icon

V škôlke len doobeda - vegetarián

bouny
4. máj 2016

Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺

datelinka31
18. máj 2016

@kllamarka sorry, ale na toto mi neda nereagovat.. to co si tu za hovadiny popisala? na to existuje nejaka studia, ci to je len vyplod tvojej fantazie? lebo rada by som si o tom precitala viac, ak mi vies prosim uviest zdroj..

jaron
18. máj 2016

@datelinka31 evolúcia nie je primárne veda o optimálnej výžive dnešného človeka. Problém je, že mnohí sa snažia výživu evolúciou riešiť, čím dochádzajú k veľmi pochybným záverom hraničiacich skôr s filozofiou ako vedou, i keď sa tak tvária. Otázky výživy by som skôr hľadal medzi lekármi a vedeckými tímami špecializujúcich sa na výživu, životný štýl a zdravie človeka a nie trebárs u evolučného biológa.

Aj keď môžu dnes vedci skúmať súvislosti priamo v reálnom čase takmer "pred očami", aj tak sú v niektorých uzáveroch opatrní. Potom však príde niekto, kto vie presne posúdiť súvis medzi príjmom potravy a zdravím trebárs pred miliónom rokov a má úplne jasno. 🙂

buckeye
18. máj 2016

@jaron ked ocividne nechapes principy genetiky a evolucie tazko ti vysvetlit, ze geny ovplyvnuju to ako zlozky stravy metabolizujes, ze nieco lahsie stravi europan a s tym istym ma problem aziat a naopak..ze niekomu moze vyhovovat vege az vegan strava (lebo je na to prisposobeny) a inemu taka strava moze robit problemy(i keby ju man enoneno vyvazenu)a naopak, clovek s veganskej populacie bude mat problem z masitou zlozkou..nemozes Inuita nutit zit na veganskej strave ale ani nejakeho vegan Inda z jest maso, my europania sme odchovani na pestrej strave, potrebujeme vsetky zlozky (aspon vacsina z nas, dokonca vacsina z nas vie travit mlieko v dospelosti, tak sme sa prisposobili, resp generaciami prednami prebehla selekcia)..molekukarna biologia a genetika ma coraz viac, co povedat do vyzivy, napr u PCO zien sa neodporuca prevaha sacharidov v strave a sojove zlozky(hormonalny disbalanc), ale zasa na zaklade polymorfizmov genov, ktore sa u nich vyskytuju

jaron
18. máj 2016

@buckeye moja úroveň pochopenia či nepochopenia princípov genetiky a evolúcie nemení nič na súčasných smeroch a faktoch vo výžive, o ktorých som tu písal. Ak máš niečo k veci, na čo odborníci pozabudli, skús sa spojiť s WHO, Americkou dietetickou asociáciou atď. Predlož im svoje výskumy a fakty. Nešír však ničím nepodložený strach o vegetariánskej strave medzi jej prípadnými záujemcami.

(PS: Nikde nepopieram určitý vplyv genetiky na zdravie človeka. Nie však do tej miery, že by úplne poprehadzovala rizikové a ochranné faktory civilizačných ochorení pre ľudí ako takých. Skôr je známe, že životný štýl môže priaznivo ovplyvniť aj určitú predispozíciu. Výživa a životný štýl má rozhodujúce slovo.
Takisto je pochopiteľné, že každý sme iní a určitý individuálny prístup vo výžive je na mieste. Avšak v rámci základných princípov. Neprevracia ich naruby. Niektoré príklady, ktoré používaš, sa ani netýkajú témy, nejde o vege, či nevege, ale o to, že ľudia s určitými poruchami, ochoreniami a pod. potrebujú špecifickú úpravu stravy. To je predsa normálne.)

jaron
18. máj 2016

@isis to je mi ľúto, som len taký, aký som. Možno pre niekoho aj strašný a idúci na nervy. Nerozumiem síce, prečo tebe až tak veľmi, ale zmeniť to neviem. Aj mňa niektorí ľudia iritujú, hoci by som veľmi chcel, aby to tak nebolo, aby som zmenil svoj postoj voči ním. Skús ma nevidieť, nečítať. Nie kvôli mne, ale kvôli sebe, aby ti bolo lepšie. Želám ti to.

