Pes bez prístupu do domu: Môže byť na dvore?
Ahojte.
Chcem tu rozobrat jednu kontroverznu temu a ak neviete komentovat slusne, radsej nic nepiste. Premyslame nad psikom ale ked sledujeme utulky, vsade je nutnost, aby mal pes pristup dnu. Kedysi sme mali na dedine psa v kazdom dvore, malych aj vacsich, dokonca mnohi na retaziach a psy zili roky. Nasi znami maju psa s pp a ma uz za sebou xy operacii (poznam viacerych takych). Co tym ale chcem povedat - to uz oriesok naozaj nemoze byt na dvore? Naozaj to kazdy tak preziva ze musis byt so psom 3/4dna na luke, lebo behanie po velkej zahrade nestaci a chce nonstop spolocnost?
Nechcem nikoho urazit, ale ked mame mat psa aj dnu, tak jedine s PP a plemeno, ktore nepusta chlpy, to by sme nezniesli.
ja som tiez chcela na dom psika z utulku, ze mu dat novy domov, ale prave tieto podmienky ma akosi odradzaju ☹ . Akoze ano - mraz, petardy na silvestra, silne burky... to by bol dnu (odjakziva sme aj u rodicov vzdy v hroznych situaciach davali zvieratka do domu, ci uz psov alebo macky). Ale vonku mali vzdy zateplenu velku budu, kde sa vedel schovat v chlade ci dazdi. Docasne ist dnu je v poriadku, ale niektore utulky maju vazne podmienku - moznost celodenneho pristupu do domu - a to akoze mam vazne burat stenu a vymyslat vchod pre psa v novostavbe? Potom nech sa ale nehnevaju, ze su vazne utulky plne a popri tom, su to tie najvdacnejsie zvieratka, kedze dostanu druhu sancu. Mne chlpy nevadia, ale vazne podla mna lepsie, ked je psik na dvore cez den a moze lietat hore-dole a nie zavrety medzi 4 stenami, kym sme v praci
och....pristup do domu neznamena, ze ked budete v praci, tak vyburate psovi stenu do domu, aby mohol sam chodit z dvora dovnutra do domu. znamena to toto: v prípade, že psík bude vonku na voľno, potrebuje zateplenú búdu adekvátnych rozmerov s podlahou (najlepšie vyvýšenú), odporúčame denné vychádzky a umožnený prístup do domu;ak bude psík vonku vo voliére – musí byť voliéra priestranná, s izolovanou/ vyvýšenou podlahou, umožňovať zvieraťu výhľad a kontakt s okolím, vybavená zateplenou búdou adekvátnych rozmerov, aby chránila pred nepriazňou počasia (priame slnko, vlhko, chlad), denné púšťanie, venčenie a umožnený prístup do domu;
@zojazoja toto ako pisete by bolo v poriadku, ale zial, co som sa pytala, tak mi bolo povedane, ze si pridu pozriet, ci bude mat psik celodennu moznost ist do domu - ci uz aspon do nejakej garaze, alebo letnej kuchyne. Aj mi bolo povedane, ze idealne su take tie dvierka, ako pre macky niekto dava. Take tie preklapacie, aby sa dostal dnu a aj naspat von. Toto je pre mna nepredstavitelne. Odjakziva sme mavali psikov aj macky vonku, ked bolo skaredo, pustili sme ich dnu, aj pri chorobe. Nikdy neboli na retazi, ani v ohrade. Buda vonku velka, s predsienou 🙂 zateplena. Vzdy to boli krizence a jeden krat aj utulkacik, ale to este neboli taketo podmienky
@vero13 som sa zasmiala, lebo srst staforda a srst dlhosrstého mixnutého vlčiaka je veeeelky rozdiel. Vekom je plznutie horsie a horsie. Akoze komplet dvor bol od chlpov, normálne v dlažbe zachytené a teda doma by som to neznesiela. Aby tie chlpy nemali všade, to by museli vysávať niekoľkokrát za deň a psa vyčesávať pri pĺznutí aspoň 3 x za den. Sorry to radšej strávim tie hodiny na prechádzke vonku ako byt otrokom odchlpenej domácnosti.
