Kariéra verzus dieťa po štyridsiatke
Čaute. Som asi rok a pol rozvedená a rok žijem s partnerom. Obaja máme svoje deti, bývame spolu. Veľmi túžim po rodine, v predchádzajúcom vzťahu som bezúspešne roky prosila ex, aby sa nám venoval. Všetko stalo na mne. Teraz mám partnera, ktorý sa mi venuje, žijeme si úplne pokojný jednoduchý život, po ktorom som túžila. Obaja máme svoje koníčky a dobre sa dopĺňame. Mali sme na začiatku nejaké problémy, ale spracovali sme to a je nám spolu dobre. Momentálne mám prácu na určitu dobu. Veľmi by som chcela mať s ním rodinu, ale neviem, či ešte ísť do toho, alebo radšej sa venovať kariére. Problém je ten, že mám endometrióza a bojím sa, že neskôr už vôbec nebudem môcť mať dieťa. Stale je vo mne túžba všetko to zažiť s dobrým partnerom. Keby mám 30, je mi pár rokov suma fuk. On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví. Máte niektora podobnú skúsenosť?
@bluka2 a nemyslis si, ze si svoju vychovu toho mladsieho delegovala na to starsie dieta? nechcela by som byt 11 rocnym dietatom zodpovednym za surodenca. asi by to bol dost velky tlak na mna. akurat ti to potom vide s najmladsim, to aktualne 7 rocne ti ho moze vodit do skolky a potom na kruzky.
a doucovatelku v dnesnej dobe si moze dovolit ozaj malokto. my sedime pri ulohach a uceni s druhakom niekedy aj hodinu.
@anonym_dd1631 mali sme to s bratom rovnako a len čo nám to pomohlo v zodpovednosti a naučení sa všeličo ho
@anonym_4733a1 co také ešte má človek na práci ešte s 8-9 ročným dietatom? Ja ti poviem len za seba, že mám pocit, že s mojimi deťmi 11 a 7 rokov mám už len minimum práce. Moji majú ráno nastavený budík o 06:10, spravia si (vecer predpripravené) ranajky a desiatku, o 7:00 vedia, že musia odísť na autobusovú zastávku a idú do školy. Ja už ani nevstavam ráno s nimi, iba vo výnimočných prípadoch, vstávam o 8:00 (teraz potrebujem v tehotenstve tu hodinu dve navyše spánku). Poobede prídu sami busom, potom dôjde doucovatelka 3x do týždňa, urobia si všetky ulohy a všetko s ňou do školy. Náročné je to tak ešte v skolkarskom veku, keď nechodia sami. Každopádne tréning samostatnosti prebiehal celé tie roky predtým, od s prepáčením utierania zadku pod plávanie, aby som na nich nemusela dozerať pri bazéne. Samozrejme tu sa dočítam, že niektorí ešte v 5.r. utiekajú zadky, ale to si proste ani neviem predstaviť. To bol tréning medzi 2-3 rokmi, potom sa chcem s deťmi venovať iným veciam. Nie ešte mať 8r. dieta, čo potrebuje podporu vo všetkom. Vtedy vieš mať už autonómny system
PS: v piatok som si prečítala ich hodnotenie, nemeškali ani raz
@bluka2 Takze 3× do tyzdna platis osobu, ktora sa s tvojimi detmi uci do skoly. No ja ti neviem, to teda nie je ani nahodou samostatnost. Iba platis cloveka za svoju robotu, lebo sa ti nechce.
@anonym_autor " On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví." Aby si si kúpila byt? Ty? Tomu akosi nerozumiem. Bývate oddelené alebo? Snáď máte všetko riešiť spolu, či? Ty sa budeš starať a on?
@anonym_21f1dd jeho odpovede sú take, nechajme to voľne plynúť, nech si aj deti zvykajú... Čo je super, len mám trochu obavy kvôli môjmu veku a diagnóze...
@anonym_autor ahoj, podľa mňa u muža všetko, čo nie je jednoznačné ÁNO, znamená NIE.