buckeye
18. máj 2016

@jaron lenze hlava nehlava odporucat niekomu vegansku steavu tiez nie je prave to najlepsie nemyslis?? poznam dost ludi, co ju skusali a museli vratit k pestrej strave, pretoze i ked ju mali vyvazenu podla presnych tabuliek, tak im robila problemy..na druhej strane, kedze som teraz v zahranici, poznam aj dost ludi pochadzajuci z Indických populacii, ktori sa nemozu stravovat ako my, pretoze to tiez nie je pre nich vhodna strava, to je to co sa ti snazim cely cas povedat, nie kazdemu vyhovuje vege stravovanie rovnako, nemozes to napasovat na vsetkych ludi zo vsetkych kontinentov a to ze europania su proste viac vsezravi je proste fakt..a suhlasim s @kllamarka ze prejavy sravovania sa nemusia uakzat hned ale nedostatok niektorých latok sa ukaze az po 10 -15 rokoch..ak tebe vyhovuje takato strava je to v poriadku (ved aj to sm pisala, ze ak niekto nema problem s takymto stravavovanim je to ok, ma totiz ine predispozicie a moze mu sediet), ale nemusi vyhovat kazdemu

jaron
18. máj 2016

@buckeye mal by som kopec pripomienok a iný pohľad, ale nechám to už tak. Myslím, že obaja vieme využiť čas aj lepšie. I keď s tebou v mnohom nemôžem súhlasiť, aj tak ďakujem za niektoré podnety a námety. Maj sa pekne.

isis
Odpoveď bola odstránená
horana
19. máj 2016

Jedine medzigeneracne posobenie stravy, ktore bolo potvrdene, aj to nie tak, ze ked bude jest uvedomela mama vyvazene vego ze by vnucata boli mensie ci ine ako tu pisala myslim kllamarka (aky prihodny nick) ale nedolozila studiou, cize skor v rovine zbozneho zelania, to nebolo pozorovane, jedine co je pozorovane bolo ze: vela vela generacii v paleolite, kde jedli vacsinovo vego stravu: ovocie, zeleninu, korienky, listy, sem tam maso ale take ze chrobaky, cerviky, raz za par mes. ked aj daco ulovili, hlavne cim viac cerstvej a surovej stravy sa kontinualne zvacsoval mozog a neboli civilizacne choroby. Pri prechode od paleolitu k neolitu pred 10 tis. rokmi, prechodom na tepelne upravovanu stravu, polnohospodarstvo - lepok, plus chov zvierat takze viac masa, prve pozorovane zmensovanie mozgu (!) a prvy prichod civilizacnych ochoreni. Potom to slo uz dole vodou. A dalsi strmy skok: stacilo posledne necele storocie novoveku, modernych rafinovych potravin, cukor, skrob, biela muka, e_cka na doslova epidemiu civilizacnych chobor a degradaciu genofondu. Dnes mame nevyse od paleolitu cely rok prisun kvalitnych vego zloziek od vymyslu sveta, co bol vtedy znacny problem. Z mojho pohladu nejde ani tak uplne o vegetariantvo (aj ked je fakt ze ked nim uz niekto je, vseobecne to nie su typy co len vynechaju maso a zivia sa napr. buchtami ale naopak viac dba na zlozenie nez bezny masozrut, ktory sa nazdava ze mu staci maso a ma vystarane, dnes v dobe poklesu vyzivnych latok stravy zdalake nie), nicmenej velmi vyraznu redukciu prijmu masa (taketo zavery ma aj WHO) a zaroven snaha o cim prirodnejsiu, nechemizovanu vramci moznosti a bez co najmnej uprav stravu. Je to narocne ale oplati sa. Niekedy netreba vela, nejde o luxus, ale noazaj obmedzit maso a starat sa o vyvazenu stravu, nepodcenovat atak sladkych a chemickych potravin. Obvykle kto o seba v tomto zmysle dba, vegetarian mu vadit nebude, prave naopak, porozumie si s nim omnoho lepsie nez s beznym konzumentom vsetkeho doradu ktory zije s heslom: telo ma ist do hrobu zhumplovane a zaroven: vsetko je uz dnes rovnako otravene (nepravda, rozdiely su a velke) a aj my sme jedli vsetko doradu a prezili sme a tu sme (ani nie, prechorena, chcipacka generacia, dokonca specialne Slovaci su najkratsie v zdravi zijuci narod spomedzi celej Europy)

alfonzia10
19. máj 2016

@horana odkial mas informacie o zvacsovani a zmensovanj mozgu, o civil.chorobach a podobne 🙄 no kazdopadne ma to pobavilo.

