icon

Túžba po ďalšom dieťati: Ako sa s ňou vyrovnať?

12. máj 2026

Ahojte, dobrý večer. S manželom máme 2 deti, staršie je postihnuté. Nijak vážne, len slabší autizmus. Mám 27 rokov, v praci som úplne minimálne a čoskoro,kvoli školským prázdninám ostanem doma, tzv. dám výpoveď. Kedysi sme sa ešte bavili s manželom, ze chceme veľkú rodinu, ale už nechce. Že kedy to chcem stíhať. Ale keď viem, že budem doma, a vedeli by sme to finančne zvládať tak prečo nie. Furt sa vyhovára, ze máme postihnuté. Druhé, mladsie je zdravé. Že ked chcem ešte jedno, tak s niekym iným...ale ... Však koľko rodín má omnoho viac chore deti a fungujú a sú šťastný. Jasné, nechcem a ani nemôžem na neho tlačiť. Nič tým nevyriešim, ale cítim, že ma to bolí. Vždy som tuzila mat viac detí. A môj vztah som tak aj začínala. 10 rokov čo sme spolu . Ako odstrániť zo života túxbu ďalšieho dieťaťa? Prosím neodcudzovat.

Strana
z2
anonym_eaf71f
12. máj 2026
@anonym_87678a

@anonym_70ec2c nie, nenastane koniec sveta, mas pravdu. Len oklame a podvedie manzela v jednej z najvaznejsich veci v zivote, ako je planovanie dietata a privedenie ho na tento svet.

@anonym_87678a a on ju neoklamal keď si sľúbili, resp obaja boli za veľkú rodinu? A práve preto sa za neho vydala ,lebo mali spoločne plány, ? Kde je na akom mieste teraz ona ,keď sa potláča jej prirodzená túžba? Podvedena je ona ,to muz môže ...ale proti muzovi sa ísť nesmie ...smutné

autor
12. máj 2026

Nechcela som Vás tak ,,rozvášniť" ... Muža klamať nebudem, ani fingovať na neho ,,nehodu", to mi pride zrada, preto sa pýtam, ako sa oslobodiť od tej túžby mať ďalšie... A čo sa týka tých prazdnin, áno musím dať výpoveď a ostať len na opatrovateľskom, keďže manželovi sa nebude byť s dieťaťom doma a nebude nám mať kto pomôcť. Teda ak sa so šéfovcami nedohodnem na konpromise. Čo by bolo najideálnejšie

anonym_eaf71f
12. máj 2026

Autorka ...ešte si mladá...ja som mala tretie v 33r . Mate ešte kedy ..uvidíš casom sa to môže všetko zmeniť. Držím palce

maryetta
12. máj 2026

Chapem teba. Aj manzela. Toto ale musite chciet obaja. To ze ty chces ale starostlivost a vlastne cele to bytie od malickeho babatka po dospelost bude na vas dvoch. Muz asi ako vacsina vidi to racio. Ty skor srdcom.

anonym_c0f56c
12. máj 2026
@anonym_eaf71f

@anonym_87678a a on ju neoklamal keď si sľúbili, resp obaja boli za veľkú rodinu? A práve preto sa za neho vydala ,lebo mali spoločne plány, ? Kde je na akom mieste teraz ona ,keď sa potláča jej prirodzená túžba? Podvedena je ona ,to muz môže ...ale proti muzovi sa ísť nesmie ...smutné

@anonym_eaf71f keď je podvedená má sa rozviesť, nájsť si iného čo bude chcieť mať tretie dieťa?

@anonym_autor nechcela by si skúsiť byť zamestnancom Centra pre deti a rodiny a tak doma vychovávať viac detí?

anonym_a99550
13. máj 2026
@kivivi

@anonym_autor u nas takto po 3 detoch muz mal dost, ja som po case zacala tuzit po 4. Nakoniec muza ukecali prave deti a potom sa nam dalsie 2 roky nedarilo otehotniet. Ale viem, ze vela zien aj v dochodkovom veku lutuje, ze nemali viac deti. Cize ta tuzba nie vzdy prejde. My teraz mame 5 deti, ale to je zas iny pribeh.

