Pes bez prístupu do domu: Môže byť na dvore?
Ahojte.
Chcem tu rozobrat jednu kontroverznu temu a ak neviete komentovat slusne, radsej nic nepiste. Premyslame nad psikom ale ked sledujeme utulky, vsade je nutnost, aby mal pes pristup dnu. Kedysi sme mali na dedine psa v kazdom dvore, malych aj vacsich, dokonca mnohi na retaziach a psy zili roky. Nasi znami maju psa s pp a ma uz za sebou xy operacii (poznam viacerych takych). Co tym ale chcem povedat - to uz oriesok naozaj nemoze byt na dvore? Naozaj to kazdy tak preziva ze musis byt so psom 3/4dna na luke, lebo behanie po velkej zahrade nestaci a chce nonstop spolocnost?
Nechcem nikoho urazit, ale ked mame mat psa aj dnu, tak jedine s PP a plemeno, ktore nepusta chlpy, to by sme nezniesli.
@vero13 nám stačí keď nás pes je len minútu v predsienie s chlpy všade,stačí sa oňho obzrieť a môžem dať do práčky lebo chlp na chlpe.A inak nevadia len chlpy .mne osobne vadia sliny na podlahe,psie zadky na gauči,proste je to nehyvienicke a aj smrad.
Nás pes je vonku celé dni. Nedostaneme ju dovnútra. Je to čuvač a už od šteniatka sa pýtala von. Najbližšie k domu je, keď leží pred dverami a spí. Asi veľmi záleží od plemena. No ja by som doma vo vnútri psa nezniesla (okrem toho, že mám syna s alergiou na psy).
Súhlasím s tým že útulky to preháňajú. Chceli sme mačku a mali toľko podmienok že sme vzali z bazoša. Druhá vec: dnes je moderné slovo mnoziaren. Nevidím na tom, nič zlé vziať si psíka cez bazoš pokiaľ ho ponúkajú zdarma, známym sa stalo že im sučka ušla počas háranie , tak ponúkali šteniatka cez bazoš. Netreba to tak preháňať, teraz mám pocit že ak človek nemá veľa peňazí a nemôže si kúpiť drahého psa s PP tak si nemôže kúpiť nič. Lebo útulky buď nemajú šteniatka alebo majú prísne podmienky. A keď chce človek zvieratko úplne obyčajné, tak ho nevie zohnať. Len by si mal pripraviť niekoľko stoviek a najradšej ho mať u seba v posteli. Klasický pes ako kedysi na dvore je tu považovaný za týranie. Myslím že sme rôzni a mame rôzni prístup k psikom. A pes chovaný vonku môže byt rovnako šťastný ako ten vo vnútri. Vlastne myslím si že vonkajší musí byt spokojnejší. Viac podnetov, doma je už nuda. Keď človek chce tak vyvenčí aj psa čo žije na dvore ale nemusí to robiť tak často ako keď je len vnútorný pes.
@bubuska súhlasím do odky s tebou,okrem iného psy z bazéna kto majú normálne podmienky sú normálne chované sú také isté ako z ch stanice kde z chovnej na množeni psov viacej zarobia,tam skôr vidím biznis a preto také navádzanie sa do majiteľov psov kt napr ušla fena a nevedia co so šteňatá mi tak ich dajú na bázou.Ja mam fenu a odmietam ju kastról co považujem za nehorázne.A idem si ju ustrážiť ak raz ude mqt šteňatá tak tie šteňatá budú mať normálny domov a normálne podmienky preto ne údel množia ale psov ty som rozdala cez bázou alebo po známych.
@bubuska
@ktochytavzite keby ste len vedeli aké bludy píšete, nebudem sa tu rozpisovať lebo nemám nato čas ale sa chytám za hlavu nad takouto hlúposťou a
@ktochytavzite ty sa aspoň nauč písať
@nika523 no a my sa chystáme za hlavu aké bludy píšeš ty.
