icon

Deti bez dozoru počas vyučovania

25. jan 2026

Syn mal mať zastupovanu hodinu, chýbala učiteľka. Už viac krát sa stalo, že ostali sami v triede počas vyučovania a učiteľ ich chodil sem - tam pozriet. Neviem, či mali malo učiteľov, keď tam nebol nikto stále .. naposledy sa stalo, že deti boli samé, tak si ich pár išlo kúpiť do automatu čosi. Našiel ich tam učiteľ, syn dostal neospravedlnenu hodinu. Nemienim to nijako riešiť, len by ma zaujímal vás názor na danú situáciu. Dostali neosp. hodinu, lebo odišli z triedy. Čiže trest. A nemala by mať aj "škola" nejaký trest za to, že nebola schopná zabezpečiť riadny priebeh vyučovania? Ak sa táto téma otvorí na najbližšom združení, budem žiadať vysvetlenie k tomuto. Jedná sa o strednú školu, 1 ročník.

amima
27. jan 2026
@anonym_autor

@sissy27 popravde, som nevedela, pokiaľ ta hodina nepipla, že to je takéto kritické. Nakoľko známky mu chodia. A áno, dieťa trest dostalo. A škola nič?

@anonym_autor ale veď ak aj učiteľ pochybil, určire mal z toho zle. Ale vám ako rodičovi to nebudú oznamovať. Načo..

kulumulu123
27. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_4af9f2 no, 15 ročne deti nie sú dospeláci. Ani náhodou. Ale, ja sa syna nezastavam ale nemienim asi syna za to karhat. A prečo, by mňa ako rodica malo zaujímať, že škola nevie zabezpečit plnú náhradu vyučovacej hodiny? Mňa sa tiež v robote nikto nepýta, tiež si svoju prácu musím zabezpečiť.

@anonym_autor tvoj 15r syn este nikdy nebol hodinu sam doma? Zo a do skoly ho vodis za ruku az do triedy? Som najprv myslela podla nadpisu ze nejaky prvacikovia alebo druhaci na zs.... Fakt nechapem v com vidis ty ako rodic problem 🤷🤦

senta_sofia
27. jan 2026
@anonym_autor

@alexanderkovacs ucitel nebol vedla v triede, bol na opacnej strane skoly. Skola je velka. A praveze, neboli v lese ale boli v skole....
@senta_sofia nie, on vybehol do automatu si cosi kupit. Ten ucitel tam nebol celu hodinu. Este vccera to riesila jeho triedna a synovi hovorila, ze maju ist za tym ucitelom a sa mu poprosit aby im tu hodinu odpustil. Som mu povedala, ze je to na nom. Ze nemal co behat po chodbe.

@anonym_autor jasne, ze nemali, ale to nie je dovod na neospravedlnenu hodinu.

autor
27. jan 2026

@senta_sofia asi máš pravdu

Keďže sa tu rozbehla celkom diskusia ohľadom toho, zo zvedavosti som prebrala prípad s kamarátkou/pravničkou (NIE, nejdem to riešiť v škole, len ma zaujímal právny pohľad na vec).
Záver je taký: škola je povinná zabezpečiť bezpečnosť a ochranu zdravia žiakov počas vyučovania a všetkých činností organizovaných školou.
Ak, vyučujúci chýba, škola musí riešiť situáciu organizačne (suplovanie, dohľad, oficiálne uvoľnenie - rodič musí byť informovaný)
Čiže, v tomto prípade išlo o organizačné zlyhanie školy a zodpovednosť nesie škola.

A výsledok? Žiak nemôže byť disciplinárne potrestaný za následky organizačného zlyhania školy. Škola nezabezpečila dozor, porušila zákonnú povinnosť.

dianaaaaa
27. jan 2026

Mať vaše problémy tak sa poj.bem🤦🤦🤦

autor
27. jan 2026
@dianaaaaa

Mať vaše problémy tak sa poj.bem🤦🤦🤦

@dianaaaaa kedže nemáš...nič ti v tom nebráni...uži si

senta_sofia
27. jan 2026
@anonym_autor

Keďže sa tu rozbehla celkom diskusia ohľadom toho, zo zvedavosti som prebrala prípad s kamarátkou/pravničkou (NIE, nejdem to riešiť v škole, len ma zaujímal právny pohľad na vec).
Záver je taký: škola je povinná zabezpečiť bezpečnosť a ochranu zdravia žiakov počas vyučovania a všetkých činností organizovaných školou.
Ak, vyučujúci chýba, škola musí riešiť situáciu organizačne (suplovanie, dohľad, oficiálne uvoľnenie - rodič musí byť informovaný)
Čiže, v tomto prípade išlo o organizačné zlyhanie školy a zodpovednosť nesie škola.

