Pes bez prístupu do domu: Môže byť na dvore?
Ahojte.
Chcem tu rozobrat jednu kontroverznu temu a ak neviete komentovat slusne, radsej nic nepiste. Premyslame nad psikom ale ked sledujeme utulky, vsade je nutnost, aby mal pes pristup dnu. Kedysi sme mali na dedine psa v kazdom dvore, malych aj vacsich, dokonca mnohi na retaziach a psy zili roky. Nasi znami maju psa s pp a ma uz za sebou xy operacii (poznam viacerych takych). Co tym ale chcem povedat - to uz oriesok naozaj nemoze byt na dvore? Naozaj to kazdy tak preziva ze musis byt so psom 3/4dna na luke, lebo behanie po velkej zahrade nestaci a chce nonstop spolocnost?
Nechcem nikoho urazit, ale ked mame mat psa aj dnu, tak jedine s PP a plemeno, ktore nepusta chlpy, to by sme nezniesli.
@mandarinka555 presne tak!
My mame retriverku a cely zivot je vonku. Do kotolne moze ist len ked moc mrzne, je burka alebo ked ti spominani dementi s petardami strielaju. Ale do obyvacky ani nahodou.
@mandarinka555 Nevybuchni od zlosti 🙂 odkial mas, ze byvam v lokalite, kde je v zime -20? A tiez si myslis, ze na silvestra ludia nezatvaraju psa napr do kotolne, ked bucha ohnostroj? Inak uz ani vsade ohnostroje a petardy nie su, ale v pohode. Moja babka napr.svojho psikla stale zatvori a je to top pes uz iba rozpravat nevie
Presne toto sme riesili aj my. Pred 10 rokmi sme brali vlciaka z utulku, nikto nechcel ze pes dnu. Po tom ako zomrela, tak ze znova nejakemu psíkovi pomôžeme. Zase sme pozerali velkeho psa a čuduj sa svete kde sme nasli a volali pristup dnu. 🙈🙈🙈 Akoze sorry ale ja nechcem mat chlpateho mixnuteho velkeho psa dnu. Tak sme to vzdali. Stale sa stazuju, ze nevedia umiestniť psov, ktory su inak vo voliere, vonku. Ale ja sa po nasej skusenosti ani necudujem.
@autor ani mne jeden nasich psov nežere keď je bez nás. Keby sa psy stavali nad všetko tak ni3 sú plné útulky. Len ľudia nevedia ako správne so psami pracovať a pokazia si svojho vlastného psa sami. Nepracujú s ním od malička. Neucia psa ako ostať sám doma a nerobiť scény. Nemusíš byť na plavárni so psom 4 hodiny. Ani každý deň s ním behat 10 kilometrov. Viem sa 15 minut aktivne psovi venovať aj keď prší ako sprosté a bývam s ním napríklad v malej garzonke. Len si treba naštudovať a študovať a študovať a študovať.
@betulinka1 my sme mali doma bisonika. Ked umrel, naskytla sa prilezitost zobrat jorksira z utulku. Tak som tam volala a pani ma podrobila takemu vysluchu, ze ani pri priprave na adopciu dietata som taky nezazila. Tak som to vzdala a uz som sa jej neozvala. Netusim, kde psik skoncil, ale svojim chovanim mu znicila sancu na minimalne jeden krasny domov.
@wolf_ Nepisem, ze ste odludy 🙂 mne sa to paci. Ale nie kazdy ma na to cas a aj napriek tomu ma psa /chcel by psa. Ked sledujem osady alebo pribehy utulkov, tak sa fakt cudujem tomu, ze im je lepsie, ked ich nechaju tam stopit na psiu mast, ako dat na dvor niekomu, kto na tom dvore je pol dna a mal by kvalitnu stravu, spolocnost a myslim si, ze aj zivot 🙂 to len taka diskusia, nic co sa extra tyka reality, lebo podmiennt utulkov su extrem niektore ...mozno si skor adoptujem dieta ako psa. Dlhodobo som podporovala aj utulok tu u nas v meste a nakoniec som zistila, ze to ani nie je extra utulok, len je to nieco zriadene na ten sposob, pani ani nema zmluvu s mestom a ked treba, tak tu chodia ine utulky, ona ich tam ma par a len pyta peniaze... a ked sme chceli za kazdomesacne prispevky prist s dcerou aspon raz vyvencit, napisala mi, ze maju dvor dost velky 😃😃😃 tak radsej posielam ludom v nudzi, to ma vtedy zamrzelo
@mandzula Nie vzdy je to tak. Maju tam vela steniat, ktore napr.niekto najde v krabici pred dverami alebo podobne. Ale chapem, co chces napisat
@zojazoja Prave tato rodina s nou pracovala odkedy ju kupili, presla aj roznymi cvicakmi. Bonitovat ju nedali, lebo ma vela zdravotnych problemov a ako pisem, boli sme tam na oslave a rano ju viezli na urgentnu operaciu s pretocenym zaludkom zo stresu. A to ju zatvorili vecer a stalo sa jej to v noci. Tak aj to je druha strana mince a naviazanie psa na majitela, uprednostnit ju pred navstevou babky, ktora ma uz po 80tke a vidia ju raz do roka nazivo je brutal a nepochopitelne za mna, sorry
Hm... známy má papierovú dogu, a je vonku na dvore do domu ju nepušťa. Búdu ma s elektrickým vyhrievaním aby jej v zime nebola zima. Nezdá sa byť nešťastná, je milá prítulná len uslintaná. 🙂
My máme mix a má prístup do domu, ale tá srst je všade. No nedovolí si skákať na gauče abo postele. Tam nechodí, má pelechy. Ale spáva vonku v búde. Je tiež krátkosrstý. Ked je veľmi mínus, tak spáva v letnej kuchyni, aj tam má pelech pod stolom.
