icon

Ako sa rozhodnúť zostať v Bratislave alebo sa vrátiť domov na východ?

17. máj 2026

Ahojte, prišla som sa tu zdôveriť a možno si vypočuť aj nejakú radu.
Po VŠ som odišla žiť do Bratislavy, kde som si našla prácu v odbore, našla si tu zopár kamarátok, partnera, s ktorým sme si tu našli a kúpili aj vlastné bývanie. Prácu máme obaja dobrú, v tomto nám nič nechýba. A o chvíľku budeme už traja.
S týmto všetkým som spokojná, ale aj napriek tomu posledné týždne ma trápi to, či tu budem aj do budúcna šťastná. Žijem tu už 5 rokov, ale niektoré kamarátky odišli či do zahraničia alebo do iných miest. Niektoré už prirodzene majú menej času. Cítim sa viac sama, hoci stále chodím ešte do práce. Ale začala ma ťažiť myšlienka, či nám nebude chýbať rodina. Všetci žijú v okolí Prešova a Košíc. Nie je už pre nás výhodné stále cestovať za nimi, oni sem chodia málo, možno 1-2x rok, a to aj napriek tomu, ze vzťahy máme dobré. My sme zvykli chodiť aj každý mesiac na víkend.
Asi preto to aj na mňa doľahlo, lebo keď sa narodí bábätko, tak viem, že už nebude reálne chodiť toľkokrát a vlastne tu ostaneme sami. Chýbajú mi, a myslím na to, či sa nevrátiť. Na druhej strane viem, že tu už máme všetko vybudované a museli by sme začať od začiatku, a to sa partnerovi veľmi nepáči. On to vníma tak, že tu máme lepšie možnosti. Už sme na túto tému mali veľa rozhovorov, ale sama neviem, čo bude lepšie... Chýba mi aj kludnejšie mesto, už nepotrebujem chodiť do centra tak často a nasávať ten ruch. Ďakujem za odpovede, kto si týmto prešiel.

Strana
z2
martinmmartin
17. máj 2026

@anonym_autor Rodina je v akom stave? Dochodok alebo este makaju? Na dochodok by sa mohli prestahovat oni k vam niekam blizsie kde je pekne (a nie uplne blizko vas samozrejme) tak 30-50 minut niekam do prirody

anonym_112475
17. máj 2026

pozri moji rodičia chodili so mnou do PO z Kysúc. Mala som 6 m a už ma trepali na východ. Chodili sme stále celé roky.
Teraz máš dokonca lietadlo z Ba do Ke. Prečo to nevyužiješ?
Sťahovať sa môžte aj o x rokov, uvidíš ako bude.

anonym_8d245f
17. máj 2026

tiez pochadzam z vychodu a tiez zijem inde a nelutujem. SU tu vacsie moznosti ako na vychode, casom som si vybudovala svoj domov tu, s detmi sme si to tiez nejako zariadili ja zas nie som typ cloveka, co potrebuje kopec ludi okolo seba ked ma dieta, vlastne sami sme si pomahali. A chodime k rodicom cca 2x rocne po 20 rokoch konstatujem, ze som sa rozhodla dobre ked som odisla z vychodu

domkakvet
17. máj 2026

@anonym_autor zalezi aj od toho, ci by vam vysli peniaze na novy byt, ked ze ty budes na materskej, tak vam uver uz nemusia schvalit.

anonym_112475
17. máj 2026
@martinmmartin

@anonym_autor Rodina je v akom stave? Dochodok alebo este makaju? Na dochodok by sa mohli prestahovat oni k vam niekam blizsie kde je pekne (a nie uplne blizko vas samozrejme) tak 30-50 minut niekam do prirody

@martinmmartin to si uhádol, aby sa starý strom niekde presadil. to isto nie. Východňare staré , určite neopustia svoje domovy.

zmrzlinka2021
17. máj 2026

@anonym_autor pokiaľ tam budete mať dobrú prácu, možnosti, tak sa odstahujte.

martinmmartin
17. máj 2026
@anonym_112475

@martinmmartin to si uhádol, aby sa starý strom niekde presadil. to isto nie. Východňare staré , určite neopustia svoje domovy.

