Odísť z mesta alebo ostať v Bratislave?
Riešim v sebe takú dilemu. Žijem už zopár rokov v Bratislave, kde som sa aj usadila a narodí sa tu naše prvé dieťa. Tu sme si s mužom zabezpečili prácu aj svoje bývanie, a mám tu všetko k životu po tej materiálnej stránke.
Čoraz viac sa blíži pôrod a narodenie dieťaťa, tak mám myšlienky, či chcem tento život pre to malé. Aj keď tu mám všetko, nie je tu kľud, ale zhon a ja to cítim, že som už dlhšie podráždená z toho všetkého a to aj pred tým, než som bola tehotná.
Uvažujem už dlhšie nad odchodom. Vždy som chcela žiť v okolí prírody, konkrétne stredné Slovensko, okolie Ružomberok alebo Liptovský Mikuláš. Tam cítim pokoj vždy, keď tam idem, páči sa mi tam a o tom som aj snívala.
Aj rodinu by sme mali bližšie, keďže oni sú z východného Slovenska. Ale tam sa vrátiť obaja nechceme. A teraz neviem, či mám dať prednosť rozumu a ostať v meste, kde mám všetko, ale šťastná tu nie som. Alebo odísť a začať nový život a byt s dieťaťom v pokoji a kľude, hoci to s prácou možno na začiatku bude náročnejšie. Vyhovuje mi síce mestský život, ale nie úplne v Bratislave, a okolie, čiže satelity, ma už vôbec nelákajú.
@anonym_af7676 vidíš a ja napr. cestovanie a mestky život z duše neznášam, mám ťa teraz odsúdiť, že nechápem sorte ľudí ako ty, čo cestovanie miluju? Doslova si nás sortou nazvala. Ľudia sú rôzni, a čo vyhovuje tebe, inému nemusí.
@anonym_5dccbd A čo miluješ? Sedenie na záhradke a bavenie sa cez plot s jednoduchou susedou, čo robí v školke kuchárku a najdalej bola niekde v Levoči alebo Poľsku na trhoch? A ano, je to určitá sorta.
@anonym_autor A muz na to co ? On chce co ? Lebo podstata je v tom, aby ste v tomto boli jednotni.
@anonym_autor Ale uz citam, ze on je odchodu naklonení. No, neviem, ak nie ste vyslovene vydiecke typy tak by som vobec z BA neodchadzala. Ovela ovela viac moznosti. Pachtit sa vies aj na vychode alebo dakde v tramtarii. Lebo vecne vozenie niekam ( skoly, kruzky, treningy, lekari ...) da zabrat a urcite to pokoj a viac casu neprinesie. Jedine tak na dochodok. Alebo ked ste HO.
@anonym_5dccbd A čo miluješ? Sedenie na záhradke a bavenie sa cez plot s jednoduchou susedou, čo robí v školke kuchárku a najdalej bola niekde v Levoči alebo Poľsku na trhoch? A ano, je to určitá sorta.
@anonym_af7676 radšej sa budem baviť s jednoduchým ale dobrosrdečným človekom ako s povrchnou osobou ako ty. Ďalšiu konverzáciu s tebou odmietam,nebudem to tu autorke spamovat.
@anonym_af7676 radšej sa budem baviť s jednoduchým ale dobrosrdečným človekom ako s povrchnou osobou ako ty. Ďalšiu konverzáciu s tebou odmietam,nebudem to tu autorke spamovat.
@anonym_5dccbd Uf, sa ťa to dotklo? 😀 Neber to osobne a nehraj sa na urazenú 😀
PS. Jednoduchý človek neznamená hneď dobrosrdečný. To je akurát tak akýsi otrepaný mýtus. Na slovenských dedinách skôr vo veľkom vládne závisť, zadubenosť, nevzdelanosť, chudoba a trošku aj alkoholizmus. Veď je to vidieť aj podľa volebných výsledkov.
