Máte overený zdravý recept?
Včera sme s Kristinou @vyzivovaporadkyna_bazant zacali v nasej poradni temu zdraveho stravovania. Máte aj vy nejaký overený "zdravý" recept? Môže to byť jedlo plné vitamínov a antioxidantov, zdravá alternatíva klasických jedál alebo napríklad aj moderné smoothie? Pošlite nám ho ak máte aj s fotografiou, spolu s Kristinou ich vyhodnotime a najlepšie 3 odmeníme. Tešíme sa na inšpirácie!

U nas ked sa schyluje ku chorobe tak varim klasicku cesnacku 🙂 ..zapraska, voda, 5 strucikov cesnaku, pol bujonu, sol a korenie, trocha mlieka a vnatka..nakoniec postruhat syr. Viem,ze zuadna prevratna bomba, ale u nas proti bacilom funguje...inak len surova zelenina, ovocie...niesom specialista na zdrave recepty 😀
A aj by som ju odfotila, len sme ju zrovna dojedli a novu varit nejdem 😉
Snazim sa v kazdej situacii varit zdravo a tejto ciganskej pecienke este nikto neodolal, kludne aj zaradenie zdravsie hlavne jedlo a na grilovacke ako stvorene ukoncit radlerom🙂
Zdravsia alternativa sladkej gastanovej torty (bez muky a cukru)
-200g gastanove pyre : uvarene rozmixovane gastany mozete dochutit troskou stevie alebo javoroveho sirupu, ochutit podla seba troskou rumu
- 200g mletych mandli
- 3 zltka
- sneh z 3 bielkov
- 100g roztopeneho masla (mozete nahradit napr. kokosovym maslom)
- vanilkovy struk (nozikom zotriet vnutro)
- 15g stevie
Vsetky ingrediencie spolu dobre zmiesame, sneh z bielkov pridavame nakoniec. Masu vlozime do tortovej formy (cca 26cm). Pecieme na 180 st. asi 30-35 min.
Po vychladnuti mozeme poliat cokoladovou polevou (dostat aj bio bezlaktozovu) alebo potriet orieskovym kremom (kupujem v DM bio Schoko-Nuss) 😉
@mariadarina
ahoj pridavam recept na moj domaci chlebik. skor sa nedalo, deti mam chore ☹
suroviny 1kg hladkej múky obyčajnej 3 malé uvarené zemiaky - postrúhané na strúhadle najemno droždie 1/2 kocky 3 lyžičky soli 2 lyžičky octu 1 lyžicu rasce. ( ak davam grahamovu muku, tak davam 500 G hladkej muky a 150g. grahamovej muky. to je polovicna porcia. )
POSTUP PRÍPRAVY
Droždie dáme nakysnúť do teplej vody, pridáme do múky a ostatné suroviny. Všetko premiešame a vypracujeme tuhšie cesto - dosť tuhé. Necháme 1 hodinu stáť na teplom mieste.
Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a preložíme tak ako je preložené lístkové cesto, cez polku a potom znova cez polku a necháme znova odpočívať 10 minút. Opakujeme tento postup 3 krát. Potom preložíme do vymasteného pekáčiku alebo do jenskej misky. Pečieme 1 hodinu - 1/2 hodinky na 220 stupňov a 1/2 hod na 150 stupňov.
Chlebík je veľmi chutný, u nás sa po ňom len zapráši.
@purinkaa toto urcite vyskusam, dakujem!
@mizub Milujem jednoduche recepty, a 2 ingrediencie? To je supeer, dakujeme🙂
@janka_bazant nie je zač 🙂 Aj ja mám rada jednoduché recepty 🙂
A pridám teda ešte jeden z 2/3 ingrediencií - základ sú 2 ingrediencie a potom si každý môže dodať, na čo má chuť, alebo nechať len to základné 😉
Zdravé rýchle koláčiky:
2 zrelé banány, 1 šálka ovsených vločiek
Banány ošúpeme, pokrájame a popučíme na kašu. Pridáme ovsené vločky a zamiešame. Ak chceme, môžme púridať napr kúsky čokolády(nie na varenie, lebo tá sa slabo rozpúšťa), alebo hrozienka alebo kokos, alebo na čo máme chuť. Ja som robila čisté a aj s čokoládou(tie nám chutili viac 😝 ). Na plech si dáme papier na pečenie a lyžicou naberieme trochu masy (sami si zvolíme aké veľké koláčiky chceme) a trochu"pocapkáme" aby neboli príliš hrubé. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-200° cca 15 minút.
