icon

Učiteľka v škôlke zbila moje dieťa

janickacrazy
31. mar 2014

Ahojte mamičky, som z toho ešte stále v šoku, malý mi dnes po príchode zo školky povedal, že pani učitelka ho zbila v školke. Najskor som si myslela, že si vymýšla, ale ked som sa ho pýtala dalej, zdalo sa mi, že to všetko znie dost presvečivo a malé deti v takýchto veciach asi ešte nezvyknú klamat si myslím. Má 3 roky. Vobec neviem čo s tým, či mám íst len za učitelkou alebo rovno sa sťažovat riaditelke na tú učitelku, ako by ste to riešili vy? Dakujem.

dejnas
1. apr 2014

fuuha, silný názov 😝 som si predstavila v prvom momente dieťa dobité a podliate modrinami 🙄
capnutie po rúčke - ak k tomu teda skutočne došlo riešila by som to v prvom rade s učiteľkou, neletela by som ihneď k riaditeľke, nepoznajúc všetky súvislosti a skutočnú pravdu...
určite si to odkonzultuj s pani učiteľkou, spýtaj sa, čo presne sa stalo, nech ti celú situáciu vysvetlí, objasní... sama budeš vedieť, cítiť, či hovorí pravdu, či sa vykrúca a či sa to všetko skutočne odohralo tak, ako opisuje synček
aj také malé deti si dokážu vymyslieť, "prifarbiť" celý príbeh - čím netvrdím, že je to aj u vás.... ale z vlastnej skúsenosti;
synčeka mi pár dní strážila kámoška a malý (mal 3 roky) začal po byte hádzať na zem hračky... kámoška chytila jedného plyšáka a dohovárala malému, že macíka to teraz bolí, keď ho hodil na zem a či by sa jemu páčilo, keby jeho niekto hodil o zem....
a malý mi večer zreferoval zážitok len jednou vetou: " mirka ma chcela hodiť o zem" 😝 🙄
(našťastie som presne vedela, o čo ide, keďže mi dopodrobna zreferovala celý čas, čo spolu trávili).... takže sme sa s mm len pousmiali a nakoľko som vedela presne, ako to bolo, postupne sme z neho dostali celý skutočný príbeh, presne, ako sa udial
Ty to však nevieš, preto sa určite pýtaj učiteľky, mali by ste si to vysvetliť
@janickacrazy

benila
1. apr 2014

@elanor
@elanor Prepacte asi zle vidim to co je za pomenovanie zasran?Ako mozte na male dieta povedat zasran ani ho nepoznate v ziadnom pripade ucitel,pedagog, vychovavatel nema pravo polozit ruku na dieta botka.Ak ma problem z dietatom ma kontaktovat rodicov.Taketo trestanie deti ucitelom je jednoznacne zlyhanie nezvladnuti situacie .Mne by sa to tiez nepacilo.Ucitel ma predsa vediet zvladnut danu situaciu inak ako trestom capnutia.

avila
1. apr 2014

Isla by som za riaditelkou, ziadala karne opatrenia, napisala staznost zriadovatelovi, kludne aj min, skolstva ak by niekto siahol na moje dieta. A teda celkom ma udivuju niektore reakcie, ze dobre urobila, ak si zasluzil. Viete, tie deti su ludia, aj vas sef by vam mohol dat facku, ak by ste zmeskali termin nejakej ulohy? Mozno by ste si zasluzili.

benila
1. apr 2014

To kde sme,ja svoje deti nebijem a su slusne vychovane,len treba mat cas na deti venovat sa im a hlavne vysvetlit co je spravne a co sa nesmie.Ja som nastastie nikdy nic podobne nemusela riesit .A tesim sa stoho ako sa dcera tesi kazdy den do skoly.

