Bývanie v Bratislave alebo návrat k rodine?
Prišla som tu po radu alebo aspoň sa vyrozprávať ohľadom budúcnosti.
Žijem už dlhší čas v Bratislave. Tu som spoznala môjho partnera, mám tú prácu v tom, čo som vyštudovala, rovnako aj on, máme svoje bývanie. Keďže obaja odtiaľ nepochádzame, tak za rodinou chodíme často.
Od začiatku sme sa rozprávali, že kde sa usadíme. A tu nastáva ten, nazvem to rozpor. Hoci sme kúpili bývanie tu, ja som sa túžila vrátiť časom bližšie k našim rodinám.
Partner s tým až tak nesúhlasil.
Keď som otehotnela, tak vo mne sa niečo zmenilo a začala som viac myslieť na budúcnosť dieťaťa, nie až tak na našu. Už netúžim až tak potom sa vrátiť, ale partner by sa odrazu chcel, aby deti - bratranci a sesternice boli spolu. Tu máme Rakúsko, Česko poblízku, mám tu možnosť stálej práce. Čo sa týka práce tam, bolo by to ťažšie pre mňa. Preňho až tak nie, lebo ju vie robiť odkiaľkoľvek.
Nehádame sa preto našťastie, ale sama neviem. Okrem toho, rodina viac začala tlačiť, aby sme sa vrátili, vraj nám všetko zabezpečia od A po Z.
A keď to takto začali hovoriť, ja som pocítila taký stres, až napätie, neviem prečo.
Keď som bola len s ním, tak chcela som byť síce bližšie, ale teraz vo svojom vnútri cítim, že nechcem, aby malo dieťa horší život. Viem, že rodina je dôležitá, ale zároveň som vždy chcela, aby malo dieťa možnosti. Tak teraz neviem 😔
@anonym_713a49 ja uz som k autorke svoj nazor vyjadrila nepotrebujem dalej citat stale pise o tom jednom a istom. Len mi naozaj pride vtipne, co by robila keby hned partner suhlasil a teraz by bola na vychode tehotna 🤣 stahovala by sa do BA aby dieta malo lepsi zivot? 🤣
@anonym_4b5b9a mozno ano a mozno nie. Mozno by prve roky ostala pri rodine a stahovali by sa potom. Moznosti je milion. V kazdom pripade teraz su v BA takze je zbytocne polemizovat nad tym co by bolo keby…
@anonym_f264e0 ako vies ze si nenajde? ja na vychode nepoznam jedinu zenu, ktora by chcela pracovat a pracu nema.
@anonym_4b5b9a a kde na východe ? Napíš mesto. V Michalovciach neexistuje aby si si našla miesto v školstve bez známosti. A to je jedno či učiteľka, upratovačka alebo kuchárka.
@anonym_f264e0 ako vies ze si nenajde? ja na vychode nepoznam jedinu zenu, ktora by chcela pracovat a pracu nema.
@anonym_4b5b9a A prečo som asi po vysokej odišla? Polroka som si hľadala prácu v odbore a nenašla som, aj keď som mala stáž, aj prax v ten oblasti ako brigádnik. Realita je trošku aj taká, že po známostiach sa tam uplatniť dá, ale ja som ich nemala. Nechcela som robiť niečo, čo som nevyštudovala. Tu som si našla hneď. Ešte zo začiatku som si aj napriek tomu, že som žila v Bratislave zasielala aj tam aj v okolí tých miest, a stále nič.
Nátlak rodiny nie je dobrý dôvod sa vracať. Skôr by som povedala, že je to ten najhorší dôvod. Tým že vám pomôžu a všetko vybavia mysleli nasťahovať sa do detskej izby jedného alebo druhého, však? Ak sú to takej typické slovenské nátury kde si starí myslia ze mladí sú sprostí a treba im všetko organizovať, tak len potom to ešte len začne - začnú sa starať úplne do všetkého, jedna strana bude hučať do teba a druhá do chlapa, vy doma potom budete mať dusno a ešte to nemusí dopadnúť dobre.
Ten stres si dostala asi preto, lebo podvedome vieš že to urobiť nechceš.
Ak ti ide o blaho dieťaťa,tak by som sa pobrala uplne iným smerom ako na východ. A z PO do BA si za kolko? 4 hod a niečo? Ved to nič nie je.
