icon

20 mesačné dieťa je závislé na kojení. Ja už nevládzem

sofijana
27. júl 2015

Pekne vas pozdravujem zaroven som si prisla po rady od mamiciek, ktoré pochopia moju situaciu...Proste už nevládzem! Moja dcerka sa mi hned po narodení krásne prisala na prsník, zaspavala len pri nom, v podstate dodnes... má skoro 20 mesiacov. Cumle u nas nehrozili, umele mlieko odmietala, Pije len MM, caje a vodu. Za noc sa zobudí na kojenie od 5- do 10 krat... preto nespí v postielke... Je to normalne, že kojene deti v podstate nemajú nepretrhnutý a hlboký spánok, tým že sú vlastne asi zvykom skoro každu hodinu hore? Som pernamentne nevyspataá, pretože aj moj spanok je narusený...Som prvorodicka a teraz neviem ako mam prestat kojit, dcerka je hotova zavislacka... dokonca skriabe, dozaduje sa hysterickým spravanim, ak odmietnem tak si bucha hlavou o co príde, aj o podlahu.... neviem ako mam odstavit, je možne este v tomto veku prejst na umele mlieko? ci už rovno na kravske? nechce mi nic z toho papat... Už cítim, že je čas ale ako na to? Máte nieco overene.? Odíst y domu a nechat niekomu dieta nechcem, ked sa vcitim do detskej do detskej duse, musí to byt trauma... DAKUJEM za odpovede.

sardinka333
29. júl 2015

@hanka_april američanky 60% z nich koji? Máš nejake info? no neviem...životný štýl ,,amíkov,, Subjektívne si myslím že u nás sa ženy dosť snažia dojčiť - hovorím subjektívne kedže len to čo vidím v okolí a tie dojčia. Slovensko tam nie je možno preto že o nom ani nevedia...🙂
Tak v porodnici sa kojiť musí tam nie je o čom, alebo sa teda aspon tváriť...🙂 a doma si už každá urobí ako uzná za vhodné.
A zase subjektívne čo vnímam deti kamošiek na MM nie su o nič viac zdravšie ako na UM ...rovnako choré ak nie aj viac, tiež maju alergie, ekzemy, astmy - ale to považujem skor za dedičné a to MM nemá zrejme ako ovplyvniť. Dokonca v časopise mama a ja bol članok kde nejaka doktorka pisala, že v MM často chýba deťom vitamín D, železo...a že vela mamičiek to ani nevie, že si to treba doplnať.

hanka_april
29. júl 2015

@sardinka333 to su statistiky pri odchode z porodnice a to by si neverila aky boom tam je asi nieco ako u nas 😆 a neviem je to vsetko z knihy A dost! Francuzske deti pri jedle nevystrajaju a autorka uvadza aj zdroje pri vsetkom, kto si chce nastudovat....

sardinka333
29. júl 2015

@hanka_april ved tom mám čerstvo v pamäti, rodila som pred mesiacom - ked sa striedali služby tak prvá informácia pre ,novu službu,, bola že tam pani, dojčí, tu dokrmujeme, dojčí...ved som si užila, dcera mi vobec nepriberala z dojčenia, furt ma nahanali na ,,skušku dojčenia,, vo dne v noci - už som sa tam na ne osopila, že je mi jedno ako di dieťa nakrmim ale ,,dajte jej jesť,, ja tam predsa nebudem s chudnucim deckom a oni ze ma nechaju dhšie v porodnici lebo chudne - no bodaj by nechudla ked nemá čo jesť...resp. vysosne 5 - 10 ml...a spí..No des...

hanka_april
29. júl 2015

@sardinka333 pane Boze a kde? To mi silne pripomina Kramare 2 roky dozadu 😂😂😂

sardinka333
29. júl 2015

@hanka_april bola som v Ružinove - ja si myslím že sa na to dojčenie robí nenormalny tlak...tu sa ideme biť do prs ako si rodičia chcu sami rozhodovať napr. o očkovaní a v porodnici sama nemožeš rozhodovať o tom či chceš alebo nechceš kojiť..Flaše sa tam ,,boja,, ako čert kríža! Ale zase aby som len nenadavala, pre objektivitu - okrem tohoto tlaku tam boli aj ochotné sestričky, zvlášť jedna pomahala mamičkám čo mali problémy. Takže tej som sa aj osobne podakovala za pomoc, len proste ten stres, tlak...sposobí že človek ,,skratne,, je rád ze prežil porod a nakoniec zistí že ,,naliate prsníky ako kamene,, je ,,štvrtá doba pôrodná,,.

