onedlho to pride aj do skolky, jednodcuho aj ucitel je clovek a nezvladne dohlad nad niekolkymi detmi, ak je tam aj nejake zive a nespolupracujuce, resp. sa moze " vdaka" takemuto dietatu stat nieco inym detom, pretoze ucitel bude neustale zaujaty tým, ktore stale vyvadza, matka by mala ist s dietatom na vylet, podla mojho nazoru

zuzana76
27. máj 2022

oprava " z vyletu"

vrzka19
27. máj 2022

Nerozumiem dovodu preco ho vyclenuju z kolektivu? Dovod ze je divoky u normalneho pedagoga neobstoji. Ak mozem poradit, bojujte za neho. Nenechajte z neho spravit toho zleho.

nikaeli
27. máj 2022

Pracujem s deťmi s autizmom, mala som už rôzne skupiny detí a chodievali sme aj na výlety, dokonca som raz mala takú skupinu, že som si trúfla aj na výlet do Poľska. Aktuálne mám ale také deti, že s nimi nepôjdem ani na zmrzlinu do mesta. Proste nie. Jedno stojí na každom kroku, druhé sa mi vytrhne a beží a beží a beží, tretie neznáša, keď to prvé stojí a hádže sa na zem,...... V stredu ide celá škola na výlet vrámci MDD. Moja trieda ostáva v škole. Ani moji rodičia nemajú so svojimi deťmi žiadny problém. Ani ja s nimi za bežných podmienok nemám problém, ale na výlet si netrúfam. Mám svoju rodinu, deti a nehodlám skončiť v base pre nevyspytateľné správanie detí. Rodičom som to povedala tak ako teraz tu. Spokojne môžu ísť za vedením, obhájim si to. Neviem ako inak ti to mali oznámiť? ja som im to tiež povedala normálne pri odovzdávaní detí. Niekedy ste mamičky veľmi nekritické a neviete si predstaviť tú obrovskú zodpovednosť, ktorú máme za vaše detičky.

nicicka
27. máj 2022

Čože? Akože tie učiteľky nech idú radšej robiť do Lidla k pokladni...Majú nato školu aj mali aj psychológiu. Úplne že diskriminácia. Ja mám iného divocaka a to som sa ja veru bála že čo bude na výlete a učiteľka ani náznakom že ho nezoberie. Moj riadne vytŕča a decká ho veľmi neberú medzi seba a to sa učiteľka vyjadrila že on je súčasťou ich triedy a urobí všetko preto aby si na neho deti urobili iný názor keďže už je zaskatulkovany. Taký by mal byť učiteľ.

owecka
27. máj 2022

Ja sa ti aj cudujem, ze silou mocou chces tak male dieta poslat s 2-3 ucitelkami na vylet pri pocte 30 deti. Mala ma 3 roky, islo na vylet, no ja som nepovolila, prave z bezpecnostnych pricin. A to mam pokojne dieta, ktore sa vie spravat. Ale nieco sa tam srane, nedaju pozor pri tolkom pocte ludi. No divim sa Ti, ze toto riesis

bloger
27. máj 2022

Tak ale triedna by mohla mať prehľad. Minimálne v tom, že ktoré dieťa sa ako správa. Nebol nikdy za niečo pokarhaný? Z môjho pohľadu je to kruté. Určite sa dalo nájsť riešenie. Nuž ale trochu to aj chápem. Doba je zlá.

katkami123
27. máj 2022

Myslím, ze spôsob oznámenia bol vhodný. Takéto veci sa oznamujú vždy medzi 4 očami. Alebo ti to mali oznámiť pred vsetkymi, to by bolo pre teba prijateľnejšie? Pripadne aj pred deťmi? Možno aj pre teba varovný prst, že synátor by mal viac poslúchať, ak je všetko v rámci vývoja v norme. Zas netreba všetko démonizovať a brať ako najväčšiu krivdu. Budeš musieť popracovať aj trochu so synom namiesto urážania sa.

ariannazara
27. máj 2022

Myslím si ze môj keď nestupi tiež niekde nebude chodiť 🤣 lebo je besny uteká atď atď takže v pohode, nejako by som sa nad tým nezapodievala

katkami123
27. máj 2022

@vrzka19
A čo tak byť aj trochu kriticky? Čo si to dieťa odnesie do života, keď sa bude za neho len bojovať, keď očividne ma takú povahu, že výlet nezvládne? Myslíš, ze take dieťa vyrastie s nejakou sebareflexiou, keď všetko mu je dovolené a keď sa zdvihne varovný prst, že toto už nie, tak namiesto toho, aby si aj mamka trochu vstúpila do svedomia, ideme bojovať 🤦🏽‍♀️ Učiteľky tu nie sú od toho, aby Vam vychovávali deti, od toho ste tu vy, rodicia.

