icon

Stahovanie na východ Slovenska. Pre a proti presťahovaniu

21021996
20. aug 2026

Dobry den, riesili ste nieco podobne/
Obaja sme z vychodu ale od vysokej skoly v ba. Teda celkovo sme v ba 11rokov. Momenatlne byvame pri Ba v dome, mame 2 deti. Manzel pracuje v zahranici- nie manualne, lieta hore dole cca 2-3x mesacne na par dni dobre platena praca cca 5rokov uz. Ja som si na ba zvykla je to uz moj domov , mam tu kamosky , deti kamaratov idu tu do skolky atd. Proste mam dom snov , zariadenynpodla seba, velku zahradu atd. Nastupujem do starej prace.
Manzel vsak vkuse omiela ze sa uz chce vratit na vychod kupit dom niekde na dedine a to myslim vychod ze total- he, mi okolie. Lebo tu ma kamosov, priroda atd a ze bude lietat z kosic. Ok mame tu rodinu ale ja skm si zvykla na svoj klud a nie stale byt unstarych rodicov aj ked detom je tu samozrejme super . Ja si totu neviem vobec predstavit zit v nejakej dedine na vychode opat. Som ucitelka a tu je teda ucitelka dost tazko zhanatelna poziciancize podla mna budem aj bez prace . Uz vidim ako on bude stastny ze moze somstarymi kamosmi chodit kukat futbal a pod a ja budem doma v nejakej diere kde nechcem byt. Samozrejme hlavny dovod su peniaze. Zijeme dost vysoky standard v Ba lenze neusporime tisice ako by sme usporiki na vychode s 300e hypotekou. To je unho druhy hlavny dovod Su peniaze, kedze v ba mame vysoke naklady na vsetko. Co si o tom myslite 😢

Strana
z2
anonym_4a0388
20. aug 2026
@anonym_cd4472

@21021996 dufam, ze neucis SJL, s tym tvojim ked TU prideme, otras, ked chces byt na zapade, aspon sa nauc po slovensky

@anonym_cd4472 lebo Bratislavčania sú skvost a ukážka spisovnej slovenčiny.

anonym_f90860
20. aug 2026
@21021996

@anonym_f90860 tiez mu hovorim, ze aj tak sa vratime naspat, duplom ked skonci v zahranici tak si tu pracu nenajde

@21021996 Ved si kupte chatu pri KE a moze lietat BA-KE a spat.

anonym_a4ca1e
20. aug 2026
@21021996

@anonym_4a0388 tiez si to hovorim... kto normalny by sa tam chcel vratit.. stale sa na tom pohadame

@21021996 určite by som s tým nesúhlasila. Deti tam majú akú budúcnosť? Uteču po par rokoch do Blavy. Kamarátov nech si nájde tu kde žijete. Kamaráti. Dovod ako pubertak nie otec rodiny. Tam budeš sama odkázaná na neho bez príjmu. To by som neriešila vôbec takúto zmenu ani by som o tom nediskutovala. Dúfam že neuteká za rodinou alebo za mamičkou to by bol už fakt pruser žiť so svokrovcami tu už máš svoj život a tam čo?

anonym_8d15b3
20. aug 2026

Polka rodiny na východe, práve tie končiny, ktoré spomínaš. Sesternice učiteľky na striedačku asistentky v hornej-dolnej, nezamestnane, obe až po možno 10rokoch (obe bezdetné) získali miesto učiteľky, aj to po známosti. Bez tvojho príjmu na východe budete na tom finančne horšie ako teraz. Chápem manžela, že keď príde na pár dní, nemá šancu vybudovať si pri BA kontakty, a je mu otupno. Ale na východe bude tiež len pár dní. Kamoši si naňho teraz čas nájdu, no s rodinou a domami budú mať stále menej času, nebude to ako zaslobodna. Skúste nejaké grilovačky s tvojimi kamoskami aj ich manželmi, možno si porozumie s niekým, aj on si vybuduje zázemie.

anonym_e90772
20. aug 2026

@21021996 a ty tam budeš co robiť? Mas tam prácu?

21021996
autor
20. aug 2026
@anonym_e90772

@21021996 a ty tam budeš co robiť? Mas tam prácu?

