icon

Koľko ste mali rokov, keď ste sa dostali k vlastnému bývaniu?

20. mar 2021

Ahojte. V kolkych rokoch ste sa dopracovali k vlastnemu byvaniu? Nemyslim darom od rodicov, dedenim. Myslim tym vlastnym konanim, hypotekou a riadnym platenim svojich zavazkov. Ci uz byt alebo dom. Ja som sa dopracovala k vlastnemu byvaniu ako 25r, 3izbovy byt, ktory sme spolu s priatelom museli kompletne prerobit (nove okna, vchodove dvere, elektrika, voda, jasro, stierky, omietky, podlahy, obklady, proste konplet) a som na seba hrdá a vďačná 🙂 Priatel ma takisto svoj byt on sa k nemu dopracoval ako 23 rocny. Tato tema nesluzi na rozbroje ani vychvalovacky, len informativne zdielat zaujimalo by ma to 🙂

bets
20. mar 2021

Z bytu do bytu a potom do domu. Po 19 rokoch manželstva bez hypo, posledná hypo bola vysoká, dom sme nestavali svojpomocne, pozemok sme kupovali, lokalita hneď pri BA. Na LV som bola pri druhom byte cca 30r.

hankm
20. mar 2021

“Blbost na vstupe=blbost na vystupe”. Vsetko co tu zistis, bude zatazene extremnou chybou. A tym padom bude mozna akakolvek interpretacia ziskanych dat. Chces azda nejakym spisobom porovnavat napr. sucastnost (- 2-3 rok) kedy je hypo trh prehriaty a hypo sa rozda na pekne modre, hnede, zelene, cierne, sive oci so situaciou ktora bola dajme tomu v 90 rokoch kedy takmer neexistoval hypo trh (a vobec bankovy trh) a nehnutelnost sa financovala cash....???? Takychto metodologickych diskrepancii tu bude desiatky. A vobec je nakup nehnutelnosti na 80+% hypo a k tomu spitrebny uver do 90-110% ceny nehnutelnosti vobec mozne povazovat za “osamostatnenie sa do svojeho” ? Ked chces o tom vediet seriozne viac, tak si vyhladaj studie v sociologickom, demografickom casopise, alebo a to je jedinecnamoznost o niekolko mesiacov budu vyskedky zo scitania obyvatelstva a tam sa dozvies aktualny stav !!!nezatazeny!!! chybamy, ktorych si sa dopustila uz pri polozeni otazky. Z odpovedi ktore tu dostanes, si vyberies takymto spisobom iba tie, ktore ti vyhovuju, tzv. mentalny bias. Moj tip na zaver je ze median bude v rozpeti 25-35 ;)

ofzuza
20. mar 2021

@hankm myslim, ze nerobi ziadnu studiu, len sa chcela pochvalit a vidiet ako to maju druhi.

dollyzv
20. mar 2021

V 19tich na hypo

ab727
20. mar 2021

@hankm v jednom komente mne písala,že ma kamarátky v jej veku po 40

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ab727
20. mar 2021

Inak môj ex sa po našom rozchode vrátil k rodičom,má cez 50 a býva tam dodnes...to mi je teda životná výhra fakt🤣🤣🤣

jaga18
20. mar 2021

Mala som 22 a manžel 25, keď sme zo stavebného sporenia plus hypotéky kúpili náš prvý byt. Po 5 rokoch sme ho predali, kúpili RD, ten sme zas po 5 rokoch predali a kúpili trochu väčší s oveľa väčším pozemkom 🤦‍♀️ Tu bývame už 8 rokov a nikdy za nič meniť nebudeme 😁

ovaaa
20. mar 2021

27r sama a bez hypo či inej fin.pomoci.

zofiac
20. mar 2021

19 ročná som sa vydávala, 27 ročná sťahovala do vlastného domu, manžel mal 29rokov.

zuzanockamt
20. mar 2021

@ab727 náhodou to má parádne zariadené

ab727
20. mar 2021

@zuzanockamt no má,len je smutné v jeho veku zaťažovať rodičov a čakať na ich smrť kedy to zdedí...nehovoriac o tom ako nezodpovedne žil a rodičia za neho stále platia nejaké dlhy.Ja by som mojich rodičov takto nezneužívala

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hopsadobrandejsa
20. mar 2021

V zapadnom svete viac bezia najmy nez OV, to je pravda, ale slovanske narody maju vyhodu v tom, ze velky podiel obcanov ma svoje vlastne byvanie.

Odporucal by som pozriet si dokumenty ohladom rastucich cien nehnutelnosti.

Problematika zacina dobiehat uz aj zapadny svet. Videl som dokument kde dochodci v Hamburgu maju problem zaplatit najomne pretoze ceny su neskutocne vysoke.

Na otazku preco nejdu zit na vidiek ci do mesta kde su ceny nizsie je jednoducha.....proste nechcu. Napriek vysokym cenam povazuju Hamburg za svoj domov.

