Polročný syn ma koliky a bolesť brucha, čo s tým?
Mám doma trojročáka a polročáka, ktorý takmer absolútne nespí...už som zúfalá.nočný rekord spánku je raz za týždeň tri krát hore za 6 hodín, bežný spánok je asi 20 krát hore za celú noc, ktorá trvá od cca pol 10 do šiestej. Nie nie je to kojením, nejde mu o moju prítomnosť, celú noc prdí a bolí ho bruško, zvíja sa, ja som z toho nešťastná, nepomohli čajíky, ktorých mimochodom vypije max tri glgy za deň, nepomohli probiotiká, coliprev ani espumisan. rúrku dávam ešte pred spaním, áno celú, keby mala aj meter tak mu ju tam dám celú, len aby sa vyprdel a vykakal už pred spaním a nemusím to celú noc riešiť, masírovať, dávať nožky k bruško a pod. nadránom sa vždy pokaká....niekedy je už aj on zúfalý lebo už ani ten cicík na upokojenie nechce, on chce proste nerušene spať a nemôže.Dr. mi iba vyrapkala značky probiotík a všetky tieto kolikovské lieky a NIč VIAC, SAMOZREJME žE JE TO "NORMáLNE".NORMáLNE JE AJ ZOMRIEť, TO VšECI VIEME, ALE NERADA BY SOM ZOMRELA V TRIDSIATKE NA BRUTáLNU PREPRACOVBANOSť A úNAVU. ZA KAžDú RADU DíK.Už SA MI NECHCE PREPisovať ten caps lock asi chápete.
@tatapipka tak skus mu odvsr z ovsenych vlociek dat,slivkovu stavu a daj mu nitrilin anticolic na noc,mozmo fskt zmena mlieka prispeje a na brusku nespi?
No a skus bezlaktozive vyrobky ak sa nevies vzdat mliecnych tak tie urcite.
@xxxkatka každá alergia začína ako potravinová..pri jej neriešení, prerastá do inhalačných, kontaktných atd..a ak píšeš, že nemajú kožné problemy..zaparenina je čo ? kožný problem - teda podla teba prejav alergie.. cez narušenú zničenú sliznicu čreva / premnožením kvasiniek/ preniká potravinový alergen a prejavuje sa na koži..a BKM podporuje premnoženie kvasiniek.. tá laktozová intolerancia po chorobách je len dočasná.. stále platí, že deti trpia zriedkavo na intoleranciou.. pričom je potvrdené , že 8-10% detí realne už trpí alergiou na BKM.. ako nápovedu si tu pozri bývalú Wikipediu v záhlaví - prejavy alergie na BKM..
Cela rurka sa nesmie davat. Maximalne tak 1 az 2 cm namocenej v oleji, aby ho to nebolelo a lepsie slo dnu.
@tatapipka dcere bolo obdobne zle,keď som ju kojila ešte aj v roku (hlavne z mliečnych výrobkov plus aj s veci,čo obsahovali mlieko),potom sa preukázalo,že ma alergiu na bielkoviny kravského mlieka,všetky stolice jej stále kyslo zapachali, po príjmoch s mliekom to bolo ešte horsie.
Dám ti dve rady: 1. Skús ty načas prejsť na bezlaktozove mliečne vyrobky
2. Ak sa nenosíte, tak skús nosič/šatku. Je to výborná poloha na vyprdkanie, uvoľnenie bruska a aj pospinkanie 😊
@tatapipka ahoj.. Mne keď sa malý narodil, už v pôrodnici nespal.. A ako sme prišli domov katastrofa.. Sa divím že som to prežila.. 10dnove bábätko mi spalo cez deň len v perinke keď som ho hojdala na lopte, ako mile som ho položila do minúty rev.. Pucil sa vkuse ho bolelo bruško a nonstop reval.. Vysvetlenie Dr kolíky to prejde.. Zaspával o 10tej,od 2hej mával hystericke plače do 6tej co ho bruško bolelo a odvtedy bol hore.. Ja som revala od únavy.. Cez deň keď bol hore len reval.. Na rukách v kočiari v nosiči proste nonstop.. Robili sa všelijaké vysetrenia.. Keď mal potoka zistili mi intoleranciu na laktózu.. Nepomohlo ani vylúčenie mlieka zo stravy.. Koliky malému prešli keď mal rok aj 8mesiacov..takto dlho sme sa trápili.. Cez deň spal hodinu a potom len reval aj keď mal polroka aj rok.. Nevyspatý a PODRÁŽDENÝ... Večer keď zaspal tak sa zobudil o 11tej a 3 - 4hodiny som sním bola hore.. Kočíkov ala ho uspavala.. Do jeho 2 rokov som spala dokopy 5hodin..lebo aj z toho času co spal tak sa zobudil aj 20x..boli noci keď som to po 25raze prestala počítať.. Schudla som 16kg..psychicky vyčerpaná a unavena.. Upravilo sa to, keď mu vyšli konečne všetky zuby.. Ma 2roky aj 3mesoace..a neprešli mi noc.. Byva hore aj 5-6x co sa budí a mrnci.. Co už :( nakoniec nieje z toho žiadna alergia.. Len nedozrete crievka..