@anonym_autor s muzom sa neviete otvorene rozpravat ani o temach ako svadba a dieta. V tejto situacii by som ziadne neplanovala. Navyse, on asi ani velmi nema chut na dalsie otcovstvo. A ty si ides plnit nejake utopicke sny. Ved ti povedal, ze si mas hladat pracu…a ty planujes rodicovsku
@anonym_autor určite nie si iba poblaznena z hormónov a tlačí ta vek.Ste spolu krátko, obidvaja máte deti veľa detí😆mať doma 5 deti chlap sa môže aj zblázniť.Nevidin jeden dôvod ísť do takého rizika, že o 2 r zdvihne kotvy a tebe zostanú 3 deti.Okrem toho s Endo je otehotnenie náročnejšie.Vsjicka sa mrazia v ideálnom prípade do 35 r
@anonym_autor " On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví." Aby si si kúpila byt? Ty? Tomu akosi nerozumiem. Bývate oddelené alebo? Snáď máte všetko riešiť spolu, či? Ty sa budeš starať a on?
@dadulkaf Treba tomu rozumieť tak, že chlap si netúži uviazať na krk stárnucu chuderu bez vlastného bývania, bez trvalej práce a s dvoma deťmi od iného chlapa. A ona si ho chce naopak tým spoločným deckom poistiť a zabezpečiť si, že sa o všetkých štyroch v budúcnosti postará.
Už sa teším na pokračovanie, ako táto osoba padne na papuľu a bude tu s bruchom vypisovať, že chlap sa o ňu nezaujíma, bývajú zvlášť, všetko delí na polovicu, neprispieva jej, neznáša jej deti...
@bluka2 tak ti gratulujem k takým samostatným deťom, ale aj tebe sa môže stať, že sa ti narodí dieťa, ktoré ani omylom nebude také samostatné
moje je Asperger čiže u nás to takto nefunguje, navyše v puberte mal rôzne stavy agresivity, neskôr pasivity až depresie, rôzne zdravotné problémy (oči, chrbtica) takže o nejakom oddychu som mohla len snívať
@anonym_4733a1 mne je jasne, že existujú rôzne diagnózy, ale ak si všimneš, autorka to nespomínala, takže vychádzam z toho, že toto nehrá rolu
@bluka2 a nemyslis si, ze si svoju vychovu toho mladsieho delegovala na to starsie dieta? nechcela by som byt 11 rocnym dietatom zodpovednym za surodenca. asi by to bol dost velky tlak na mna. akurat ti to potom vide s najmladsim, to aktualne 7 rocne ti ho moze vodit do skolky a potom na kruzky.
a doucovatelku v dnesnej dobe si moze dovolit ozaj malokto. my sedime pri ulohach a uceni s druhakom niekedy aj hodinu.
@anonym_dd1631 nemyslím si, že som delegovala práveže. Mladší je veľmi žiarlivý na samostatnosť staršej sestry, už keď mal 4 roky ho veľmi trápilo, že ona môže chodiť sama a on nie. On je na toto veľmi háklivý. Práveže si chce robiť veci sám. Ano, staršia dohliada na čas, on má iné ulohy, snažím sa vyrovnane. Moji mi aj povedia, keď sa im niečo nezdá spravodlivé
@bluka2 zmanazovanost je podla mna to najmenej, lebo 1 clovek hore dole pri tolkych detoch
Tu ide o povahu, psychiku deti, ze oni su zmiesana rodina, navyse striedavka.. nie ze denno denne je ich 6 doma a maju system, su na seba zvyknuti, maju za sebou rozpad rodiny a vznikol im nekompletny polepenec, na ktory musia zvyknut. A este tipujem, ze z kazdej strany je im ine hovorene, vysvetlovane, kazda matka, otec ma ine vychovne metody.. je to vela proste na tie deti a je jedno kolko maju rokov
@anonym_7f0f74 v tomto máš pravdu, to vidim tiež ako hlavný možný problém, ak sa rozhodnú pre dieta “mentálny chaos”
@bluka2 Takze 3× do tyzdna platis osobu, ktora sa s tvojimi detmi uci do skoly. No ja ti neviem, to teda nie je ani nahodou samostatnost. Iba platis cloveka za svoju robotu, lebo sa ti nechce.
