Dcéra si spravila tajný výlet do Košíc. Čo robiť?
Ahojte baby. Ja uz neviem ako ist dalej, uz som zufala. Zacalo sa to tym ,ze si vymyslala ze jej chodia neskorsie spoje domov (MHD). Kedze je niesom technicky zdatna, nemohla som si to overit. Takto to bolo nejaky cas. No ale teraz, preco tu vlastne som. (Este aby som podotkla, den pred tym mi vymazala Edupage z mobilu.) Rano isla dcera do skoly - tak ako vzdy. Poobede sa vsak nevracala. Tak som jej volala kde je. Povedala mi ze je v meste a ze sa o chvilu pojdu ku kamaratke ucit . Povedala som si ze dobre aj ked mi to prislo divne. Spytala som sa jej ze kedy pride a na to to mi povedala ze vecerom. Povedala som si ze dobre, ale uz ked sa zacalo stmievat, som jej volala ze nech uz ide domov. Povedala mi ze dobre a hned ma vypla. Nerozumiem. Ked som jej opat volala ze kde je, povedala ze uz ide. Vravela mi ,ze jej ide vsak neskory spoj a ze bude doma v noci.tomuto som odmietala verit. Bola som zhrozena, zacala som na nu okamzite zjapat, ze nech ide domov a ze nech nerobi sprostosti. Povedala mi: boze mama ,nerob dramu. Povedala som jej ze este len zazije dramu, ak nebude do 5 minut doma. Povedala mi ze no nie nebudem a nasledne ma vypla.snazila som sa jej dovolat nasledujuce 2 hodiny. Zdvihla mi agresivne otazkou: Co chces?! Ja som ostala v nemom uzase. Ked som sa spamatala, opat som na nu zacala vrieskat ,ze ako sa to so mnou rozprava. Povedala mi ze nech niesom hystericka ze uz je vo vlaku naspat domov. Tu som sa zastavila a spytala: v akom vlaku? Nasledne sa mi k vsetkemu priznala. Ze vobec nebola v skole a ze isla s kamaratkou do Kosic za ich dalsou kamaratkou. Tu som ju od nervov vypla. Ked som to predychala, opat som jej volala.spytala som sa jej, kedy bude v blave. Odpovedala ze 23:45. Potlacila som potrebu zase na nu navrieskat a povedala som jej ze po nu pridem ale nech si ma nezela co tam s nou narobim pred vsetkymi. Ked sme prisli domov, instantne dostala trest. Ziadne chodenie po vonka ani telefon ani nic. Dalej si viete domysliet. Stala sa vam podobna situacia? Co mam robit, uz som na prasky.
@jankajurisov zobrat peniaze, mobil, dat zaracha na mesiac, jednu vychovnu a riadne do práce..., hned prestane sopľaňa vyskakovať!
Ja nechapem ludi, ktori toto zlahcuju. Doba je ina, vonku je plno psychopatov, ktori to dieta mozu znicit. Skratka to treba teraz hned podchytit a pekne vysvetlit, co sa vonku deje a mohlo sa aj jej stat. Je vela videi, kludne by som jej ich pustila. Unesene, zdrogovane, zamordovane baby.
@liv1 písala že v Petržalke - tam chodí mrte spojov krížom krazom každých pár minút,
@cacianka tak to je potom uplne vrcholna sprostost vymyslena, kedze ako hovoris, spoje chodia kazdu chvilu. Autorka si tu slusne vymysla. Tipujem to na vymyslenu temu niekoho z Hornej Dolnej, co o Bratislave nema ani potuchy a netusi, ze spoje chodia fakt kazdych par minut.
@anonym_64a378 Ale mohla si na to doplatiť, resp. z toho nikdy nevyrásť. Ani tato slečna nemusí dopadnúť ako ty.
@anonym_5aea3d viem, veď netvrdím že každý flákač dopadol dobre, ale štatisticky ak si z normálnej rodiny a vštepujú ti doma správne hodnoty, tak keď ti prestane z tých hormónov šibať, tak sa proste ukludníš. Aspoň veľká väčšina deciek. Ten zvyšok sa tak chová lebo vyrastá medzi alkoholikmi atď.tam je väčšia šanca že bude kopírovať svoje vzory aj v dospelosti.