A výsledok? Žiak nemôže byť disciplinárne potrestaný za následky organizačného zlyhania školy. Škola nezabezpečila dozor, porušila zákonnú povinnosť.

@anonym_autor toto bolo max. na poznamku, uz ked si chcel ucitel pohonkat ego, ale vacsi problem je to, ze nezabezpecili dozor. Teda na papieri zabezpecili, urcite ti niekoho v edupage ukazalo, ale neposlali. Bohuzial, bezne to robia aj u ovela mladsich deti, ale keby sa nieco stalo, ma problem skola. Prave kvoli bezpecnosti.

jankassa
27. jan 2026

@anonym_autor naša generácia by išla fajčiť keby ostala chvíľu bez dozoru 🤷‍♀️

kvietok173
27. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor konečne dobre napísané, súhlasím na 100%

curlyjanka
27. jan 2026

@anonym_autor rozumiem tomu spravne,
ze ten ucitel na hodinu prisiel a povedal, co maju robit.
nasledne odisiel do inej triedy a vratil sa k nim ku koncu hodiny?

autor
27. jan 2026
@curlyjanka

@anonym_autor rozumiem tomu spravne,
ze ten ucitel na hodinu prisiel a povedal, co maju robit.
nasledne odisiel do inej triedy a vratil sa k nim ku koncu hodiny?

@curlyjanka nie. Islo o suplovanu hodinu, suplovanie piplo den predtym. Kedze sa jednalo o jazyk...prisiel ucitel na hodinu, poslal polovicu triedy na opacny koniec skoly, kde bude prebiehat vyucba (oni casto chodia takto do roznych tried ale vacsinou to je vzdy pisane na edupage aka ucebna a bola to teda ina trieda ako na edupage). Povedal im, co maju robit (opakovat si cosi. Nepodstatne). Po cca 15 mimutach isili deti ku tlaciarni, vytlacit si nejake veci - videli ich tam viaceri ucitelia, neriesili. Cestou spat sa stavili pri automate a zrovna stretli nejakeho ucitela, ktory zacal vysetrovat. Poslal ich naspat do triedy, skontroloval ju, bonzol ich zastupujucemu ucitelovi, ktory tam nebol ale celu hodinu. Vyzera to tak, ze zastupujuci ucitel mal mat na starosti celu triedu ale rozdelil ich a venoval sa svojej skupinke, pricom druha cela skupina bola sama.

A vlastne teraz ani neviem, co sa odomna ocakava. Ci mam zavolat triednej alebo co...

anonym_f5dfc3
27. jan 2026

Sorry ženy, ale musím súhlasiť s autorkou a to sama som učila na škole niekoľko rokov- nejde o to, že majú 15, ale chodia do školy, aby sa tam niečo naučili- u nás to vždy tak bolo, že buď si na zastupovanej hodine spravil ucitel svoj predmet a ak tam neučil tak ucitel, ktorý chýbal mu materiály dodal- naše školstvo je aj preto na tom tak mizerne, že toto sa už stáva bežným štandardom a nemalo by sa. Ide to dole vodou, lebo v školstve už ostávajú len takí, ktorí to robia buď z čistej lásky, alebo takí, čo sa tam idu len zašiť a velku chuť a energiu tomu zasa nevenujú. A ozvať by sa mala- ak škola nemá dostatok pedagógov, tak to treba riešiť - ak to nevie riešiť riaditel tak potom zriaďovateľ…