@vespertine už to bol dlhy príspevok, nechcela som zachádzať do detailov, keďže je to tu nepodstatné. Platím ju, lebo jej materinský jazyk je francúzština a chodia do FR školy. Takže to vie robiť lepšie než ja a osvedčil sa mi tento systém 😉
@vespertine sú ženy, ktoré aj pracujú samé v cudzine bez rodiny a musia mať opatrovateľku, doucovanie.Plus ona nežije úplne obyčajný život bežnej ženy na sidlisku.
Celá pointa bola, tu nevidím problém ako zmanažovat + 1 dieta, tu sú potenciálne rizika inde
@vespertine sú ženy, ktoré aj pracujú samé v cudzine bez rodiny a musia mať opatrovateľku, doucovanie.Plus ona nežije úplne obyčajný život bežnej ženy na sidlisku.
@anonym_797801 ale treba radit zenam na slovensku s ledva priemernym platom domacu ucitelku, a ze maju deti chodit do skoly a na kruzky same. ked tu mhd nema polovica miest a v tej zvysnej chodia raz za hodinu, maximalne pol hodinu.
Vies co ti poradím z m9jej vlastnej skúsenosti. S novým partnerom od mojich 35rokov predrym 2 deti uz velskw samostatne sme sa rozišli teraz maju 17 a 14. Nového partnera neskutočne milujem chcela som s nim rodinu a mame teraz 3 roky syn a 4 mesacne dievcatko a vobec sa necítim šťastná keby sa dal vrátiť cas hned ho vrátim a ostanem sama s veľkými detmi. Svojho muža neskutočne milujem ale vôbec niesom šťastná vobec . Niekedy laska nestačí. Bohužiaľ. A zase som uveznena 2 malými deťmi co som mohla byt voľna a mam 38rokov takže moj zivot skončil. Moj osud je uz len vychovať male deti a zomrieť pretože kým oni budu dospelí ja uz stara. Vsetko ľutujem. Mohla som uz byt voľna 2 velke deti a užívať si život ale skončila som moj zivot sa skoncil 😔 takže ti radím nemaj uz deti len si užívaj deti uz mas
@anonym_4733a1 co také ešte má človek na práci ešte s 8-9 ročným dietatom? Ja ti poviem len za seba, že mám pocit, že s mojimi deťmi 11 a 7 rokov mám už len minimum práce. Moji majú ráno nastavený budík o 06:10, spravia si (vecer predpripravené) ranajky a desiatku, o 7:00 vedia, že musia odísť na autobusovú zastávku a idú do školy. Ja už ani nevstavam ráno s nimi, iba vo výnimočných prípadoch, vstávam o 8:00 (teraz potrebujem v tehotenstve tu hodinu dve navyše spánku). Poobede prídu sami busom, potom dôjde doucovatelka 3x do týždňa, urobia si všetky ulohy a všetko s ňou do školy. Náročné je to tak ešte v skolkarskom veku, keď nechodia sami. Každopádne tréning samostatnosti prebiehal celé tie roky predtým, od s prepáčením utierania zadku pod plávanie, aby som na nich nemusela dozerať pri bazéne. Samozrejme tu sa dočítam, že niektorí ešte v 5.r. utiekajú zadky, ale to si proste ani neviem predstaviť. To bol tréning medzi 2-3 rokmi, potom sa chcem s deťmi venovať iným veciam. Nie ešte mať 8r. dieta, čo potrebuje podporu vo všetkom. Vtedy vieš mať už autonómny system
@bluka2 prepáč, ale koľko mamiciek ma taky luxus ako ty,že majú svoju vlastnú doucovatelku,ktorá sa za nich učí s deťmi do školy a pripravuje s nimi vsetko do školy?myslím, že na Slovensku asi nula,mne chodí syn ešte aj tri krát do týždňa na tréningy na futbal a chodí domov až po 19tej večer, učím sa s ním a pripravujeme všetko do školy spolu kontrolujem mu všetko niekedy hodinu,niekedy dve podľa úloh,alebo ak majú nejakú písomku. Neviem si predstaviť dávať za to niekomu cudziemu peniaze. Jasne,chápem ked sú deti väčšie a majú problémy napr.s nejakým predmetom matikou,slovenčinou,alebo potrebuje doručiť nejaký jazyk,na prípravu na prijímačky...ale to kazdodenne učenie do 4-5 tej triedy to je podla mňa úplne zbytočné. Ja viem,písala si,že tvoji majú iný materinsky jazyk a teda doučuje ich v tom jazyku,lenže potom to tu nedávaj ako porovnanie, keďže my žijeme na Slovensku a takýto prípad tu máš asi len ty. Plus plávanie...aj keby moje dieťa vedelo v 7mich rokoch plávať nikdy by som ho nenechala bez dozoru. Nikdy.