Odpíšem tak celkovo teda. Áno, muž je naklonený odchodu, on dokonca v BA žije 11 rokov, keďže tu prišiel po strednej škole a tu vyštudoval. Ja som sa sem prisťahovala až po vysokej škole a tak sme sa zoznámili. On mi veľakrát aj navrhol odchod, ale naskytla sa dobrá kúpa bytu a preto sme si ho ešte dávnejšie kúpili, čo samozrejme neľutujem, lebo vieme s tým aspoň "pracovať", či už predať alebo prenajať. Ale keďže už budeme traja, tak viac ho láka odísť do kľudu.
Malé Karpaty máme pochodené, žijeme pri nich blízko, ale nie je to "ono". Ja už cítim, že je tu čoraz viac ľudí, aj v tejto našej štvrti sa len stavia, pritom pred časom tu bola krásna zeleň. Preto sme si vybrali byt tu. Ale mám dojem, že čoraz viac ľudí, viac sa stavia a ja som viac nervózna. Som síce mestský typ, ale už nepotrebujem byť každý deň v meste a behať po baroch, za kultúrou a podobne. Nie som dedinský typ a dom určite nechceme obaja, ani dedinu.
Chceme žiť v meste, ale v menšom, kde je aspoň trošku kľud. A hlavne príroda, aby som upresnila, my sme dosť turisticky založení a každý voľný čas sme išli na túru, hoci aj menšiu, a časom chcem v tom pokračovať. Preto tá príroda. Už len keď sa mám vrátiť do Bratislavy z výletu alebo dovolenky, nechce sa mi a cítim tú nervozitu, ľudia sa tam náhlia. Síce mi to vyhovovalo, ale čím ďalej, tým viac už nie.
Jediné, čo ma drží, je len taký rozum, ale šťastná nie som a preto sa zamýšľam, či mám ostať na mieste zvyšok života a vnútorne byť nešťastná, nie každý je typ človeka, že dokáže žiť v zhone a ja asi taká nie som, hoci áno, po vysokej som to tam skúsiť chcela, ten život a slobodu.
A čo sa týka blízkosti Rakúska, tak Bratislava je dosť blízko a práve sa mi nepáčia tie nížiny a ísť ešte južnejšie, alebo západnejšie.
A čo sa týka blízkosti Rakúska, tak Bratislava je dosť blízko a práve sa mi nepáčia tie nížiny a ísť ešte južnejšie, alebo západnejšie.
@anonym_autor ak si teraz tehotna, mozno by bolo lepsie vyckat s takouto zmenou az niekedy po porode?
@anonym_autor ak si teraz tehotna, mozno by bolo lepsie vyckat s takouto zmenou az niekedy po porode?
@anonym_bcb937 Určite áno, až po pôrode.
@anonym_autor A kde sa tam chces zamestnat? Velmi rychlo ta prejde priroda aj pokoj.
@beata_k práca je všade, nielen v BA. Nie toľko ako v BA, ale je. A aj na Orave, Liptove atd dokážu šikovní ľudia zarobiť 2000, 3000 a viac eur, nielen v BA. A keby len 3000. Veď len plat okresného predsedu zaprdenej Coop jednoty je cez 5000 eur. Pokiaľ to aspoň neskusia, bude ich to zozierat. Je lepšie skúsiť a potom si uvedomiť, že to nie je pre nich, a vrátiť sa do BA, ako neskúsiť. A možno im práve ten pokoj vyhovovať bude, to nikto z nás nevie.
@anonym_bcb937 Určite áno, až po pôrode.
@anonym_autor držím palce aby ste boli šťastní a našli to svoje vysnívané mensie mesto, ktoré sa Vám zapáči. Určite ho nájdete.
Ked spominas Zilinu, ja tu zijem niekolko rokov. A ponuka presne vyhody krajskeho mesta, je tu aj kultura, viacero peknych parkov pre deti. A vela moznosti pre turistiku, ci bezprostredne za mestom alebo do hodiny autom vies skumat okolie kazdym smerom - Mala a Velka Fatra, Kysuce, Fackov a Rajec, Povazie.