@anonym_112475 No rozumiem ti, ale nemusi to byt uplne scifi- ak im pada ich barabizna na hlavu napriklad plus nemaju moc socialne väzby (ked s nimi povahovo nikto dlho nevydrzi) a tak, su urcite konstalacie keby to bol dobry napad a netreba to okamzite odmietat

klotildabazarik
17. máj 2026

@anonym_autor urcite ano 5rokov je dlhy cas treba sa posunúť

anonym_1f9318
17. máj 2026
@anonym_112475

@anonym_112475
Keby kontrolovali obcianske na ceste pri Zlatych pieskoch tak polka aut co tu zavadza je z vychodu

anonym_1b440b
17. máj 2026

Tak je to rozhodnutie dvoch ľudí, treba dať aj na pocity, ale oboch z vás, niekomu vyhovuje byť od rodiny ďalej, a zároveň sa na to pozrieť aj racionálne, možnosti bývania, práce, neskôr škôl a podobne, ale čo sa týka práce tak aj možností stráženia po tvojom opätovnom návrate do práce a podobne, je tam veľa faktorov ... nie teoreticky, ale v číslach, prebehnúť tie inzeráty, rozmýšľať konkrétne miesto, cestovanie a s faktami v ruke sa rozhodovať, napísať si plusy, mínusy

anonym_112475
17. máj 2026
@anonym_1f9318

@anonym_112475
Keby kontrolovali obcianske na ceste pri Zlatych pieskoch tak polka aut co tu zavadza je z vychodu

@anonym_1f9318 to prišli mladí, a nie starí dôchodci - tí už len na návštevy.

anonym_d5ba4a
17. máj 2026

V zivote by som neodisla od rodiny. Nie je nad to mat rodicov a celu rodinu blizko. Aj keby mam v tej BA zarabat miliony,naco by mi to bolo ked je rodina daleko. Mam kolegyne co sa takto odstahovali a zavidia mi ze sme na dedine,blizko rodicov,svokrovcov. Deti blizko babiek,sesternic,bratrancov. Radsej sa uskromnim. Neviem co by sme robili niekde v BA v byte. By ma porazilo

anonym_149062
17. máj 2026
@anonym_d5ba4a

V zivote by som neodisla od rodiny. Nie je nad to mat rodicov a celu rodinu blizko. Aj keby mam v tej BA zarabat miliony,naco by mi to bolo ked je rodina daleko. Mam kolegyne co sa takto odstahovali a zavidia mi ze sme na dedine,blizko rodicov,svokrovcov. Deti blizko babiek,sesternic,bratrancov. Radsej sa uskromnim. Neviem co by sme robili niekde v BA v byte. By ma porazilo

@anonym_d5ba4a to si ty. Niekto ujde z východu pri prvej prílezitosti a nikdy sa tam nevráti

anonym_d5ba4a
17. máj 2026
@anonym_149062

@anonym_d5ba4a to si ty. Niekto ujde z východu pri prvej prílezitosti a nikdy sa tam nevráti

@anonym_149062 nech idu ked su tak spokojní

marsmykkok
17. máj 2026

Tak v dospelosti má každý svoj život a kamarátstva miznú, je to normálne, podobné by to bolo keby žiješ aj v Košiciach alebo Prešove... Ak ti vadí Bratislava čo tak proste menšie mesto okolo napríklad Pezinok, Senec, Šamorín a tak? Ale na východ by som určite nešla. Rodičia predpokladám že nepracujú 24/7, však ak majú záujem nech chodia na návštevy-teoreticky sa dá teraz aj letecky do dvoch hodín, ak budú mať záujem o vnúča nech chodia. Ak nechcú chodiť ich problém, ja by som sa na východ určite nevrátila, maximálne ísť do nejakých 25-30km od BA...

marca12
17. máj 2026

Z Ba by som na vychod nestahovala. Ono je to pekne,ked prides na navstevu,ze mas blizkych pokope. Ale realne na zivot by to bol asi kulturny sok. V Ba mas vela moznosti pre seba aj deti a to ocenis neskor. Byt tebou nevymyslam a budujem si svoju rodinu. Dnes uz sadnes do lietadla a za chvilu si v Ke.
A hlavne kamosky by zmizli,kdekolvek by si bola. Tak yo chodi. Zakladame ai rodiny, budujeme zivot a uz nie je tolko casu na kamosov. Kamosi sa aj menia,ziadna tragedia. Najdes si nove kamosky na ihriskach a podobne.

anonym_cb8233
17. máj 2026

@anonym_autor my sme sa stahovali po zabehnutom zivote zo zapadu na vychod. Nelutujeme ani sekundu. A to sme od rodiny 100 km a bohvieaku pomoc on nich nemame. Pracu tu mame obaja lepsiu, aj financne lepsie ohodnotenu (u mna to bolo aj stastie). Detom nic nechyba (kruzky, kvalitne vzdelanie, zaujmove aktivity). Jednoducho sme si to tak zariadili. Nelutujeme nic, na vychode sa nam zije podstatne lepsie. Aj novovytvorene kamaratstva tu mame pevnejsie ako tie, co boli na zapade. Vy sa rozhodnut musite sami, spisat plusy minusy a tak.