curlyjanka
27. jan 2026
@anonym_autor

@curlyjanka nie. Islo o suplovanu hodinu, suplovanie piplo den predtym. Kedze sa jednalo o jazyk...prisiel ucitel na hodinu, poslal polovicu triedy na opacny koniec skoly, kde bude prebiehat vyucba (oni casto chodia takto do roznych tried ale vacsinou to je vzdy pisane na edupage aka ucebna a bola to teda ina trieda ako na edupage). Povedal im, co maju robit (opakovat si cosi. Nepodstatne). Po cca 15 mimutach isili deti ku tlaciarni, vytlacit si nejake veci - videli ich tam viaceri ucitelia, neriesili. Cestou spat sa stavili pri automate a zrovna stretli nejakeho ucitela, ktory zacal vysetrovat. Poslal ich naspat do triedy, skontroloval ju, bonzol ich zastupujucemu ucitelovi, ktory tam nebol ale celu hodinu. Vyzera to tak, ze zastupujuci ucitel mal mat na starosti celu triedu ale rozdelil ich a venoval sa svojej skupinke, pricom druha cela skupina bola sama.

A vlastne teraz ani neviem, co sa odomna ocakava. Ci mam zavolat triednej alebo co...

@anonym_autor
tak po prve, bolo fajn tieto body uviest v uvodom prispevku.
po druhe- nebolo by od veci sa spytat triednej/ na rodicovskom- ako to bezne chodi. a nasledne doplnit Tvoju skusenost.
uvidis, co z toho vzide.

autor
27. jan 2026
@curlyjanka

@anonym_autor
tak po prve, bolo fajn tieto body uviest v uvodom prispevku.
po druhe- nebolo by od veci sa spytat triednej/ na rodicovskom- ako to bezne chodi. a nasledne doplnit Tvoju skusenost.
uvidis, co z toho vzide.

@curlyjanka to je predsta uplne jedno. V uvodnom prispevku je napisane, ze deti boli celu vyucovaciu hodinu same. Takze pointa ostala uplne rovnaka

amy234
27. jan 2026

Keby sa dalo spraviť, že sa hodiny zmenia a odpadne prvá alebo posledná hodina, tak aj keď prídu do školy, učiteľ tam nemusí byť, ale keď je to zvyšok dna, tak tam by mal byť učiteľ alebo aspoň nejaký pedagogický zamestnanec.

nikonca
27. jan 2026

Podľa mňa karhat syna za to je nezmysel. Len si išiel do automatu cosi kúpiť. Respektive, išiel rebelovat 😃 ha ja si pamätám, ze aj na nás takto "zabudli". Jednoducho sme boli ticho a nebehali sme nikde, len aby na nás neprišli. Krasne časy, ked nato teraz spomínam.

anonym_4e04f6
27. jan 2026
@basullinka

Úprimne si myslím, že je to pochybenie učiteľa aj keď sa jedná o stredoškoláka. Učiteľ má zaplatené zastupovanie a má sedieť v triede na hodine. A príde mi extrémne neférové, ak ja ako učiteľka sa na niečo výkašlem a neprídem na hodinu a žiaci idú do bufetu, že im dám zapis/neospravedlnenu. A už len z tejto logiky mu nedám neospravedlnenu, aby čím menej ľudí prišlo na to, že som sa vykašľala na hodinu 😅

@basullinka podaktore ste tu mudre ako radio...aka si si ista, ze mazaplatene zastupovanie....podaktore nemaju na vyplaty

luccija
27. jan 2026
@simca06022011

@anonym_autor ja by som tu neospravedlnenu hodinu asi aj riesila, lebo tie deti, kedze maju volnu hodinnu, nik ich nestrazi, podla mna nemusia byt prikovane k lavici/triede, bezne sme sa volne pohybovali. Proste ak nic nevyvadzali, nepristrojne a isli si nieco kupit, pocas VOLNEJ hodin, lebo bola volna, kedze nebol vyucujuci (viac menej hodina ODPADLA), nemaju co mat neospravedlnene hodiny

@janinah ale to nie je jej problém, že učitelia chýbajú.Nech sa zrušia zastaralé tabuľky s platmi.Prave si pozerám na stránke ineko výsledky škôl nič moc na to, že všetci inovuju a vraj sa deti učia menej ako voľakedy.
@simca06022011 tiež si to myslím, ale druhá vec je, keby si zlomil nohu na schodoch.U nás na gymnáziu už sú v triede dospelé deti, ale vždy sú s niekým, ak hodina odpadne