Podľa niektorých dieťa rovno upáliť 😅 preboha fakt to už preháňate, v 15tich som sa v piatok spakovala do Prahy a vrátila sa v nedeľu😅 mama o tom netusila a áno síce som to schytala keď som sa vrátila domov ale vystrájala som ďalej .. s mamou sme mali a aj máme normálny vzťah proste niektorý máme viac aktívnu pubertu ako iny
@anonym_169703 akú aktívnu pubertu?
V 14r. aby rodič nevedel, kde má dieťa, nie je aktívna puberta.
Jednak je to dieťa pod zákonom, keď už niektoré to tu zľahčujete a čokoľvek sa stane, rodič je zodpovedný....a druhá vec, je iná doba, čo bolo pred 10r. Či 20r.
A už nech sa to pomenuje ako chce, je to zlyhanie vo výchove.
@cacianka tak to je potom uplne vrcholna sprostost vymyslena, kedze ako hovoris, spoje chodia kazdu chvilu. Autorka si tu slusne vymysla. Tipujem to na vymyslenu temu niekoho z Hornej Dolnej, co o Bratislave nema ani potuchy a netusi, ze spoje chodia fakt kazdych par minut.
@liv1 nikde som ani nenapisala, ze netusim, ze spoje chodia stale. Pisala som len, ze sa nevyznam v konkretnych vecernych spojoch a nevedela som si overit, ci mi hovori pravdu. Pointa celeho prispevku bola uplne niekde inde, ale vy ste sa chytili jednej blbosti o MHD a ignorujete to podstatne
@anonym_1f3d20 no edupage a dnrsne technologie to trosku stazuju cele.
Ja som sa bala nasim povedat, a to som chodila na VS uz, ze idem do vedlajsieho mesta na disku s potencialnym frajerom. Tak som vymyslela, ze so spoluziackou, a bol to taky pruser s nim nakoniec, ze som si dobre hubu nabila a rano dosla jak zbity pes, nasi doteraz o tom nevedia, ale poucila som sa. Ja som musela "posluchat", ked som na VS chodila, darmo dospela. Stara skola proste.
@anonym_d42bd7 uff...ja som isla na VS na internat do vzdialenejsieho mesta ako cerstvo 18 rocna, v tych casoch este mobily neboli. Rodicia uz nemali ziadny dohlad nad tym, co robim, kde som a s kym. Uz mohli len doverovat, ze si dceru dobre vychovali.
@liv1 nikde som ani nenapisala, ze netusim, ze spoje chodia stale. Pisala som len, ze sa nevyznam v konkretnych vecernych spojoch a nevedela som si overit, ci mi hovori pravdu. Pointa celeho prispevku bola uplne niekde inde, ale vy ste sa chytili jednej blbosti o MHD a ignorujete to podstatne
@jankajurisov autorka keď si chceš vyhľadať spoje MHD v Ba tak na tejto stránke
https://imhd.sk/ba/ iba tam zadáš zastávku odkiaľ ides a kam sa chceš dostať a vyhodí ti spojenia ktoré sú možné v konkrétny čas (kľudne aj v noci, alebo cez deň)
Podľa niektorých dieťa rovno upáliť 😅 preboha fakt to už preháňate, v 15tich som sa v piatok spakovala do Prahy a vrátila sa v nedeľu😅 mama o tom netusila a áno síce som to schytala keď som sa vrátila domov ale vystrájala som ďalej .. s mamou sme mali a aj máme normálny vzťah proste niektorý máme viac aktívnu pubertu ako iny
@anonym_169703 Nikto nepíše o upálení. Aj s nami plieskala puberta, ja som tiež povymyslala kravin. Ale ani teraz by som rodicom nezložila telefon, mám nejaky rešpekt a uctu.. a ist v 14tich z Ba do Ke, kde predpokladám nikoho a nič nepoznala, navyše v čase keď mala byt v škole a vymeškala. Vymazať matke edupage. Pfuuuu so mnou by doma zatočili že by som sekala dobrotu do 18tky.
@liv1 neodsudzujem až tak prisne, lebo ani behá tam mrte spojov , ale nevieme do ktorej školy chodí a kde bývajú, tak je možné práve ten spoj na tejto trati je obsluhovaný zriedkavo, 1- 2x za hodinu. Netuším.
Ale - autorka musí riešiť rázne a systematicky, napr plne súhlasím s príspevkom na str. 4, kde je 👏👏👏 a hlavne sa musí autorka naučiť používať apku MHD BA, pozrieť si spoje , vytlačiť si ich a aspoň nejaký čas sledovať
koniec vyučovania - spoje -príchod dcéry domov.