@andrea_82 Potom sa cuduju, ze ludia vezmu psa z bazosu a ze tu mame tolko mnoziek, ked ich podmienky su tak brutalne? A aj ked su splnitelne pre niekoho, velakrat je pristup tak odpudzujuci, ze si to clovek premysli a radsej sa na to vykasle
@wolf_ Ja viem, ze aj chovatelia si to preveruju, dokonca s nimi maju rodiny casto kontakt aj po tom, casto aj problemy 😃 napriklad vyssie spominana rodina, ktora nedala bonitovat fenu. Chovatelov este chapem, ale utulky, ktore kypia? Lepsie ked vypisuju, ze nemaju na granule a stacia im stare deky? My sme robili pocas SS dobrovolny projekt pre utulok, ja som videla, ako tie psy ziju a kolko ich je spolu v jednom koterci.... Ako tie koterce vyzerali...
@autor píšeš o jednom prípade. Poznáš isto desiatky psov a stalo sa to jednému co poznáš. Torzia žalúdka sa stáva proste. Niekedy to neovplyvnis. Mala som XY psov ako som už písala a tiež jeden z ich taka prisavka rozmaznana. A co..nič.. mne to nevadi. Tiež veľa veci zo svojho života prispôsobujeme psom. Lebo chceme. Decka sú už odrastene so svojím životom.
@zojazoja Fandim ti. Ale nie kazdy ma odrastene decka a nie kazdy uprednostni psa pred starym rodicom. Za mna je to ok
@wolf_
Kto chce zakon obist, obide ho. Nevedia klepnut po prstoch ani ciernym podnikatelom, nie to este mnoziarniam. Casto to vedia kamuflovat alebo riesia zahranicie. Ale co take osady? Tam ako riesit problemy?
Tak načo chceš vlastne toho psa? Neodpovedala si...
@wolf_ Ved citas nazory, vidis sama. A nie je to prva diskusia. Tie ich praktiky vela normalnych a serioznych ludi odradia. Ak sa nezlepsia podmienky...ok. Ale ja napriklad uz na utulok nikdy neprispejem prave z tohto dovodu a mozu plakat, ze je plno. Dokonca uz maju potom aj to srdce nejakeho nahlaseneho psa nechat hoc aj zraneneho na smetisku, lebo nemaju kapacitu. To mi nedava logiku vobec. Ked jeden pes pozije 7-8r v priemere /neviem aky je oficialny priemer, jeden viac, iny menej/ a budu takto vymyslat, tak im drzim palce.
Situacia je neriesitelna podla mna. V dnesnej dobe nemaju paky na akekolvek kontrolovanie. Za plotom je moj sukromny pozemok a hotovo. Nehovoriac o tom, ze to nemal kto robit a nemaju na to ani paky
ja som nič neopakovala
@andrea_82 Akoze milion otazok to bolo uz pred 10 rokmi, dotazník, prisli dve na kontrolu pred adopciou, kde bude psik, ci mame voliéru, budu zateplenu, ci je dvor bezpečný. To je OK za mna. Nech pridu. Ale velky pes dnu ?! Tuto co sme brali, mala 3 roky, utyrana, ona by sa vo vnutri aj zbláznila. Ved do búdy nevosla dva roky. Chodili sme na cvicak, zistila, ze je ju nikto nebije a asi rok trvalo kym sa z nej ako tak stal pes. Uplne uzasna povaha na to v akom stave prisla k nam. Tak sme chceli takto pomoct ďalšiemu. Ale tak nic. Zobrali sme od znamych stena co sa ich sučke dostal susedov pes cez plot s smyklo sa im. Ale tie od stenata nikdy nebudu take vdacne ako útulkove. Mala som aj zachranenu civavku ale ta bola vnutri a to bola tiez uzasna povaha aj ked kym som ju naucila necikat dnu, som zosedivela. Dokazala sa hodiny vonku prechadzat, vonku sa nevycikala ale prisli sme dnu a prve cikla aj kakla. Islo ma poraziť. Ale uz sa nad tym smejeme kolko krat. Obe su uz za duhovym mostom.