figurantka
29. júl 2015

Nečítala som celú diskusiu, možno tu už taký proces ako u nás niekto spomenul, ale u nás zabralo toto:
Môj prvý syn bol rovnako ako ty píšeš veľmi závislý od prsníka - nehrozilo odísť na viac ako hodinku od neho, pretože vystrájal o dušu. Všade chodil so mnou - aj ku kaderníčke musel ísť so mnou manžel s malým. Proste veľmi zväzujúce, na jednej strane som bola šťastná ako blcha, že som vydžala kojiť 24 mesiacov a na druhej strane som si povedala, že je na čase prestať byť jeho otrokom. Všade kde sme boli - je jedno či na ihrisku, či u susedy, či v obchode - všade si vyžadoval prsník. Keď som išla na prechádzku s kočíkom - stála som na cca každom 1km a kojila som. V noci som bola rovnako každú hodinu hore, ak nepočítam to, že spal s mojím prsníkom v puse ako s cumľom, ráno dolámaná a nervózna.
Skúšali sme prestávať asi na 100 krát, vždy som nakoniec povolila a prsník som mu dala, nedalo mi pozerať ne jeho strašný plač - veď sme mali iba jeho.
Tak sme sa rozhodli, že od neho odídem na cca 1 týždeň - nevedela som si to predstaviť, ženy verte čo neverte - trhalo mi srdce. Ale muž stál pri mne a veľmi mi pomohol, staral sa o neho, vydržal tie zúrivé plače, aj psie očká, keď si malý pýtal "didku"! No namiesto týždňa som bola od neho preč 2 noci - prvý večer plakal cca 1 hodinu pred spaním - muž smu v kľude vysvetlil, že maminka je v nemocnici a že má na " didke bolku" a že ju to moc bolí a didka už nebude.
Po hodinke zaspal a druhý večer išiel spať zmierený s tým, čo sme mu povedali. Prvé stretnutie so mnou nebolo však o mne a synovi, ale o "didke a synovi". Akonáhle ma videl, dvíhal mi tričko (krátka doba na zabudnutie, že predsa didku mám) a tak som mu ukázala prelepené dvorce rýchlooobväzom - no jeho reakcia bola úžasná. Juuuj maminka má bolku - fúkal mi ju, hladkal ma a viac didku nepýtal.
Podotýkam, že som dva roky nespala v noci viac ako dve hodiny v kuse a od času, keď som ho prestala kojiť spí celú noc. Úžasné 🙂

carodejnica
29. júl 2015

@sardinka333
@hanka_april

Bože baby vy sa tak viete chytiť slovíčok a tešiť sa z toho ako ste niekoho nachytali, keby ste poriadne čítali čo tu sem linkujem... 😅

Ešte raz a pomaly, prosím čítať s porozumením tento článok...
http://babatocko.blogspot.sk/2011/06/prirodzene...

" Často počujeme, že priemerný vek odstavenia vo svete je 4,2 roka, toto číslo ale nie je ani presné ani zmysluplné. Prehľad 64 "tradičných" štúdií, ktoré boli urobené pred rokom 1940, ukázal medián trvania dojčenia asi 2,8 roka, pričom niektoré spoločnosti dojčili omnoho dlhšie a niektoré omnoho kratšie. Nemá zmysel štatisticky hovoriť o priemernom veku odstavenia vo svete, lebo veľa detí nie je vôbec dojčených, alebo to ich matky vzdajú po pár dňoch či po šiestich týždňoch, keď idú naspäť do práce. Je pravdou, že vo svete stále existuje veľa spoločností, kde sú deti bežne dojčené do veku štyroch-piatich rokov či dlhšie, a dokonca v Spojených Štátoch sa niektoré deti dojčia takto dlho. V spoločnostiach, kde je deťom dovolené dojčiť sa "tak dlho, ako chcú", sa tieto zvyčajne samé odstavia bez hádok a plaču vo veku 3-4 rokov. Môj záujem tiež pramenil z pozorovania, že ostatné zvieratá majú prirodzený vek odstavenia, napríklad 6 týždňov u psov, 8-12 mesiacov u koní atď. Tieto zvieratá zrejme nemajú žiadne kultúrne presvedčenie o tom, kedy je ten správny vek."