lucia1002
1. apr 2014

Musím reagovať a hlavne príspevok o odmeňovaní...u malých detí to možno chvíľu funguje..podotýkam chvíľu..Robím vychovávateľku a vidím aký je rozdiel medzi výchovou detí..A v dnešnej dobe už málokedy funguje budeš poslušný, dobrý, milý a dostaneš dobrý bod...dnešné deti ti na to kašlú (a to mám 7ročné decká)..je im jedno, či dostane čierny bod za to že neposlúchal a podobne, keď ten rodič to doma prehliadne..povie si no a čo..alebo to len zato si to dostal? Deti sú v dnešnej dobe doma odmeňované inak...donesieš 10 jednotiek kúpime ti tablet, budeš poslúchať kúpime ti psa... vtedy tie decká ti budú kašlať na dobré a zlé body..a na niektoré živšie deti už odmeňovanie vôbec neplatí...hlavne keď nevie, kde má hranice...v triede mám 20 detí a minimálne polovica by si zaslúžila poriadne po riti za to ako sa správajú..a keď vidím čo robia s rodičmi, sa neprestávam diviť...by si sa čudovala koľko detí si robí s rodičmi čo chce a skáču im po hlavách...bohužiaľ však na to doplatia lebo nevedia tie deti kde majú hranice...ten rodič si možno dá s tým jedným doma rady...lebo má tam jedno, dve...som zvedavá, čo by robili keby ich mali na starosti 20..áno doma je možno kľudný a poslušný, ale v škole či škôlke je tým detí po kope viac a keď sa spoja dokopy, tak niekedy je aj učiteľ zúfalý. A to mám len 26 rokov a veľmi sa pozastavujem na tom ako vedia vychovávať resp.nevychovávať svoje deti niektorí oveľa starší rodičia. Alebo že by to bolo tým, že som mala doma prísnych rodičov, ktorí mi síce dávali najavo, že ma milujú, ale musela som vedieť kde mám hranice..a tým že som občas dostala po riti som si nabudúce rozmyslela či to spravím alebo nie...nie vždy u detí pomáha slovné upozornenie a to by si mal každý rodič uvedomiť!!!! síce výchova je každého vlastná vec, ale nie každému dieťaťu sa dá neustále dohovárať, keď pri najbližšej príležitosti si na to ani len nespomenie...

sisi1978
1. apr 2014
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

fúha.....sa nám akosi rozbehla táto debata ....myslím si že veľmi nešťastne znie názov tejto diskusie: učiteľka zbila moje dieťa....čo je to bitka???? je bitkou výchovné capnutie dieťata po zadku alebo ruke??? ja si bitku predstavujem trochu inak... ako som sa tu dočítala, sú tu dokonalé mamičky, ktoré nedali v živote svojim dokonalým deťom po zadku....zrejme nemajú doma deti ale silné osobnosti....tiež poznám také deti čo boli vychovávané s láskou, bez trestu....budúce osobnosti....o niekoľko rokov obrali vlastnú matku o byt a šupli do domova....to by bolo ale na dlhšie rozprávanie....
poradila by som mnohým z vás, aby ste si zobrali jeden deň voľna a ostali v škôlke...aby ste sa posadili tak aby vás vaše dieťa nevidelo a aby ste videli čo robí....ja vám ručím za to, že by ste boli veľmi prekvapené a neverili by ste vlastným očiam....zopárkrát sme tak urobili s mamičkami, ktoré sa sťažovali na náš prístup....jedna mamička dokonca vyšla zo skrýše a tomu svojmu pokladu sama naložila po zadnici...
nechcem tým napísať, že som zástanca fyzického potrestania keď dieťa neposlúcha....ale niekedy nie je iná možnosť....nesúhlasím s názorom, že capnutie po zadku vidia iné deti a vnímajú to ako násilie....skôr to beriem ako ponaučenie pre ne...keď nebude poslúchať a robiť zle, dostane aj ono...
ale ako tak čítam vaše príspevky, budem radšej voliť metódu našej riaditeľky.....aby sa detičky nesťažovali, že dostali po zadku, tak ich zamkne do kumbálu....máme taký dobrý, bez okien....je tam tma ako v noci....takže keď tam taký roztopašník a mamičkin maznáčik chvíľu pobudne, vyjde odtiaľ ako vymenený....vyrevaný, krotký..... a hlavne bez capnutia po ritke alebo ruke...
nezabudnite sa do mňa pustiť, neviem sa už dočkať....

juliana77
2. apr 2014

@sisi1978 Vyjadrujem súhlas hlavne s úvodom tvojho príspevku a tiež som navrhla aby si niektoré mamičky sadli v škôlke a myslím, že by mali veľký zážitok a videli by, aj čo by nechceli.

Dieťa v priebehu týždňa trávi väčšiu časť dňa s učiteľkami v škôlke, ako s vlastnými rodičmi a už len tu by som si trochu umravnila názor o správaní vlastného dieťaťa, ktoré je iné doma a iné v kolektíve.

Nech si už obhajuje svoje deti kto chce ako chce a taktiež nech pristupuje k výchove podľa vlastného uváženia, ja len želám rodičom nech je ich výsledný efekt aspoň taký, že budú mať tieto deti rešpekt aspon pred vlastnými rodičmi, už ked nemajú pred okolitým svetom.