@beata_k práca je všade, nielen v BA. Nie toľko ako v BA, ale je. A aj na Orave, Liptove atd dokážu šikovní ľudia zarobiť 2000, 3000 a viac eur, nielen v BA. A keby len 3000. Veď len plat okresného predsedu zaprdenej Coop jednoty je cez 5000 eur. Pokiaľ to aspoň neskusia, bude ich to zozierat. Je lepšie skúsiť a potom si uvedomiť, že to nie je pre nich, a vrátiť sa do BA, ako neskúsiť. A možno im práve ten pokoj vyhovovať bude, to nikto z nás nevie.
@anonym_5dccbd Takze dat vypoved, predat byt aby si skusili...a potom si hladat pracu a kupovat drahsi byt. Tak?
Veduci v coop jednota nema 5000€, bude lepsie ked si prestanes vymyslat. Ta zena chce urobit zivotny krok a nie si kupit kabelku
@anonym_5dccbd Veduci v coop jednote ma 5000 eur? 😀
@anonym_5dccbd Veduci v coop jednote ma 5000 eur? 😀
@anonym_af7676 predseda, nie vedúci. Treba čítať s porozumením. 🙂 aj obyčajná jednota má vrcholový manažment, kde platy sú niekoľko tisíc. Či tomu veríte alebo nie, Vaša vec.Mne to môže byť jedno.
Ja som z Ba a nevedela by som zit nikde inde (myslim co sa tyka SR), som mestsky typ a vsetko co poskytuje hl. mesto mi vyhovuje, taktiez aj manzelovi a nasim 2 detom. Co pocuvam nie kazdy kto nie je z Ba si vie zvyknut a vela ludi to taha mimo Ba, ak tu nie si stastna tak to skuste mimo a uvidis co to prinesie.
Ja som rodený žilinčan a do BA cestujem len keď ozaj ide o život. Tie roviny...normálne chytám depku len keď ich vidím. Ja potrebuje vidieť východ slnka nad M.Fatrou aby som mal pocit že žijem 🙂
Žilina je ale mesto ako každé iné...tiež je tu hluk, smrad, zhon. Preto je fajn, že tu máme tie hory a kopce. Stačí sadnúť na bike a za polhodinku ste v úplne inom svete. Dnes som si bol natrhať šípky, pozrieť huby, vyvetrať hlavu v lese...ja by som bez toho neprežil ani v tej Žiline 🙂
@anonym_af7676 predseda, nie vedúci. Treba čítať s porozumením. 🙂 aj obyčajná jednota má vrcholový manažment, kde platy sú niekoľko tisíc. Či tomu veríte alebo nie, Vaša vec.Mne to môže byť jedno.
@anonym_5dccbd Vrcholový management sedí na centrále spoločnosti, nie niekde na Orave alebo kde. To nie je vrcholový management, ale možno tak stredný. A tých 5000 eur pre stredný management niekde v hladovej doline? 😅
@anonym_5dccbd Vrcholový management sedí na centrále spoločnosti, nie niekde na Orave alebo kde. To nie je vrcholový management, ale možno tak stredný. A tých 5000 eur pre stredný management niekde v hladovej doline? 😅
@anonym_af7676 Pise uplne sprostosti.
@anonym_autor „Za živa v Bystrici a po smrti v nebi“
@anonym_autor ja by som nevydržala ani toľko čo ty, šli sme dve s kamoškou a nedokazala som si zvyknúť, ona tam žije dodnes
@anonym_autor my sme takto odisli, v podstate pre podobne/rovnake dovody a nelutujeme.
Pri navsteve BA mi normalne vzdy ostane uzko z tolkych ludi, davu, hektiky, takze viem, ze sme urobili spravne rozhodnutie.