@nyusika žena na fotke je Tibeťanka 😅

sardinka333
29. júl 2015

@carodejnica čo si hned vzťahovačná...vobec to nebolo myslené v zlom...ako uprimne. ALe kedi otvorím ten link a zrak mi padne na
citujem : Každá štúdia ukázala, že dojčené deti zriedkavejšie podliehajú chorobám a majú vyššie IQ ako deti kŕmené fľašou.Dojčené deti majú stále navrch oproti nedojčeným, dokonca i v takomto úžasne čistom prostredí s nádhernou zdravotnou starostlivosťou. Menej chorľavejú, sú bystrejšie, sú šťastnejšie. Ďalšia dôležitá okolnosť u starších detí je, že sú schopné rozvíjať svoj citový vzťah k človeku a nemusia sa obracať k neživému predmetu ako plyšový medvedík či plienka. Myslím, že toto dáva základ pre život orientovaný na ľudí, a nie nasmeronavý k materializmu, a myslím, že to je dobre.
tak sa mi nožík vo vačku otvara...a nemám velmi chuť čítať dalej zvlášť ak su to ,,loretánske litánie,,.....

U nás v rodine väčšina je VŠ - farmácia, strojarina, medicina, syn ( na MM len cca 4 mes takže nespadá do tej kategorie) športuje a v škole sa mu darí, no mal jednu dvojku aj to z lajdactva... všetko nekojení ludia, choroby chvala bohu nepoznáme 🙂 nemáme alergie, ekzemy, potravinové intolerancie...
To už su naozaj fantasmagorie ženy, nech je aj profesorka, čo si z dojčenia urobila modlu. Dieťa na flaši maju problémy s ,,citovými vzťahmi,,? Čo som dieťa ,,krmila v lufte,,? Ten kontakt v náručí tam je, to objatie, očný kontakt, hladenie, pusinky...
Keby porovnávala deti krmene flašou v nejakom dojčenskom ustave kontra dojčenie tak ok ..ale tu pomaly robí z detí citovo deprivovaných jedincov. Smutné je že toto ženy ,,hltaju,, a pritom je to tiež len další ,,konštrukt,, ktorý sa snaží ženy vtesnať do šablony ...dojčiaca matka je dobrá matka a má zdravé dieťa a flaškujuca je zlá matka a je dieťa je hlupe a choré. Nonsens toto. A to ešte kojim...sice ako tak ale kojim.

hanka_april
29. júl 2015

@sardinka333 podla knihy ktoru som uviedla vyssie podla studii v usa tobili prieskum v zs q neboli schopni urcit podla inteligencie a inych socialnych testoch ani ci dieta vyrastalo s matkou alebo v jasliach, vedia urcit len ci vyrastalo v dobrom prostredi alebo v zlom....nieto ci bolo kojene 2 mesiace alebo 20 😖
A naco chodit do usa? U nas v osadach koja tmave spoluobcianky aj do 6 rokov a nech mi ukazu jedno s vacsim iq alebo eq ako ja alebo moja dcera?!? 😀😀😀

simca06022011
29. júl 2015

@sardinka333 toto mi v porodnici robila mala... a len ma chodili otravovat v kuse ci dojcim a pritom jej hned nosili flasu :D hovorim, ze nie.. ved sa dobre napije nutrilonu a potom spinka, tak sa nebude trapit nejakym tahanim :D
... a nebolo to sice na nej vidno, ale riadnu zltacku mala, co si az jedna sestricka potrebovala dat overit, lebo sa jej to nezdalo... (hadam ejdina co sa aj pozrela co sa u nas na izbe robi... a preco to dieta nedojcim...).. proste vycucla si 2ml a zaspala :D

carodejnica
29. júl 2015

@sardinka333 Veď ani ja to nemyslím v zlom, len sme sa bavili o "priemernej " dĺžke dojčenia, k tomu smeroval môj citat z článku.
K veciam ktoré uvádzas, (ohľadom štúdií dojcene versus nedojcene deti a tvoja osobná skúsenosť) tak len toľkoto http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-sk... 😉
Ja osobne tieto štúdie vnímam a chápem tak, že dojčenie funguje ako znižovanie rizik a prevencia, neznamená to automaticky že nedojcene deti sú hlúpe a citovo vyprahnute, alebo dojcene deti sú mali Einsteini... to nikto netvrdí a praveze kto to tak vníma je vztahovacny ... to je vlastne tá štatistika, ktorá sa v tejto diskusii tak prepiera, ale ten kto vie ako funguje vedecký výskum tak tam sa bez štatistiky veda nikde nepohne.