luliu
27. máj 2022

Je to úplne bežné v škôlke a rovnako aj v škole. Aj v škole dieťa ktoré sa správaním vymyká, nejde na výlet, nejde so SvP

dadulkaf
27. máj 2022

U nás v škôlke to takto funguje. Pokiaľ sú deti nezvládnuteľné počas bežného režimu v škôlke, nemôžu ísť mimo škôlky, napr. na výlet a pod..

lucia147852
27. máj 2022

No ja sa čudujem, že vôbec idu s takými malými na výlet 🤷🏽‍♀️ Ja mám 5 ročnú a nepustila by som ju takto s triedou na výlet, bez môjho dozoru. Ja tie učiteľky chápem. Žiadna nechce ísť do base, keby jej tvoj syn skoci pod auto, alebo dakde padne. Ak je to u vás možné, je skoda, že ti nenavrhli ísť s nimi. Ak nie je, tak hold aj synovi vysvetlit, že nejde, pretože sa musí naučiť vnímať okolie, aj keď je s inými deťmi. Matka má často skreslený pohľad na vlastne dieťa, a dieťa sa mimo domu vie správať inak ako doma. Raz som strážila znamej dcéru. Podľa nej dokonale, poslušne dieťa. Realita na mile ďaleko. Ledva sme prišli domov a to som mala len 2 deti, nie 30 a boli sme polhodinku od domu.

mojmacik
27. máj 2022

Trochu o inom lebo je to už ina veková kategória... Mam trojky.. Už siedmakov, no jeden spolužiak dys, dys, dys ADHD a podobne diaagnozy... Nastúpil k nim ako druhák tuším...nikde s nimi dodnes nechodí a to isté mal vraj v škôlke... Proste žiadny pedagóg si ho nechce brat na svedomie... A nečudujem sa... Neviem ci až teraz v 7.tr.bol prvýkrát s nimi na brannom a aj to sa stratil.. Našťastie aj našiel...

lilke
27. máj 2022

@melanta reagujem na tvoju radu navýšiť počet učiteliek. 1. Každá trieda má fixný počet učiteliek. Kde majú zobrať ďalšie sily? Zamestnať brigadnicky? 🤔
2. @anjelicek26 navrhla veľmi rozumné riešenie: nech sa mamina ponúkne ako doprovod. Aj keď bude fungovať iba pre svoje dieťa. A zároveň ho môže otestovať (snáď sa jej otvoria oči), v čom je problém v škôlke.
Mimochodom, aj moja sestra stále tvrdila, akého má poslusneho syna, hoci celá rodina sme to videli inak. A keď vybehli veľké problémy v škole, zle boli všetky učiteľky. Veď ona to s ním vie. Az keď ju niekoľkokrát napadol, uznala aky -taky problém... no aj tak ho nezvládli učiteľky. 🤷 Mnohokrát opicia láska zo strany matky.

marsmykkok
27. máj 2022

tak bezpečnosť nadovšetko. Ako to majú riešiť? Neriešiť tvojho a ked sa niečo stane budeš ich mať chuť zabiť? Alebo sa venovať len tvojmu a niečo im ujde a stane sa niečo zlé inému dieťaťu: To dieťa je ešte malé aby to bralo ako vylúčenie, citlivo to vnímaš len ty. Urobte si pekný deň-nejaký pekný výlet, aby mu nebolo ľúto že nebol a mal sa tiež čím chváliť.

silvike
27. máj 2022

Mne by to bolo asi tiez luto. Hlavne keby som videla ako pisete, ze cela satna plna vyletu, radosti, syn urcite uz vnima ze nieco sa deje, ze niekam sa pojde. Ak by som videla ze aj on je cely zhavy, tak by som sa asi slusne uciteliek spytala, ci by bola taka moznost zeby siel aj on na vylet s tym ze by som sla aj ja ako dozor a mala ho viac menej na starosti ja. Skusala by som ho na ten vylet prepasovat takto nejako. Ale zas ked aj nepojde, myslim ze na to ryhclo zabudne. To je taky vek, kedy deticky su hned zaujate niecim zase inym, inou aktivitou. Mozno by trosku poplakal, ale tym by to asi skoncilo. A jemu by som vysvetlila len ze nemozu ist vsetci a napr. ze najmladsie (najnovsie, ...) deticky ostavaju doma/v skolke. A asi by som mu to vynahradila nejakym inym extra vyletikom rodinnym, alebo teda iba s mamkou a pod.