@anonym_e90772 nemam jasne a na vychode si ani tak lahko nenajdem. Ucitelov na vychode je milion a malo miesta, naopak v Ba chybaju lebo za 1000e sa to skoro nikomu neoplati.

anonym_eb2e07
20. aug 2026

@21021996 ja som na tom skoro rovnako ako ty, tiez sme s muzom z vychodu, byvame dlhe roky v Ba, tiez ucim a uz mi hovoril,ze sa v Ba nemam fixovat,ze rad by isiel naspäť. Vies co? Radsej by som bola za rozvod, ako ist byvat späť. V skole by som ucila skor spoluobcanov, spolocenske vyzitie nula bodov. Mna to naspäť vobec nelaka. Mam pocit,ze by to bolo cuvanie dozadu. Nech tvoj muž dostane rozum a nevymysla somariny

anjelok
20. aug 2026
@21021996

@anonym_e90772 nemam jasne a na vychode si ani tak lahko nenajdem. Ucitelov na vychode je milion a malo miesta, naopak v Ba chybaju lebo za 1000e sa to skoro nikomu neoplati.

Vidis, tam usetris 600 eur a tvoj prijem bude 0, tu platis o 600 eur viac hypo, ale prijem 1000 a casom aj viac. Si v pluse min. 400 eur oproti vychodu.

anonym_daccbe
20. aug 2026
@katrinka8

@anonym_cd4472 - a ako to má napísať, ak to píše z východu? Má to gramaticky správne.

@katrinka8 @21021996 nema to gramaticky spravne, ani ked je prave teraz tam. Travime TU cas je spravne, ale prideme TU nie je správne. Sme, nachadzame sa, travime cas KDE? TU. Cestujeme, prideme, smerujeme KAM? SEM.

21021996
autor
20. aug 2026
@anonym_eb2e07

@21021996 ja som na tom skoro rovnako ako ty, tiez sme s muzom z vychodu, byvame dlhe roky v Ba, tiez ucim a uz mi hovoril,ze sa v Ba nemam fixovat,ze rad by isiel naspäť. Vies co? Radsej by som bola za rozvod, ako ist byvat späť. V skole by som ucila skor spoluobcanov, spolocenske vyzitie nula bodov. Mna to naspäť vobec nelaka. Mam pocit,ze by to bolo cuvanie dozadu. Nech tvoj muž dostane rozum a nevymysla somariny

@anonym_eb2e07 ja dufam, ze este zmeni nazor lebo akoze nemam ani percento chuti sa tu vracat. Mozno je to tym, ze som v Ba prezila najlepsie roky - vyska, deti, prva praca .. ale aj tak proste tam mame vsetko co chcem. A tu , co z toho ze budem byvat pri lese, priroda ked presne ako vravis budem ucit prinajlepsom zmiesanie triedy romov.. a vobec ani si tu nenajdem pracu a uz vobec nie hned pri prestahovani, to by musel byt zazrak a stastie. Rodicov mam na dochodku starsich uz cize nejake vyzdvihnutie zo skoly a pod uz pomaly nehrozi. Vy mate deti?

anonym_eb2e07
20. aug 2026
@21021996

@anonym_eb2e07 ja dufam, ze este zmeni nazor lebo akoze nemam ani percento chuti sa tu vracat. Mozno je to tym, ze som v Ba prezila najlepsie roky - vyska, deti, prva praca .. ale aj tak proste tam mame vsetko co chcem. A tu , co z toho ze budem byvat pri lese, priroda ked presne ako vravis budem ucit prinajlepsom zmiesanie triedy romov.. a vobec ani si tu nenajdem pracu a uz vobec nie hned pri prestahovani, to by musel byt zazrak a stastie. Rodicov mam na dochodku starsich uz cize nejake vyzdvihnutie zo skoly a pod uz pomaly nehrozi. Vy mate deti?

@21021996 tiez som tu prezila vysku, prvu pracu a deti :D no ved to, co z tej prirody, kde nebude inak ani nohy a do skolstva po známosti..vraj tam bude diwtatu lepsie keď bude pubertiak,ze tu ho pokazi prostredie...

anonym_eb2e07
20. aug 2026
@21021996

@21021996 presne,praci nenajdes a nakoniec budes rada, ked ta vezmu niekde vykladat tovar

anonym_eb2e07
20. aug 2026
@anonym_daccbe

@katrinka8 @21021996 nema to gramaticky spravne, ani ked je prave teraz tam. Travime TU cas je spravne, ale prideme TU nie je správne. Sme, nachadzame sa, travime cas KDE? TU. Cestujeme, prideme, smerujeme KAM? SEM.