janickacrazy
19. máj 2016

@alfonzia10 no ja tomu verím, ved minule dávali v telke dáky výskum, že priemerný človek v USA zje ročne 8kg éčiek a kadejakých prídavných látok a farbív, ved z toho fakt nikto nemože byť zdravý, stačí si prečítať zloženie potravín a človeka hned prejde chuť na šunku a podobné svkosty

horana
19. máj 2016

@alfonzia10 Bavis? To ja sa zas cudujem ze si o tom este nepocula. Je vseobecne znamy fakt ze v dobach ked ludia mali vela fyzcikej namahy a museli bojovat o prezitie, struktura ich mozgu bola zlozitejsia ako dnes. Mozog bol vo vyvoji, aj jeho objem narastal. Potom nastal zlom, teraz je doba stagnacie a upadku. Skusim ti nejake studie z evolucnej biologie po praci nalinkovat, tu je zatial len jednoduchy diagram (pravda trochu poplatny, hlbsimi analyzami sa zistilo ze to mnozstvo masa v minulosti bolo z pohladu dnesneho cloveka viac ako male a skor obcasne, nie to co dnes ze pomaly 3x denne na tanieri, to je ulet):
http://kadlecek.sk/tommy/wp-content/uploads/201...

datelinka31
19. máj 2016

@horana konecne nejaka relevantna odpoved pre tych, ktori tu vytahuju odbobie praveku a medzigeneracne deformacie..

buckeye
19. máj 2016

@horana to by ma zaujimalo, kde si citala o zvacsovani mozgu a naslednom zmenseni, pretoze antropologicke studie hovoria o niecom inom, mozog sa zacal markatne zvacsovat potom, ako clovek objavil silu ohna a z varenej stravy ziskal lahsiu vyzivu a tento trend trva dodnes, ked sa porovnavali kostry zo stredoveku a terajsi ludia, este stale stale pokracuje trend posunu klinovej kosti, zvacsuje sa mozgova cast na ukor tvarovej, zmensuju sa nam sanky (preto sa vela ludom nezmestia 8 zuby), ked robili pocitacove simulacie so zachovanim tohto trendu, o par tisicroci budu mat ludia "martanske" crty, velke hlavy s malinkymi ustockami
A potom aj v mojich prispevkoch vyssie hovorim, ze pestra strava je dolezita, tj nie jest maso od rana do vecera, ze ma byt nadbytok rastlinnej zlozky..

horana
19. máj 2016

@buckeye Tak narychlo zatial napr. toto:
http://www.noviny.sk/c/veda-a-technika/hlupneme...
ale prisamfakt som o tom citala aj obsirnejsie rozpracovane studie, ked bude cas najdem

demetria
19. máj 2016

@buckeye
Tak nakoniec budu mat pravdu vsetci ti konspiratori, ktori tvrdia, ze sedivi ufonci sme vlastne my z buducnosti😀.

alfonzia10
19. máj 2016

@horana inak, este mi prosim ta vysvetli, co to je degradacia genofondu 😀

jaron
19. máj 2016

@isis máš právo ma neznášať, nie však urážať.

horana
19. máj 2016

@alfonzia10 Volakedy ked boli tazsie podmienky na prezitie, tak kto prezil mal obvykle taku telesnu aj dusevnu vybavu ze bolo dobre ju preniest dalej. Prirodzena selekcia. Dnes vdaka medicine prezivaju aj dalej sa rozmnozuju jedinci s roznymi typmi oslabeni a vad, dusevnych i telesnych, ktori, keby len trochu nebolo pohodlie civilizacie nemali tak kvalitne nakombinovane geny ze by dokazali prezit. Dalsi a dalsi ludia su potom predisponovani na urcite choroby. A kedze ludstvo sa rozrasta raketovou rychlostou je to kvantita na ukor kvality.

isis
20. máj 2016

@jaron ved ale to nebola urazka ale konstatacia stavu

jaron
20. máj 2016

@isis ešte v tom aj pokračuješ. Drzosť ti nechýba. Väčšina ľudí, ktorí iným nadávajú, tvrdia, že veď to iba vravia pravdu. Objektívne však jednoducho iným nadávajú a urážajú ich. Nie si meradlom sveta.
Konštatovanie stavu skôr je, že ťa nepoznám, nikdy sme sa nestretli, nediskutoval som s tebou (aspoň si toho nie som vedomý), mám tu zhruba vyše 4000 príspevkov (dúfam, že si nejaký nevynechala), ktoré sleduješ. A potom ma začneš bez akéhokoľvek opodstatnenia častovať prívlastkami ako "psychoš" a pod. To teda vôbec nevyzerá normálne. Skôr choro.