@anonym_autor
Jasné, choďte, ste mladí, treba vyskúšať. A predajte aj byt, už sa viackrát nevrátite. 😂
U nás bol dnes záhradník – sadil exoty, pokosil trávu a ja som pozbierala šišky a orechy. Aký hluk a zhon! 😂 Aha, dvaja ďatle koncertovali. 😂
My žijeme kúsok od Bratislavy, aj s mužom sme tu celý život. Ja by som veľmi chcela ísť bývať do Bratislavy. Na dedine máme síce dom, ale vôbec mi nevadí ísť do bytu. Děti chodia do Bratislavy do školy. Stredne dieta je ZTP a chodí do špeciálnej školy. Aby som všetko stihla, najmladšia chodí na ZŠ do Bratislavy, má tam kamarátov... Vyměním dom za byt v BA ☺️
Neviem, v ktorej casti Bratislavy byvas, ale su aj kludnejsie miesta v BA s blizkostou prirody. Ruzomberok mi zrovna nepripada ako kludne miesto, skor priemyselne a vecne upchate. O mnozstve neprisposobivych obyvatelov nehovoriac. A byvanie na dedine (kdekolvek) zvacsa znamena zdlhave dochadzanie do prace, komplikovana logistika s detmi (skola, kruzky...). Takze ja by som sa zariadila podla muzovej prace (kedze ty ako ucitel si pracu najdes kdekolvek) a moznosti pre deti (skola, volnocasove aktivity...).
@kp7333 vela neprisposobivych občanov?to ste kde nato prišli...plus zápchy...boli,uz nebudú...býva sa tu dobre,príroda krásna.Liptov je uzasny
Žila.som vo Viedni ale po par rokoch ma to velke mesto omrzelo...pre zalozenie rodiny som vyhladavala mensie. Aktualne som v takom, kde mam hlavnu stanicu 15 min peso, pracu 15 min peso, kino, kupalisko atd...vsetko nadosah a za kratku dobu...nemenila by som nikdy na velkomesto...a v lese som za minutu.
mala som trénerku z východu, žila pár rokov v ba a potom sa presťahovala do ke, že jej to viac vyhovuje - veľké mestá nie sú pre každého…
Odišli sme z BA po 7 rokoch so 6 tyzdnovym dieťaťom presne z takých dôvodov, ako spomínaš aj ty. Bývame v okolí Vysokých Tatier, nikdy sme to rozhodnutie neoľutovali. Sme turistické tipy a toto v BA človek nezažije. Že prechádzka v Malých Karpatoch? No, áno, zo začiatku som i ja bola nadšená, ale po pár rokoch to človeka omrzi. Ja už keď som vlakom cestovala z vysokej školy, tak všade taká depresívna nizina, až od Žiliny začala byť tá príroda zaujímava - hory, lesy, kopce, ...

Tejto sorte ľudí nerozumiem. Príde do Ba ale má strááášnu potrebu sa vracať niekde spať do chudobných regionov, lebo rodina, príroda...
Ak ti v BA chýba príroda, tak asi nevieš že sú tu blízko Malé Karpaty, kde máš rovnaký kľud ako v hocijakom inom lese na Slovensku. Milujem trasu z Kamzíka na Biely Kríž (po červenej). Stetávaš tam len bežcov, turistov a bikerov, inak je tam svatý klud a ticho.
Rodina, no dajme tomu ale keď vidím nastavenie mnohých tých z chudobnejšich regionov, čomu tam veria a koho volia, tak neviem či by som sa s nimi mal o čom vobec baviť.
O tom, že v tých chudobnejších regionoch je problem s prácou a peniazmi, ani nehovorím. To by fakt nebolo pre mna. Milujem cestovanie, v BA mám slušnú prácu a aj letisko, na ktorom som za 10 minut cesty taxikom. Pripadne som za 55 minút vo Viedni na letisku a ideme do celého sveta.
@anonym_af7676 vidíš a ja napr. cestovanie a mestky život z duše neznášam, mám ťa teraz odsúdiť, že nechápem sorte ľudí ako ty, čo cestovanie miluju? Doslova si nás sortou nazvala. Ľudia sú rôzni, a čo vyhovuje tebe, inému nemusí.