@anonym_4b5b9a A prečo som asi po vysokej odišla? Polroka som si hľadala prácu v odbore a nenašla som, aj keď som mala stáž, aj prax v ten oblasti ako brigádnik. Realita je trošku aj taká, že po známostiach sa tam uplatniť dá, ale ja som ich nemala. Nechcela som robiť niečo, čo som nevyštudovala. Tu som si našla hneď. Ešte zo začiatku som si aj napriek tomu, že som žila v Bratislave zasielala aj tam aj v okolí tých miest, a stále nič.
@anonym_autor takze keby si neotehotnela a partner by suhlasil, ze sa vratite blizsie pracu by si si nasla? cim dalej tym mensi zmysel dava co pises. A nie vsetky zeny na vychode maju znamosti, az tak nezvelicuj 🤦🏼♀️

Nechcela som, aby sa to tu zvrtlo iným smerom, chcela som si skôr prečítať rady žien, ktoré toto prežili, či sa odsťahovať alebo nie a či brať ohľad na rodinu alebo radšej na prácu a tie možnosti, ak to takto zjednodušene napíšem. Chápem, že konečné rozhodnutie je len na nás, ale niekedy je lepšie si vypočuť rady iných, aby si to človek vedel nejako zhodnotiť.
Odpíšem radšej takto naraz. Nikde som nepísala, že sme z MI a SV. Okrem toho, evč SV patrí pre Sninu.
SN je Spišská Nová Ves, tam nemáme nikoho a ani vo Svidníku, ten má tuším SK evč, to si nie som istá.
Písala som, že rodina je roztrúsená SV, PO, MI a KE a obaja sme z mesta, ale ja z väčšieho a on z menšieho. Rodina žije aj v meste, aj v okolitých obciach, čiže keby sa vrátime, tak ideme niekam medzi asi s tým, že aj teraz na návštevách lietame hore-dole.
Ano, zo začiatku, keď sme boli sami, tak som sa vrátiť chcela, lebo sme tu boli dvaja, ale teraz budeme traja a cítim to inak, aj sa na to inak pozerám. Tak je jasné, že dieťa, ktoré vyrastá vo väčších mestách, má skrátka viac možností, a myslím na to, pretože aj moja rodina, myslím mojich rodičov, mala možnosť odísť do zahraničia, ale mama vtedy nechcela, otec ostal a vidím na našich, že to ľutujú s odstupom času a viem, že ma podporovali, aby som išla do lepšieho. Preto mám dilemu aj ja.
A nie, život neexistuje len v BA, ale človek si niečo vybuduje sám v nej a potom sa niekedy už ťažko vráti, respektíve začne zvažovať. Pretože byt s rodinou je pekné, ale viem, aké to je, keď muž odchádza do zahraničia zarobiť, lebo pri MI práca nie je a žena s deťmi ostala sama. Máme takých známych odtiaľ dosť. A hodiť všetko na muža, aby nám financoval, tiež nechcem. Zároveň mám obavy, že sa vrátime a budeme na tom finančne horsie, a ze budem ľutovať, že som tu niečo mala ale tam som o to prišla. Rodina mi chýba, nehovorím, ale proste ja som začala myslieť už aj na to dieťa, aký život by som preň chcela a potom, keď vyrastie, aby sa samé rozhodlo, kde bude žiť.
@anonym_autor urob tak ako to ty cítiš. Povedz všetky svoje pocity manželovi. Čo sa týka rodiny. Môžete sa navštevovať tak ako doteraz. Keď budete tam, ver tomu, že nikto nebude okolo vás obletovať každý deň. Každý si bude žiť svoj život (sesternice atd.) Svokra bude vyžadovať vašu pomoc a prítomnosť. Píšem všetko od A po Z dostaneme, no to teda neviem, to je nejaké divné, a vyberie si to svoju cenu.
Odpíšem radšej takto naraz. Nikde som nepísala, že sme z MI a SV. Okrem toho, evč SV patrí pre Sninu.
SN je Spišská Nová Ves, tam nemáme nikoho a ani vo Svidníku, ten má tuším SK evč, to si nie som istá.
Písala som, že rodina je roztrúsená SV, PO, MI a KE a obaja sme z mesta, ale ja z väčšieho a on z menšieho. Rodina žije aj v meste, aj v okolitých obciach, čiže keby sa vrátime, tak ideme niekam medzi asi s tým, že aj teraz na návštevách lietame hore-dole.