U nás sa jedia ešte teplé 😀 a pečiem vždy z minimálne dvojnásobnej dávky a i tak je zázrak ak ostanú do druhého dňa 😀
Ani odfotiť by som ich nestihla, keby mi chlapci zrovna vtedy, keď som ich piekla, nespali 😀
Snažíme sa stravovať zdravo, pestujeme si vlastnú zeleninu, chováme zvieratká... je ťažké vybrať jeden zdravý recept... ale keďže je tu čochvíľa leto a my ľúbime nanuky, pridávam malú inšpiráciu 🙂 Nanuky si robíme kvantum nielen z vypestovaného ovocia zo záhrady, ale aj z lesného 🙂 Stačí rozmixovať ovocie ( ak je kyslejšie, môžete si ho osladiť) a naliať do foriem a už len nechať zamraziť. Keďže sa to u nás robí vo veľkom množstve, používam jednorázové plastové "poldecáky" a nanukové paličky 😀
Toľko receptovej inšpirácie... 🙂
Kazdy recept sa da spravit aj ako zdravy - napr.ja robievam uz viac rokov na Vianoce ischelske torticky bud pol na pol biela a spaldova muka alebo len cisto spaldova,domaci lekvar a cukor trstinovy (aj xylitol,ak mam aspon trochu) a cukru vzdy menej,polevu robim vlastnu.
A tak vlastne peciem vsetky,nielen vianocne kolace.
A co mame radi,su cviklove balicky ci pecene hokkaido s ryzou,ci feniklova kremova polievka.
@motiilik ahoj pridavam recept na moj domaci chlebik. skor sa nedalo, deti mam chore ☹
suroviny 1kg hladkej múky obyčajnej 3 malé uvarené zemiaky - postrúhané na strúhadle najemno droždie 1/2 kocky 3 lyžičky soli 2 lyžičky octu 1 lyžicu rasce. ( ak davam grahamovu muku, tak davam 500 G hladkej muky a 150g. grahamovej muky. to je polovicna porcia. )
POSTUP PRÍPRAVY
Droždie dáme nakysnúť do teplej vody, pridáme do múky a ostatné suroviny. Všetko premiešame a vypracujeme tuhšie cesto - dosť tuhé. Necháme 1 hodinu stáť na teplom mieste.
Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a preložíme tak ako je preložené lístkové cesto, cez polku a potom znova cez polku a necháme znova odpočívať 10 minút. Opakujeme tento postup 3 krát. Potom preložíme do vymasteného pekáčiku alebo do jenskej misky. Pečieme 1 hodinu - 1/2 hodinky na 220 stupňov a 1/2 hod na 150 stupňov.
Chlebík je veľmi chutný, u nás sa po ňom len zapráši.
Milé dámy, ďakujeme krásne za vaše inšpirácie, bolo naozaj ťažké vybrať výhercov, ale nakoniec sme to rozhodli takto:
@skerinko za recept na chutný zdravý koláčik
@1mirka1 za raňajkové inšpirácie
@zuzin78 za recept na chutný chlebík
@jajkakk za inšpiráciu na zdravé nanuky
@mizub za super jednoduché recepty s dvomi ingredienciami 🙂
Prosím napíšte mi do správy vašu poštovú adresu a mobilný telefón, doručíme vám darček - šesťbalenie plechoviek Zlatý Bažant Radler 0.0% .
DAKUJEME!!!














Veľmi dobrý štart mám s raňajkami ako je omeleta s vajičkom a údené tofu ,mňamka 🙂 dobrú chuť 🙂