Ak sa dá, tak ju odviesť do školy, vyzdvihnúť zo školy a potom zaracha (+ostatné rady).
Chápem že nemá vzťah k technike, ani ja ale aspoň bežné obslužné informácie si viem poriešiť aj ja a to som min. o 20 r. staršia ako autorka.
Založiť si účet na mk, edupage pozrieť si Via, tak hádam zvládne aj MHD
@loliki je dobré že je šikovná, ale aby 14r blicovala v škole, mame poza chrbát ráno odišla do Košíc a vrátila sa o polnoci na hlavnú stanicu v Bratislave ?! A odtiaľ ešte nočákom do Petržalky?!
14 ročná soplana , bez slova, nedvíhat mobil a ešte hubu zdúvať - to je šikovnosť ?!
@anonym_73b32c Určite to nie je nešikovnosť. 🙂 Ty by si to zvládla v 14-ich?
Ja nechapem ludi, ktori toto zlahcuju. Doba je ina, vonku je plno psychopatov, ktori to dieta mozu znicit. Skratka to treba teraz hned podchytit a pekne vysvetlit, co sa vonku deje a mohlo sa aj jej stat. Je vela videi, kludne by som jej ich pustila. Unesene, zdrogovane, zamordovane baby.
@anonym_3be02e ja som bola od 14r na SŠ internáte, baba z krpatej dediny, čo ledva 2x do roka išla do malého okresného mesta. A behom pár mesiacov som sa naučila samostatne žiť, aj keď to bolo občas mega ťažké v Bratislave. Ale - bolo to pred 45r, občas som natrafila na divné indivíduá, ktorých je teraz mrte veľa všade. Vlaky stanice, zastávky, centrum mesta, aj okrajové časti, dokonca občas aj interiér paneláku alebo tiché uličky s rodinnými domam. Pred pár rokmi v susednom dome prepadol chalan mladú babu vo vchode s čipom, kamerami vo výťahu. Dopadla veľmi zle.
@anonym_56cacb Toto je moja nocna mora. A ked neprisla vobec domov, ako si to riesila? Ako k takemuto spravaniu vobec doslo?
@anonym_3be02e ako k tomu prišlo - no myslím že pozná dobre moje slabé miesto na čom mi záleží a to je dochvíľnosť takže ona čím ďalej zajde v nedochvilnosti tým má asi nejaký pocit že má navrch. Druhá vec je že ja som vždy tá zlá lebo sa starám a otec ten dobrý lebo ju nechá na pokoji. On paradoxne stále rieši svojich rodičov a súrodencov miesto svojho dieťaťa.
A potom sa čudujeme štatistikám, že čoraz viac ľudí sa obracia aj v takýchto súkromných veciach radšej na AI... Ako fakt super emoaticke odpovede niektoré..
Ja, žiaľ radu nemám, nemám deti v takom veku, ale keď si predstavím, že mi dcéra urobí toto (vrátane papulovania a skladania telefónu), tak vreskot a ziapanie by bolo to najmenej, čo by ju doma čakalo, krásavicu. Hneď som si ale spomenula na príhodu, ktorá sa stala v susednej dedine pri nás, keď som bola ešte malé decko. Dievča (už trošku staršie ako tvoje) chodilo na strednú, bývalo na internáte, každú nedeľu vlakom do Košíc. Otec ju odviezol na stanicu, počkal, kým vlak odíde a išiel domov. Raz v nedeľu večer mu volali, že v susednej dedine sa stala nehoda, v aute zomreli všetci mladí a že tam bola aj jeho dcéra. Nechápal, nechcel tomu veriť, lebo on dcéru odniesol na stanicu a videl na vlastné oči, ako nastupuje na vlak. Lenže mladá na tajňáša vystúpila na ďalšej stanici a nastúpila k ostatným do auta. Vraj pretekali s iným autom, či len išli rýchlo, neviem, ale tak viem, že vtedy sa v aute zabili všetci.
@thirstymonk Tak to je mega príhoda. Ako to dopadlo?
Kedysi dávno (ešte som tam nebol) vraj dvaja kolegovia ráno neprišli po teambuildingu do práce. Naveľa sa nejako ozvali, a že sú v Kodani. Ožratí prišli na letisko, kúpili letenky na nejaký najbližší let, a keď vytriezveli, veľmi sa čudovali, kde sa to ocitli. Spiatočný let bol asi až za dva dni...