majkaocka
27. máj 2022

Ako to by som sa porozprávala s učiteľkou ze doma nebýva taky ono moze byť ze deti sú iné v škôlke a keby som bola učiteľkou by som sa tiež bála keby niektoré dieťa je také možno by som poprosila mamičku nech ide s nimi ako to bývalo kedisik v školách ze mohol ísť rodič ako dozor.

letfenixa
27. máj 2022

Čudujem sa, že berú 3-rocne deti na výlet. Učím na 2.stupni a každý výlet som končila s migrenou a to sa vlastne nikdy nič nestalo. Ale ten stres bol strašný.

angelous1991
27. máj 2022

Nechápem ! Môj syn ma ADHD. Je to s ním ťažšie už od prvého ročníka ale NIKDY nebol vylúčený z výletu . V prvom ročníku som sa dohodla s triednou že budem kludnejsia ak by som mohla ísť aj ja a ona súhlasila šla som aj v druhom ročníku. Myslím že som tam bola vhod lebo 2 učiteľky na dve triedy bolo malo . Potom bol covid tretí a štvrtý ročník tak výlet nebol a akurát dnes boli ako piataci a už som nešla . Majú v triede asistentku tak tá šla s nimi a že nebol žiadny problém . Akože ja musím kriticky povedať že som sa tiež bála či ho budú chcieť bravat na výlety keďže ma takúto poruchu za ktorú nemôže a je to s ním tazke . Ale nevylúčili ho . Skús sa poradiť s učiteľkami ešte že by si bola rada keby neprichádzal o takéto zážitky a že si ochotná si priplatiť za seba samozrejme a pôjdeš a usmernis ak bude treba . Mne by to bolo riadne ľúto . Lebo toto deti vidia že Misko/Martinko/Janko na výlete nebol lebo je ,,zlý ,, a to sa s ním povlecie v kolektíve .

slavomira236
27. máj 2022

Ja by som navrhla či nemôžem ísť s ním..no aj keby nešiel 3 ročný ti tak nevníma horšie je to napríklad pri 6 ročnom...a to kde idú na výlet? Šak to s 3 ročnými deťmi na cca 3 hodiny ďaleko nepôjdu také deti ani chodiť nevládzu toľko...u nás v škôlke sa s takými deťmi ani nikde nechodí ihrisko alebo sa prejsť po námestí alebo do parku ktorý je neďaleko behať...ešte boli pri poziarnikoch maximálne čo je neďaleko skolky

lusyp
27. máj 2022

A nemajú v mš asistentky učiteľa, či špeciálneho pedagóga? Môj je tiež živý a keď bol problém, ozvala som sa a odvtedy majú učiteľky pridelenú asistentku...🙂

kikappp
27. máj 2022

Chápem tá ,že chces dieťatku dopriať a vnímaš to ako vylúčenie. Učiteľka si asi neuvedomila ako ta to zasiahne ,musíš to brať tak ,že robila ako vedela ,nehnevat sa nanu a nebyť smutná .ak chces popros ju ,že či nemôžeš ísť s nimi ,že maly sa teší a chces mu výlet dopriať ,určite sa dohodnete .
Moj malý keď mám 3tiez bol taký ,že je som nechcela aby chodil ,učiteľky že veď mi si poradíme ,ja celý deň v strese ,chodili busom napr .na hrad ,riaditeľka mi ešte z vyletu pisala ,že zvládol lepšie ako iné deti ,chápala moju obavu ,nikdy nebol problém. Potom sme menili škôlku a tam vraj aj prechádzka bol problém ,tak niekedy je to možno aj o ochote.
Oni to ale vnímajú ako problém ,keby nie tak ho jednoducho berú .to že ti každý deň nehovoria sťažnosť možno sú práve ohľaduplne a nechcú sa stazovat stále aj tá možnosť tu je .držím palce aby ste sa dohodli a mozes sa aj pri rozhovore viac dozvedieť o správaní dieťatka v škôlke .😉

