Ako dokážu štyridsaťpäťroční ľudia žiť bez práce?
Zeny, vysvetlite mi jednu vec, lebo ja tomu uz fakt nerozumiem!!! Cim som starsia, tym viac je ludi, ktori jednoducho sekli s pracou a uz si iba uzivaju zivot z nasetrenych penazi. A nie, nebavim sa o milionároch, ktori maju tri byty a vilu pri mori. Normalne ludia. Moji rovesnici. 45 az50 rokov. Kopu takych poznam. A prave dneska sa mi s tym zdôverila aj jedna kamoska, o ktorej som si cely zivot myslela, ze zije skromne. Ziadne okázalosti, ziadne drahe dovolenky, vzdy posobila uplne normalne. A ona mi dnes len tak medzi recou povie, ze pred rokom sekla s pracou a teraz si ide iba uzivat. koze PROSIm??? Je pritom o DVA roky mladsia odo mna!! Dokelu, Ako toto ludia dokazu??? Ja platim podnajom, mam dve prace, robim od rana do vecera a aj tak mam pocit, ze iba prelievam peniaze z jednej vyplaty do druhej. Nieco pride, vsetko sa rozkotula na zivot, byvanie, ucty, bezne veci.. a som zase tam, kde som bola. A potom stretnem cloveka, ktory je odo mna este mladsi, nemusi pracovat a spokojne si zije z uspor. Akoze kdeeee je ta chyba?? Co som ja cely zivot robila zle??? Lebo uprimne, zacinam mat pocit, ze niektori ludia poznaju nejaky tajny navod na zivot, ktory mne niekto zabudol dat. A najviac ma vytaca, ze tito ludia casto vobec neposobia, ze by zili nejako extra. Ziadne znackove kabelky, ziadne Porsche pred domom, nic. Tak kde na to vzali??? Ako je mozne, ze clovek v 45-ke povie... Mam dost, koncim, idem si uzivat,...a realne to dokaze? A ja sa tu mozem zodrať na dvoch robotach a stale nemam pocit, ze si mozem dovolit normalne vydychnut. 🤦♀️ A teraz vazne , som jedina, komu toto pride uplne nespravodlive??? Lebo ja uz fakt zacinam byt zvedava, co ti ludia robili inak.
@lauriik ja uz neviem, ale takychto ludi uz poznam asi 6-8 mozno a vsetci v mojom veku
@anonym_autor bitcoiny?
normalka, dosiahla FIRE, aj mne sa to dufam coskoro podari
@anonym_ac6cc9 a to ako?🤔
Tiež neplanujem po 50 pracovať, odkladam do fondov, tak uvidime, ako to dopadne 🙂
@anonym_autor ja mám 35 a nepracujem už dva roky. Do budúcna uvidím.
@anonym_195c89 to sa da ako dosiahnut
@anonym_autor možno práve preto že nemajú potrebu ukazovať sa na čo majú nepotrebujú drahé handry ani veľké auta či x apartmánov na prenájom... Možno preto majú teraz to čo majú lebo neleju peniaze do veci ktoré sa možno tebe zdajú dôležité... A predpokladám že nerobila za minimálny plat... Možno investovala dobre možno niečo zdedila nie je povinná tá o všetkom informovať nie si jej diára aby ti dávala návody na život...
@anonym_autor za mňa je zvláštne to, že mačetou 45 rokov, dve prace a nemáš vlastné bývanie a platíš podnájom. To kde dávaš peniaze?
@anonym_63fdd1
akou mačetou?
Sorry autorka ale 45 ročny človek žijúci v podnájme je pruser
Dá sa to. Poznám dve také baby.
Prvá kúpila ešte veľmi dávno byt na hypotéku. Druhý zdedila po rodičoch plus pozemky.
Pozemky niektoré predala a postavila si menší domček ( dávnejšie).
Byty prenajíma. Splatená hypotéka.
Nemusí pracovať. A to je predavačka. Pracuje na pol úväzok.
Druhá si kúpila najprv prvý byt na hypo,potom stretla manžela ktorý mal tiež byt.
Zobrali si spoločnú hypo a postavili dom. Čiže zase prenajímajú.
Plus veľa šetrili,odkladali a investovali.
Kedysi tie byty neboli také drahé.
Čiže dá sa.
@anonym_2fa9ef ani to neviem ci je vela alebo malo. 70 000 je podla mna skor malo. Raz viem ze tu jedna davala nejaky vypis z uctu kde sa chvalila ze mala 800 000 tusim a tam jej pisali ze to ma malo.