katarinamarkova
29. júl 2015

@carodejnica ano foto je krasna....
ale
- zeny v takychto krajinach svoje deti dojcia pokial mozu....lebo jednoducho im nemaju co ine casto ponuknut, tak im daju aspon tu kvapku mlieka aby neumreli od hladu
nevidim dovod dojcit tak velke dieta, ked mu mozem dat kooopec ineho jedla.
- zeny v takychto krajinach vyzeraju,presne tak ako tato na foto - vo veku 25 - na 50r.
nevidim dovod spravat sa ako zeny v niektorych krajinach, ked mam ine moznosti
- a ze sa tak usmieva?
je viac ako pravdepodobne, ze prvy krat v zivote videla bieleho smiesneho chlapa, co si k hlave prikladal nejake cudo, co este aj blesky hádzalo.....

carodejnica
29. júl 2015

@katarinamarkova áno všetko beriem, to je v pohode, dokonca pridam ďalšiu vec, že keby mali naše možnosti a náš štýl života tak by možno nedojcili tak dlho, na druhej strane možno je to aj v tom, že ona proste dojčenie nerieši tak ako my tu.. Ja tiež dojcim a neriešim.
Faktom však naďalej zostáva, že dojčenie do doby 3-4 rokov, je v poriadku, a matka ktorá sa tak rozhodne sa riadi iba svojimi inštinktami. 🙂
Len u nás to je proste tak, ľuďom vadí všetko čo vytŕča z davu, nedojcis 6mesiacov zle je,... dojcis dlhšie ako rok, este horšie...

katarinamarkova
29. júl 2015

@carodejnica
tvoj nazor ti neberiem...v podstate mam rada ludi, ktory rozumne oponuju 🙂
ano dojcenie je o instinktoch....instinktoch nakrmit svoje dieta.....pomojkat si ho....
ale ked vidim svoju 4r. dceru ako si same vytiahne jogurt, odtrhne v zahrade rajcinu, hrasok, natrie si na chlieb maslo, zoberie si jablko, pecivo......ja neviem, ale vobec necitim instinkt dojcit ju....ani ona nema v sebe instinkt stahovat mi tricko, ved ked sa chce napit, zoberie si vodu, ked sa chce najest s pomocou si poradi a naje sa. ked sa chcem pomojkat, pomojkame sa, bez toho aby mala v ustach moje prsia 🙂
tak ako by sa tu niekde clovek docital, ked zacala s prikrmami, zacala postupne menej a menej pit mliecko....dojcensky strajk? podla mna nie, podla mna sa len normalne sama bez stresu, tak ako aj ostatne dve deti, odstavila.....

ale podla mna vobec ale vobec nie je v poriadku to dnesne.....toto ma strasne irituje a nikdy to nepochopim....
- dojcensky strajk! vsetko sa da spravit! takou, onakou, inaksou metodou sa da kazdy jeden dojcensky strajk prekonat.....aj strajk 2r. dietata....musis skusit toto, toto, toto....nemozes to nechat tak......
toto nie je o strajkoch - to je o tom, ze dieta sa normalne samo chce odstavit a akesi skupiny nam mutia hlavy tym, ze treba to dieta stale dookola nukat cicikom, ze ono sa zas raz chtyti....
- alebo to, ze matka obetuje svoje zdravie, len aby sa drzala akychsi vymyslenych odporucani

katrinka8
29. júl 2015

@katarinamarkova - no ale o tom to je, že Ty tú potrebu nemáš, tak to nerobíš. Niekto tú potrebu má, tak to robí. A nik nemá právo sa starať do teba a komentovať to (predpokladám, že to ani nikto nerobí), ale takisto nemá nikto právo na takéto komentáre na druhú stranu (ale takých je, bohužiaľ, veľa). To je ten rozdiel.
Keď píšeš o dojčenskom štrajku - dojča je dieťa do konca 1.roka života. Čiže dojčenský štrajk sa vzťahuje na toto obdobie, tam je, myslím, na mieste ho riešiť. Neskôr to už asi bude niečo iné ako dojčenský štrajk 😉 - to ako na okraj.