Lenže trend rodičov je taký, že radšej budú svoje dieťa obhajovať aj v grázlovinách, než by priznali zlyhanie.

mokon
2. apr 2014

@sisi1978 z tvojho príspevku predpokladám, že si p. učiteľka. V živote som ani ja ani mm neudreli naše dieťa, dokážeme ho usmerniť inými metódami. A p.učiteľku, ktorá by capla moje dieťa po ruke, zadku a pod, resp. by ho zavrela do kumbálu, by som poslala kade ľahšie. Načo potom študovala 4 a viac rokov? Veď má poznať formy, metódy, techniky, aby dieťa zvládla. Ak to dokáže len bitkou, tak potom vôbec nemusela študovať. Robím tiež s ľuďmi, ale toto fakt nie! Nevravím, že všetky deti sú rovnaké, ale určite je možné zvládnuť dieťa bez bitky a bez kumbálu - to stále hovorím o deťoch predškolského veku - nech je akékoľvek. Takže všetky pani učiteľky využívajúce formu bitky a kumbálu - spamätajte sa! Náročky nepíšem o rodičoch, lebo je to ich vec, ako vychovávajú svoje dieťa - pokiaľ neide o týranie, ale učiteľky určite nie!

ajjka87
2. apr 2014

@benila , som ucitelka druhého stupna a sš, rozum sa mi zastavuje pri takýchto matkach. Ked si dieta zasluzi po zadku, tak nech dostane jednu preventivnu a zapamäta si to skor ako nekonecne dohovaranie, ktore niekedy nepomáha. Toto čo tu baby opisuju je len skolka skuste prist do 7 , 8, 9 rocnik. vlastne dieta si nespoznas ( nevravim vsetky, nehadzem do jedného vreca), mozes mat neviem aku skolu a byt neviem aký psycholog , ale nastane situácia, ked mas uz toho dost, ked pekne slova nepomahaju, zle známky su onicom ( este ti povie ze co jednu 5 ci poznamku , nech rovno dve napises). Alebo známa vzala mobil ziakovi, ze na hodine to nesmie ( dosla jej matka a neskutocne sa vyvrieskala na ucitelku, ze co si to ona dovolila a pritom skolsky poriadok je jasny) - skus toto ucit 20-30 deti 7 hodin denne. MILE MAMICKY AJ UCITELKY A VYCHOVAVATELKY SU LUDIA!!! suhlasim na celej ciare s @ sisi1978 , volna výchova, ktora je preferovana fajn , ale hranice musia byt. i ja som dostala za mala po zadku a som tu, vedela som co nemozem a co mozem a nasi ma miluju to viem a velmi ... kludne ma odsudzujte kolko chcete, ale clovek ktorý toto zazil a videl na vlastne oci a ma trochu racionalneho rozumu je to nepochopitelne niektore tie BAJECNE názory ze ucitel nic nesmie a bodka! keby sa to opakovalo tak by som to riesila, ale inak slusne sa opytam, ucitelky ze co vyviedol maly, ked dostal, ze ked sa nevedel spratat do koze alebo nejako ublizil druhemu dietatu tak sa nauci ze sa to nesmie. som zvedava ako by ste riesili, situáciu ako sa stala mojej 4 roc. sesterke. spoluziak skolke jej dal klzakom po hlave , vysledok roztate obocie a 3 stehy - to i za toto treba pochvalit???? ci vysvetlovat, dostal po zadku a od vtedy su kamosi bez problemov.

mokon
2. apr 2014

@ajjka87 ku klzáku - bola tam učiteľka na to, aby dávala pozor. Určite to dieťa neurobilo naschvál - zvlášť 4ročné. Môj názor je, že ten, kto deti nezvláda a potrebuje ako metódu bitku, nemá byť učiteľom. A vlastne dokedy bitka je ešte znesiteľná metóda - kým dieťa nemá modriny, a od modrín je to už metóda nevhodná, alebo do akej miery učiteľka môže dieťa zbiť, aby to bolo ešte pre rodiča prijateľné? Pre mňa je neprijateľná akákoľvek výchovná od učiteľa.

miciatko
2. apr 2014

@sisi1978 ja to napisem v skratke ,pochybujem ze mate kubal kde dieta zatvorite ,riadne vymyslene ,to by uz davno deti prezradili a ja len dufam ze moj syn nikdy nebude mat taku pani ucitelku ktora by ho capla,lebo nech to znie akokolvek tak nas Matko teda naozaj nikdy nedostal , vzdya stacilo upozornenie a zvysenie hlasu, a v skolke nemaju snim vôbec problemy , Mam vsak starsich synov 19a 16 rocnych a ano pri nich som riesila capanim a mozem povedat ze uz by som to neurobila ,lebo dieta sa da vychovat bez capnutia. Ale verim ze skolke je to velmi tazke,lebo tam uz ide dieta s navykmi a jedna pani ucitelka tam ma co robit a stacia dvaja ,traja nespratníci ale na druhej strane treba to riesit s rodicmi,zavolat do skolky a riesit ,ale urcite nie metódami ,ktore su hore opisane

ajjka87
2. apr 2014

@mokon ja nehovorim o bitke, hovorim o jednej preventivnej po zadku, ktoru si dieta viac zapamata, ak uz dohovaranie ani vysvetlovanie nepomoze. treba vyskusat vsetky metody az tak po zadku. bitka je slovo , ktore nema nic spolocne s jednou preventivnou. nemiesajte si pojmy. bitka je neprijatelna od rodica a to uz vobec od ucitela - ak by bolo dieta zbite je to na trestne oznamenie a na zlyhanie rodica ci pedagoga. nemiesajte si to ...

