icon

Nekojím, jsem zlá matka?

lidka_hipp
12. jún 2014

Všechny víme, že mateřské mléko je pro miminka ten vůbec nejlepší možný způsob výživy a taky nejlevnější 😉 Jenže někdy se můžete snažit sebevíc a kojení prostě není možné. Objeví se vážné zdravotní problémy a kojení přináší hodně trápení a bolesti. Miminko pláče, prsa jsou bolestivá a maminka padá vyčerpáním. Sáhnout v takové chvíli po lahvičce s mlíčkem není selhání, ale často jediné možné řešení. Stalo se vám, že jste z nějakého důvodu prostě kojit nemohly a dítě krmily náhradní výživou? Jak jste se cítily? Setkaly jste se s pochopením okolí nebo naopak kritikou? Jak se k vaší situaci postavil pediatr? A jak se díváte na ženy, které se rozhodnou, že kojit nebudou, i když k tomu nemají "vážný" důvod?

barcelona94901
13. jún 2014

@canama áno moj syn 😉 tak bol,ale to bola snaha dojčiť a nehodiť flintu do žita

canama
13. jún 2014

@barcelona94901 no ved jasne, ja nehovorim o zenach ktore dojcenie vzdaju po prvej ragade, alebo preto lebo sa potrebuju vyspat celu noc....ake trpke zistenie, ked po prechode na UM zistia, ze si nepomohli, ze? 🙂

zuzkamacken
13. jún 2014

@kasiu suhlasim na 100%. ak uz diskusia niekoho preonaci na kojenie ci nekojenie.. nuz tak potom clovek dost bez nazoru ..

abbey1
13. jún 2014

@lidka_hipp Môžem sa spýtať, prečo ste zvolili krajne nevhodny názov témy? Pre mňa vyznieva veľmi provokacne napriek faktu, že svoje deti som skočila dlhodobo. Nikdy mi neprišlo na um posudzovať matky podľa dojcenia či nedojcenia. Nešťastne provokacne zvolený názov.

abbey1
13. jún 2014

@barcelona94901 Vo vami uvedenom príspevku je zopár zavadzajucich nepravd. Zavádzať by sa nemalo bez ohľadu na to, ku ktorému frontu sa kto hlási. I ked vlastne vôbec nemá ísť o "bojové" fronty.

vejula
13. jún 2014

@oktobermimi
@mawka DIEťA SA NEPRIsava na tie štupliky.. Tiež som žiadne nemala. Pokial sa dieťa prisava len na bradavky je to zle. Správne prisatie je také, kedy ma dieťa v pusinke takmer celý dvorec bradavky. Pred prvým pôrodom som mala totalne ploché bradavky a tiež som sa bala, že na čo sa to dieťatko prisaje. Ako som ho prvý krat priložilak prsníku som pochopila, že moje obavy boli absolutne neopodstatnené. Maly vcucol takmer celý dvorec bradavky a krásne sa. Žiadne štuple som nepotrebovala a nepotrebuje ich ani žiadna iná žena. Práve naopak, príliš velké bradavky môžu spôsobiť problém tým, že dieťatko nedokáže okrem bradavky chytiť dvorec a to prisatie iba na bradavku môže spôsobovať problém pri satí bábätka.

mawka
13. jún 2014

@vejula ja viem, poznam anatomiu prsnika. ale aj dvorec a bradavka maju svoju anatomiu. dieta sice vezme do ust dvorec, ale saje tak, ze jazyk ma podlozeny pod bradavkoou. mne nemusis hovorit ako anatomicky vyzera sanie z prsnika. nerozumies tomu, ked tu pisem, ze nemalo ako uchopit prsnik? ani dvorec ani nic? nie, ty si to nezazila, pre teba je to nepochopitelne.

vejula
13. jún 2014

@mawka nie nerozumiem. Nepoznám ženu čo nema ani dvorec bradavky.... 😕 Ak také su tak sa ospravedlnujem... Ako píšem ja osobne som mala absolutne ploché bradavky, ani naznak po nejakom miništupliku. Neviem si predstaviť plochejšie bradavky ako som mala ja.

vejula
13. jún 2014

@abbey1 môžem sa spýtať, čo konkrétne je tam zavazdajuce?