Ano, zo začiatku, keď sme boli sami, tak som sa vrátiť chcela, lebo sme tu boli dvaja, ale teraz budeme traja a cítim to inak, aj sa na to inak pozerám. Tak je jasné, že dieťa, ktoré vyrastá vo väčších mestách, má skrátka viac možností, a myslím na to, pretože aj moja rodina, myslím mojich rodičov, mala možnosť odísť do zahraničia, ale mama vtedy nechcela, otec ostal a vidím na našich, že to ľutujú s odstupom času a viem, že ma podporovali, aby som išla do lepšieho. Preto mám dilemu aj ja.
A nie, život neexistuje len v BA, ale človek si niečo vybuduje sám v nej a potom sa niekedy už ťažko vráti, respektíve začne zvažovať. Pretože byt s rodinou je pekné, ale viem, aké to je, keď muž odchádza do zahraničia zarobiť, lebo pri MI práca nie je a žena s deťmi ostala sama. Máme takých známych odtiaľ dosť. A hodiť všetko na muža, aby nám financoval, tiež nechcem. Zároveň mám obavy, že sa vrátime a budeme na tom finančne horsie, a ze budem ľutovať, že som tu niečo mala ale tam som o to prišla. Rodina mi chýba, nehovorím, ale proste ja som začala myslieť už aj na to dieťa, aký život by som preň chcela a potom, keď vyrastie, aby sa samé rozhodlo, kde bude žiť.
@anonym_autor do Michaloviec určite nie. Bývam v MI. Kolega býva v dedine cca7 km od MI a ako hovorí, my bieli sme menšina. Kamarátkina mamka býva v dedine cca 20 km od Mi a v dedine je ich 18 bielych zvyšní sú Rómovia. Keby mm súhlasil, už dávno tu nie som. Keď východ tak jedine Košice alebo Prešov.
@anonym_4b5b9a ja neviem, ona píše, že v BA má prácu vo svojom odbore a východe to bude náročné
@anonym_autor takze keby si neotehotnela a partner by suhlasil, ze sa vratite blizsie pracu by si si nasla? cim dalej tym mensi zmysel dava co pises. A nie vsetky zeny na vychode maju znamosti, az tak nezvelicuj 🤦🏼♀️
@anonym_4b5b9a Tak si asi nečítala môj príspevok, keďže tam som písala, že on zmenil názor až teraz a aj ja, že sa nám to vymenilo. A že som sa na to začala pozerať odrazu inak. Ani vtedy to nebolo ľahké a prácou, ani teraz. Lenže nájsť si prácu s dieťaťom je už dupľom náročnejšie.
@anonym_4b5b9a Tak si asi nečítala môj príspevok, keďže tam som písala, že on zmenil názor až teraz a aj ja, že sa nám to vymenilo. A že som sa na to začala pozerať odrazu inak. Ani vtedy to nebolo ľahké a prácou, ani teraz. Lenže nájsť si prácu s dieťaťom je už dupľom náročnejšie.
@anonym_f264e0 ja som zila v ba teraz na vychode v oboch mestach v mojom odbore som dostala pracu. Dokonca na vychode ako samozivitelka. A bez znamosti az taku vplyvnu rodinu a kontakty nemam 😅
@anonym_autor ved ja to chapem preto som sa pytala keby hned s tebou suhlasil a nebola by si tehotna ci by si si pracu akoze nasla ked teraz si pisala, ze kvoli praci si isla do BA.
Nechcela som, aby sa to tu zvrtlo iným smerom, chcela som si skôr prečítať rady žien, ktoré toto prežili, či sa odsťahovať alebo nie a či brať ohľad na rodinu alebo radšej na prácu a tie možnosti, ak to takto zjednodušene napíšem. Chápem, že konečné rozhodnutie je len na nás, ale niekedy je lepšie si vypočuť rady iných, aby si to človek vedel nejako zhodnotiť.
@anonym_autor ja som z tých čo z BA po narodení dieťaťa odišli. Boli sme v podnájme, miesto v škôlke vtedy nehrozilo a súkromné zariadenie by sme si dovoliť nemohli. Plus keď sme si spočítali pre a proti, tak sme zistili ze usadiť sa tam nechceme. Ja som toho názoru že kto chce, a kto nie je absolútne neschopný tak si prácu nájde. Ja som si ju po RD tiež našla prakticky hneď, deti vzali do škôlky bez problémov, jedno dokonca skôr ako malo 3 roky. Aj plat som tu mala lepší ako v BA a to mám tiež prax v odbore a VŠ vzdelanie. Len teda, je tu oproti vám ten rozdiel že na nás nikto netlačil, nám to nejak vyplynulo zo situácie samé.