@anonym_autor nemáš vlastné bývanie, nemáš stabilnú prácu, a chceš mať dieťa? Nejak nechápem tvoje zmýšľanie. Párkrát si písala ze chceš mať rodinu, ale ty už rodinu máš, tvoje deti sú tvoja rodina. A 40 ročná ze nemá už stabilnú prácu, prečo?
@bluka2 tak to ti gratulujem, btw chodíš sa sem len chváliť, ako jedna nemenovaná rakúska mamička s 5timi deťmi, ktoré majú tiež tristo krúžkov. Máte v Afrike a v tom Rakúsku úplne iné podmienky a zázemie ako obyčajné slovenské ženy, ktoré nemajú opatrovateľky ani babysitterky ani doučovateľky, tak neporovnávaj, čo sa porovnať nedá. To nie je len plus jedno dieťa, ona má navyše dosť nahovno rodinnú a finančnú situáciu a predstavuje si nejakú rozprávkovú budúcnosť, ale toto nedopadne dobre.
@dadulkaf Prečo by mali všetko riešiť spolu? Je to 40-nicka, ktorá už dávno mala byť zabezpečená s vlastným bytom. Má niekoľko vlastných detí bez vlastneho bytu acstabilnej prace. On je pre ňu de facto cudzí chlap, prečo by ju mal on zabezpečovať a riešiť jej vlastné bývanie? Dnes sú spolu, o päť mesiacov už spolu byť nemusia. On sa má o ňu postarať, aby mala do budúcnosti s prenho cudzími deťmi kde bývať? To mala mať snáď ona poriešené už dávno. A nie vešať sa cudzím chlapom na krk aj so svojimi deťmi. Aspon ten chlap ma rozum, ked uz autorka nie.
@dadulkaf Prečo by mali všetko riešiť spolu? Je to 40-nicka, ktorá už dávno mala byť zabezpečená s vlastným bytom. Má niekoľko vlastných detí bez vlastneho bytu acstabilnej prace. On je pre ňu de facto cudzí chlap, prečo by ju mal on zabezpečovať a riešiť jej vlastné bývanie? Dnes sú spolu, o päť mesiacov už spolu byť nemusia. On sa má o ňu postarať, aby mala do budúcnosti s prenho cudzími deťmi kde bývať? To mala mať snáď ona poriešené už dávno. A nie vešať sa cudzím chlapom na krk aj so svojimi deťmi. Aspon ten chlap ma rozum, ked uz autorka nie.
@katkazatka no neviem ci ma rozum, ked sa nechrania. z tohto citim velky pruser. on ocividne to dieta az tak nechce, ona nema kde byvat ak sa nieco pokasle, nema trvalu pracu, ale nechrania sa 🤦♀️
@katkazatka no neviem ci ma rozum, ked sa nechrania. z tohto citim velky pruser. on ocividne to dieta az tak nechce, ona nema kde byvat ak sa nieco pokasle, nema trvalu pracu, ale nechrania sa 🤦♀️
@chillibubble Možno práve preto s nim chce deti, lebo si myslí, že bude uňho natrvalo nasačkovaná. Mnohé ženy si myslia,že keď si s niekým urobia dieťa, že ju nikdy nevyhodí a bude visieť niekomu na krku. Pre mňa je toto nepochopiteľné. Potom tu ženy vyplakávajú, že nemajú kam ísť, nemajú financie, nemajú nehnuteľnosť a celá rodina vymretá.