@kivivi muža ukecali deti ????? Preboha oni by sa starali keby to dieťa je postihnuté ???? Už len deti by som počúvala že chceju súrodenca 🤦🤦🤦🤦🤦🤦

Autorka mám pocit že vy už máte tri deti a to tretie dieťa si TY. Ja chcem a chcem ,keď nie hodím sa o zem . Chudák chlap

anonym_dc8c79
13. máj 2026

Naozaj je velke riziko,ze aj dalsie bude take.Neriskuj to,ako chapem,ze tuzba moze byt velika ale takto.
A tiez mam 5deti,no po autistovi by som uz asi nechcels ziadne dalsie.Ono sa hovori aj 10deti zdravych ako 1 postihnite.A aj zdrave mas,tak sa zameraj nan.
A toto prispievanie tiez nie je ok,ak ste normalna rodina,neexistuje,ze prispievam do rod.rozpoctu.Peniaze maju byt spolocne,vsetkych a vsetko.Cize aj tvoje,jeho tak isto ako aj vydavky su jeho aj tvoje.

anonym_bb007c
13. máj 2026

@anonym_autor akoze sorry,toto ma byt medzi partnermi vykomunikovane,nie na verejnom fore
Nikto vam nevidi do spalne ani do srdca

anonym_71e74b
13. máj 2026
@anonym_a99550

@kivivi muža ukecali deti ????? Preboha oni by sa starali keby to dieťa je postihnuté ???? Už len deti by som počúvala že chceju súrodenca 🤦🤦🤦🤦🤦🤦

Autorka mám pocit že vy už máte tri deti a to tretie dieťa si TY. Ja chcem a chcem ,keď nie hodím sa o zem . Chudák chlap

@anonym_a99550 deti nechcu surodenca, len pocuju co doma melie vkuse rodic, ktory chce dalsie dieta, ako by im bolo dobre a bla bla, moj teda ziadneho surodenca nikdy nechcel

anonym_dab541
13. máj 2026
@anonym_71e74b

@anonym_a99550 deti nechcu surodenca, len pocuju co doma melie vkuse rodic, ktory chce dalsie dieta, ako by im bolo dobre a bla bla, moj teda ziadneho surodenca nikdy nechcel

@anonym_71e74b mozno tiez doma pocuval ze surodenca mu netreba.

anonym_71e74b
13. máj 2026
@anonym_dab541

@anonym_71e74b mozno tiez doma pocuval ze surodenca mu netreba.

@anonym_dab541 vobec sme sa nikdy o dalsich detoch nerozpravali

anonym_53c849
13. máj 2026

@anonym_autor autizmus je na 70 percent genetická záležitosť, ťahá sa to v rodinách. Na genetike ste boli? Dieťa so špeciálnymi potrebami potrebuje väčšiu starostlivosť. Terapie. " Ľahký" autizmus, je stále autizmus. Aj ten prístup k zamestnaniu, hm.., všetci máme túžby, ale treba hľadieť na realitu. Vôbec sa nečudujem mužovi, tiež by som do ďalšieho nešla.

kivivi
13. máj 2026
@anonym_71e74b

@anonym_71e74b dievcata chcu male babatko, ver mi, ze chcu. Aj najmladsia dcera by este chcela babo a od nikoho v rodine to nepocuje, prave naopak.

kivivi
13. máj 2026
@anonym_a99550

@anonym_a99550 predstav si, ze oni sa o to stvrte naozaj na zaciatku vela starali, kedze sa narodilo cez prazdniny. Sami mi ho brali, prebalovali, uspavali...

V okoli mam 2 rodiny, co mali prve dieta postihnute. Nie lahky autizmus, ale vazne niekolkonasobne zdravotne postihnutia, starostlivost 24/7 do smrti. Jedni mali potom este dalsie dieta, druhi 2 deti. Zdrave. Pre tie matky to bola velka psychicka pomoc.

anonym_13c5b1
13. máj 2026
@kivivi

@anonym_71e74b dievcata chcu male babatko, ver mi, ze chcu. Aj najmladsia dcera by este chcela babo a od nikoho v rodine to nepocuje, prave naopak.

@kivivi A ked budu chciet skocit z okna, tak bude tiez podla nich? A ked budu chciet kona, zirafu a hrocha, zaobstarate im tiez? 😏 Preboha, to uz kde sme, aby mi decko rozkazovalo, ci mu dam surodenca. Chore.

kivivi
13. máj 2026
@anonym_13c5b1

@kivivi A ked budu chciet skocit z okna, tak bude tiez podla nich? A ked budu chciet kona, zirafu a hrocha, zaobstarate im tiez? 😏 Preboha, to uz kde sme, aby mi decko rozkazovalo, ci mu dam surodenca. Chore.