terezka1947
2. apr 2014

uf,to sa to uz nejako zvrhlo 😒
nemyslim si,ze normalny rodic necha otlkat vlastne dieta...dokonca ho ani doma neotlka
no,keby som mala reagovat iba na zakladatelkynu situaciu,su max prehnane vyjadrenia typ:chod za riaditelkou,na ministerstvo,nik sa mi dietata nedotklne......preco?
lebo mamicka( a kazdy rodic) si ma najprv zistit,co sa stalo(a autorka to reisit chce-aspon,co som trosku citala jej posledne reakcie)
a nesuhlasim ani s tym,ze ucitelia nemaju co vychovat moje deti=lebo ich vychovavaju-urcite nie ako my,rodicia,ale vychovavaju...tak isto ich "vychovavaju"do urcitej miery aj spoluziaci,stari rodicia,kamarati,ludia,kt.pravidelne stretavaju
ak sa nam zda ucitel "divny"...ano-riesme to
ale snad kazdy rodic je dostatocne vnimavy,vsimavy a aj dostatocne pocuva a komunikuje s ucitelom a vie si urobit realne predstavu a svojom dietati a aj o ucitelovi
kazde dieta je ine....niektore su kludne,niektore akcne,moj napr.zistuje hranice-momentalne...a teda nezelam nikomu toto obdobie...lebo je to naozaj,naozaj velmi narocne a neverim,ze ziadnej matke nikde nerupli nervy...chce to vela trpezlivosti,vnutornej sily....je to tazke,ale da sa to zvladnut....lenze....su situacie,kedy si svojim konanim "moze"nejako ublizit(pripadne niekomu inemu)...a aj 1000x napomenutie a vymyslanie novych impulzov nema ziaden efekt,jednoducho bude nieco dookola robit a nepomozete si(jednoducho sa neda niekedy zobrat dieta odnekial a uchranit ho zmenou prostredia a situacie)
a musim priznat,ze v takych situaciach som uz capla po zadku a vysledok?total zmena spravania...kludne dieta...

toto capnutie nie je o bitke,o ublizeni a nadradenosti rodica,ale mamicky,kt.maju naozaj hyperaktivne deti-nooo,neverim,ze ste este necapli(podotykam,nie z toho,ze by vam liezli na nervy,ale naozaj niekedy sa inak neda zabranit urcitemu potencialnemu ublizeniu si)
a ano,aj podla mna,je lepsie a aj potrebne vyuzit vsetky metody pokojneho vysvetlenia,zmeny aktivity,atd...ale ked to zlyha?co nechame dieta,aby napr.kopalo do deti?aby sa tahalo do vody?alebo sacalo do vody deticky?
alebo mame na nich hulakat?tak,ze krik bude pocut este do dalsieho mesta a efekt nulovy?alebo ho ma trestat tak,ze ho niekde zamknem do tmy?alebo mu mam povedat,ze mamicka ho nelubi,lebo nerobi to,co chcem???
nie,podla mna,je jemne capnutie(ak je nevyhnutne) s naslednym vysvetlenim lepsie,ako toto hulakanie....lebo casto,velmi casto sa stretavam s mamickami,kt.len nonstop vykrikuju....a ta hysteria je strasna....moj je sice akcny,ale vela veci si necha vysvetlit...ale su situacie,kedy sa veeelmi predvadza a vtedy si casto ublizi....a bohuzial,to capnutie je najucinejsie(spozornie)....a samozrejme s naslednym vysvetlenim,co sa mohlo stat,lebo s niecim nechcel prestat....

a pre upresnenie,ma o chvilu tri roky a capla som ho mozno 4x...takze,mamicky...pokojne ma mozte povazovat za zlu matku...mozno nou som teraz,mozno nou budem stale.....ale vysledok aky je kto rodic pride az o takych 10-15rokov...
dieta potrebuje byt milovane,potrebuje aj tu lasku a zaujem rodicov citit...ale potrebuje aj vediet,co moze a co nie...