@tatapipka
Až mi nie ľúto koľko príspevkov o tom.ze máš odstaviť a dať UM tu je...akoby bolo mlieko od kravy,ususene a znova zaliate vodou nejaký všeliek...
Podľa toho čo píšeš je dosť možná alergia na kravsku bielkovinu...vtedy by ti nepomohlo ani keby dáš um..tu ho totiž obsahuje tiež až na to špeciálne,kde je už kravská bielkovina nastiepena,no to sa dáva na predpis do 10 mesiaca...potom už nie..takze skús vylúčiť všetko čo obsahuje mlieko,a to teda všetko možné ho obsahuje, iné jedlá môžeš,aj strukoviny,aj kapustu, tá mu vôbec nemusí robiť zle 🙂
Daj malého objednať na gastro a uvidíš,držím palce nech sa to čoskoro zlepší 🙂
@veronikadomanova
@tatapipka Ano, suhlasim s Veronikou, zabudla som dodat, ze maly ma takmer 10 mesiacov a je stale dojceny, popri prikrmoch. Ja mam nemliecnu stravu, max teda tri lyzice jogurtu vo vlockach rano. Odsledovala som si, ze ked bol cca trojmesacny a ja som si rano dala kakao, bol zapeceny este dva dni. Pozri rozne alternativy mlieka, da sa urobit aj vyborny privarok kde miesto smotany pouzijes nieco ine, ja vela pouzivam kokosove mieko, sojove mlieko, kyslu chut robim octom, citronom, podla toho v akom recepte. Drzte sa obaja
@tatapipka ahoj kamoska ma synceka a najprv ju v testoch nezistili intoleranciu na laktozu ale potom pi nejakych speci testoch mu vyslo tiez sa trapili s bolestami.Kojila ho a to bol priblem lebo nezniesol laktozu z jej stravy.Tak drzim palce nenechaj to na bezne testy intolerancie
@domininini panebože.akože on tiež prvé dva mesiace skoro nespal cez deň.tak 20 x po 5 minút. a v nopci kojenie v úplne najčudnejších polohách...a ani ked ste prešli na UM ak ste prešli tak to neustúpilo? strašné..
ahojte, nechcem mudrovat, napisem svoj nazor, neukamenujte ma prosim
Intolerancia na laktozu je chybajuci emzym laktaza v tenkom creve, viem to mam ju ja... ak by to mal syncek autorky, pomohol by mu Coliprev (laktaza) rovnako ako mne doplnok Laktazan ked ho zjem spolu s mliekom. Pisala ze skusali a nepomohol.
Alergia na bielkovinu kravskeho mlieka (BKM) - to by muselo babo papat krav.mlieko... ked zena zje mliecny vyrobok, bielkoviny v nom sa rozstiepia v jej zaludku/creve na aminokyseliny a tie idu do krvi.. bielkovina ako taka sa do krvi dostat nemoze, je privelka na prenos.. a tieto aminokyseliny su rovnake ci su z jogurtu, vajca ci rozku... Rozdielne dlho sa travia v creve, ale v krvi su rovnake uz... aminokyseliny doputuju kam treba - do svalu, organu alebo do prsa. Mlieko sa tvori z krvi, a teda je jedno z coho boli bielkoviny. Tak mi vraveli na kurze vyzivy kde som bola ked som cvicila a rovnako vravela laktac.poradkyna na kurze dojcenia. V mlieku materskom je bielkovina ludskeho mlieka, nie kravskeho. MM ma mnoho probiotik, ktore vystielaju sliznicu creva dietata a je skoda aby nekojila ked moze. Mozno skusit uzivat probiotika (matka).
UM je ususene kravske mlieko - ma laktazu ako kazde mlieko kedze je to mliecny cukor (tak ako kazde ovocie ma fruktozu -ovocny cukor) a prakticky cele je BKM. Takze by malemu skodilo este viac si myslim.. Jedine nejake hypoalergenne bezlaktozove hydrolyzovane (s rozsiepenou BKM) UM.