@hanka_se z mojich prispevkov mozes vidiet, ze som fakt psickar "prepatý". mam psov cca 28 rokov. roznych. malych, velkych, viacerych naraz. ale viem, ze mne by polovica útulkov psa nedala. ani sa im nečudujem. momentalne maleho psa by som nemohla mat na dvore. vedeli by preskocit alebo sa vyskriabat aj na dvojmetrovy plot. takisto by mi nedali velkeho psa, napriklad "vlka". tie vedia tiez pekne liezť kade tade. takze mam psov sice velkych, ale takych, čo nevedia skakat..alebo ako to povedat laicky. od malickeho steniatka ucenych na dvore. mame zaistene ploty este karirohožami. nepodrhrabatelne. takze su na dvore cez den. maju tam ale milion moznosti schovania sa.plus koterec a budu. roznych utulkov a OZtiek je desiatky, desiatky na SR. kazdy ma ine podmienky. len si to treba vybehat, obvolat, vypisat. ale ked prideme domov, psy su s nami. ci my s nimi vonku, alebo oni s nami vo vnutri. alebo mimo dvora a domu na aktivitách. utulky vedia, z akych podmienok psov maju u seba. musia ist na 100% istotu, ze ten kto si vezme od neho psa, nebude ho mat ako inventar len na dvore. da mu zrať a poskrabka ho za uchom ked sa mu pes pripletie do dvora. (nevravim v ziadnom pripade, ze to je vas pripad!). su utulky a OZtka, ktore psa daju aj len na dvore, su take, ktore nedaju. necudujem sa im. dennodenne, dennodenne desiatky prispevok ako psy ludom zdhrli, ako sa mnozia potom po uliciach, ako ich auta zražaju, ako su v hroznom zdravotnom stave..atd atd...proste idu na 100% istotu. maju na to pravo. fandim im.
@hanka_se aj ja som si vsimla snahu urobit zo psa- domaceho psa -izboveho. Chapem, ze niektore plemena by vonku neprezili ale velke plemena?
Iba pes ktorý ma papiere si zasluzi byt v nutri? 🙈🙈🙈🙄😂😂😂dievca zlate moja dcérka ma na policke psíka na baterky aj s vodítkom nápis mi ss a ja ti ho darujem zachránim tým jedného živého psíka
@zojazoja necitala som vsetky prispevky. Akoze beriem - maltezak, civava, york...to von nie, ale vlciak, borderka, proste stredne az vacsie plemena, rozne krizence ano. Mame aj macku, je vonku a ked prideme ide dnu, mazlime sa a podobne. A psik by mal take iste moznosti, ale nie ze cely den mat volny pristup. To ani macke by som nedovolila 🙂 Beriem, ze vsetko zavisi od plemena, od toho odkial pochadza. Aj to, ze kolkokrat utulok ked odchyti a sami netusia, z akych je podmienok, tak chcu pre neho len to najlepsie, to beriem. Preverenie podmienok tiez beriem, kludne nech sa pridu aj obcas pozriet 🙂 My mame zaklady pod plot 80cm do zeme, niekde este dt, ktore prisipeme hlinou, cize sa nepodkope ani nahodou :D davame panelovy betonovy, lebo pletivovy by nam vetre ponicili. Pomaly pozerame utulky, zistujeme moznosti a ked bude vsetko hotovo, chceme aj psika, nech macicka nie je sama vonku 🙂 A mne je jedno, ci cely vikend stravim vonku so psom, alebo aj po fajronte. Ja zvieratka milujem 🙂 a dcerka tiez
autorka, z toho, čo píšeš, nejaká veľká láska k zvieratám nezaznieva. Načo vlastne chcete toho psa? Lebo susedia majú?