mamavera
2. apr 2014

@lucia1002 ja sa tiež pozastavujem nad tým, čo dokážu deti robiť s rodičmi, ale je to chyba detí? Mám ich v triede vyše dvadsať, nikdy som nepoužívala, nepoužívam a nebudem používať systém bodov - za dobré správanie napr. slniečko, za zlé čierny mrak a pod. Potom automaticky tiché dievčatko, ktoré nemá odvahu sa nejako prejaviť, nikdy do nikoho nezapára má samé slniečka. Chlapec, ktorý je živý a rád sa predvádza by mal mať väčšinou obláčiky. To dievčatko je menej temperamentné, má doma stanovené hranice, takéto správanie mu je vlastné. Ten chlapec sa veľmi snaží, no niekedy u neho prevládne túžba urobiť nejakú šašovinu. Za to, že bojuje sám so sebou, má polovicu slniečok a polovicu obláčikov. Pohľadom n tabuľu je potom horší, aj keď bojuje sám so sebou ako to dievčatko. Nie je to chorý pohľad? Nemal by sa snažiť byť iným sám pre seba a nie pre slniečka? Podľa mňa je pre neho pocit uznania, keď ho pochválim pred celou triedou, ako to dnes zvládol, oveľa väčšou motiváciou, ako pohľad na pár slniečok medzi mrakmi. Týmto bodovaním sú deti často zaškatuľkované a to sa mi nepáči, nemám rada, keď sa deti porovnávajú navzájom. Čo má ten chlapec z toho, že mu učiteľka povie - pozri, ako Zuzka ticho pracuje a nevyrušuje? Oveľa viac ho motivuje porovnávanie samého so sebou - ako sa zlepšil za určitý časový úsek, napr. od Vianoc. Nechcem tu nikomu dávať nejaké rady, som aj mimo tému, súhlasím, že výchova je nesmierne zložitá vec, ale aj nesmierne zaujímavá. Len som sa chcela vyjadriť k systému bodovania v triede.

ajjka87
2. apr 2014

@terezka1947 100 % suhlas a triezvy pohlad, bohuzial musia byt hranice, inak v 15 by dieta vylepilo matke a poslalo do teplych krajin. az vtedy si mnohe uvedomime , kde sme zlyhali vo výchove ... smutne ale fakt a to uz na prevychovu je neskoro

mamavera
2. apr 2014

@ajjka87 písala som tu o mojej známej, ktorá má v triede deviatakov, mrkni, ak máš záujem, ja ju obdivujem, občas za ňou zájdem, ja by som tam robiť nemohla a to som učiteľka, ale v škôlke, ona si to užíva. Má vyše 40 rokov, takže už aj nejaké skúsenosti, ale skrátka vie ako na nich. Je im kamarátkou, stretávajú sa aj mimo školy, idú si zahrať plážový volejbal, potom vezmú gitaru, opekajú, tie decká ju žerú a to sú mnohé z rodín, o ktorých sa tu radšej nejdem rozpisovať....možno práve preto ich teší jej záujem, majú ju o bútľavú vŕbu. Opakujem, ja by som to nedokázala a veľmi ju obdivujem.

elanor
2. apr 2014

@mamavera no, hlavne ze ty mas modru krv... 😝

elanor
2. apr 2014

@benila ano, nazvala, pretoze uz mam toho plne zuby, jak sa tu vsetky rozohnuje, kto ma alebo nema naco pravo, pritom ziadna z vas netusi co sa stalo, alebo nestalo. A nevie do ani sama mamicka co tuto speudo-diskusiu zacala. Hlavne ze ste vsetky uz danu ucitelku davno ukrizovali. Ona mozno ani nespravila, ale uz je ta najhorsia. ale ze ten maly moze byt rozmaznany, nevychovany fagan, tak to neexistuje, lebo to urtice musi byt svaty anelik, to len ucitelky su nasilnicke tiranky. sa preber...

ajjka87
2. apr 2014

@mamavera aj ja som sa snazila byt kamaratska, so ziakmi to bolo v pohode. zazila som vtipne chvíle, ked mi v 6 roc. dievcatko povedalo, ze nemoze robit ulohu lebo ju boli hlava, prislo mi smiesne, no pohladkala som ju po vlasoch ( dufam, ze to teraz vezmu niektore ako sex. obtazovanie) usmiala a povedala nech aspon nieco skusi a doma dorobi, ked jej bude lepšie. aj s pubertakmi sa da, len treba vediet ako na to, smiech a sranda musia byt, vtipn na hodine tiez na uvolnenie atmosfery, ci viete co dnes neskusame ved je pekný den a vy mate vsetci ulohy. problem starsim kolegovcom sa to nie prave paci ( hlavne tym zo starej skoly , myslim dochodcov co ucia ) neakceptuju take metody... pokial su deti ok i ja som, pokial sa nik nestazuje a znamky su fajn tak nic menit nebudem do buducna, ale zazila som vsetko i to, ze sa mi 7 maci zbalili 15 min. pred zvonenim poslednej hodiny a nepomohlo nic. oni maju obed a mohla som sa rozkrajat, tak som ich pustila skor na obed, su chvile ked mozes mat neviem aku skolu a nepomozes si ...