sardinka333
30. júl 2015

@katarinamarkova tak na to čo opisuješ je expertka ,luba,, čo pisala že prečo odstavovať ved je to ,,štrajk,,... 🙂
ako ja svojim sposobom obdivujem ludí, ktorí su zanietení pre nejaku myšlienku a širia ju dalej, ale ked sa z toho stane ,,závislosť,,ako pisala kde si na fore jedna že dieťa sa odstavuje prirodzene samé ale dojčiť proste chce a je jedno že dieťa už nechce tak mu aj nasilu budu pchať cicok lebo iste je to ,,štrajk,, a dotyčná niečo urobila zle ked pomaly ročné dieťa už prso nechce.To je ,,na palicu,, a už nie je o inštinktoch ale o psychickej závislosti matky alebo závislosti dieťaťa ked si napr. v školkarskom veku chodi riešiť ,,boliestky,, na prso a nevie to inak.

nevenka
30. júl 2015

ja len tak na okraj pridam najnovsiu skusenost s dojciacimi matkami a tym, ako sa citia ublizene, ked sa niekto pohorsuje nad dojcenim na verejnosti...

Riesilo sa tam, preco to (dojcenie na verejnosti) ludom vadi a co sa staraju...

No ja som komentovala s tym, ze vsak dojcit na poziadanie je ok male babo, aj to som sa radsej v ramci moznosti vybrala na prechadzku mimo tradicnych casov papania a ked uz som musela dojcit "vonku", tak som si nasla tichsie miestecko (od isteho veku uz sa dojcit nechcel vonku, lebo ho zaujimalo aj napriek hladu, nieco ine a doma by ma zozral potom aj s topankami 🙂 )...
A komentovala som, ze dojcit vacsie dieta (1,5 a viac-rocne dajme tomu, tak cca), nemusi nutne ihned, ked si dieta zmysli, ze uz ma mat akesi hranice a ist niekam obdalec. Toto ludom podla mna vadi, to je podla mna prehananie a isty exhibicionizmus mamiciek, co nemaju v hlave nic ine, len riesit vsetko dojcenim.

Dalej som argumentovala, ze predsa take 3-rocne uz fakt nemusi riesit bolave kolienko na prsniku, a dostala som odpoved, ze "akym inym jedlom by ste chceli "pofukat bolave kolienko"?...som skoro odpadla 😝 ...

Akoze PRECO by som dieta mala ucit na to, ze boliestky sa maju riesit jedlom??!!...ved prsnik nie je len jedlo, to viem, ale nie je univerzalny ukludnovac na vsetko, hlavne uz u tak velkych deti!!! Ostala som v soku a taketo dojciace aktivistky clovek fakt nemoze brat vazne...no co poviete na toto??! 😕

hanka_april
30. júl 2015

@nevenka ze ma to neprekvapuje 🙄

luba41
30. júl 2015

@sardinka333 A Ty si na čo expertka? jaaaj, na všetky témy čo sa tu otvoria... v každej denne od Teba siahodlhé "odborné" príspevky...Ty sa musíš nudiť, namiesto toho by si mala ísť nadojčiť svoje dieťa..aha, nemôžeš, lebo Teba dojčenie prestalo baviť ešte v porodnici...a preto najradšej prispievaš v témach o nedojčení ..a aké chutné, ako si tu "tlapkáte" po pleciach a utvrdzujte ako dobre ste urobili pre seba svoje deti... 😒 .

sardinka333
30. júl 2015

@nevenka u malinkého bábätka to plne chápem - nevie ,,čakat,,...mám to doma 😉
ale dieťa okolo 3 rokov sa takto može naučiť na závislost od jedla...,,ked chcem aby mi bolo dobre a prijemne tak idem jesť,,. ,,ak mám nejaký problém tak sa krmim,, dokonca som niekde čitala (musim najsť zdroj ked bude času) že z toho možu vzniknuť až zavislosti v dospelom veku, resp nesprávne chápanie jedla ..furt mať niečo v ustach - jedlo, fajčenie. Jednou z príčin závisostí je aj neschopnosť riešiť problémy (to sa stáva často aj nám dospelým) obavy a každý jedinec hladá nejaké riešenie - aj unik je riešením aj ked len dočasným lebo problém nerieši.