@hanka_se Inak s mackami to je tiež kapitola. My dávame mačky vždy sterilizovať, takže mačiatka nemávame nikdy. Keď mačka odíde, vždy nejaké niekde daruje. Ale minulý rok som na Fb našla taký príspevok, že urgent niekto vyhodil pred útulkom 3 mačiatka, už samé jedli, odhadovali, že majú 6 mesiacov. 2 mačky a jeden kocúr. Že nemajú miesto a potrebujú umiestniť. Tak som tam volala, že zoberieme všetky 3, nech sú spolu, že mačky dáme sterilizovať (kocúra nekastrujeme) na vlastné náklady u nášho veterinára. On k nám chodí aj všetko na dvore očkovať, aj mačky očkujeme. A pani mi hovorí, že ale mačky dá len dnu. Pýtam sa čo? Ved sú to macky z ulice. Kludne sa prídite pozriet, mačky majú u nás takú mačaciu budú, ktorá je ešte pod chráneným altánkom, za nami je lesík, odkial nosia všetko čo chytia. Že akurát sme asi pol roka bez mačky, tak máme miesto a radi zoberieme viac aby sa spolu hrali a necítili samé. Ked zistila, že máme aj psov, tak už vobec nie. Nepomohol ani argument, že nasi psi sa s mackami hrajú a spávajú spolu, že sa nikdy nestalo aby náš pes zaútočil na mačky alebo iného psa. Takže ako som sledovala ich fb, tie mačky im tam aj ostali. Gratulujeme. Takže sme ostali bez mačky ale akurát v piatok berieme dve, čo dala súkromná osoba na FB, že majú už mačiatka, čo same papajú.
Tak na co ti je vlastne pes? lebo maju vsetci? Ci na co? Nechapem to cele. Dnu ho nechces, chlpy neznasas a cudujes sa ze sa ludia venuju psom. A este das smajlika na to ze susedia maju psa na metrovej retazi. Uzasne smiesne. Nemaj psa.
ani u nas pes - vyzla nebyva vnutri, ani nikdy nebude, sorry, je to pes, mam ju rada, ale najskor mam rodinu, az potom psa. Vnutri je, ked hrmi, alebo ak sa raz za 5 rokov vyskytne velka zima. Inak spi na terase.
@betulinka1 my mame macicku co k nam chodila potulna macka s maciatkami, jedno tam nechala, malo roztrhnute ocicko, uz muchy na nej, zasoplena. U vet sme ju liecili, v pol roku sterilizovana, je to nas mazlik 🙂 U rodicov sme mali vzdy psa a 3 macky 🙂 Tak tiez uvidime ako aj v tomto smere pochodime. Ved prave to sa mi nepaci, v utulku macky ci psy su vonku v klietkach celorocne, ziadne teple pelechy a pod., pri velkych lejakoch maju zatopene, ALE to je v poriadku, ale ked chce clovek dat novy domov, zrazu treba mat zviera dnu 🙄
roznych utulkov a OZtiek je desiatky, desiatky na SR. kazdy ma ine podmienky. len si to treba vybehat, obvolat, vypisat.👍
My sme zobrali šteniatko z útulku. Teraz má 10 rokov a žije celý čas na dvore. Myslím, že jej nič nechýba 😊
@vero13 Prepac, ale taras. Mali sme v byte staforda a po odsathovani spolubyvajucej sme chlpy vysavali ROK. Vsade sme ich nachadzali, vkuse pos postelou, za sedackou, stale niekde pozapichovane. Ja viem, ze majitel ma ruzove okuliare, ale ked ma kamarat huskyho, ktory ma pristup do domu a ked sme sa isli najest a pes nam dobre nevopchal hlavu do taniera a vsade boli chlpy....nie, dik 🙂 mozes aa obhajovat, ten pes plzne a hotovo. Nepovysavas kazdy chlp ani keby si sa rozkrajala
@slavka1988 Ked sa dcerenka bude ucit citat, tak si to zopakuj aj ty. Psa dovnutra by som brala preto, ze by som si vybrala plemeno s vlasmi, ktory nebude mat plznucu srst❗️je to v poslednej vete❗️Si matka v behu, ktora ma problem docitat prispevok alebo aky mas problem?