anjel35
2. apr 2014

Treba podla mna rozlišovať hlavne bitku a capnutie. V dnešnej dome sa rozbehla hystéria ohľadom fyzického trestania a rodičia sa o chvíľu budú báť ešte aj vykričať svoje dieťa ak urobí niečo zlé. Nesúhlasím absolútne s tým, aby akokoľvek fyzicky trestala učiteľka. Od pedagoga netolerujem ani capnutie. Naozaj dobrá učiteľka to nepotrebuje. Syn mal v školke staršiu skúsenú pani učitelku, laskavu ale aj prisnu, deti ju zbožnovali a nikdy nepotrebovala použiť fyzický trest. Na prvom stupni v škole mal pani učitelku,tiež staršiu, ktorá mala takú prirodzenu autoritu že aj ten najproblemovejsi žiak bol pri nej ako baranok. Ale vychovavatelku v družine dostali mladučku, čerstvu absolventku, ktorá dokázala chudinka len kričať a aj tak jej to nepomohlo. Ked som išla po syna do družiny cez otvorene okná z triedy sa niesol neuveritelný vreskot. Vrieskala vychovavatelka ale aj deti. Mali ju úplne na háku. A to boli tie iste deti, ktoré boli pri učitelke ako anjelici. 🙂

mamavera
2. apr 2014

pojem - hyperaktívne dieťa neznášam a to pracujem vyše dvadsať rokov v materskej škole. Problém s deťmi, ktoré sú schopné v pätnástich prepichnúť učiteľke gumy na aute a v osemnástich dobiť starčeka pre dvadsať eur, nezačína tým, či dieťa dostane výchovnú, alebo nie v detstve. Začína v dôslednom dodržiavaní pravidiel od útleho detstva, v stanovení hraníc. Keď sa poobzeráme okolo seba, ako to vlastne je? Veľa detí je ponechaných svojmu osudu, kým dajú pokoj, až keď je už ich správanie neúnosné, tak ich niekto začne vychovávať - to v nich utvrdí to - robím hlúposti všimnú si ma. Neviem, čím to je, ale veľa dnešných rodičov nie je pripravených na obrovský výdaj energie, ktorý pri dieťati je. Dieťa sa nedá vypnúť, odložiť do skrine, je tu stále a vyžaduje si našu pozornosť. Je nesmierne únavné mu stále odpovedať, vysvetľovať, ale prináša to svoje ovocie. Je ľahšie strčiť ho pred TV, PC, dať mu tablet, dá pokoj. To hej, ale to je všetko. V mnohých témach tu stále dookola čítam, nechce sa obliekať, nechce si upratovať izbu, chce jesť dookola stále to isté. Ale to nie je chyba dieťaťa, ale dospelých okolo neho. A potom, keď sa im to prestane páčiť, ho treba trestať? Za chyby rodičov?
Ešte by ma zaujímalo, či tie mamičky, ktoré schvaľujú jednu výchovnú (odporný výraz), schvaľujú tiež facku od partnera? Či to už nie? Tiež je to z pozície silnejšieho.

katfan
2. apr 2014

musím sa pridať,nedá mi to.ja pracujem v súkromnej školke,nedovolila by som si udrieť tam dieťa,ale doma moje deti výchovnú dostanú,keď už to inak nejde.ale v práci mám deti,ktoré vobec nevedia,čo sa smie a čo nie,vo veku 3 rokov už dieťa niektoré veci chápe.už velakrát som sa musela veeeeelmi držať,aby mi ruka neušla.max.chytím za ručku a dorazne poviem:nie,to nesmieš robiť.a deti,ktoré doma nikdy na zadok nedostali,lebo majú voľnú výchovu,podporovanú najnovším trendom rešpektovať a byť rešpektovaným,to chápu ako neskutočnú krivdu a mamičkám potom hovoria,že teta bola na nich zlá a bila ich,aj keď to vobec nie je pravda.a mamičky vobec nezaujíma,prečo bol konflikt,podstatné pre nich je,že si dovolím dieťa chytiť za ruku a zvýšiť hlas.že ich dieťa bije ostatné deti,pravidelne a berie im hračky a robí naschvály,to je im jedno,lebo je to podla nich prirodzené.nechápem,kam to speje,vyrastá strašná generácia detí.a súhlasia so mnou aj učiteľky v mš a aj moje kolegyne,ktoré maju vyštudovanú pedagogiku a pracujú s detmi.a tiež súhlasia,že vychovná na zadok alebo capnutie po ruke nie je žiadne násilie.ale nedovolila by som si dať na zadok cudziemu dieťaťu v školke,to asi nie.