mon173
30. júl 2015

@sofijana ahoj, tak u nas je to presne to iste. V noci 5 a viac krat hore, malu mam pri sebe, vstavam dolamana, ale inak to nejak nevnimam, (vnimam to vtedy, ked sa ju snazim ukludnit bez kojenia, a nic z toho), takze ked zacneme pracovat na nociach, budem musiet byt dobre vyspata aby som to prezila ;)a kedy budem vyspata to netusim ;) mna skor trapia tie dni. Nejak sa nevie nicim zabavit. Najlepsie keby len na mne visela..vonku to uz bolo moc,tak som jej vzdy povedala ze nie, az doma. Celkom to pochopila, ale teda ja som si zavarila. Lebo ked prideme domov, tak sa uz nepohnem...ani sadnut si nemozem, uz je na mne.tak mam pocit ze to ju oducit bude drsne.. tak to riesim tak ze byvame vela vonku, ale ked sa nepodari, tak smola.. tiez si to uzivam, malinka je uzasna a teda nechcem s tym prestat. Vdaka tomu mi krasne zaspi aj cez den aj vecer. Bez toho si to uspavanie neviem predstavit. Tak snad sa tu do mna nezacne niekto navazat ze co som to za matku ked by som chcela kojit tak ako mi to vyhovuje a nie ako to vyhovuje malej :/. Takze dik za temu, tiez som tu nasla zopar rad, ktore skusim vyskusat a budem rada ked napises ako vam to ide. Zacnem s tym ale az od septembra ked pojde starsia do skolky a budem mat na malu viac casu. Inak mam skusenosti ze ked som starsej nedala cez den, vynahradzala si to v noci a teda to nebolo nic moc.

eri150
30. júl 2015

Ako baby, ja som malú dostavila pred 2/3týždňami a tak sme sa začali trápiť so zaspavanim!! Momentalne je 20.41, od 19.30 ju uspavam. Ked som kojila, behom 10minut spala. A toto mame aj poobede. Jaaj, slak ma uz ide trafiť! 😖

nevenka
30. júl 2015

@sardinka333

no ved jasne, u maleho babatka je to jasne aj u mna, to absolutne neriesim a ako poznam to svoje dieta, tak ked je vylucne kojene do 6 mesiacov, tak sa nenapije nicoho ineho, len mliecka...a neskor, hoci sme s prikrmami zacinali tesne po 6 mesiaci, este ked mal 10, to bolo viac-menej o dojceni...rozpapal sa mi inych veci az okolo 11-12 mesiacov s tym, ako ubudalo mliecko kvoli dalsiemu tehotenstvu a po odstaveni je z neho srotovnik, ale najviac pomohlo prave to nocne odstavenie. Nas nebol zavislak, malokedy sa stalo, ze prisiel ku mne a kukal do vystrihu, ze ham, ale ak by sa budil v noci po roku 10x, tak to fakt o hlade nemoze byt...uvidime, ake bude druhe drobciatko 😉...

Dojcite, maminky, podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, nehadajme sa tu...ak chce niekto radu, ako odstavit, pomoct, tak dajme radu ohladom toho a nenutme maminku do dalsieho dojcenia. Mama musi byt hlavne psychicky silna, aj ako-tak oddychnuta, aby mohla naplnat aj intelektualne potreby, aby mala trpezlivost pri vychove, lebo starsie dieta uz vela veciam rozumie a potrebuje nas plne pritomne, nie zombiky a kopky nervov. Aj ja som momentalne sem-tam nevyspata kvoli tomu, ze sa teraz budi a nevie zaspat aj 3 hodiny v noci, k tomu deviaty mesiac druheho tehotenstva, takze nie som tak trpezliva ako by som chcela a asi aj mohla.
Drzim palce vsetkym mamkam 😉