@wolf_ ty by si sprisnila kto môže vlastniť psa,ja by som zakázala možno 10 psov,nemali by sa ďalej mnozit niektoré rasy,zakázala by som chov psov v byte,kto chce psa musel by mať napríklad rodinný dom a záhradu,bez toho by nemohol psa vlastniť.Cize nielen zakazovať ľuďom chovať osy ale aj určiť podmienky a v tomto sa ľudia asi ťažko zhodnú,lebo polovica ľudí čo chová osy ich ma v byte,
@ktochytavzite A aké plemená by si zakázala ? Tie “bojové” predpokladám 🤣
Pes je spoločenský tvor a potrebuje spoločnosť. Teda v tvojom prípade TEBA a preto by mal mať prístup dnu.
Keď už teraz rozmýšľaš ako ho necháš vo dvore a ako sa mu nemáš chuť venovať celý čas tak nie, pre teba pes nie je vhodný. Inak, chlpy môžeš zožrať v polievke aj keď budeš mať vonkajšieho psa 😇
To s pristupom do domu nechapem ani ja ale to s retazami ... mame psa, má uz cez 10 rokov ale do domu nechodi iba ked je naozaj brutal zima co uz dlhsie nebyva inak beha po dvore navolno. Mame aj volieru ale bola v nej ked bola steniatko par krat lebo nam zdrhala na ulicu ked bola otvorena branička na dvor. Ale ako povyrastol tak je vonku a ked aj sem tam ju vezmeme dnu tak vydrzi max par minut a pyta sa von 😀😀😀
@ssimusska a ty by si komu zakázala chovať psa,predpokladám ľuďom čo majú psy na záhrade,že?🙂
@laurita285 zožrať,tvoj slovník vyloveda o tebe,a co tak mat dva psy na záhrade?Pre mňa ideálne riesenie-maju spolocnost a SVOJE PRIRODZENE prostredie ale to ty by si neprežila bez psa vnútri,nemal by ti kto robiť spoločnosť.
@ktochytavzite kto by už chcel chovať osy v byte 🤣 to nemusíš zakazovať to nikto nechová neboj
@ktochytavzite vidím že si si si to zobrala osobne :D :D
@bubuska tiež mám niekedy pocit, že množiareň sa používa ako veľká nadávka a do jedného vreca dávajú tých, čo robia šteňatá každý rok (ideálne aj 2x do roka, len nech predajú) a obyčajných ľudí.
Ujo mal vlčiaka a my máme labradorského retrievera. Vyrastali spolu od šteniatka, kamoši cez plot, často spolu na dvore, celý život nebol problém.
Až na "starobu", on mal vtedy 11, ona 10, no šmyklo sa 😂 šteniatka boli 4 (ale jedno neprežilo). Jedno sme si nechali, druhé chcel ujo a tretie chcela najlepšia kamoška (celý čas vravela, že ak by moja niekedy mala šteniatka, chce od nej, keďže pozná jej históriu, správanie, predispozície).
Som teda množiteľka ako tí, čo množia vo veľkom, keď sa mi toto stalo raz, nedávala som ich kryť naschvál pre peniaze, a navyše ostali šteniatka "v rodine" ?
My máme vlčiaka s PP a aj bez PP.
Bez PP je normálna fena, vie stekat, aportovat, strážiť, ostrá, zaciti mačku na kilometer, ako som doniesla deti z pôrodnice, sedela pri kocari a pes sa aj bál len prejsť okolo,nikoho nepustila, okrem nás..milujem jej psiu povahu ...
A potom pes s Pp- wtf? On len vyzerá....to už ani neviem či niečo ma zo psa, to je proste spoločník, výborný spoločník pre človeka, ale nie strážca..ani neaportuje, neprejde cez blato, nezaujíma ho mačka...to ja neviem čo to má akože byť...je krásny, ale to už ani neviem či je ešte pes.....
Fena už je stará a musím povedať, že aj keď nemá papiere, za takúto by som zaplatila oveľa viac ako za papieraca....