@anonym_daccbe je nutné toto jazykove okienko? Ci si z JULS??

anonym_daccbe
20. aug 2026
@anonym_eb2e07

@anonym_daccbe je nutné toto jazykove okienko? Ci si z JULS??

@anonym_eb2e07 ked niekto iny uvedie nejake nespravne fakty a opravia ho, aj ich kritizuju? Ci len pri slovencine sa ideme tvarit, ze na tom nezalezi? Nie som z JULS, ale na slovenčine mi zalezi. A stvu ma ludia, ktori ani nevedia uznat, ze nemaju pravdu. Nebola som prva, ktora autorku opravila, ale ona namiesto toho, aby si aspon vygooglila, ci to moze byt pravda, sa obhajuje, ze ma pravdu, aj ked nema. Ked mna niekto opravi v niecom, v com sa nevyznam, najprv si to overim a nebudem sa bit za svoju pravdu.

danica2711
21. aug 2026
@21021996

@danica2711 presne to si hovorim, on uz par rokov lieta hore dole zatial co ja som bola 2x na materskej a zila tam, tak som si tam vytvorila svoj domov a prenho to je mozno polovica casu, co som tam stravila ja, tak asi to tak nevnima.

@21021996 držím ti palce, aby to dopadlo čo najlepšie

anonym_77d374
21. aug 2026

Ja furt zasnem, ako vam uskodilo, ze vas vychovali na vychode? ze ste na vychode na zakladnu a strednu skolu chodili? ta to take strasne prestrasne bolo, ze ste sa aj v bratislave uplatnili.
Radsej budete v rozpalenych anonymnych panelakoch so stovkami bytov, alebo v nejakej supermodernej zastavne, kde vyzera jeden dom ako druhy, domy nalepene na sebe, ziadne sukromie, priroda, zahrada, s detmi brazdit nakupe centra, detske kutiky a mysliet si, ze to, ze zijete v bratislave je vyssi level .
Snad sa ucitelka ani na vychode nestrati. normalne povolanie, ziadne specialne ani specializovane, co len v ba existuje.
Akej nohy v dedine nieto? co chce do skanzemu? uz len neprehanaj, sak aj ty si na vychode vyrastla, to bratislava ti dala pocit, ze si nieco viac... co ti bude chybat, kavickovanie, kaviarne, cukrarne, ohovaranie jedna druhej? Budes zamestnana, navsteva kaviarne bude pre teba za odmenu a ako zazitok, nie rutina. .. budes vdacna, ze rodina, pribuzni ti pomozu s detmi ked bude treba, lebo budes zamestnana predsa-

Najlepsi gol je, ze ludia co zili, videli cely svet, sa cuduj sa svete vratia zit na vychod /samozrejme nie vsetci/ vratili sa, vracaju sa, chystaju navrat. To len vichodnare v bratislave su daco vecej :D

anonym_4d8432
21. aug 2026
@anonym_77d374

Ja furt zasnem, ako vam uskodilo, ze vas vychovali na vychode? ze ste na vychode na zakladnu a strednu skolu chodili? ta to take strasne prestrasne bolo, ze ste sa aj v bratislave uplatnili.
Radsej budete v rozpalenych anonymnych panelakoch so stovkami bytov, alebo v nejakej supermodernej zastavne, kde vyzera jeden dom ako druhy, domy nalepene na sebe, ziadne sukromie, priroda, zahrada, s detmi brazdit nakupe centra, detske kutiky a mysliet si, ze to, ze zijete v bratislave je vyssi level .
Snad sa ucitelka ani na vychode nestrati. normalne povolanie, ziadne specialne ani specializovane, co len v ba existuje.
Akej nohy v dedine nieto? co chce do skanzemu? uz len neprehanaj, sak aj ty si na vychode vyrastla, to bratislava ti dala pocit, ze si nieco viac... co ti bude chybat, kavickovanie, kaviarne, cukrarne, ohovaranie jedna druhej? Budes zamestnana, navsteva kaviarne bude pre teba za odmenu a ako zazitok, nie rutina. .. budes vdacna, ze rodina, pribuzni ti pomozu s detmi ked bude treba, lebo budes zamestnana predsa-

Najlepsi gol je, ze ludia co zili, videli cely svet, sa cuduj sa svete vratia zit na vychod /samozrejme nie vsetci/ vratili sa, vracaju sa, chystaju navrat. To len vichodnare v bratislave su daco vecej :D

@anonym_77d374 Ja som sa narodila v Bratislave a ty mas evidentne skreslene videnie toho, ako sa v Bratislave zije. A ze nepoznam ja vychod? Ale poznam.

anonym_77d374
21. aug 2026
@anonym_4d8432

@anonym_77d374 Ja som sa narodila v Bratislave a ty mas evidentne skreslene videnie toho, ako sa v Bratislave zije. A ze nepoznam ja vychod? Ale poznam.