@kosicanka2018
Zacituj mi, kde som napisala, ze mi vadia psie chlpy vo vseobecnosti, kde som sa cudovala, ze sa ludia venuju psom alebo ze psa dnu nechcem?
Dnu bude iba pes s pp s vlasom, neplznuci
Chlpy von mi nevadia, dnu ani nahodou
A ocenujem ludi, ktori sa psom venuju, ale isto ho nepostavim pred clena mojej rodiny, to odmietam
Pri tomto celom mi napada iba jedna vec. S tymto domyslanim si smiesna akurat ty a nakolko nevies citat s porozumenim a chapat, tak tebe odporucam nemat deti. Super diskusia, vsak? Na urovni? Smajlik za retazou bola cista uronia a nie, nie je to smiesne, v tomto jedinom mas pravdu.
S toho čo píšeš usudzujem že ku psom nemáš vzťah. Nemáš poňatia čo znamená pes s PP. A názor si tvoris podľa susedovho psa a psa jednej totky s dediny. A chces ho asi preto lebo máš veľa miesta na dvore keďže s ním nechceš robiť žiadne aktivity. A človek s názorom že suseda má psa na metrovej reťazí a žije by v vžiadnom prípade o psovi nemal uvažovať.
Na toto skoda reci. Ty si nejaka schiza bez citu k zvieratam aj k ludom. Ved z teba nic dobre nejde. Myslim, ze si tu dostala co si chcela. Zeny ti radia nemaj psa. Dobre urobis.
Ty si stale hudies svoje. Bud pes s pp dnu, alebo bude vonku. Lenze aj ten neplznuci pes bude robit vsetky tie veci, ktorymi argumentujes, pokial sa mu nebudete venovat. Ono je to vsetko o treningu a vychove.
Nas pes sa nam netlaci do taniera, nespi s nami v posteli, nenici interier, mozeme ju nechat samu. Ano, je na nas naviazana, ale prezije bez ujmy na zdravi, ked ideme na dovolenku a ostane na tyzden u susedov, Nie je stale dnu, aj v zahrade travi vela casu. Samozrejme netvrdim ze je dokonala, ma svoje ‘muchy’, cvicenie psa je zavazok na cely zivot a stale je co doladovat. To vsak neznamena, ze to zaberie hodiny denne, alebo ze ma prednost pred ostatnymi clenmi rodiny.
Pytala si sa na nazory, moj je taky, ze si neviem predstavit nechat svorkove, citlive a vnimave zviera stale len vonku.
Mimochodom, mame neplznuceho, PP nema, cistokrvna nie je. Ale aj keby plzla, na mojom postoji to nic nemeni (nas plan bol labrador, ale to nevyslo).
Z utulku nebola moznost, nakolko deti boli este male a brali nas ako novicov, kedze sme predtym nemali psa ( zijem v zahranici, pravidla su tu ine)
A ved urob, ako sa Ti paci. Kup s PP, daj dnu, z utulku neber. Ale, ani nediktuj, co ma kto so psom robir. Ak ho chce mat v posteli, aj s nadielkou chlpov, tak Teba to trapit nemusi. Ja by som chcela byt ten pes v posteli s kopou chlpov.🤣
@mk1111111111 😂😂😂😂 ved mna ini netrapia, vsade pisem o sebe, preco tu podsuvas veci, ktore nikde nie su uvedene? Je na majitelovi, ci si da psa do postele alebi vylozi na jedalensky stol, je to jeho rozhodnutie. A nasledne je rozhodnutie hosti, ci takeho cloveka chcu navstevovat. Jednoduche. Mne je jedno, co si robia ini, riesi sa tu cosi ine tak citaj s porozumenim
@kosicanka2018 Myslis si, ze tvoje a obdobne komentare k niecomu pomahaju? Absolutne. Maju uplne iny efekt. Keby ze toto napises niekomu prepnutemu, just urobi naopak a kvoli tebe by trpelo nejake zviera. Zamysli sa nad tym, ci mas s cim rpzumnym do skusie prispiet, ja som ta vyzvala, by si citovala. Ale nemas co, vsak? 🙂🙂🙂 uz to nie je taka frajerina, ked si vymyslas hluposti spinis niekoho bez toho, aby to bolo dokazatelne. Tvoj nazor na mna ma fakt nezaujima, nepoznas ma a tym to hasne.
