Veľkonočný pondelok – postrach všetkých žien? 😃
@janka_naturamed nemám rada tento sviatok. Návštevy boli, ale nijak si ich neužívam a dúfam, že už ďalšie neprídu. Chváliť sa mi nechce, ale musím konštatovať, že je to len ďalší kresťanský sviatok (bývalý pohanský), ktorý sa slávi obžerstvom a predháňaním v tom, ktorá gazdinká je "šikovnejšia", ktorá má najviac napečené a v tom, ktorý kúpač sa ožerie skôr.
@alaguema Biblicky sviatok Velkej noci vychadza zo zidovskej pripomienky ich vyslobodenia z egyptskeho otroctva. Neskor krestania tento sviatok spojili s pripominanim si a oslavou vzkriesenia Jezisa Krista. Tie vsetky zvyky a praktiky, co sa u nas spajaju s Velkou Nocou, nie su nicim inym len pozostatkom pohanskych tradicii (mozno niekedy az s okultnym pozadim), ktore sa pocas staroci na Velku Noc nabalili...
ja mám Veľkú noc rada, práve kvôli oblievačkám a tradíciám. Máme dve dcéry a preto som rada, že sa v našej rodine stále chodí "kúpať" . Vždy nachystám dobroty na stôl , výslužky, dievčatám stužky pre šibačov na korbáče a oni sa tešia - ešte sú malé, tak sa im to páči.❤ My sme boli doma štyri baby + mama, a bývali sme na dedine takže som to brala normálne. Teraz žijeme v meste, ale chcem aby moje deti poznali zvyky.🙂
@ludka140281 a budete mať na čo spomínať,keď budete staré babky.😉...a nie na to,ako ste utekali z domu kdesi sa ukryť pred kúpačmi
Krásny veľkonočný pondelok, keďže my máme 4 dcérky a ešte u nás na sviatky je moja mamina- takže 6 žien- ale tatino išiel dnes do roboty, takže oblievačka nehrozila, čomu sme sa potešili, aj keď chlapci od susedov prišli vyšibať a opolievať dievčatká, ale 5 ročná sa skryla s plačom... a už som rada, že viac nikto nepríde oblievať a inak zhon veľmi neriešim, skôr si užívame s dcérkami dni voľna, hráme sa a máme tu babku, čo je super a som rada, že dnes prišli super dni s Vami @janka_naturamed, super prekvapko, teším sa na dni s Vami, krásny deň si ešte užite a ak môžem pošlem fotku našej malej výzdobky.
Ja som kedysi mavala aj 70kupacov( velka rodina), neznasala som tieto sviatky a averzia vo mne ostala. Mam dve male deti, tak ano,slavime ich.ale len tak light. Ku nam pridu az 3ja kupaci, naraz a z rodiny a moj syn s manzelom tiez len k svagrinej a babke. Takze uz to je take o klude, o rozpravkach, uvarime kavicku kupacom a porozpravame sa. Peciem pribezne a to,co maju radi, tento rok 3druhy kolacov, babu robi svokra a davame si ju napoly-lebo nikdy ani jedni a ani druhi sme nezjedli sami cely plech 😀 a takto nam to vyhovuje.
Ani nie ... neprezivam to. Manzel so synmi vysibe, dostanu stuzku na sibak, dobrotku. A potom idu rodinu sibat a ja mam volno. Ej ale mi je to doobedie sveta zit. Normalne sa oplati vydrzat tu sprchu a sibakovanie ... 😀
Veľkú noc vnímam predovšetkým ako príležitosť stráviť pekné chvíle so svojimi najbližšími, nehovoriac o duchovnom význame tohto sviatku. Veľmi rada si spomínam na prvú Veľkú noc prežitú s našou dcérkou - strávili sme ju v pohodičke, doma, a hlavne bez zbytočných stresov. Nejde o to, mať dokonale vyzdobenú domácnosť, ale o radosť z toho, že sme spolu a zdraví. Dnes sme ráno zvládli tradičné obliatie a vyšibanie od švagríkov a potom sme vyrazili na krásny výlet, na zrúcaninu Hrušov. Namiesto chlebíkov sme zbalili veľkonočný šalát a vychutnali sme si ho pri parádnom výhľade na okolitú prírodu ;)
@janinah Tradície majú ľudí obohacovať a tešiť, nie zväzovať. Teba tešia tradície, tak si ich užívaj. Niekoho iného teší ísť na výlet do prírody, poschovávať detičkám vajíčka do trávy a užívať si tento deň takto.
Ja si myslím, že každá tradícia, ktorá prestane mať pre ľudí zmysel, je odsúdená na zánik. Nebola by prvá a nebude ani posledná.

nahodou mne sa tie zvyky pačia ,skôr mi je luto že sa to pomaly vytraca to tradicne oblievanie studenou vodou ,