Ani my nepustíme psa dovnútra. Pes má byť vonku, má aj budku a všetko. Vo vnútri by boli iba všade chlpy. A každí pes má vlastný pach, čo mi vadí
Tiež sa prikláňam k názoru že niektorým ľuďom už preskakuje s tým, na aké miesto v živote dávajú psa a že to majú na úrovni detí. A tiež súhlasím s tým, že útulky majú hrozne vysoké nároky na adopciu ale vyplakávať sa budú ako majú stop stavy a ako sa zastavili adopcie. A tiež si myslím, že plemená s poriadnou stavbou tela a kožuchom by zvládli byť iba na dvore a je to podľa mňa lepší život ako v koterci...
Prikláňam sa k tvojmu názorov. Minule mali v útulku a FB steniatko, vyzeralo že bude dlhosrste. Pani sa tam pýtala, či musí mať prístup dnu. Pomaly ju tam na kopytách rozniesli, či chce mať teraz vonku šteniatko.... Akože vonku pod 20 stupňov už ani nebýva, čo by mu chýbalo? Asi TV. Určite je tomu psíkovi lepšie, keď vonku môže nahanat vtáčiky a vyhrievat sa na slniečku, ako má celý čas čakať na paničku a cikať len vtedy je má panička čas ho ísť venčiť. Veľmi sa ľudia odklonili od prírody a snažia sa to spraviť aj so zvieratami. A inak -20 už býva len veľmi výnimočne. Na Silvestra sa dá dať pes do nejakej kotolne/pivnice, ale aj to dúfam,že už taký sibnuty Silvester nebude.
A ti vasi znami, ich pes nedokaze zostat ani s niekym inym? Ze by ho nevyvreli, ale ze by ho dali dakomu strazit? My ked sme sli takto na oslavy, dali sme psa postrazit. Je skupina na Facebooku o strazeni psikov a vzdy si tam vies niekoho najst, dokonca uz potom opakovane toho isteho. Vacsinou su to psickari, takze ak sa tvoj pez znesie s inymi, tak sa tak vyhra, ze ani nechce ist domov 🙂
My pracujeme z domu, byvame v byte, pes je stale s nami, cize nam ten problem, hlavne ked muz niekam odchadza trosilinku vznikal, ze pes za nim knucal. Ale aj na to sme vymysleli fintu - vela chodil muz po kuriera a pes bol zvyknuty, ze ked mu zazvoni telefon a ide von, ze sa o chvilu vrati. Povedali sme mu, ze pride. Tak ked ide muz prec, vzdy si zazvoni telefonom a pes to takto nejako pochopil, ze pride spat 🙂
Vidim aj nevyhody toho, ze zije v byte. On by tuzil casto, hlavne takto v lete, byt vonku, v zahrade. Vyslovene sa vypyta von a len chce lezat v trave pred barakom a pozerat okolo. Do zahrady ho pustis a je. A takto tam naozaj niekto z nas s nim musi.
Aj co sa tyka dlhych prechadzok to je strasne fajn, chodime s muzom kazdy podvecer s nim na cca 2 hodky na luky, do lesa a podobne a to je dobre aj pre nas, jednotlivo aj pre vztah, ze sme spolu, je to vysada, casto partneri tolko spolocneho casu kazdodenne nemaju. Ja som za to tomu psovi nesmierne vdacna, sme spolu s muzom uz viac ako 20 rokov a to ze sa s im takto mozem 2 hodiny rozpravat, to je pre mna vzacne, kym sme psa nemali, muz bol furt zavrtany do pocitaca so sluchadlami na usiach a ked som ho vyrusila, len sa hneval.
Nasa chovatelka bola tiez taka, ze ak by mal byt na von pes, ze ho neda. Ale co ma iny chovatel to iste plemeno, dokonca taky, co chodi robit rozhodcu na preteky a povodnym povolanim je veterinar, ma vsetkych svojijch psov voku vo volierach. Len steniatka do mesiaca nechava vo vnutri.

A načo ti je vlastne pes? Aby zaštekal a upozornil ťa, že niekto vošiel do dvora? Keď je vonku v zime -20, tak aby si ho našla primrznutého ku voliére? Alebo keď na Silvestra jebe tým dementom s petardami, aby si ho našla mŕtveho, lebo od strachu ho kleplo? Tebe by som nedala ani plyšového psa.