A papieraca už ani nechcem...
@blonde_bella Môže to byť aj povahou ale každopádne som sa pobavila na tom opise papierového psa 🫢
@ktochytavzite keby čítaš, nájdeš aj môj príspevok na začiatku 🤣🤣🤣 Tak najskôr čítaj a potom niečo vypusti
Pes na reťazi alebo vo voliere je za mňa úplne nemorálne (dlhodobo, nie že dojde navsteva a chcem zavrieť psa na chvilku). Ale pes vonku je uplne normalne. Akurat ak sú mrazy/horúčavy by som ja nenechavala. Ja psa dnu pustim, ale 90% času je vonku. Tak mi to pride najlepšie. Podla mňa to, že s prístupom dnu neznamená že musi byt bežne dnu, ale presne pre takéto situácie že je neúnosné teplo alebo mrazy. Na to ani ten pes stavaný nie je.
@paulina291 Ja keby mam dom, tiez je pes vonku. Ale skor ide o to, ze autorka hovori, ze ona nema cas ani chut sa mu venovat. Pes je tvoj spolocenksy, on tuzi byt pri cloveku a travit s nim cas, potrebuje aj ine prostredie ako len dvor, ist na prechadzku, zazit ine podnety. Si ludia, co zoberu psa z bytu len kvoli potrebam a pes je vonku spolu max 20 minut dennne, alebo psa nezoberu z dvora von, lebo vsak maji svoje starosti. Potom su ti psi frustrovani, nestastni, ked maju taky zivot. Ak nemam na psa cas, tal radsej psa nemat
@vero13
Sa ti dobre hovorí, keď máš jedno dieťa a jedného psa. Dom máš koľko M2?
Skús to aj pri dvoch psoch a aspoň 3 deťoch a uvidíš, že zmeniš názor 😉
Máme 2 psy a máme ich vonku. Majú výbeh viac než 1000m2, deti sa s nimi hrajú keď je pekne aj pol dňa.
V zime spia vo voliere v bude (volieru majú otvorenú bránku, zastrešenú aj s malým výbehom, asi 10m2 - používame ju keď ideme autom dnu alebo von z dvora)
Dnu mať psy, ktoré nie sú kratkosrste a majú viac než 30cm mi príde úplne že zbytočné. Takto sa vonku môžu naháňať koľko chcú, loviť krtkov 😅, brechat po mačkach, ľuďoch, bicykloch, koňoch , traktoroch..,naťahovať sa s lanom, loptickami.. Čo by robili v izbe? Padali by z nich chlpy, slintali by po veciach a nudili sa.
@dadis nás pes nemá ani zateplenu budú,tu je tak 0C keď s ním chodím.v zime na prechádzky sa hodí celý do jazera a ochladzuje,ešte aj v mrazoch,ma krásny kozus na zimu,ine psy už mali chytené mocaky alebo by brali arb😀 Naš sa ešte aj v mraze ochladi🙂
@ktochytavzite Ved pisem, nie je problem v tom, mat psa vonku
@dadis nečítala som celú diskusiu. Kde autotka píše že sa psovi nechce venovať? Pes v byte ale suhlasim že je velmi náročný, to nie je pre každého
@paulina291 "Naozaj to kazdy tak preziva ze musis byt so psom 3/4dna na luke, lebo behanie po velkej zahrade nestaci a chce nonstop spolocnost?"

Autorka vedsi ku psa aj z chovnej,a daj si ho vonku,kúp si nie gaucoveho ale psa vhodného na záhradu co ma aj srsť,nie tie preslachtene co im výška gule a vidno to ako sa im to Homola,každého vec kde hce mat psa,komu vyhovuje izba ok ale kto chce vylúčené len na záhradu tiež je to úplne v poriadku,tie psy vonku netrpia ak majú výbeh a venčenie sú ved aj na záhrade si viacej ako vnútri veľakrát.