@anonym_f264e0 ja som zila v ba teraz na vychode v oboch mestach v mojom odbore som dostala pracu. Dokonca na vychode ako samozivitelka. A bez znamosti az taku vplyvnu rodinu a kontakty nemam 😅
@anonym_autor ved ja to chapem preto som sa pytala keby hned s tebou suhlasil a nebola by si tehotna ci by si si pracu akoze nasla ked teraz si pisala, ze kvoli praci si isla do BA.
@anonym_4b5b9a Ani vtedy by som si prácu nenašla tak ľahko, ale vtedy som pozerala na seba, aby bolo dobre mne, mala som myšlienky, že sme tu sami, že poďme bližšie. Teraz sa to vo mne zmenilo, možno aj tým tlakom z rodiny, že nám všetko zmenežujú a cítim sa ako 15 ročná pri nich. Jednoducho som zrazu z toho dostala stres, že či sa nevrátim o krok dozadu. Stálo ma to nemalé úsilie sa aj tu zabývať. Navyše keď sa rodina tak odrazu začala starať, možno aj to ma stresuje, že už nebudem taká samostatná ako som tu. A popravde mať hádky kvôli tomu sa mi nechce, niektoré rodiny sú také či človek chce alebo nie.
Možno keby sa tam vrátime a až tam otehotniem, tak by som sa zmierila s tým, ja neviem, ale prišlo to teraz a ja som ostala na takom rozmedzí.
Je iné, keď je človek len s partnerom a iné zrazu aj s dieťaťom, už nemyslím len na seba akoby.
Nespracováva manžela jeho mama? Určite by som sa nesťahovala, keď tam máte zázemie. U nás je to podobne. Ja s bratom som v blízkosti rodiny a sestra býva pri BA.. hneď by som s ňou menila 😃
@sissy27 Práve preto som napísala, že mám z toho čudný pocit. Keď som sa túžila vrátiť, nič také ponuknuté ani nebolo.
@anonym_ed2762 Tak dá sa povedať, že na opačnom konci, rodina je roztrúsená okolie MI, KE, SV, PO.
@anonym_autor zostaňte, kde ste, a nie ze kvôli dieťaťu, kvôli tebe a tvojej rodine a vzťahu.
Nespracováva manžela jeho mama? Určite by som sa nesťahovala, keď tam máte zázemie. U nás je to podobne. Ja s bratom som v blízkosti rodiny a sestra býva pri BA.. hneď by som s ňou menila 😃
@anonym_ece4ff No odkedy sa dozvedela, že bude babkou, tak je celá šťastná, čo chápem a odvtedy sníva, že sa vrátime naisto, mám pocit, že ona to už berie ako hotovu vec 🙄 Neviem o nejakom presviedčaní, ale viem, že keď s ním volá občas, tak stále povie, že "veď už o chvíľku tu budete bývať". Ja neviem, odkiaľ to nabrala, lebo síce sme dávnejšie povedali, že sme to zvažovali, ale to bolo ešte pred tehotenstvom. Vtedy to neriešila. A pokiaľ viem, zase môj partner nie je taký, ze by poza môj chrbát tvrdil nejaké výmysly, aj sám jej povedal, že teraz žijeme tu a tu aj porodím.
@anonym_ece4ff Ale aj moja mama je taká, že jej reakcia bola, že ona bude vnúča malo vidieť a bola smutná. Ale aspoň neberie niečo ako hotovú vec.
Nebola som v tvojej situacii ale myslim, ze ked si na BA zvyknes a byva sa ti tam dobre, tak ten odchod odtial bude fakt narocny. BA je moj domov, prestahovala som sa viac na zapad(Praha) a uz sa nemozem dockat kedy sa budem moct vratit naspat do BA. Moj partner je z vychodu, chodime tam casto ale nikdy v zivote by som tam nebyvala. Situacia s romami je tam za hranicu unosnosti a mojho pocitu bezpecia.
@anonym_ece4ff No odkedy sa dozvedela, že bude babkou, tak je celá šťastná, čo chápem a odvtedy sníva, že sa vrátime naisto, mám pocit, že ona to už berie ako hotovu vec 🙄 Neviem o nejakom presviedčaní, ale viem, že keď s ním volá občas, tak stále povie, že "veď už o chvíľku tu budete bývať". Ja neviem, odkiaľ to nabrala, lebo síce sme dávnejšie povedali, že sme to zvažovali, ale to bolo ešte pred tehotenstvom. Vtedy to neriešila. A pokiaľ viem, zase môj partner nie je taký, ze by poza môj chrbát tvrdil nejaké výmysly, aj sám jej povedal, že teraz žijeme tu a tu aj porodím.