slovakboy
27. máj 2022

Povedz učiteľke že ju chápeš že ma obavy ale nechceš aby bol vyčlenený z kolektívu v ktorom sa cíti dobre. Že pomôžeš ale chceš aby šiel s nimi. Keď som bol v škôlke v 1975 roku tak sme niečo vyviedli myslím že sme nespali počas poobednajsieho spánku. Učiteľka nam povedala že nebudeme môcť ísť vonku sa šmýkať na ľadovú šmýkačku urobenú na snehuliakovi keď nebudeme všetci plakať. Deti začali plakať samozrejme so smiechom ale hrali to a učiteľka to vedela. Ja som to nedokázal zdalo sa mi to divné. Učiteľka čakala a ja nič. Tak ma nechala v škôlke a nesmel som ísť na dvor s deťmi ešte keď sa vrátili tak sa mi vysmievala aj ona aj niektoré deti ako fajn bolo a že som nekolektivny. To bola výchova že áno. Doteraz si to pamätám ako krivdu. A neviem kto vtedy vystrájal kvôli čomu som mal plakať a čo je to za trest. Ak by nám dala ukladať hračky určite by som neodmietol. Povedz môj príbeh učiteľke či toto chce mať na svedomí. A nesmiete mu povedať že nejde kvôli nejakej jeho vlastnosti. Bude sa ešte obviňovať a nebude vedieť ani prečo je taký alebo inaký. To neštudovali pedagogiku pani učiteľky?

mirkaandrej
28. máj 2022

Syn bol v (nemeckych) jasliach od 2 rokov. Raz som ho prisla zobrat , a ucitelka mi povedala , ze ho museli poslat na chodbu . Lebo sedeli v kruhu , vsetky deti ticho ako mišky , ucitelka hrala na gitare a len moj syn stale cosi hovoril a chytal gitaru a tym rušil kolektív . Lebo ked ucitelka spieva oni musia byt ticho 🙈 Tiez som sa chytala za hlavu , ze co chce od 2 ročného , živého dietata . Ale rešpektovala som rozhodnutie ucitelky. Sice tam boli 2 na 10 deti.

mirkaandrej
28. máj 2022

@dadulkaf v Nemecku v skole tiez. Syn tretiak isli pozerat cez vyučovanie futbal a 3 deti ostali vo vedľajšej triede a museli cosi opisovať , lebo den predtym boli neposlušni.

janage
28. máj 2022

Ja si myslím, že učiteľky mamke nenavrhli, aby robila doprovod lebo vedeli, že má ďalšie malinke dieťa. Ona sama aspoň som nepostrehla nepísala akoby toto chcela riešiť. Má komu druhé dieťatko zveriť či by ho brala so sebou?
Predpokladám, že nikto kto robil živému dieťaťu doprovod na takom výlete nemal so sebou zároveň ďalšie malinké dieťa.

dobravila
28. máj 2022

vám to aspoň povedali dopredu,u nas v škôlke to fungovalo tak že ste zaplatili vylet jazdenie na poníkoch a neviem čo a dieťa nič z toho nerobilo alebo ani nešlo...ale peniaze zobrali. a ešte to dieťa používali ako zlý príklad keď tam sam sedel a ostatný sa vozili že keď nebudete poslúchať takto dopadnete. aj akcie v škôlke nie len mimo nej takto fungovali...deti mali piknik a stanovacku na dvore a deti co mali čierne body sedeli dnu v triede a kukali. ale ani to dobredu neoznámili a ani nevedeli za čo tie čierne body už majú...len to že robia zle..

ivankalaco
28. máj 2022

Som vychovávateľka, pracovala som s deťmi vo veku 6-9 rokov, deti sa inak správajú , keď sú s rodičmi a inak, keď sú v škole alebo v škôlke. Chápem, že sa vás to dotklo, že nechcú vziať vaše dieťa na výlet, ale je to dosť bežné, preto že učiteľ je za dieťa plne zodpovedný a záleží na ňom, do akej miery zoberie zodpovednosť na seba, ak vyhodnotí, že riziko je veľké, má právo odmietnuť vziať dieťa mimo areál školy, v tomto prípade škôlky. Mám dcéru, ktorá má 3 roky a chodí do škôlky, v pondelok idú na pol denný výlet, ja sama som ju na tento deň odhlásila zo škôlky, lebo nechcem, aby sa tohto výletu zúčastnila, preto že mi ide o jej bezpečnosť, viem, ako to chodí na takýchto výletoch, píšem zo svojej skúsenosti.