@hefo Boli traja kamarati, zo srandy stopovali na benzinke v poprade. Stopli kamion, nasačkovali sa do neho a šli s typkom do španielska. Potom sa s nim vratili, týpek bol z dajakej michalovskej firmy :D No kovbojka, čo ti poviem.
Ale tuto susedovi ciganovi sa stalo. Že mu ušla žena do česka. Tak sadol na vlak, išiel po ňu, sadli na vlak, že idú domov. Lenže sadli na zlý nočný vlak a zobudili sa ráno v osvienčime :D Keď mi to hovoril, som skoro z nôh spadol. Reku "More, buď rád, že si ťa tam nenechali" :D
@hefo Boli traja kamarati, zo srandy stopovali na benzinke v poprade. Stopli kamion, nasačkovali sa do neho a šli s typkom do španielska. Potom sa s nim vratili, týpek bol z dajakej michalovskej firmy :D No kovbojka, čo ti poviem.
Ale tuto susedovi ciganovi sa stalo. Že mu ušla žena do česka. Tak sadol na vlak, išiel po ňu, sadli na vlak, že idú domov. Lenže sadli na zlý nočný vlak a zobudili sa ráno v osvienčime :D Keď mi to hovoril, som skoro z nôh spadol. Reku "More, buď rád, že si ťa tam nenechali" :D
@thirstymonk ako mu mohla zena ujst do ceska? to akoze sa nahanali cez 2 krajiny a potom ju chytil, ju za golier dotiahol na este k tomu aj zly vlak? komedia toto :D
vymyslene, Bratislavcan by urcite nenapisal Blava
Ked sme uz pri historkach ... kamarat ako stredoskolak, isel z intraku na vikend domov. V piatok este popijali, asi aj vo vlaku, proste rano sa zobudil v Ciernej nad Tisou v depe. Tak siel opat do stanicnej ... potom sadol na vlak domov, zaspal "unavou" a zobudil sa v Ziline. Do rana nejako prespal na stanici a v nedelu rano sadol na vlak na intrak. Rodicom vravel ze ostal cez vikend na internate, kde inac aj bezne ostaval.
vymyslene, Bratislavcan by urcite nenapisal Blava
@anonym_e71e93 tak teraz uz sa riesi aj slovnik?
@januska12323 Uprimne neviem, co by som mala ziskat tym, ze si budem vymyslat situaciu, z ktorej som vystresovana a zufala. Taketo veci sa medzi rodicmi a tinedzermi bohuzial deju castejsie, nez si myslis. Kazdy rodic by asi spanikaril, keby zistil, ze jeho dieta nebolo v skole, klamalo o spojoch a odislo do ineho mesta bez vedomia. Ak ty taku skusenost nemas, bud rada, ale oznacit niekoho problem automaticky za vymysel mi nepride fer.
@jankajurisov áno spanikárila by som, nakričala na decko a odteraz by mala život horší ako v base. Ale hlavne by som sa zamyslela prečo mi to decko má potrebu klamať a za kým uteká. Prelustruj mobil, ak to nedokážeš zavolaj si k tomu niekoho, zisti s kým tam bola, ak kamoška tak rieš s jej rodičmi, nechaj jej neospravedlnené hodiny, mobil a všetka elektronika sa zabavuje, doprovod do školy, zo školy a ak chce kamošky tak len doma aj to až po určitom čase. Na prázdniny by som tiež vybavila dospelý dozor aby videla, že si môže robiť čo chce ale stále mám ja navrch.
@anonym_e71e93 tak teraz uz sa riesi aj slovnik?
@jankajurisov nezaregistrovala som.... nečítala dôkladne, ale čo na to otec? A ako to momentálne riešiš s dcérou?
@liv1 neodsudzujem až tak prisne, lebo ani behá tam mrte spojov , ale nevieme do ktorej školy chodí a kde bývajú, tak je možné práve ten spoj na tejto trati je obsluhovaný zriedkavo, 1- 2x za hodinu. Netuším.
Ale - autorka musí riešiť rázne a systematicky, napr plne súhlasím s príspevkom na str. 4, kde je 👏👏👏 a hlavne sa musí autorka naučiť používať apku MHD BA, pozrieť si spoje , vytlačiť si ich a aspoň nejaký čas sledovať
koniec vyučovania - spoje -príchod dcéry domov.