mamavera
2. apr 2014

@elanor 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

mamavera
2. apr 2014

@katfan tak to názory tvojich kolegýň aj teba samej prekvapujú. Stretávam sa (momentálne na školení) s učiteľkami aj súkromných aj štátnych škôl, pri kávičke cez prestávku kecáme o čomkoľvek, ale našťastie takéto názory nemajú. A s rodičmi treba tiež pracovať, čo je niekedy ťažšie ako s deťmi, uznávam 😎 . Tiež nemám v triede výber citlivých, tichých a nekonfliktných detí. No bežím už za nimi, je mi z tejto témy smutno.

lulka12
2. apr 2014

Tak niekedy to začína fackou a ponižujúcim jednaním v detstve..... Dieťa si na to zvykne a ak rodič dovolí tak zo svojím dieťaťom jednať aj iným ľuďom je dieťa vydané na pospas a namiesto formovania blízkych rodičia radšej čakajú ako to dotiahnú za nich učitelia....
Téma je síce o tom ,že dieťa možno v škôlke dostalo, ale nemyslím ,že sa tu rieši len to.... Tie čo diskutujú každý deň vo viacerých fórach vedia ,že téme nikdy nerieši len úvodný príspevok , ale sa konfrontujú názory a téma sa rozšíri.....
Tak ma napadlo čo by ste povedali , keby ste zistili, že zdravotná sestra capla vašej matke "jednú výchovnú" v nemocnici... Lebo trpí demenciou a už je ako dieťa, tak ako si má jedna sestrička s ňou poradiť a má tam aj 20 pacientov..... Páčilo by sa vám to..... Mne nie a sestrička by sa stala nezamestnanou....
Nepíšte ,že je to iné, lebo nie je.... Je to človek ako každý iný , tak ako dieťa aj starý človek má svoje maniere....
Tiež by sa vám nepáčilo aby doma partner riešil problémy s vami "Výchovnou..."
Niekedy to len človek videl doma ako spôsob komunikácie a vzal si to do života ako jedinú cestu presadiť svoju moc.......

terezka1947
2. apr 2014

no myslim,ze teraz ide o bitie-ci nebitie 🙂 skolkarov,resp.malych deti.....a neviem,ale male dieta,kt.este nema vybudovany dostatocny pud sebazachovy a v zapale nedsenia z niecoho prave novoobjaveneho nevidi,nepocuje...len si ide svoje....tak v takej situacii casto samotne dohovaranie nepomaha...a to capnutie po zadku(jemne,nie take,ze ma po nom modriny) ho trosku "vrati"do reality,kedy uz mozem vysvetlovat,co sa deje a aj zacina vnimat.
nemyslim si,ze mamicky,kt v tomto obdobi sem-tam(nie ako nezvladnutie svojich vlastnych emocii,ale ochranu pred niecim) pouziju tento sposob su uz automaticky neschopne(hoci to vyzera,ze si teraz hrejem svoju polievocku)....
nemyslim si,ze kazda mamicka,kt.pouzije tuto metodu dieta nezvlada,nedostatocne sa mu venuje a nechava sa od vlastneho manzela fackovat...

moja mama bola dlhe roky ucitelkou v MS...a zrejme asi aj oblubenou,lebo aj po rokoch ju jej ziaci s oblubou vyhladavali,pisali na Vianoce....
vzdy vravela,ze dieta musi citit,ze je milovane,ze na neho ma rodic-ucitel cas,ze mu moze doverovat...pamatam sa ako sa v tom case objimala s detickami,hladkala ich,fukala kolienka(vtedy este o sexualnom obtazovani nebola v tychto pripadoch rec 😀 )....nebila ich...dokonca nebila ani mna...skor sa snazili s otcom vysvetlovat,resp. ist prikladom...lebo sa aj hovori,ze slova mozno zaujmu,ale az priklady tiahnu
ale viem,ze som par "po dupe"dostala....hoci ja si to teda nepamatam....takze asi ma to nepoznacilo...alebo poznacilo,ze tie vychovne(ochranne) teraz chcem davat 😀
to aky je kto rodic,ucitel...to ukaze az cas....a nakoniec za nas budu raz hovorit "nase"vysledky
ale k teme...aj tak si myslim,ze najdolezitejsia je komunikacia-rodic+ucitel=dobry sposob na vychovu dietata....normalny ucitel nema preco chciet dietatu zle a normalny rodic nema preco chciet "bojovat"s ucitelom(iba tak,pre nic-za nic)...aj ucitelom by tato komunikacia pomohla v klude pracovat a nie celit utokom rodicov.
jasne,kazda z nas je na to svoje babo zatazena a casto sa aj pozerame trosku nekriticky na vsetko okolo neho,ale myslim,ze aj o tom je vychova-snazit sa zit v realite a aj realne a kriticky pozerat okolo seba

katfan
2. apr 2014

@mamavera s rodičmi spolupracujeme,písala som to,že ich nezaujíma dovod komfliktu,povedia mi na všetko,že je to prirodzené chovanie a hotovo.asi máš šťastie na normálnych rodičov.nechápem,v čom ťa moj názor a názor mojich kolegýň-učiteliek zaráža.nevadí,všetci máme na výchovu detí svoj názor.