vejula
13. jún 2014

@canama no ano, je vela detí, ktoré sa aj po tom ako mali cumlík či flašku dalej krásne dojčili. Ale su aj také, ktorým pár podaní flašky stačilo na to aby si pokazili prisatie natolko, že to malo obrovské nasledky na dojčenie v buducnosti. PReto laktačná poradkyna neodporuči cumlik flašku či klobučik, lebo popredu nikdy nemôže vedieť, či tým nepokazí dieťatku prisatie, alebo dieťatko uplne stratí o dojčenie zaujem. Skusim nejaké prirovnanie.... Nie každému, kto skusi nejaku tu lahku drogu, to spôsobi následky.. Nie každý sa stane závislým, nie každému droga vyvolá schizofréniu či inú psychicku poruchu.... Ale absolutne nikto nevie, čo s kým ta droga urobí. Ak som si ja zafajčila trávu bez ujmy, nemôžem zaručiť susedovi, že ked to par krát skusi nič sa nemôže stať. Práve preto, lebo neviem, aké predpklady v sebe ukrýva, aké ma vnutorné predispozície k psychickým porucham či závislostiam. Tak isto je to aj s dojčením a používaním nejakej umelej náhrady prsníka. Aj napriek tomu že sa moje dieťa krásne dojčilo aj ked poznalo cumlík či flašku, nemôžem zaručiť inej mamičke, že jej dieťa rovnako ako moje nezareaguje na podanie flašky či cumlíka tak, že si pokazí prisatie, laebo začne odmietať prsník.... Toto nemôžeš nikdy nikomu zaručiť, preto radiť mamičke cumel či flašku je proste risk.

lubica7
13. jún 2014

@lidka_hipp Ja som mojho najstarsieho chcela dojcit a myslela som si,ze je to prirodzene.No nebolo, ako neinformovanej prvorodicke mi sestricky v porodnici odporucili miesto ich pomoci klobuciky a maleho dokrmovali flasou,tak si zvikol,ze prsnik vobec. 5 mesiacov som odsavala. Pri druhom som bola na kurze dojcenia,dojcila som rok a prekonala som v zaciatku total prasknute bradavky pri kazdom prisati som plakala preslo to potom zapal ale nevzdala som to.Najmladsi koli nizjemu cukru znova nalievany z flase prsnik ani citit.V den navratu z porodnice mala prist laktacna no nemusela maly sa prisal a je prisay uz 14.mesiac.Ked sa neda tak sa neda neodsudzujem nikoho.No nechapem tie co koli tomu ze im ovisnu prsia nechcu.Tomu len nerozumiem ale neodsudzujem.Lebo ked je spokojna mama je aj babo

zuzanockamt
13. jún 2014

@vejula to si mala teda stastie na extremne save dieta 🙂 😉 ... tiez bol u mna problem s plochymi bradavkami, ale teda moj syn nejako o prisavanie zaujem nejavil - nechcel sa prisavat, na prsniku bol nespokojny, spavy, mal zltacku a ja este aj nedostatok mlieka - vobec som nepoznala co su to naliate prsia ... takze s dojcenim som uplne skoncila cca po 5-6 tyzdnoch a ako som presla na UM, tak som bola konecne bez stresu a dieta sa tiez upokojilo ... lebo po dojceni zvykol mlieko aj vyvratit - nie vzdy, ale stalo sa - a to aj vtedy, ked materske mlieko dostal vo flaske ... s UM problem nemal - to nevyvracal

vejula
13. jún 2014

@zuzanockamt no tak tam bolo asi viac faktorov, ktopré zavažili, asi nie len bradavky same o sebe. KEd malý nejavil o prisatie zaujem, asi tam bol ešte nejaký dôvod okrem tych bradaviek...

abbey1
13. jún 2014

So mnou bola v pôrodnici mladučká Rómka, ktorej sa malý nedokázal pre zle tvarované bradavky prisať. Tak odsávala a 6 mesiacov bol malý výlučne na materskom mliečku. Nie vždy to však ide.

zuzanockamt
13. jún 2014

@vejula ano, urcite - jednym z nich bola spavost ako dosledok zltacky a tu nervozitu a odmietanie prsnika si neviem vysvetlit

vejula
13. jún 2014

@zuzanockamt no to sa asi nedozvieme... Nepichali ti niečo do žily počas pôrodu?