Ak sa dá, tak ju odviesť do školy, vyzdvihnúť zo školy a potom zaracha (+ostatné rady).
Chápem že nemá vzťah k technike, ani ja ale aspoň bežné obslužné informácie si viem poriešiť aj ja a to som min. o 20 r. staršia ako autorka.
Založiť si účet na mk, edupage pozrieť si Via, tak hádam zvládne aj MHD
@jankajurisov ja som ti uz poradila anonymne, aj som ti dala nejake otazky, ale neodpovedas. Uz vies za kym bola a spojila si sa s rodicmi dievcata ktore bolo s nou? Lebo dostala si naozaj vela rad.
@anonym_e71e93 ale napisal, 😁 som toho prikladom. Narodila som sa tu a o Blave hovorim nonstop takto.
@cacianka raz za pol hodinu ide spoj napriklad do Devina, ale nie do Petrzky. Akoze v krajnom pripade sa mozem mylit, ale raz za hodinu ide mozno nocny autobus
@jankajurisov a toto v uvosnom prispevku je co???
"Zacalo sa to tym ,ze si vymyslala ze jej chodia neskorsie spoje domov (MHD). Kedze je niesom technicky zdatna, nemohla som si to overit. Takto to bolo nejaky cas." Tohto sme sa chytili. Nejaky cas a Tebe to neprislo divne alebo si zistit...mohla si si to overit. Bud sa dovzdelas, lebo neviem, co je na tom tazke, zistit si spoje na nete, ked sa vies regiatrovat na MK, no tazsie to fakt nie je 🫣. Alebo uz neviem.
@terezka1947 Niektoré sa tu rozhorčujú, že autorka nie je technicky zdatná, ako to sama uznala a robí jej problém využívať mobil a internet. Tu sa asi desiati opýtali, koľko má dcéra rokov, pričom stačí čítať diskusiu, kde to už niekoľkokrát opakovali.
@loliki tak niekto necita cele vlakno, ze. Alebo v nadpise vraj ten vek bol, ale zmenili ho a o veku tam ani zmienka zrazu. Niekto zachytil ten prvy nadpis a vek vedel a niekto prisiel neskor a uz to tam nebolo.
Ked sme uz pri historkach ... kamarat ako stredoskolak, isel z intraku na vikend domov. V piatok este popijali, asi aj vo vlaku, proste rano sa zobudil v Ciernej nad Tisou v depe. Tak siel opat do stanicnej ... potom sadol na vlak domov, zaspal "unavou" a zobudil sa v Ziline. Do rana nejako prespal na stanici a v nedelu rano sadol na vlak na intrak. Rodicom vravel ze ostal cez vikend na internate, kde inac aj bezne ostaval.
@aalt Sranda, ja mám bývalého spolužiaka, ktorý sa chcel dostať zo spomínanej Čiernej nad Tisou do Michalian, ale tak sa opil a zaspal, že cestoval z Čiernej do Košíc a potom späť a opäť z Čiernej do Košíc.. na konečných sa vždy zobudil, ale neviem, na ktorý pokus sa mu podarilo vystúpiť v mieste určenia 😅
@jankajurisov nestala, a keby stala, tak mladá dostane jednu správa a jednu zľava, aby sa zobudila. A samozrejme, socialka k tomu.
Tak ja neviem, ale moje dieťa tiež cestovalo vlakom kade tade keď bol v takom veku. Však chceli spoznávať mesta. Dievča možno nevie pohnúť s matkou, ktorá nevie ani spoj vyhľadať, tak to vyriešila po svojom. Neobhajujem ju, len tiež by ma z takej hlúpej mamy triafal šľak. Zas treba deťom aj troška veriť a viesť ich k samostatnosti, keď už rodičia sú obmedzení.
@anonym_74501c to, že tvoj syn takto chodil v 13r som bola zhrozená už, keď si to písala prvý x
@loliki tak niekto necita cele vlakno, ze. Alebo v nadpise vraj ten vek bol, ale zmenili ho a o veku tam ani zmienka zrazu. Niekto zachytil ten prvy nadpis a vek vedel a niekto prisiel neskor a uz to tam nebolo.
@anonym_d42bd7 pretoze ten nadpis sa automaticky upravuje. Tiez s tym nesuhlasim ale co s tym narobim.

@anonym_169703 Máš sa čím...Inak, táto má 14, blicovala a papuľovala. Chcela by si mať toto doma?