Ako zvládnuť každodenný život s poruchovým autom?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Ja ani neviem, ako začať.
Poznáte ten pocit, keď sa vám dejú samé zlé veci, ale stále si hovoríte, že je to len obdobie? Snažíte sa byť pozitívna, fungovať, usmievať sa, nič si nepripúšťať. A potom príde jedna banalita a zrazu bum.
Som matka samoživiteľka s dvomi deťmi. Mám za sebou ťažké obdobie, zlé skúsenosti aj pár zlých rozhodnutí, ale nechcem nikomu hrať na city.
Momentálne ma zlomilo auto. Niekto si povie, že je to len auto, ale pre mňa je to niečo viac. Zarobila som si naň sama, horko-ťažko som si naň našetrila. Je staré, 20-ročné, hrdzavé, ale je moje. A hlavne ma vozí do práce.
Lenže za posledné dni sa pokazilo snáď všetko. Zlomilo sa rameno na mechanizme stieračov, niekto mi asi nacúval do auta a rozbil prednú hmlovku, puklo čelné sklo, treba meniť tlmiče a dnes som dostala defekt na diaľnici. Zimné gumy by sa tiež zišli.
Z jedného platu, z minimálnej mzdy, pri platení podnájmu a dvoch deťoch je nereálne niečo ušetriť. Dochádzam denne 80 km, 40 tam a 40 späť. Bez auta neviem, ako budem chodiť do práce. Práca bližšie momentálne nie je.
Nemám ani 1000 eur na nejaké druhé staré auto. Úver mi nedajú. Brigáda popri práci je tiež skoro nereálna, pracujem od 8.00 do 18.00 každý deň okrem nedele. Požičať mi nemá kto. Rodina nič a „kamaráti“ mi vedia akurát povedať, že mám začať robiť OF.
Nečakám zázrak, ale už fakt neviem, z ktorej strany to chytiť. Máte niekto normálnu radu, ako sa dostať z takéhoto začarovaného kruhu? Čo by ste riešili ako prvé, keď potrebujete auto do práce, ale nemáte z čoho zaplatiť opravu ani kúpiť iné?
Praca určite bližšie je. Dochádzať denne 40 km tam a zas späť a nemať ani pár grošov tak to sa ti taka praca ani neoplati
@pytame_sa_za_teba zmeniť prácu, nič iné tu ako východisko nevidím, na auto nemáš, aj keby na ďalšie opravy opäť nebude, nájdi si prácu bližšie a chodievaj peši alebo autobusom.
Chodíš 80km kvôli minimálnej mzde za 60 odpracovaných hodín týždenne? Niečo tu nesedí
@anonym_f20e4e Tiez mi to hlava nebrala.
Realne na auto a jeho udrzbu nemas. Jedina moznost je najst pracu v meste bydliska. Horsie ako 60h/min.mzda to uz nebude (aj ked si to podla mna prifarbila)
Prepáč, budem za zlú, ale máš 20rocne hrdzavé auto. To si naozaj čakala, ze bude jazdiť ako hodinky a nebude treba ziadne opravy?
Len zmenit pracu, ked nevies najst inu, ako za minimalku, tak potom je akekolvek dochadzanie strasna diera do rozpoctu. Dochadzat ma zmysel, ak je plat vyrazne vyssi a kryje cestovne naklady. Pises, platis podnajom, cize nie si viazana nehnutelnostou. Prestahuj sa uplne inde, kde si najdes pracu, kam nemusis dochadzat. Aj ked bude najom drahsi o stovku, stale usetris.
Ty asi naznacujes, aby ti niekto poslal peniaze na nove auto alebo nejake daroval. Ani to nie je cesta, pretoze ako vidis, s autom su spojene znacne prevadzkove naklady.
Neverim tomu, ze nenajdes pracu blizsie, ved menej ako minimalku nedostanes, horsie to nebude, len usetris na cestovnom. Ja by som zacala tam... Aktivnym hladanim novej prace, lebo fakt mi z toho vychadza, ze pohorsit si uz nemozes.
No ak nemam na babany tak nekupujem opicu.. nemaj auto, ak ho realne nevies utiahnut, ja som si na svoje tiez zarobila sama, a nevyplakavam nad tym ako keby to bolo nieco vynimocne, lebo nie je. To je normalny zivot, ktory ty ale ocividne nevies zit tak, aby to malo efekt. Najdi si inu pracu.
Prepáč, budem za zlú, ale máš 20rocne hrdzavé auto. To si naozaj čakala, ze bude jazdiť ako hodinky a nebude treba ziadne opravy?
@anonym_a5befe Aj tak by klaklo po zime. Alebo neskor. Takze tuto situaciu by musela tak ci tak riesit. Ja viem, prokrastinacia.
@anonym_a5befe Aj tak by klaklo po zime. Alebo neskor. Takze tuto situaciu by musela tak ci tak riesit. Ja viem, prokrastinacia.
@anonym_ad6f50 ide o to, že ak kúpim takéto auto, tak automaticky musím počítať s nákladmi na jeho fungovanie, nie sa psychicky rúcať, keď sa niečo pokazí. Proste s tým musím byť zmierenia, že každý deň, čo pôjde, je vlastne jeden deň navyše. Viem, že jej to nepomôže, ale proste treba nastaviť zrkadlo realite, aby druhýkrát rovnakú chybu neurobila.
No ja neviem...kúpiť 20-ročné hrdzavé auto je strašná somarina. A čo by si robila, keby si kúpila úplne nové, ako ja a sú s ním problémy, predajca nechce uznať reklamáciu, takže si budem musieť objednať znalecký posudok, ktorého cena je niekoľko tisíc eur? Auto = problémy.
Tazko. A iste nie za minimalnu mzdu. Podla mna autorka to zvelicila
@pytame_sa_za_teba presne to isté sa aj mne stalo, ale ponala som to inak. Neľutovala som sa pred nikým, od nikoho som nepýtala peniaze…. Dovolenka, koľko sa dalo, autobusy,vlaky,bicykel,kolobezka = rôzne kombinácie tohto+ veľa spánku…. Nepotrebuješ to nikomu vesat na nos, každý ma dosť svojich starosti, nikto ti nepomôže. Všetko, čo robíš, je pre teba a tvoje deti. Je to ľahká matematika. Otrasieš sa, ideš ďalej. 🤷♀️ každé 2-3roky sa mi niečo strašné, veľké prihodí…. Nemôže vyť vždy a všetko dobré.
Tazko radit v tejto situacii. Predpokladam,ze deti maju zazemie tam kde byvate, skola/skolka, mozno nejaka rodina? Idealne by bolo zohnat pracu v mieste bydliska, opatrovat starych ludi, v skole upratovat, na urade?
Ked to naozaj nejde, porozmyslaj o prestahovani do vacsieho mesta, viac prilezitosti, viac moznosti na byvanie, lepsia obcianska vybavenost.
Otec deti aspon prispieva??

Chodíš 80km kvôli minimálnej mzde za 60 odpracovaných hodín týždenne? Niečo tu nesedí