isis
20. máj 2016

@jaron sak ale ved ty stale odpisujes

biolady
Autor odpoveď zmazal
jaron
20. máj 2016

@isis odpisujeme obaja, raz ty a raz ja
A keby ťa niekto začal len tak častovať rôznymi prívlastkami, tiež by ti to nebolo jedno.
Pozeral som niektoré tvoje príspevky a nemôžem na teba povedať nič zlé (myslím z môjho pohľadu, že by si bola nejako uletená a pod.), dokonca sa z mnohými názormi stotožňujem (zvyknem vadiť skôr iným typom), o to viac ma udivujú tvoje reakcie voči mne. Nie nesúhlas s názormi, ale v podstate útok na mňa ako takého, na osobu.
Ahoj.

zvedavamt
23. aug 2017

Fajna diskusia. No a teraz k veci - k povodnej otazke.
Ako ste riesili skolku pre vege dieta?
V Martine sme nepochodili ani v sukromnej,boja sa hygieny. Uplne protichodne info davaju.
U nas maju masovy a mliecny program. A to mojmu decku nespravim. Ale doma uz sa nudii a chce medzi deti. O tyzden ma 4r.
Prijali ho,ale riesime stravu.

katrin21
23. aug 2017

nedavat dietatu maso je hazard z jeho zdravim.... nechapem, ze toto fakt matky svojim detom spravia... ine je byt dospely vege a ine dieta .... Lekari o tom vedia svoje... mozu argumentovat rodicia, ako vsetko vedia nahradit.. no nevedia.... raz ke je nieco zivocisne, ma to ine zlozenie, ako to rastlinne, ine molekuly, ine enzymy a ine bielkoviny( tie rastlinne nie su plnohodnotne a to sa ucia uz aj na medicine lekari, citala som to v ich skriptach....)
Preto sa ani necudujem, ze skolky nechcu na nieco take pristupit... pre mna je to nepochopitelne, ako niekto nechape, ake je obrovsky rozdiel organizmus vo vyvoji a dospely clovek... aspon do 16r by mal jest vsetko.. a potom nech sa rozhodne, uz mu to tolko skody nenarobi, ale dietatko? katastrofa....
a to uz ani nehovorim o matkach vegankach.. to uz je uplne cele zle..
antropologicke vyskumy a rezy kostami ludi, ked jedli maso a ked jedli prevazne obilniny atd, po rozvoji polnohospodarstva, jasne dokazuju, aky mala eliminacia masa na nich negativny vplyv. ICh kosti boli ovela slabsie a celkovo menej vyzivovane... ako ajcele telo.
mozeme ma ukamenovat, ale aj tak som to chcela napisat.....

janickacrazy
23. aug 2017

@zvedavamt No takto ranajky by som mu dala doma, dala ho do školky len na doobedie a obed bude jesť doma, vyriešené. Ja som to tak robila, ked mal syn alergiu na mlieko a v školke neboli ochotní mu variť zvlášť.

zvedavamt
23. aug 2017

@katrin21
Moje dieta je zdrave. Mam to potvrdene aj od lekara. Chodime len na preventivky. Deti na beznej strave su u Dr furt.
Vari nehazarduju rodicia,ktori nechaju deti jest v Mekaci, ci doma z polotovarov z mikrovlnky?
Ked jedia maso dovazane a nastopane chemiou a hormonmi?
A potom behaju po gastrach,ale ich neriesia,co daju detom jest,kym niesu na tom tak,ze pomaly nic jest nemozu.
Tak co je lepsie? Moje Zdrave a stastne dieta,ci chorlavy obezak "od susedov?

zvedavamt
23. aug 2017

@janickacrazy
Mam papier od Dr na nemliecnu. Povolila som ustupok,ze maso mu nutit nebudu,ani mlieko. Ale namiesto mliecneho jedla chleba s maslom nevidim ako vhodne riesenie,to mi ponukli. Je to diskriminacia a ak sa nedohodneme idem do toho. Raz to niekto prelomit musi. Nemozu mi nutit ich mliecny a masovy program. Musia mat aj alternativu pre nemliecne dieta. A vlastnu stravu nepovolia. Tak to pojde inak.

janickacrazy
23. aug 2017

@zvedavamt Ja som mala tiež papier od dr. a bol mi nechcem povedať na čo. U nás je jediná školka, bola som rada, že mi malého vobec vzali od 4 rokov, majú veľa detí, jediný ústupok bol, že mu nedávali mlieko, ale namiesto neho čaj a ked mali napr. mliekovú polievku, tak ho nenútili, aby ju zjedol. Ked mali dukátové buchty, tak mu dali suché bez pudingu. Prvý rok chodil úplne bez stravy, druhý rok takto ako som opísala a doma sa dojedol vždy. Niekedy si možeš nosiť vlastnú stravu, mali by to povoliť, ak máš papier od dr.