katfan
2. apr 2014

@lulka12 no tak tieito obrázky sú rozhodne trošku cez čiaru,nebavíme sa o facke,nakladačke opaskom,ale o jemnom capnutí po zadku alebo po ručke

lulka12
2. apr 2014

@katfan Si presvedčaná ,že capnutie zaberá a netreba potom pritvrdiť.... Veď ako dieťa rastie... aj tresty budú väčšie.... Ako to budeš riešiť s 14-15 ročným.... Capneš mu.....????

sisi1978
2. apr 2014
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

myslím si, že spájať bitku, facku a capnutie je diametrálny rozdiel....mnohé tak robíte až má človek predstavu, že učiteľka v škôlke nerobí nič iné, iba otĺka vaše deti.... niekde tu som čítala, že načo učiteľka študovala keď nedokáže zvládnuť situáciu....poznám niekoľko tých študovaných v iných smeroch, ktorí majú titul pred menom aj za menom a robia omnoho horšie veci....k tým formám, metódam a technikám ako zvládnuť každú situáciu...predstavte si nasledovnú situáciu, ktorú riešime od septembra....máme tu okrem iných detí aj dvoch chlapcov...jeden je synom podnikateľa, druhý nejakého manažérika....prišlo k nám jedno dievčatko zo sociálne slabšej rodiny....je to zrejmé už podľa oblečenia...je tiché, skromné ale aj veľmi vnímavé....títo dvaja nevieme z akého dôvodu jej robia neustále zle...začalo to posmievaním, urážaním....ja s kolegyňou sme to riešili slovne....takéto veci sa predsa dievčatku nehovoria,nechajte ju na pokoji.....pokračovalo to tým, že jej schovávali veci, hodili prezuvky za skriňu, ak niečo nakreslila tak to potrhali....riešili sme to opäť slovne, ako by mnohé mamičky napísali - vychovávali sme.....lenže ako vychovávať nevychovaných.. upozornili sme na to rodičov....odpoveď znela, náš Tomáško toto doma nerobí, to nie je možné....takže sme z tejto situácie vyšli ako klamárky....miesto toho aby si rodič pohovoril so svojím dieťaťom a riešil to, obhajoval svoje dieťa....potom si títo dvaja zmysleli, že jej budú držať dvere na WC....potom ich pustili a to dievčatko zaliala krv a malo rozrazenú peru....a teraz sa pýtam, vy všetky múdre mamičky, čo by ste urobili ďalej....čo by ste povedali mame toho dievčatka, aj keď je to len upratovačka....je nám to ľúto, ale zlyhala naša metóda, naša forma výchovy?...ako by ste sa cítili, keby ste mali odovzdať takéto dieťa, hoci ráno ho odovzdala matka v poriadku? keď sme opäť informovali rodičov týchto dvoch, boli sme na vine my, učiteľky....sme tam predsa od toho, aby sme dávali pozor....dve na skoro tridsať detí...koľké z vás by dalo pozor na toľko detí, nedá sa predsa byť pri každom jednom....aj ja som matka, dávala som na svoje dieťa pozor a aj tak spadlo a ublížilo si...
pokračovalo to tak, že tým dvom sa neskrivil ani vlások na hlave....doma sa im to prepieklo, pretože pokračovali vo vyčíňaní ďalej.... rozširovali o tom dievčatku, že má vši....prezreli sme ju a samozrejme že žiadne vši nemala...všetky deti od nej bočili, žiadne nechcelo pri nej spať, žiadne ju nechceli chytiť za ruku na prechádzke....potom keď som toho jedného počula ako jej hovorí ty sviňa jedna všivavá a dievčatko sa rozplakalo, všetky moje vyštudované metódy zlyhali na plnej čiare a dotyčnému som dala po zadku aj keď by si zaslúžil po ústach...odsudzujte ma, ale ja sa za to nehanbím....keď sa bude situácia opakovať dám mu znova....čakám čo sa bude diať, možno budú sťažnosti ...je mi to jedno aj keď nám riaditeľka prízvukovala že sa máme k dotyčnému správať v rukavičkách....ide predsa o syna podnikateľa a ten sponzoruje škôlku...
takže my milé mamičky nepíšte také bludy, že všetko sa dá zvládnuť....vy tiež v práci všetko nezvládate na jednotku...ani jedna z vás nie je dokonalá a ani jedna z vás nemá dokonalé dieťa....ani ja nie som bezchybná a ani moje deti....ja si to na rozdiel od mnohých z vás ale aj priznám...