@bluka2 prepáč, ale koľko mamiciek ma taky luxus ako ty,že majú svoju vlastnú doucovatelku,ktorá sa za nich učí s deťmi do školy a pripravuje s nimi vsetko do školy?myslím, že na Slovensku asi nula,mne chodí syn ešte aj tri krát do týždňa na tréningy na futbal a chodí domov až po 19tej večer, učím sa s ním a pripravujeme všetko do školy spolu kontrolujem mu všetko niekedy hodinu,niekedy dve podľa úloh,alebo ak majú nejakú písomku. Neviem si predstaviť dávať za to niekomu cudziemu peniaze. Jasne,chápem ked sú deti väčšie a majú problémy napr.s nejakým predmetom matikou,slovenčinou,alebo potrebuje doručiť nejaký jazyk,na prípravu na prijímačky...ale to kazdodenne učenie do 4-5 tej triedy to je podla mňa úplne zbytočné. Ja viem,písala si,že tvoji majú iný materinsky jazyk a teda doučuje ich v tom jazyku,lenže potom to tu nedávaj ako porovnanie, keďže my žijeme na Slovensku a takýto prípad tu máš asi len ty. Plus plávanie...aj keby moje dieťa vedelo v 7mich rokoch plávať nikdy by som ho nenechala bez dozoru. Nikdy.
@vanilka83 ja už len k tomu plávaniu, nechápem prečo nie, keď to vie a tým nemyslím, že sa vie 20 m udržať nad vodou, ale že proste plava rovnako zručne ako ja. Ešte aj v prísnom Nemecku môže ist dieta samo do bazéna, keď ma určité plavecké ocenenie. To zahŕňa aj test z toho, ako sa pri bazéne správa. To sme spravili v 5. rokoch, toto je už druha sezóna, keď idú do bazéna sami, no problem.
A fakt, aký luxus, normálne na to zarobím a investujem to radšej do doucovatelky a oblečenie kupujem z druhej ruky radšej. Otázka priorít, kam človek dáva peniaze.
@bluka2 tak to ti gratulujem, btw chodíš sa sem len chváliť, ako jedna nemenovaná rakúska mamička s 5timi deťmi, ktoré majú tiež tristo krúžkov. Máte v Afrike a v tom Rakúsku úplne iné podmienky a zázemie ako obyčajné slovenské ženy, ktoré nemajú opatrovateľky ani babysitterky ani doučovateľky, tak neporovnávaj, čo sa porovnať nedá. To nie je len plus jedno dieťa, ona má navyše dosť nahovno rodinnú a finančnú situáciu a predstavuje si nejakú rozprávkovú budúcnosť, ale toto nedopadne dobre.
@anonym_64f7be posledné čo potrebujem je sa chváliť, ale keď v jednej téme 15 ľudí napíše, ako sa to nedá a že radšej nemať dieťa (a keď to chce, je s prepáčením blbá), tak sem proste dám príklad, že sa to dá aj keď s tým niekomu stúpim na otlak. Dá sa to hocikde a to si dovolím tvrdiť, lebo som to už odskúšala na viacerých kontinentoch. Tak mi nehovor, že akurát Slovensko, krajina v EU, je to miesto na svete, kde sa to nedá.