govinda
31. júl 2015

@sofijana Nečítala som celú diskusiu, neviem, čo ti poradili ostatné dievčatá. Ja som dcéru dojčila 23 mesiacov a to bol tiež o tom, že zaspávala na prsníku a bola "prícucník". Nočné dojčenie a to, že sa budila v noci aj 10 krát sme riešili zhruba v 16 mesiacoch. Ja som už nevládala, lebo ráno som sa budila totálne vyčerpaná a aj dolámaná z večného nočného dojčenia, tak jeden večer som si povedala dosť. Večer som ju nadojčila ako vždy, zaspala a keď sa potom v noci zobudila a chcela prsník, jednoducho som jej povedala, že didu nedostane, môžem jej dať čajík alebo vodu. Samozrejme plač, nič nechcela, ona nikdy nechcela fľašu ani na vodu. Tak plakala, plakala, otočila som ju chrbtom k sebe a hladkala po chrbátiku až zaspala - tak to bolo ešte asi trikrát v noci. Druhú noc sa zobudila asi len dvakrát a 3. noc prespala celú bez zobudenia, zobudila sa až ráno okolo šiestej. A odvtedy sa už v noci na didu nikdy nebudila a zistila som, že mám dieťa, ktoré v pohode prespí celú noc.
Úplne som ju odstavila v 23 mesiacoch (to som ju dojčila len večer a ráno) a to bolo úplne bezproblémovo, proste som jej povedala, že namiesto didi bude rozprávka na dobrú noc a odvtedy je to náš rituál, prečítame rozprávku, zhasnem svetlo a ona už zaspí. Odstavovanie v našom prípade bolo fakt jednoduché, zo dňa na deň a bez plaču, najdôležitejšie podľa mňa je odnaučiť dieťatko "visieť na prsníku" počas noci. Nejde o to, že by bolo hladné, dieťa chce byť prisaté ako na cumlíku, visieť na mamičke, cítiť blízkosť .... A to sa dá aj inak, ako dojčením. Ak sa dieťatko zobudí, tak pohladkať, pritúliť .... ale nevidím dôvod, aby bolo 20 mesačné dieťatko dojčené počas noci .... Možno sa tento názor niekomu páčiť nebude, ale ozaj si myslím, že takéto dieťa už mliečko počas noci nepotrebuje.

luba41
1. aug 2015

@alby2014 a Ty rakovinu prsníka, pohlavných orgánov, krčka maternice pokladáš za nejakú lahkú chorobu? zdá sa Ti že je toho okolo málo? Ty si nevážiš svoje zdravie? ja áno..som asi trocha iná veková kategoria a na život sa pozerám inak, prečo by som neurobila pre svoje zdravie to málo....vieš o nejakej inej prirodzenej prevencii? " telo si všetko pamätá"..a takisto ak je to dôležité pre dieťa - aj zdravie dieťaťa je pre mna dôležité.. to čo tu píšte o dlhodobom dojčení,sú úplne scestné informácie, ani jedna ste to nezažila a nechcela zažiť, takže neviete o tom v podstate nič..
napr. moja matka si prešla rakovinou pred 15 rokmi, nedávno s chorobou bojovali jej 3 bývalé kolegyne z práce..ešte nemajú vyhraté..aj to bola další dôvod porozmýšlať.. 😒

govinda
1. aug 2015

@luba41 nemám v úmysle zľahčovať rakovinu prsníka, žiadna choroba nie je na zľahčovanie a už vôbec nie rakovina ☹ Nemyslím ale, že existuje záruka, že ak žena kojí spomínaných 7 rokov (tuším sa tu spomínalo 7 rokov), že takáto pliaga jej nehrozí. Moja teta kojila 3 detičky, prvé 2 deti kojila 2,5 roka a posledné 3 roky (teta má celiakiu, tak chcela dojčiť čím najdlhšie, preventívne pre deti) , takže dokopy 8 rokov a rakovina prsníka ju postretla prvýkrát keď mala 46 rokov a druhýkrát 54 rokov 😒 . Týmto nechcem povedať, že som proti dojčeniu, sama som dojčila takmer 2 roky a dojčenie som si užívala.

nevenka
1. aug 2015

@luba41

nie je absolutne pravda, ze by to (dlhodobe dojcenie) nechcela niektora z nas zazit...ja som napriklad dojcila krasnych 16 mesiacov a pokracovala by som dalej, nebyt bolestivosti a straty mlieka vplyvom druheho tehotenstva, chcela som tandem a nevyslo to. A podla tych super matiek, ktore dojcili dlhodobo a tandem sme my, co sme chceli a nepodarilo sa, tie neschopne a tie, co nechceli a maju byt radsej ticho. Dalsia vec je, ze ja som prekonala poporodnu depresiu, a napriek tomu, ze mi predpisali lieky, KVOLI ZDRAVIU SVOJHO DIETATA SOM ICH NEBRALA, hoci mamila by mi to kludne odobrila, ze ano...takze som sa trapila bez liekov a preto som hrda, ze som dojcila az 16 mesiacov, bala som sa, ze skocim z okna, ked mal maly 4 mesiace. Tak ak je toto malo, tak neviem...obetovat svoje zdravie, na vlastne riziko nebrat lieky a DOJCIT, hoci podla vas tak kratko.