abbey1
13. jún 2014

@vejula Niekedy naozaj pri boľavých bradavkách je možné si dočasne vypomôcť klobúčikmi, rovnako dudlík u bábätka sa automaticky nerovná ohrozenie dojčenia. Rovnako dokŕmmenie dieťatka fľašou v špecifických prípadoch je lepšie, ako trápenie dieťatka, či stresovanie matky. Aby som uviedla na správnu mieru, som veľký zástanca dojčenie, bývalá laktačná, ale žiadny extrém nie je správny.
Pre maminky je veľmi dôležitá podpora zo strany detského lekára a rodiny po prepustení z pôrodnice, či prvých krízach. Bohužiaľ, niektorí pediatri radšej ihneď odporučia UM, stačí, že dieťa nepriberá presne podľa tabuľky, je nepokojné z rôznych dôvodov, či má maminka pocit, že dlho cucká, budí sa v noci a podobné bežné záležitosti. Preto je dôležité maminky skôr informovať, povzbudiť. Odsudzovanie, či nevhodné vyjadrenia na jednej či druhej strane sú úplne nevhodné a antiproduktívne.
Pre väčšinu žien je dojčenie úplne prirodzené. V prípadoch, ak to z rôznych dôvodov nejde, má žena nájsť správne info u pediatra.

zuzanockamt
13. jún 2014

@vejula nie, iba ATB a oxytocin

pepawella
13. jún 2014

@esterba prepac ale musim reagovat...lidka hipp neobchadza zakon o reklame, ved hipp si na modrom koniku plati reklamu....toto je sukromny portal-to ze na túto diskusiu mamičky reagujú je len dôkazom ze aj takáto skryta forma reklamy moze fungovat.ja nepracujem pre hipp ani nic podobne ale pracujem v marketing oblasti a porusovanie zakona vyzera trochu inak...

esterba
13. jún 2014

@pepawella obchadza. Dojcenska vyziva ma specificky rezim. To, ze si reklamu platia, je irelevantne (koniec-koncov, kto by im daval priestor zadarmo?). Vacsina reklamneho priestoru je sukromna. Fakt, ze takato skryta reklama može fungovat, je prave dovod, prečo im stoji za to taketo diskusie zakladat a zakon obchadzat. Rozputaju tu zbytocne negativne emocie, hlavne, ze pripomenu, ze ved dieta sa da od narodenia krmit aj UM. MK nie je ani jednou z platforiem, na ktorych zakon o reklame dovoluje propagaciu dojcenskej vyzivy.

jaron
13. jún 2014

samozrejme, že matka, ktorá z vážnych dôvodov nemôže kojiť, nie je zlá matka, ani náhodou, myslím, že niet o čom diskutovať a UM má svoj význam

ak však nekojí - neviem ako to vyjadriť - "len tak", "nechce sa jej", alebo ja neviem, aké môžu byť dôvody, ktoré sú skôr prejavom egoizmu (alebo nedostatku informácií?), tak mám o jej dobrom prístupe k vlastnému dieťaťu určité pochybnosti, ale je to jej vec.

jaron
13. jún 2014

@vejula @abbey1
no podľa mňa je chyba hneď v tom prvom bode:
"nezáleží na tom, či niekto dojčí alebo nedojčí" i keď možno nie, záleží na tom, v akom kontexte to je myslené

pepawella
13. jún 2014

@esterba priznam sa ze vobec nerozumiem tvojej argumentacii. V com ma dojcenska vyziva specificky rezim? pokial viem, specificky rezim maju len zbrane, cigarety a alkohol...a k tomu rozputavaniu negativnych emocii-ved prave hipp a ine firmy podavaju ruku mamickam ktore nekoja-resp. davaju im moznost volby, pokial nevedia/nechcu svoje deti kojit prirodzenym sposobom...V dnesnej dobe sa skor propaguje dojcenie nez umele mlieko -ci na predporodnych kurzoch, v porodnici, v poradni u lekara, atd- zovsadial pocut len to ze materske mlieko je tou najlepsou volbou pre vyzivu dietata-co je aj fakt a toho su si vedome vsetky firmy ako hipp (preto aj pouzivaju vo svojich kampaniach argumentaciu typu "najbližšie k materskemu mlieku" a pod.)