anonym_22e935
17. máj 2026
@marca12

Z Ba by som na vychod nestahovala. Ono je to pekne,ked prides na navstevu,ze mas blizkych pokope. Ale realne na zivot by to bol asi kulturny sok. V Ba mas vela moznosti pre seba aj deti a to ocenis neskor. Byt tebou nevymyslam a budujem si svoju rodinu. Dnes uz sadnes do lietadla a za chvilu si v Ke.
A hlavne kamosky by zmizli,kdekolvek by si bola. Tak yo chodi. Zakladame ai rodiny, budujeme zivot a uz nie je tolko casu na kamosov. Kamosi sa aj menia,ziadna tragedia. Najdes si nove kamosky na ihriskach a podobne.

@marca12 Ze kulturny sok 🤣. No hej, my tu na vychode este zijeme v jaskyniach. Akoze toto su neskutocne primitivne nazory 😅. Co take mate v tej Bratislave co nie je napriklad v Kosiciach? Ake specialne moznosti pre dospelych a deti tam mate, o ktorych my na vychode (vraj) nemame ani potuchy 😅🙈. Ja by som zas nikdy nesla zit do Ba napriklad (a mala som povedzme moznost/dovod), ale pre mna je to absolutne non go, je mi extremne nesympaticka v mnohych ohladoch 😉.

anonym_4754a1
17. máj 2026

@anonym_autor podľa mňa úplne esencialna je otázka: budete tam mať prácu?

anonym_1e2a28
17. máj 2026
@anonym_22e935

@marca12 Ze kulturny sok 🤣. No hej, my tu na vychode este zijeme v jaskyniach. Akoze toto su neskutocne primitivne nazory 😅. Co take mate v tej Bratislave co nie je napriklad v Kosiciach? Ake specialne moznosti pre dospelych a deti tam mate, o ktorych my na vychode (vraj) nemame ani potuchy 😅🙈. Ja by som zas nikdy nesla zit do Ba napriklad (a mala som povedzme moznost/dovod), ale pre mna je to absolutne non go, je mi extremne nesympaticka v mnohych ohladoch 😉.

@anonym_22e935 a keď tam všetko máte tak načo sa trepete do BA?

anonym_94e989
17. máj 2026
@martinmmartin

@anonym_112475 No rozumiem ti, ale nemusi to byt uplne scifi- ak im pada ich barabizna na hlavu napriklad plus nemaju moc socialne väzby (ked s nimi povahovo nikto dlho nevydrzi) a tak, su urcite konstalacie keby to bol dobry napad a netreba to okamzite odmietat

@martinmmartin ano ak im pada barabizna na hlavu (niekde v okoli Presova) urcite ju skvele predaju a kupia si za to byt alebo dom v/pri Bratislave 😃

@autorka, pozri, ja Ti rozumiem, ja som tak zas naopak, zostala na vychode po studiu. Nasla som si tu najprv pracu (hoc si najdem dobru i na zapade v mojej profesii), potom muza, a napriek tomu ze rodinu mam x sto km prec (a je to jedina rodina co realne pomaha a nasim malym deckam sa venuje), s manzelom sme sa rozhodli tu usadit, kupili sme prv byt, potom dom. Mnohe veci mi tu prekazaju na tom vychode, ale vzdy budes mat nejake minusy. Dolezite je len jedno. Uvedom si, ze ste teraz s muzom (ci frajerom?) rodina vy, budete mat dieta, a je vase rozhodnutie, kde sa usadite. A ked sa raz rozhodnes, prestan sa obzerat spat (tym nemyslim ze zabudni na rodicov!) ale buduj a miluj tam kde si. Neda sa sediet na dvoch stolickach. Ano, budete uz s dietatom pravdepodobne chodit menej na vychod. Nie kazde dieta je OK s cestovanim, jedno nase vzdy prerevalo celu cestu a po kazdej jednej sme si povedali ze uz s nim nikdy nikam nepojdeme 😃 Kazdopadne, aj ja si v niektorych chvilach poviem ze poondiaty vychod, ALE zaroven uplne s chladnou hlavou viem ze takto som sa rozhodla, ze nateraz tu budeme lebo chceme a zivot si tak zariadime a nebudem na to pindat ale hladat to dobre.