Co sa rakoviny tyka, mame v rodine rakoviny dost a najnovsie aj moj ocko, takze urcite tuto chorobu nebudem zlahcovat, ale ani dogmaticky verit, ze mne sa vdaka dojceniu konkretny druh rakoviny vyhne. Vobec ju nemusim dostat, ci dojcit budem rok alebo 7 rokov a mozem ju dostat aj tak...ano, dojcenie ma vela pozitivnych ucinkov na telo zeny, ale niektore, ked maju vela prolaktinu, dostanu depresie. Tak je to tak na hrane a vzdy prisne individualne. Takze stale...klud a dojcit podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia a nepodcenovat matky, ktore dojcia podla vas kratko, netvrdit, ze to preto, lebo "nechceli", lebo mozno neviete, ako im skodite, lebo oni chceli a proste to nezvladli, nemohli, bud fyzicky alebo psychicky. A skodite im tym, ze v nich zivite este dodatocne pocity viny, na to tiez treba mysliet, nie hned sudit...

moni73
1. aug 2015

@govinda dtto, len som o 2 mesiace posunuta.... v 18 mesiacoch som skoncila s nocnym (bolo uz neunosne 10-15x za noc 😝 ). v 25tich som sekla uplne (len pokial si dobre pamatam, uz bolo len vecerne)

@nevenka uplny suhlas, malu som kojila 25 mesiacov, raz na koznom v cakarni (bola este miminko a kozne na kramaroch 😠 ...) a zda sa mi, ze este raz vonku. ked tak citam prispevky ani neviem ako som to mohla dokazat... asi som ja aj dcera od narodenia dost konzervativne 😀

luba41
1. aug 2015

@nevenka ale ved vy tu vždy začínate zosmiešnovaním / celá diskusia sa nesie v tom duchu/-násilné pchanie prsníka do úst dieťaťa ked už nechce, aký je to exibicionizmus dojčíť väčšie dieťa na verejnosti, ako matka obetuje svoje zdravie, spánok, pokoj a pod..ako nežije svoj život, ale roky života podriaduje svojmu dieťaťu..vy to tu prezentujete ako niečo "nezdravé" ba priam škodlivé, ako z detí vychovávame závislákov a pod..
a Ty si sa rozhodla tak, ako si sa rozhodla..
@govinda samozrejme že ani to dlhodobé dojčenie nezaručuje na 100%, že tú chorobu nedostaneš, ale dosť podstatný vplyv v prevencii určite má..a.je x dalších faktorov, ktoré to ovplyvnujú..ale prečo neurobiť to málo vo svojom živote? pre istotu..ved to nič nestojí tu ženu..viem, že tam kde majú v rodinnej anamneze rakovinu prsníka, lekári uričte odporúčajú dlhodobé dojčenie.. ak mala žena problémy s otehotnením, takisto odporúčajú..takže aj o tomto by sa mali šíriť info..

katarinamarkova
1. aug 2015

@luba41 dojcenie a rakovina......
ludia rakovinu nedostavuju preto, ze miesto 7r. dojcili 6r. alebo 3r.
ludia rakovinu dostavaju, lebo maju na to geneticke predispozicie, lebo jedia to co jedia, lebo sa pohybuju v prostredi v akom sa pohybuju, lebo sa nepohybuju aktivne......
- mali ste v rodine rakovinu? - ak ano, obrovskym meritkom sa zvysuju tvoje predispozicie ju dostat
- bola si niekedy v zafajcenom prostredi?
- pila si niekedy alkohol?
- jedla si niekedy nieco z chem, prisadami, farbiavami.....?
- behala si niekedy po meste?
- brala si niekedy nejake lieky?

dojcenie nie je liek na rakovinu.
ok....ak zena dojci, moze jej riziko o akesi to minipercento znizit......tak isto aj ked bude zdravo jest, ci vyhybat sa zafajcenemu prostrediu a mestkemu vzduchu, bude na 99.9% abstinovat a nikdy do seba neda ziadne lieky.......
ps: aj stres, nevyspatost a psychicka a fyzicka nerovnovaha enormnym sposobom prispievaju k vnziku civilizacnych chorob vratene rakoviny.