fineta
27. jan 2026

Presne kvôli takýmto rodičom, ktorým všetko vadí sú učitelia na špagáte a ako pod kamerami.
Áno, nemalo by sa stávať, ze učiteľ na hodinu nepríde, vždy je riadne niektorý napísaný na suplovani a moze si tu hodinu čerpať v rámci náhradného volna alebo mu je preplatená. Mal by tam byť. Ak by sa čokoľvek stalo, nesie za to zodpovednosť.
Ale na strane druhej sme vsetci len ludia, panebože, mohla sa stať nejaká výnimočná situácia a riesil ju počas tej zastupovanej hodiny. Nebuď, milá autorka, taká nekompromisná. Nám kedysi bežne ucitel na hodinu neprišiel a tu sme. A teda našim ani nenapadlo rozpitvávať to.

simca06022011
27. jan 2026
@luccija

@janinah ale to nie je jej problém, že učitelia chýbajú.Nech sa zrušia zastaralé tabuľky s platmi.Prave si pozerám na stránke ineko výsledky škôl nič moc na to, že všetci inovuju a vraj sa deti učia menej ako voľakedy.
@simca06022011 tiež si to myslím, ale druhá vec je, keby si zlomil nohu na schodoch.U nás na gymnáziu už sú v triede dospelé deti, ale vždy sú s niekým, ak hodina odpadne

@luccija tak by si zlomil nohu. Nohu si moze zlomit pred skolou, v skole cestou na obed, hocikde. Nechapem kde je problem stale s tymto, neustale sa to vytahuje, ze co ked sa stane uraz? No nic, zavola sa pomoc. Ak by isli po chodbe s ucitelom, tak ma on zvlastnu moc tomu zabranit, Alebo by bol nebodaj na vine ten ucitel... 😂

basullinka
27. jan 2026
@anonym_4e04f6

@basullinka podaktore ste tu mudre ako radio...aka si si ista, ze mazaplatene zastupovanie....podaktore nemaju na vyplaty

@anonym_4e04f6 ak máš frustráciu z toho, ako to funguje v tvojej škole, je mi to ľúto. Ale neventiluj si to prosím na mne. Ďakujem

anonym_5599d7
27. jan 2026

bohužiaľ právo je nadradené morálke, morálka je dnes v keli a to je to prečo je to takto a prečo niet lekárov, učiteľov...............

vespertine
28. jan 2026

Podľa popisu mal učiteľ spojené hodiny. Vieš, čo to znamená v realite? Že máš dve skupiny, z ktorých jedna nie je tvoja, ale ty chceš napr. písať písomku so svojou skupinou, ale nemáš ako, keďže ti tam prihodili ďalšiu skupinu. Takže áno, môže im zadať úlohu, aby mohol odučiť aspoň tých svojich.

autor
28. jan 2026
@vespertine

Podľa popisu mal učiteľ spojené hodiny. Vieš, čo to znamená v realite? Že máš dve skupiny, z ktorých jedna nie je tvoja, ale ty chceš napr. písať písomku so svojou skupinou, ale nemáš ako, keďže ti tam prihodili ďalšiu skupinu. Takže áno, môže im zadať úlohu, aby mohol odučiť aspoň tých svojich.

@vespertine no, mohol si nechať celú skupinu a precvičiť so všetkými napr. gramatiku alebo slovíčka. Kde je vôľa tam je cesta.....a ak má problém, že mu dali zastupovanie, nech to rieši s nadriadeným a nie tak, že sa na 1/2 triedy vykašle...

anonym_aedb90
28. jan 2026
@anonym_autor

@vespertine no, mohol si nechať celú skupinu a precvičiť so všetkými napr. gramatiku alebo slovíčka. Kde je vôľa tam je cesta.....a ak má problém, že mu dali zastupovanie, nech to rieši s nadriadeným a nie tak, že sa na 1/2 triedy vykašle...