canama
13. jún 2014

@vejula ved preto pisem ze mamicka musi pouzivat pri dojceni aj hlavu!! 🙂 ked vidim, ze mi dieta z flase nesaje ako z prsnika, tak viem ze mam problem ale ked vidim ze obcasnym podanim flase sa technika sania babatka nemeni, nevidim dovod preco by som flasu nevyuzila ked mi moze pomoct (btw, konkretne moja dcera si v 6tich mesiacoch, kedy som jej chcela zacat podavat aj vodu, vobec nespomenula ze z cumlikovej flase vobec niekedy pila. pila rovno z naustku a to z takeho z ktoreho netreba sat a potom velmi rychlo uz z normaleho pohara.) laktacna poradkyna nema byt inkvizitor ani cenzor, ale poradkyna....za nou nechodia zeny co maju bezproblemove dojcenie, ale take co maju problemy, a k tomu su v obdobi kedy nie su fyzicky fit a hormony maju ako na husenkovej drahe...a takato zenska ich namiesto podpory s prepacenim "zdrbe" a lame nad nimi palicu casto pre uplne malichernosti, napriklad nemocnicu v ktorej rodila. poviem ti tak, myslim ze som mala stastie. keby som sla za nejakou laktacnou z mamily a keby som k tomu nemala 100% podporu a pomoc manzela a k tomu velmi chapavu, ustretovu a pohodou pediatricku, ktora nebazirovala na tabulkovych vahovych prirastkoch, nedojcila by som vobec. za svoje okolie mozem povedat ze poznam este jednu mamicku co mala taku podporu manzela v dojceni ako ja...ostatnym je to dost fuk a pri problemoch co sme mali by sami radsej sli kupit krabicu UM aby bol doma klud. a nikdy som nepocula o pediatricke ako je nasa, ktora povie matke s predcasne narodenym dietatom s nizkou porodnou vahou a silnou zltackou, ktore samozrejme nepribera, alebo dokonca trochu chudne, nech sa sustredi na rozbehnutie dojcenia a nie na prirastok vahy, a instruuje mamicku ako spoznat kedy uz je fakt "pruser" a dieta bude musiet ist na UM. takze znova, myslim ze rodickam, a hlavne prvorodickam chyba vacsia podpora zo vsetkych stran...aj zo strany laktacnych poradkyn.

canama
13. jún 2014

@abbey1 presne tak, pises mi z duse....nie odsudenie a posudzovanie, ale pochopenie a podpora. niekedy si myslim ze laktacne poradenstvo by mali mat pravo robit len zeny co mali problemove dojcenie a preto citia potrebu pomoct inym maminam, lebo sami vedia co zazili....casto krat mam pocit ze laktacne su skor fanaticky, a uz len z cistej nesympatie k nim sa mnohe zeny dlhodobeho dojcenia stitia...pritom prichadzaju o vela. 🙂

esterba
13. jún 2014

@pepawella Pozri (a myslim to v dobrom), ako marketingovy pracovnik by si mala vediet, ze nie len zbrane, cigarety a alkohol maju specificky režim. V zakone o reklame (c. 147/2001 z.z.) najdes aj ine produkty, napr. okrem dojcenskej vyzivy, aj lieky. Nie je to sice len o tomto predpise, ale zase nie si pravnicka, tak k tvojej profesii ti postaci aj takyto zaklad. Ked si ho precitas, asi sa inak pozries aj na formulacie typu "najblizsie materskemu mlieku", tj. prečo prave toto pouzivaju. A o tej pomocnej ruke - ono je to hlavne biznis. Bohuzial, viem kolko penazi vynakladaju na reklamu, co by samo o sebe nebolo zle, vsak reklama je v zasade normalna vec. Ale tym, ze oni maju do urcitej miery propagaciu obmedzenu a pokuta nehrozi len im, ale aj tomu, u koho tu reklamu uverejnia, musia niekedy zaplatit viac, aby sa oplatilo zverejnit napr. televizii spot, ktory nie je uplne koser. A teraz logicka hadanka - keby nefinancovali aj takuto na hrane reklamu, ale iba tu, ktora je v sulade so zakonom, o kolko lacnejsie by mohlo byt UM pre mamicky, ktore ho potrebuju?

pepawella
13. jún 2014

@esterba samozrejme, ze to je biznis 🙂 ved toto nikto nespochybnil. zakon som citala a viem ze lieky aj potraviny maju urcite obmedzenia, musia uvadzat pravdive udaje, nesmu navadzat k nadmernej spotrebe co je logicke.. ked si pravnicka (usudzujem z toho, ked narazas na to, ze ja nie som) povedz mi kde konkretne lidka hipp porusila zakon? ...ze napisala prispevok s nazvom "som zla matka ked nekojim?"

esterba
13. jún 2014

@pepawella v prvom rade propaguje dojcensku vyzivu na mieste, ktore nie je "publikaciou" zameranou na starostlivost o dojcata a male deti ani vedeckou publikaciou. A to je len jedna zo zakonnych podmienok, ktoru týmto tu obchadzaju.

pepawella
13. jún 2014

@esterba OK, kazda mame na to iny nazor 🙂

monika15
13. jún 2014

Sorry ale to co zas za temu ????
......
Nekojím, jsem zlá matka????????? sorry ale totalna hlupost.... bye zlou alebo dobrou matkou neni o tom ci clovek koji.....

...............................