Ja som mala celkom štyroch psov.. Dvaja boli od šteniatka a dve seniorky. Tie prvé boli taký ideál, naučené byť samé doma, v celku poslušné.. Prvá seniorka bola po odchode paničky úplný asocial, a veru ťažko bolo s ňou.. Nedala sa pohladkať, na vodzku nebola naučená, ale zato bez vôdzky by ušla hneď. Druhá seniorka so separacnou úzkosťou, nenaucena byť sama a bola chronická zdrhacka, tak tá ak sme neboli doma bola radšej vonku, mala budú do ktorej ani raz nevosla. Potom tu mám v okolí také typi psov, hovorím im zurvalci, ktorým sa moc nevenujú, vychádzky minimálne alebo ziadne, a to len brese pri bráne deň noc.. Ja už som sa zapovedala že psíka nechcem a je jedno či dnu alebo von..Proste som v štádiu že by som mu nevedela poskytnut toľko času koľko treba. Treba si uvedomiť aj fakt, že aj keď bude vonku a vy pôjdete na dovolenku či sa má kto postarať+ ak natrafíte na hrabaca, či ti viac ako chlpy nebudú vadiť vyhrabané kvety, kríky a jamy v trávniku. No a potom je tu aj ten nočný stekot ak bude vonku.. Nejdem ti diktovať či psa mať či nie, ale zváž to rozumne, aby nenastala situácia, že sa ho budete pre nejaké nepohodlie musieť vzdať.
Ved aj Ty maj porozumenie pre ostatnycj, nech si ziju so psami, ako chcu. Ze sa to Tebe nepaci, je Tvoj problem, xariad sa po svojom
Keby som mala psa je len vonku, nezniesla by som ten pach vnútri, chlpy atď , mal by výbeh a voliéru, chodili by sme s ním von ,, poznám veľa ľudí čo majú psa iba na dvore dnu ho nepustia ale bohužiaľ aj takých co s nimi spia a ti ma odsudzujú ako môžem mať zajaca na balkóne celoročne už 7 rokov, proste mal na výber vnútri bol zlý teraz je to zajac lážo plážo ak chce dnu pazurmi zaškrabká to isté von, niekedy mi pripadá múdrejší ako vycvicene psy
Pes je spoločenské zviera, chce byť s človekom ani neviem aký veľký dvor nevynahradí psovi ľudskú spoločnosť. V útulku sú zachránené psy zo zlých podmienok, také čo ich niekto vyhodil, veľakrát vypiplane z chorôb atď tak určite ich nebudú dávať na dvor bez prístupu dnu ako živý zvonček alebo neviem načo a keď chceš psa s PP tak si kúp s papiermi a vezmi dnu keď si myslíš že pes bez papierov by ti vo vnútri vadil, nemusis si brať z útulku vezme niekto iný kto chce psovi pomôcť

Vidím tu veľa argumentov, že ľudia by v dome chlpy nezniesli atď… existuje taký prístroj, že vysávač… docela to na tie chlpy pomáha. Mám doma staforda plus jedenásť mesačné babo ktoré štvornozkuje a raz za deň povysavam a čudujme sa svete chlpy nikde 🤷🏻♀️ kto chce hľadá spôsob, kto nie dôvod