Navyse, uvedom si, ze ak by si aj bola doma, nejaku extra pomoc mat nemusis. My tu mame svokrovcov 5km. Ano ak ide o zivot, pomozu. Ale realne? Velakrat sa vidime frekvenciou raz za mesiac (!) a to su ludia co maju auta, predcasny dochodok alebo len poluvazok, kopu casu a ano su to dobri a mili ludia. Ale i tak som tu s detmi (malymi, narodenymi rok po sebe) doma sama a nikto mi nepride proste ani na hodinu kocikovat. Cize aby si nedohnala muza niekde kde on bude mat horsiu robotu, nebodaj bude chodit na zapad na tyzdnovky, a Ty budes kdesi na vychode i tak zavreta doma s dietatom lebo rodicia sa nepretrhnu a vacsinu kamosov mas tiez prec alebo s vlastnymi povinnostami okolo malych deti atd. Pozor na tento optimizmus.

Neexistuje spravna rada na Tvoje otazky. To musis vediet Ty a muz. Ja v Tvojej situacii by som si normalne sadla s nim a na papier si spisala vsetky plusy a minusy. Aby si potom nezakladala temu ako jedna minule, co sa prestahovala z anglicka lebo jej bolo luto a aby mali blizsie rodinu, a zistili ze vlastne rodina ma svoj zivot a oni svoj, a ocitli sa v prdeli na vychode, este k tomu s muzom cudzincom 🙈

anonym_7c4ece
17. máj 2026

Bola som presne v takej istej situácii. Porodila som ešte v BA a keď malo dieťa 6 týždňov, definitívne sme sa presťahovali po 7 rokoch späť do rodného mesta. Manžel nechcel, on už bol zvyknutý na BA, na východe bolo vtedy malo pracovných prilezitosti.No po pár rokoch sám zhodnotil, že to bolo dobré rozhodnutie. Nikdy sme to neľutovali. Naše deti sú spokojné tu, kde žijeme, obklopené prírodou a rodinou. Paradoxne naše deti nemajú rady veľkomesta, výlet do BA bol pre nich utrpením. Mne za BA nikdy nebolo smutno, nie je to mesto pre mňa.

renesance80
17. máj 2026
@anonym_22e935

@anonym_22e935 napr. uz ken taka moznost denno dennej kultury , akcii , blizko priroda , jazera na kupanie priamo v meste , velke sportoviska a ihriska , kvantum akcii aj pre rodiny s detmi zadarmo

anonym_ca4f5e
17. máj 2026

Ak potrebujes opatrovatelky, tak sa prestahuj, ak si poradite, zostante. Rodina sa moze stretavat aj tak. Svagrina sa tak prestahovala naspat domov (aj ked nie vychod) lebo potrebovali strazit deti a full servis, ale pracu hladala dlho a bohvie co to nie je. Muz pracuje stale v BA a dochadza 1-2x tyzdenne, zvysok HO. Lepsie? Pochybujem…ale to vsetko si uz musite zvazit vy.

anonym_ba0148
17. máj 2026
@anonym_22e935

@anonym_22e935 nič tu špeciálne nieje
Keby som tu nemala rodinu odchádzam 🙂a to som blavacka rodená 😉

anonym_22e935
17. máj 2026
@anonym_1e2a28

@anonym_22e935 a keď tam všetko máte tak načo sa trepete do BA?

@anonym_1e2a28 No ja sa nikam netrepem 😅.

anonym_22e935
17. máj 2026
@renesance80

@anonym_22e935 napr. uz ken taka moznost denno dennej kultury , akcii , blizko priroda , jazera na kupanie priamo v meste , velke sportoviska a ihriska , kvantum akcii aj pre rodiny s detmi zadarmo

@renesance80 Aha, cize podla teba napriklad v druhom najvacsom meste Slovenska nemame nic z toho, co si vymenovala 🤣🙈. Okrem vsetkeho spomenuteho tu mame este aj podstatne krajsiu prirodu a milovane Tatry hodinu aj daco cesty autom 😉. Kks to vazne tam na zapade ste riadne pomyleni 🤣

anonym_71e9c0
17. máj 2026
@anonym_ba0148

@anonym_22e935 nič tu špeciálne nieje
Keby som tu nemala rodinu odchádzam 🙂a to som blavacka rodená 😉

@anonym_ba0148 Fakt v tej BA nič špeciálne nie je. Ty to musíš predsa vedieť, keď si blavacka rodená.

anonym_ba0148
17. máj 2026
@anonym_71e9c0

@anonym_ba0148 Fakt v tej BA nič špeciálne nie je. Ty to musíš predsa vedieť, keď si blavacka rodená.

@anonym_71e9c0 veď to píšem...🙂

anonym_71e9c0
17. máj 2026
@anonym_ba0148

@anonym_71e9c0 veď to píšem...🙂

@anonym_ba0148 😄

Strana
z2