@anonym_autor A prečo by mal učiteľ robiť zadarmo? Prečo by mal učiť hlúpych faganov z druhej skupiny, keď to nemá zaplatené? Tu v každej diskusii ženy píšu, že nikdy by nerobili nadčas, ani za peniaze, nikdy neurobia v práci nič navyše, nič neurobia mimo pracovnej doby a svojej pracovnej náplne a učiteľ by mal opakovať učivo s deťmi, ktoré neučí? Načo? Prečo? Začo? Raz má učiť polovicu triedy, tak tú druhú môže pokojne ignorovať.

anonym_345fe4
31. jan 2026
@anonym_793e2d

U nás sa to stávalo pravidelne na základnej škole. Škola trest nedostala žiaden, ale deti boli karhane za to že boli v triede hlučné, pritom ktoré decko by nebolo keď tam nemá dozor celú hodinu a nikto to nerieši? 🤷 Rodičia sa sťažovali, ale čo s tým, no nič. U nás nefunguje nič a každý môže držať hubu a krok ak sa v škole deje niečo čo nemá. Tak funguje školský systém - zo strany školy sa môže všetko, ale ak sa niekto ozve je to debil a helikoptérovy rodič. Naučila som sa že tu sa neoplatí nič opýtať, neoplatí sa na nič sťažovať, neoplatí sa očakávať akékoľvek dodržiavanie pravidiel, lebo tie sa vymáhajú len od detí, dospelí môžu všetko. A tak v konečnom dôsledku vyzerá celá naša republika, ešte dostaneš zdrba za to že sa pýtaš, všetky sa tu zlietnu ako osy a budú pichať do decka ktoré už dostalo neospravedlnenu ale všetko ostatné budú ospravedlňovat a jasné že budú hľadať chybu v pubertakoch, lebo to je najľahšie.

@anonym_793e2d ja som bola taká "stihačka".Najskôr rozhovor doma s dieťaťom do detailu prebrať situáciu a potom som veru riešila aj s učitelmi.A vieš ako to dopadlo?Z 90% bolo v práve moje dieťa.Najskor to vyzeralo,že mamička sa prišla vykecat,samozrejme nedali mi za pravdu a o nejaké dva tri týždne sa začali diať zmeny.Len dodám,že na tej škole sa uchytila každá zlá učiteľka,lebo čo lepšia tam nevydržala a išla radšej inde,alebo keď sa zastala deti,stala sa nežiaducou.A samé deti sa na adresu tých dobrých vyjadrili,že sa im vôbec nečudujem,že odtiaľ odchadzaju

anonym_345fe4
31. jan 2026
@fineta

Presne kvôli takýmto rodičom, ktorým všetko vadí sú učitelia na špagáte a ako pod kamerami.
Áno, nemalo by sa stávať, ze učiteľ na hodinu nepríde, vždy je riadne niektorý napísaný na suplovani a moze si tu hodinu čerpať v rámci náhradného volna alebo mu je preplatená. Mal by tam byť. Ak by sa čokoľvek stalo, nesie za to zodpovednosť.
Ale na strane druhej sme vsetci len ludia, panebože, mohla sa stať nejaká výnimočná situácia a riesil ju počas tej zastupovanej hodiny. Nebuď, milá autorka, taká nekompromisná. Nám kedysi bežne ucitel na hodinu neprišiel a tu sme. A teda našim ani nenapadlo rozpitvávať to.

@fineta presne,a preto,že sme všetci len ľudia,prečo potom ten mladí človek dostal rovno neospravedlnenu hodinu,keď školu neopustil,len sa cestou z jednej učebne do druhej pristavil pri automate.Zeby dvojitý meter?

ullala
4. feb 2026

Mna skor zaraza, ze syn dostal neospravedlnenu hodinu, ktora sa vobec neuskutocnila. Co ma mat na nej meospravedlnene, ked ta hodina nebola?

chances
4. feb 2026

@anonym_autor ahoj autorka, ja ta chcem len podporit. Ja na tvojom mieste by som napisala riaditelovi, ze nesuhlasim s neospravedlnenou hodinou pre syna. Ak si mohol neplnit povinnost suplujuci ucitel a nema za to ziadny postih, tak je nefer, aby postih mali deti, ktore odbehli k automatu.

alexanderkovacs
5. feb 2026
@chances

@anonym_autor ahoj autorka, ja ta chcem len podporit. Ja na tvojom mieste by som napisala riaditelovi, ze nesuhlasim s neospravedlnenou hodinou pre syna. Ak si mohol neplnit povinnost suplujuci ucitel a nema za to ziadny postih, tak je nefer, aby postih mali deti, ktore odbehli k automatu.

@chances evidentne nebolo dost ucitelova aby tamohol dakto zastupovat. Takze ucil v inej triede a chodil ich kontrolovat. Ako to mala inak riesit skola ?