@anonym_autor
A ako manzel reaguje na tu vetu jeho mamy " veď už o chvíľku tu budete bývať"?
@anonym_autor
A ako manzel reaguje na tu vetu jeho mamy " veď už o chvíľku tu budete bývať"?
@anonym_e7edfd Že nech to neberie ako isté rozhodnutie.
Ja by som veru nikam neisla. A treba myslieť na vas a nie či budú babky smutné. Za 4 hodiny sú v BA vlakom alebo aj vy tam. Robte tak aby ste boli vy štastní lebo ak aj ty budeš nešťastná , pocíti to aj manžel a hlavne dieťa.
@anonym_autor no z tych miest jedine Ke poznam Sninu velmi dobre a teda oproti Ba to je taky maly kulturny sok
@anonym_autor ostala by som jednoznačne v BA. Veď žijete svoj život a tam doma kdesi pánu bohu za oknami nebudeš mame 24/7 pri sukni sedieť. Tiež budete mať svoj život. V BA určite lepšie možnosti.
@janickacrazy Ja som z mesta, v podstate aj partner, len z menšieho. Ja mám skôr aj tú dilemu, že teraz sme pre všetkých vzácni, keď prídeme na pár dní, lenže aj tak každý ešte pracuje a mám dojem, že nebolo by to také ružové ako som si kedysi vysnívala. Teraz začiatkom júna sme tam boli a po asi 2 týždňoch tam už som mala akýsi zvláštny pocit v sebe, že tam už nepatrím. Ale zmenilo sa to až teraz, keď máme mať svoju vlastnú rodinu, neviem prečo.
@anonym_autor ten pocit, že tam už nepatríš, je veľmi dôležitý.
Ja som z BA, máme tu rodinu a aj tak sme s mužom na deti viacmenej sami. Niekedy je to to najlepšie, čo sa ti môže stať.
Na vychod by som sa za rodinou urcite nevracala.Babky dedkov mozu mat kdekolvek a deti budu chodit na prazdniny.Ak tam mate zazemie urcite by som sa nevracala.Bratislava je z pohladu moznosti pre celu tvoju rodinu urcite ovela ovela lepsia volba.
Treba si uvedomit ze vase rodiny to vidia extremne skreslene a hlavne co ich v tom tlaku pohana je ich zaujem aby boli co najviac z vnucatom.Ale to je strasne chaby dovod.Vy musite mysliet na seba.Oni myslia nie na vas ale iba na seba kvoli vnucatu a stretavaniu sa.S velkou pravdepodobnostou nikdy nikde inde nezili,takze si nevedia ani predstavit ten rozdiel a moznosti ktore v hlavnom meste mate a na vychode nie.
@anonym_autor Urcite by som sa nevracala, a uz vobec nie preto, ze na vas tlacia babky...
@anonym_4348d6 😲 A co je take zle na Prahe? Vzdy som to brala tak, ze je o uroven vyssie nez BA...
Ja na vašom mieste by som spravila kompromis... určite si vybudujem zázemie s rodinkou v BA a k rodine chodím počas MD a RD častejšie...aby si aj vnúča videli a aby ste si aj oddýchli... my sme tiež chvíľu zvažovali návrat na východ ale vyhral zdravý rozum a odstup... držím palce pri rozhodovaní
@anonym_autor Urcite by som sa nevracala, a uz vobec nie preto, ze na vas tlacia babky...
@anonym_4348d6 😲 A co je take zle na Prahe? Vzdy som to brala tak, ze je o uroven vyssie nez BA...
@anonym_317d8b Praha je super praveze. Ale Bratislava je v mojom srdci proste 😀 Je kompaktna, ja som zo Stareho mesta a vsade sa da dostat peso alebo mhd, nemam auto, do prirody je to vsade na skok, hradza, jazera, to Praha nema ani nahodou. Objektivne sa mi v Prahe nezije zle ale podla mna je BA na zivot komfortnejsia. A samozrejme, v BA si vieme dovolit viac, vzhladom na ceny v Prahe 😀

@anonym_4b5b9a v poriadku, nepise ani ze ide do KE. Pozri jej posledny komentar.
@anonym_713a49 ja uz som k autorke svoj nazor vyjadrila nepotrebujem dalej citat stale pise o tom jednom a istom. Len mi naozaj pride vtipne, co by robila keby hned partner suhlasil a teraz by bola na vychode tehotna 🤣 stahovala by sa do BA aby dieta malo lepsi zivot? 🤣