Mnohi ludia maju s mliecnym skryty problem ( ani o nom nevedia), ale sposobuje im drobny zapal v crevach - kedze biologicky nie je uplne normalne konzumovat mlieko inych cicavcov a mnohym skodi ani nevedia. A tento zapal ide krvou do mlieka a babu skodi, sposobuje zapalove zmeny aj u neho ( to som nasla v studii z UK, preto som aj ja skusila vysadit mliecne vsetko na 2t... nepomohlo).
Ja by som sama od seba kojit neprestavala, pockala by som na vysledky z gastra.
Kazda by sme strasne moc chceli autorke pomoct, ale co plati u mna, nemusi u ineho bohuzial.
Ja som s malym vyskusala vsetko mozne a nepomaha, ale teda tazkosti nemame ani zdaleka take ako autorka. Si myslim ze syncek autorky ma nejaky gastro problem, co treba riesit lekarom a nie odstavenim.
No podla mna by bolo dobre uz niaky prikrm....Moja od 4 mesiacov papala prikrmy.Mlieko jej nestacilo bola hladna.A ked zacala hami kasicky a prikrmy vsetko sa ukludnilo a spala celu noc.Niekedy sa zena moze aj na hlavu postavit s tym dojcenim ked nestaci tak nestaci treba inu metodu.A cas si musis najs na prikrmy ci je zima ci leto....Alebo kupit vyzivy
@tatapipka laktozova intolerancia sa da zistit bud dychovym testom (na to je este maly, nespolupracoval by), krvou (dostane laktozu a v pravidelnych intervaloch sa meraju hodnoty v krvi) a potom gastrofibroskopiou (zvycajne popri inych vysetreniach, nerobi sa len kvoli laktozovej intolerancii). Alergia na BKM sa robi krvmymi testami.
@zuba1987 suhlasim, ale kedze nevieme ako coliprev podavala, tazko povedat ci bol alebo nie ucinny. Najucinnejsi je ak sa da do kazdej davky mlieka. Cize mamicka odsaje materske mliecko, da sa do coliprev resp. vzdy pred dojcenim dat na lyzicku a nadojcit. Toto asi nerobila. Ak sa neda do kazdej davky nema zmysel, lebo nastiepi iba tu konkretnu davku mliecka, neuklada sa v crevach do zasoby.
@katkabg ahoj, myslím že príkrmami a hladom to nebude, ako som písala nebudí sa na hlad ale na bolesť, aj dnes v noci bol celú noc v takom krči že som mu ledva mohla nožičky oprieť o bruško a neprdol si za celú noc absolútne až ráno a to také šupy že ani moj muž také nedáva a potom sa pokakal. a toto stále dokola celé noci.taže hlad to nebude.mám skúsenosti aj s prvým snom, jemu som dávala skor príkrmy lebo ten bol naozaj hladný ten si zas nevedel poriadne cucnúť, toto je iný prípad
@tatapipka a pojdes s nim k pediatricke... ja by som si skusila vydupat vymenny listok na gastro...
nemoze mat reflux? ze by ho zaha palila ked lezi? skusali ste polohovat - zvysene pod hlavkou a chrbtom? taky kajlik ( neviem ci sa to pise s j) predavaju .. my ho mame (nie na reflux, len tak sme skusali)
@tatapipka hlavne neprestan kojit, skus najprv vylucit vsetko mliecne, treba pozerat aj zlozenia, aj napr v pecive moze byt obsiahnute mlieko. Pripadne kontaktuj aj laktacnu poradkynu aby si zbytocne nezrusila dojcenie ak to nie je potrebne. Laktozova intolerancia u babatiek je velmi zriedkava, to uz skor ta alergia na bielkovinu kravskeho mlieka a to poriesis aj stravou. Mliecne vyrobky treba vyradit ale na dlhsie, nestaci na jeden den. Drzim palce 🙂

@luba41 prosim ta nastuduj si nieco o alergii a potom prosim pis, alergia je imunitna odpoved organizmu a intolerancia je chybajuci enzym v creve, ci uz ide o laktazu, diaminoxidazu, fruktozu atd. Kazda alergia nezacina ako potravinova, skor naopak, zvycajne sa prejavi ako senna nadcha, ekzem, neskor astma atd. Laktozova intolerancia neprichadza vekom (toto su velmi velmi zastarane nazory nekorespondujuce s najnovsimi poznatkami), intolerancia moze byt aj vrodena a moze potrapit aj babätka napriklad po roznych infektoch, rotavirusoch a podobne. Prosim, najskor studuj potom pis.