Radsej pod vlastnou strechou po tme nez pod mostom 😉

ab727
20. mar 2021

@elizabet173 žila som s ním 13 rokov,máme spolu dieťa,toto je o využívaní,ja som ho nikdy nevedela dokopať k tomu,aby sme si kúpili vlastné bývanie,zarábal parádne,ale priority mal úplne inde,normálny človek neminie výplatu za jeden deň na automatoch a kamarátoch...A pri otázke z čoho vyplatíme nájom bolo veď mama mi dá...svet gombička...zasa pomôcť dieťaťu ok,ale s nejakými hranicami.

hankm
20. mar 2021

@ofzuza ja viem, ze nerobi ziadnu studiu, len sa snazim poukazat, ze ked chce naozaj realne zisit ako to je, musi sa k tomu inak postavit.

ofzuza
20. mar 2021

@hankm ale nechce. Toto su take krcmove recicky v zenskom podani 😉

hankm
20. mar 2021

@ab727 nerozumiem...

hankm
20. mar 2021

@ofzuza poviem to na rovinu a politicky nekorektne, neocakavam na MK rigoroznu fakticku diskusiu ;) mier 🙂

panelacikova
20. mar 2021

prvý byt (2-iz.) som si kúpila na hypo vo veku 22 rokov...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
ab727
Autor odpoveď zmazal
ofzuza
20. mar 2021

@hankm dobre robis 😁

hankm
20. mar 2021

@ab727 ano jovorim o veku, ze ak by si urobila jednoduchu statistiku tak ukazovatelev”stredovych hodnot” priemer, median, modus by boli na cca tejto urovni.

nika3136
20. mar 2021

@hettinka
Niekedy nerozumiem, prečo sa chcú ľudia ku všetkému vyjadrovať. Je zjavné, že si v podnájme nežila a nerozumieš tomu. Nie všetci majú možnosti ako ty a bolo by skvelé, ak by si ich minimálne rešpektovala, ak už nie motivovala.

Ste mladá rodina s dieťaťom, idete si hľadať podnájom, garantujem ti, že v minimálne 50% budeš odmietnutá, pretože na Slovensku nie je jednoduché vysťahovať z bytu neplatičov s malým dieťaťom (môžeš im zháňať náhradné ubytovanie :D ). Už napr. v Čechách taký problém neriešia.
Keď sa mi rozviedli rodičia, obaja išli do bytov s rozdielom, že mama žije v podnájme a otec si vzal hypo. Mama dodnes nemôže vymeniť ani starý sporák!! Z ktorého jej uniká plyn, majiteľka to nerieši. Vždy je to cudzie, nemôže tam nič prerobiť nehovoriac o tom, že sa ozvala majiteľka, že sa tam asi nasťahuje dcéra a v dohľadnej dobe musia odísť. Vau, skvelý život :D obzvlásť keď máš dieťa alebo si na dôchodku.
My sme si s priateľom kúpili dom pred 3 rokmi, máme naň hypotéku, ale jeho hodnotu sme za ten čas zdvojnásobili. Hypotéku máme vo výške nájmu, ktorý sme platili za 1 izbový byt (+ samozrejme kúrenie, voda a elektrina, čo činí cca 150€ ale partner doma podniká a používa veľké stroje). A máme DOM.

Jednoducho za mňa sú ľudia nerozvážni, keď nevyužijú hypotéku a neprídu tak k k majetku alebo k peniazom, lebo ten, kto nič nemá (ako sme boli my) a tiež takí, ktorí si nejdú na 5 rokov zarobiť do zahraničia nemajú šancu. Kamarát predal v našom meste minulý mesiac byt za 90tis, ktorý kúpil 6 rokov späť za 35. Neviem si reálne predstaviť našetriť z terajších platov takú hotovosť :D

Keď bude šanca a nejaká skvelá ponuka, chceme niečo kúpiť aj dcére, či už byt alebo pozemok. Za tie roky stúpne ich hodnota a budeme radi, že sme investovali tu a nedávali peniaze pod vankúš.

Mimochodom - aj ty si zadĺžená. Keď nebudeš platiť dane, energie a všetky odpadky s tým spojené, dostaneš sa do vážnych problémov, takže si nútená každý mesiac platiť, aj keď to nie je priamo hypotéka.

len_nig
20. mar 2021

Ja ako 19 ročná som si s ex kúpila na hypotéku byt 😊 najlepšie rozhodnutie za mňa sa takto skoro osamostatniť. Teraz mám 28 a už máme s manželom vlastný dom

ab727
20. mar 2021

@hettinka to bola otázka...to skôr ty tu máš ironické poznámky hlavne na ľudí čo majú na krku hypo...dnes je to pomerne bežná vec...a neviem kde si si odomňa prečítala,že niekoho využívaš

katkakatulienka
20. mar 2021

Ten 'vek' nadobudnutia sa nedá porovnať, závisí veľmi aj od toho, či človek studuje na VŠ alebo nie. Je veľký rozdiel, ak niekto zarába vlastné peniaze po ucnovke, strednej škole...cca od 18rokov a ak niekto študuje na VŠ, prida sa prípadne zahraničný študijný pobyt... a zarábať začne vlastne peniaze okolo 25-30 rokov... Nedá sa to porovnať 🙂

joannita
20. mar 2021

Tak ono je rozdiel kupot si 3 izbak napr. V Bratislave a napriklad v Trebisove, alebo proste v mensom meste. Je rozdiel dat za 3 izbovy byt 190 000e a 80 000e

nika3136
20. mar 2021

@joannita
Ale je aj rozdiel zarabat 2500€ a 700€, najobjektivnejsie by bolo percentualne porovnanie