@anonym_autor 90% ľudí nema ani 8tis na účte, akurát tu na MK sú všetky milionarky a v reáli majú tak akurát do vyplaty
@anonym_autor 90% ľudí nema ani 8tis na účte, akurát tu na MK sú všetky milionarky a v reáli majú tak akurát do vyplaty
@anonym_4ababa Asi tak.
Info z konca roka 2025: "Tretina Slovákov nemá žiadne úspory, iba osem percent má ušetrených viac ako dvetisíc eur. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu investičnej spoločnosti Amundi Czech Republic."
@anonym_63fdd1
akou mačetou?
@anonym_9de271 to mi prepísal mobil, že má cez 45 rokov, malo byť
@anonym_autor jednoducho zakrývajú sa perinou na akú majú, proste nekúpia si novostavbu bytu v meste alebo novostavbu domu za 300 000 eur ale niečo malé na periférii za 100 000 eur napríklad a majú splátku hypotéky napríklad 250 eur a nie 900 eur... Niečo investujú, možno niečo do toho aj zdedia a je... Tiež celý život sa prikrývam perinou na akú mám a síce neviem predstaviť si úplne nepracovať, ale žijem si dobre a mám všetko hoci pracujem o dosť menej ako ľudia čo majú toho menej ako ja ešte a sú v práci od svitu do mrku lebo musia mať všetko nové okamžite a drahé a potom majú na krku enormné pôžičky...
len som si zdriemla a hned dve strany komentov? boze idem hned citat. dakujeeeem.
@anonym_autor ak uvažujete tak, že bohatý človek má žiť okázalo, dovolenky, auta a pod, tak to máš sčasti aj odpoveď, prečo nemáš nič. Lebo keby si mala, tak to rozflakas na tebou spomínané sprostosti
@anonym_2fa9ef ani to neviem ci je vela alebo malo. 70 000 je podla mna skor malo. Raz viem ze tu jedna davala nejaky vypis z uctu kde sa chvalila ze mala 800 000 tusim a tam jej pisali ze to ma malo.
@anonym_autor Ja nikoho takeho nepoznam. Poznam nejakych, co su dost bohati, ale to od mladosti tvrdo pracovali a budovali firmu, ale aj ti este stale pracuju. Mozno niekto zdedi alebo vyhra... Nikdy nevies. Alebo muz zarobi tolko, ze zena nemusi do prace... A mozno, ak nie ste dobre kamky, len nechce priznat, ze ju vysupli a nevie si najst robotu, tak sa radsej tvari, ze ona uz pracovat nepotrebuje.... Nikdy nevies.
To je presne to chybné myslenie chudobného človeka, že bohatstvo vidieť. No vo väčšine je to presne naopak. Ja poznám pár ľudí, čo sú reálne "za vodou" a veru, nik z nich sa nevozi na luxusnom aute, nemá okázalé sídlo a na dovolenku ide v kľude do Chorvátska. No a práve preto je za vodou. Pretože nemina na somariny.
no ako prveho koho som tak poznala bol moj vtedajsi partner, ktory vy 38 rokoch skoncil s pracou ale zasa on bol iny pripad, ze nemal deti a mal velmi dobre platenu pracu a v tom case cerstvo postavany dom . Viem ze hypoteku nepotreboval lebo vtedy sme o sebe vsetko vedeli a aj po postavani domu mu ostalo na ucte asi stvrt miliona.
Sorry autorka ale 45 ročny človek žijúci v podnájme je pruser
@anonym_4c7441 Ale inak to nedokazem, a takto zije tu okolo mna stovky a stovky dalsich zien alebo rodin. Mam vela kolegyn ukrajiniek a tie uplne vsetky tak zijum tam ani jedina nema vlastne.
@anonym_4c7441 Ale inak to nedokazem, a takto zije tu okolo mna stovky a stovky dalsich zien alebo rodin. Mam vela kolegyn ukrajiniek a tie uplne vsetky tak zijum tam ani jedina nema vlastne.
@anonym_autor
Ukrajinky sú asi iný pripad.
Ale ak sú to Slováci, tak sa skrátka pohybujes v nižšej sociálnej vrstve.
Máš rodinu, muža, deti?