Nie, tu je problém v uvažovaní, že neviem, čo všetko je na to treba, aby mohol človek mať dieta. No nie je na to toho treba až tak veľa. Toto je len otázka prístupu k životu. Treba na to možno odvahu, väčšina odpovedi sa odvíja okolo strachu, čo zle sa môže stat, ak bude mať dieta. Je to žena ucitelka, takže určitú inteligenciu ma, aby zvládla aj možné nepriaznivé udalosti, ktoré sa vždy zaručene objavia. Ale brzdiť tým svoje fundamentálne sny? Veď každý za seba. Viem, že vaše uvažovanie je mainstream v Európe a preto je aj demografická situácia aká je. Ak chce niekto urobiť inak, rada sem hodím argumenty a povzbudenie, to je všetko
@anonym_4733a1 mne je jasne, že existujú rôzne diagnózy, ale ak si všimneš, autorka to nespomínala, takže vychádzam z toho, že toto nehrá rolu
@bluka2 tak moja švagrinka žije vo FR a tiež mala k obom deťom od malička opatrovateľku + pani na upratovanie a ešte jej chodila mamka vždy na 3 mesiace pomáhať, a ona potom stíhala všetko s prstom v nose
@bluka2 tak moja švagrinka žije vo FR a tiež mala k obom deťom od malička opatrovateľku + pani na upratovanie a ešte jej chodila mamka vždy na 3 mesiace pomáhať, a ona potom stíhala všetko s prstom v nose
@anonym_4733a1 jasne, lebo FR a BE systém je taký, že máme okolo 4 mesiacov materskej dovolenky (spolu pred a po pôrode). Ono v tom čase moc neušetris, lebo platíš týchto ľudí, ale potom príde aj čas a dosť rýchlo, keď sú deti pomerne veľké a my ich máme po zvyšok života, kdezto niektoré sa blokli kvôli tejto fáze malých deti, keď ma človek na vyber bud byt unavený alebo platiť a platiť… a radšej to dieta nemali
@anonym_64f7be posledné čo potrebujem je sa chváliť, ale keď v jednej téme 15 ľudí napíše, ako sa to nedá a že radšej nemať dieťa (a keď to chce, je s prepáčením blbá), tak sem proste dám príklad, že sa to dá aj keď s tým niekomu stúpim na otlak. Dá sa to hocikde a to si dovolím tvrdiť, lebo som to už odskúšala na viacerých kontinentoch. Tak mi nehovor, že akurát Slovensko, krajina v EU, je to miesto na svete, kde sa to nedá.
Nie, tu je problém v uvažovaní, že neviem, čo všetko je na to treba, aby mohol človek mať dieta. No nie je na to toho treba až tak veľa. Toto je len otázka prístupu k životu. Treba na to možno odvahu, väčšina odpovedi sa odvíja okolo strachu, čo zle sa môže stat, ak bude mať dieta. Je to žena ucitelka, takže určitú inteligenciu ma, aby zvládla aj možné nepriaznivé udalosti, ktoré sa vždy zaručene objavia. Ale brzdiť tým svoje fundamentálne sny? Veď každý za seba. Viem, že vaše uvažovanie je mainstream v Európe a preto je aj demografická situácia aká je. Ak chce niekto urobiť inak, rada sem hodím argumenty a povzbudenie, to je všetko
@bluka2 mna zaujima jedna vec. a fakt by som na otazku chcela odpoved a nie vykrucanie sa, ze to zavisi od vela faktorov. kolko € platis tej ucitelke mesacne? vies o tom, ze na Slovensku mame z EU najvyssie naklady na zivot? priemerna mzda je tu okolo 1600€(a to teda nie kazda zena zaraba priemer). prenajom 1 izboveho bytu je okolo 600€ aj s energiami. 1 izbovy byt na predaj stoji okolo 120 tisic a to vela krat neprerobeny. cize hypoteka plus energie ak zacinaju na 600€ mesacne, tak moze byt zena rada... Na tyzdnovy nakup miniem v obchode okolo 100€ a k tomu si denne objednavam na obed menu za cca 8€. Kruzky bezne stoja 40€ mesacne. A mohla by som pokracovat... takze dat napriklad 120€ mesacne na ucitelku(a to pochybujem ze ta stoji len 30€ tyzdenne) je nerealne.
@zmrzlinka2021 keď som sa ho spýtala, či nad tým rozmýšľal, tak odpovedal, že veď sa snažíme. O svadbe sme sa nebavili...
@anonym_autor prepáč,ale nepoučila si sa vôbec.Komu niet rady,tomu niet pomoci.Rozmyslal,ako dieťa.

Ja si nemozem pomoct, mne to pripada ako plnenie si sna autorky a idenie za tym.. mozno ma stastie, ze nasla partnera, ktoremu je v podstate jedno, on sa prisposobi. Mozno aj zaraba dost.
Ale nie je to rozhodovanie pre dobro celej novej rodiny.. ako keby to babo malo zlepit vas, spojit 2 svety a vsetko bude dobre, vsetci stastni, ze az potom to bude jedna rodina, ktora sa pocita. Pritom rodina uz davno su, teda pol rok