@anonym_13c5b1 rozkazovalo? Kto komu rozkazoval? A ako sa prakticky da niekomu rozkazat, aby otehotnel?

anonym_13c5b1
13. máj 2026
@kivivi

@anonym_13c5b1 rozkazovalo? Kto komu rozkazoval? A ako sa prakticky da niekomu rozkazat, aby otehotnel?

@kivivi To si naozaj nepochopila podstatu, alebo to len hras? 🙄

anonym_dd0f5b
13. máj 2026

@anonym_autor keď po treťom príde túžba?Ste mladí môžeš mať dieťa aj o 5,7,10 r nechajte si čas

zuzike123
13. máj 2026

Takto, ak este nemate vybaveny integrovany posudok, tak sa lahko moze stat, ze OP nedostanes, aktualne ho totiz neradi davaju na dg-autizmus. Takze potom treba zvazit, co dalej, moze vam to pekne zamiesat karty. Ak sa budes potrebovat starat o najstarsie dieta, moze byt materska a RD aspon na chvilu riesenim vase situacie aj z financneho hladiska. Toto vsak musite prebrat v rodinnom kruhu.

kivivi
14. máj 2026
@anonym_13c5b1

@kivivi To si naozaj nepochopila podstatu, alebo to len hras? 🙄

@anonym_13c5b1 neviem, kto nepochopil podstatu, ked mi tu podsuvas, ze tu niekto niekomu rozkazoval mat deti 🙈

anonym_13c5b1
14. máj 2026
@kivivi

@anonym_13c5b1 neviem, kto nepochopil podstatu, ked mi tu podsuvas, ze tu niekto niekomu rozkazoval mat deti 🙈

@kivivi "u nas takto po 3 detoch muz mal dost, ja som po case zacala tuzit po 4. Nakoniec muza ukecali prave deti".
Tak ja potom neviem, co je toto...🤷‍♀️

kivivi
14. máj 2026
@anonym_13c5b1

@kivivi "u nas takto po 3 detoch muz mal dost, ja som po case zacala tuzit po 4. Nakoniec muza ukecali prave deti".
Tak ja potom neviem, co je toto...🤷‍♀️

@anonym_13c5b1 Nevadi, vidim, ze ty to nechces proste pochopit.
Skus si vygooglit vyznam slova rozkazat.
Alebo mas problem, ze sme mali dalsie deti?
Ale uz neries, ty si ides svoje, nema zmysel tu zahlcovat dalej diskusiu.

aurora33
17. máj 2026
@anonym_autor

Nechcela som Vás tak ,,rozvášniť" ... Muža klamať nebudem, ani fingovať na neho ,,nehodu", to mi pride zrada, preto sa pýtam, ako sa oslobodiť od tej túžby mať ďalšie... A čo sa týka tých prazdnin, áno musím dať výpoveď a ostať len na opatrovateľskom, keďže manželovi sa nebude byť s dieťaťom doma a nebude nám mať kto pomôcť. Teda ak sa so šéfovcami nedohodnem na konpromise. Čo by bolo najideálnejšie

@anonym_autor manzelovi sa nebude dať, alebo nechce?

anonym_2aca64
17. máj 2026

Deti chcú PSA tak bude pes, keď chcú kona tak bude kôň, a keď je rozmaznané bude chcieť aj auto v 18 a rodič kupi lebo decko chce.

anonym_13c5b1
17. máj 2026
@anonym_2aca64

Deti chcú PSA tak bude pes, keď chcú kona tak bude kôň, a keď je rozmaznané bude chcieť aj auto v 18 a rodič kupi lebo decko chce.

@anonym_2aca64 No niektori to tu tak praktizuju, ako citam😄 kazdy rok nove dieta, aby sa tie starsie mali s kym hrat🙃

autor
17. máj 2026
@aurora33

@anonym_autor manzelovi sa nebude dať, alebo nechce?

@aurora33 nechcem ho klamat, dieťa nieje hračka. Pokiaľ z tým nebude súhlasiť, jednoducho nebude. Preto sa pýtam,ako sa dá ten pocit, túžba potlačiť. Mať ďalšie. Dieťa nieje rozhodnutie jedného, ale oboch manželov. Síce odpovede tu boli rôzne, ale skôr som vyvolala hádky ,,dotahovanie" žien. Čiže tak nejak.

Strana
z2