Život je len o práci ? Je mi ťa ľúto. A aby si vedela, akurát plánujem dať výpoveď a budem doma mesiac, robila som náročnú prácu psychicky a potrebujem oddych 😛
@anonym_autor Mám 20 ročnú dcéru. Študuje na VŠ v zahraničí. Našla si cez víkendy brigádu. Cez týždeň študuje. Cez prázdniny precestovala 6 štátov. Chodí na vlastnú päsť. Oblečenie nemá značkové , do fondov posiela mesačne 1000 eur. Neviem, tiež má plán robiť do max 45 rokov. Žeby aj toto bol ten prípad... snáď sa jej to podarí..
@kabinka11 robi cez vikendy a ma na to platit si skolu, zivot, cestovat a odkladat tisicku mesacne. kde to studuje a aku skolu prosim.
@anonym_4ababa aj mne sa zdá . Vždy keď tu čítam podobné témy tak sa nestačím diviť čo sa všetko dozviem. Doslova má človek potom pocit že mať minimálne dve nehnuteľnosti a milión na účte je taký štandard
@anonym_d9d8a7 lebo nepíše, že má dve , tri, štyri päť detí. Píše za seba. A teda nepíše, že je v hladovej doline a živí ďalšie hladné krky.
@anonym_d3ffac a keď aj nie, tak čo? z môjho príjmu by väčšina single báb v ba iba zivorila
@kabinka11 robi cez vikendy a ma na to platit si skolu, zivot, cestovat a odkladat tisicku mesacne. kde to studuje a aku skolu prosim.
@anonym_1e7392 počul som o takých študentoch čo takto brigádovali a zarobili dosť na život šetrenie aj na drahšie nákupy. Chodili robiť do Dubaja. Povedzme "hostesky"pre šejkov.
@anonym_1e7392 počul som o takých študentoch čo takto brigádovali a zarobili dosť na život šetrenie aj na drahšie nákupy. Chodili robiť do Dubaja. Povedzme "hostesky"pre šejkov.
@anonym_f47fdc alebo heroinova tereza. na tu som zabudla. dakujem.
@anonym_f47fdc alebo heroinova tereza. na tu som zabudla. dakujem.
@anonym_1e7392 mne tiež napadla heroinová tereza, ale tou by s mamka hádam nechválila 😏 jedine že nevie, no…
no ako prveho koho som tak poznala bol moj vtedajsi partner, ktory vy 38 rokoch skoncil s pracou ale zasa on bol iny pripad, ze nemal deti a mal velmi dobre platenu pracu a v tom case cerstvo postavany dom . Viem ze hypoteku nepotreboval lebo vtedy sme o sebe vsetko vedeli a aj po postavani domu mu ostalo na ucte asi stvrt miliona.
@anonym_autor prepáč, ale mozno teraz vyzniem divne a ukamenuju ma, ale mať štvrť milióna na účte, nie je na živiť na ďalších 40 - 50 rokov.
To ja počítam, ze ak na dôchodku chcem prezit 29 rokov a naozaj žiť, nie len prežívať, tak k štátnemu dôchodku- podotýkam že mám druhý a aj tretí pilier, potrebujem tak 250.000 - 300.000 e na dofinancocanie. Áno šetrím, investujeme, ale aj tak sa najviac spolieham na dedenie
Za prve, nikoho takeho nepoznam.
Za druhe, poznam bohatych ludi co by uz pracovat nemuseli, ale pracuju, lebo chcu nieco budovat a zveladovat. Velka cast z nich sa vypracovala od piky a chudobnych pomerov a nedostali nic, niektori z nich podedili.
Otazka: ked mas dve prace a ledva vyzijes v podnajme, aku mas skolu, kvalifikaciu a aj samotne dve prace? Navyse ak nespominas zavazky akoze deti a pod.
P. S. Zivot nie je fer: ked niekedy budes porovnavat svoj zivot s inymi, chod si popozerat nejake zivoty aj na Donio ci Dobreho anjela a pod. Ok? Potom sa tu rozculuj.
@anonym_f47fdc zarobit na to aby student mesacne dokazal odlozit 1000 eur nie je nic nerealne vo vela krajinach kam chodia slovaci studovat. Vies kolko za den zarobia len na tringeltoch casnici v exponovanych kaviarnach/restikach napriklad v Dansku? Ved pise, ze jej dcera studuje v zahranici. Tiez je mozne, ze ma stipko alebo jej na bezne naklady prispievaju rodicia.

@anonym_autor 🤣🤣🤣🤦♀️ 70tis.nasetrenych je malo? A 800tis.akoze odkial mohla nasetrit?
My bezni zijeme, trocha pocestujeme, nieco si doprajeme, nieco na uctoch mame, ale klasika.. vacsina ludi kolo mna takto bezne, ziadne velke vytrtky..