@anonym_4d8432 wau, zasnem, ze si sa v mojom komentari nasla, ked si rodena bratislavcanka. Ja ze nepoznam Bratislavu? Ale poznam.

anonym_4d8432
21. aug 2026
@anonym_77d374

@anonym_4d8432 wau, zasnem, ze si sa v mojom komentari nasla, ked si rodena bratislavcanka. Ja ze nepoznam Bratislavu? Ale poznam.

@anonym_77d374 Samozrejme.. ja zijem v panelaku, kde je 16 bytov, rozpaleny nebol ani v 40tkach horucavach, lebo je situovany v zeleni. Mam v pesom dosahu 3 lesy, kam pravidelne chodievame.. zijeme ako na vychode, s rozdielom, ze mam pracu, kde dokazem v priemere zarobit mesacne 3800 v cistom... prijemne byvanie, aj les mam aj na vychode, kde mimochodom cast rodiny mam, ale nikto z tej rodiny nema take moznosti, ale ponuka zivot v Bratislave.

21021996
autor
21. aug 2026
@anonym_77d374

@anonym_77d374 teraz neviem, koment bol pre mna ? 😄 vy ste z vychodu ci z Ba ? Co sa tyka prace ucitelky urcite si nenajdem alebo len velmi tazko, po znamosti. Totiz dostavat ucitelsky plat cca 1100e vo Vranove je luxus a v Ba sa tym sam nikto neuzivi, preto tam je ucitelstvo vybookovane🙂 rovnako aj ostatne pozicie ekonomicke a podobne bud plat 1000e aleb si nenajdes- skusenost z rodiny, bratranec manazer, 10r prax, rok a pol bol doma lebo bol vraj prekvalifikovany na vsetky pozicie. Teraz dochadza do Ke 80km kazde rano o pol 5. Tam si nasiel ok pracu po takom case. A neviem vybehnut do Rakuska, Prahy, hoci len do talianska k moru za 6hod nie za 14. O romskej komunite nehovorim. Ja nehovorim ze vychod je smrt, ale prejst odtial tam je pre mna krok spat

zazka666
2. sep 2026

@21021996 nikdy. Ani keby čo. Ja žijem v Košiciach aneije to úplne, že iné mestá a vidiek na východe, ale odchádzam v mysli každý deň. Škoda, že som sa už dávno neodhodlala. Ale mne by ani život v BA nestačil, proste mimo Slovenska.

zazka666
2. sep 2026

@21021996 Som z KE: nežijem si zle, ale... Bola som traz v Ba a Viedni. Už len tá možnosť byť blízko zahaničia, hocikedy vycestovať , mať kultúru blízko, jazykovo sa môcť zdokonalovať hned veda v rakúsku... Košice sú fajn, ale čo taký Trebišov...Snina, Rožňava..to je úplne zakapané. Ja som bola pôvodne hrdá slovenka a košičanka..ale opúšťa ma to zo zremých dôvodov. A to nespomínam všadeprítomnú menšinu....des

anonym_d17136
2. sep 2026
@zazka666

@21021996 Som z KE: nežijem si zle, ale... Bola som traz v Ba a Viedni. Už len tá možnosť byť blízko zahaničia, hocikedy vycestovať , mať kultúru blízko, jazykovo sa môcť zdokonalovať hned veda v rakúsku... Košice sú fajn, ale čo taký Trebišov...Snina, Rožňava..to je úplne zakapané. Ja som bola pôvodne hrdá slovenka a košičanka..ale opúšťa ma to zo zremých dôvodov. A to nespomínam všadeprítomnú menšinu....des

@zazka666 mňa zaujíma ta hrdosť. S čím si to spájaš a na čo si bola hrdá?

Strana
z2