Od akého veku dávať deťom vreckové?
Ahojte, od akeho veku ste davali detom vreckové? A kolko
Nikdy, ak potrebovali alebo išli niekde s kamarátmi vždy dostali. Desiatu aj vodu mali vždy z domu, takže na takéto veci nič nepotrebovali. Takisto všetko čo potrebovali sme im kupovali vždy my. Ak dostali peniaze na narodeniny alebo od starých rodičov, mohli ich nosiť pri sebe ak by niekedy niekam nečakane išli alebo si chceli niečo kúpiť v školskom automate a podobne. Pravidelne ale nedostávali od nás nič. Dostávali podľa toho čo ich čakalo. Ak dcéra povedala, že idú na kávu dala som jej 10 eur, išli na výlet dala som viac, mali v škole zbierku dostala od nás na ňu nejaké drobné.Je týždeň keď potrebuje menej, je týždeň keď viac.
Nedávam vreckove. Keď na niečo potrebujú a chcú peniaze, tak si vypýtajú. Spolužiaci mojich detí míňajú vreckové na také blbosti, že by ste sa za hlavu chytali
Vreckové začal dostávať syn, keď išiel na SŠ. Celú ZŠ nedostával, nebol dôvod. Ak chcel ísť po škole s kamarátom na zmrzlinu alebo kolu, to dostal.
@anonym_autor od prvej triedy, davali sme 2€ na zmrzlinu v lete kazdy den, postupne si zacali setrit, tak sme davali 10€ na tyzden. Asi do 16 rokov kym nezacali zarabat. Ked nieco potrebovali, tak sme kupili.
nasi maju 11 a 13r a dostavájú. 5€ týždenne keď pomúahajú v domactnosti ako majú. väčšinou si za to kupujú cetou zo školy nanuky.
Ja som zacala davat vo veku ked uz mali doma nejake male povinnosti, nakrmit morca, vyniest smeti a pod. tj. prvy-druhy rocnik. Vtedy dostavali cca 5€ na mesiac. Boli na to velmi hrdi, ze maju vlastne peniaze. Dcera sporovliva ta neminula nikdy nic, syn ten rozhadzoval na vsetky strany, tam som stiskala zuby aby som mu tie peniaze nevzala a nepouzila podla mojho usudku, ale o nejaky cas pochopil o com to je a zacal si aj on sporit.
Od nástupu na ZŠ, 7 rokov 10 eur na mesiac
Mi sme ako deti dostávali a myslím, že mňa to nieco to naučilo hospodáriť s peniazmi brata možno menej, ak je teda to tvojim cieľom a nie dávať im peniaze len tak, ale aby si s toho niečo zobrali. Daj im nejakú čiastku ktorú uznáš za vhodne neviem ako staré deti máš, napríklad máš 5 rocne dáš mu 5 jednoeuroviek povieš mu, že 3 mince s toho musí si odložiť do nejakej pokladničky napríklad, ale tak, aby si to mala pod dohľadom ty, daj mu v tomto samostatnosť, ak neodovzda tu časť na budúce (mesiac alebo týždeň) nedostane, tým sa naučí nechávať si nejakú rezervu a sám si vpodstate nešetrí po nejakom čase peniaze môžeš upravovať podľa toho aký má dieťa vek, napríklad môže mať tam dlh, ale keď presiahne hodnotu jedného vreckového tiež nedostane ho, a naučí si vážiť hodnotu peňazí a hospodáriť s nimi si ja myslím, Jr to iba taky nápad ja deti nemám, ale keby mam tak k tomu nejako takto edukačne pristupujem, kúpia si blbosti a na krátko ich to urobí šťastnými, veci na ktoré si o 3 mesiace ani nespomenú, ale ja by som im nechcela dávať peniaze, ale cenu lekciu do života
od nastupu na ZŠ ... prvy stupen dostavala 10 eur mesacne ...na druhom dostava 30eur.. sladke, zmrzliny, hracky alebo aj telefon si kupuje sama.... musi si prepocitat kolko moze minut a kolko si potrebuje odlozit podla toho po com tuzi...
@anonym_autor náš syn má založený účet a dostáva naň mesačné vreckové už asi od 10 rokov. Nastavené to mal tak, že mu každý mesiac prišlo na účet 25 eur a z toho sa 20 eur rovno preposlalo na sporiaci podúčet ako šetrenie. K tomu na ten účet dostával postupne "darčekové" peniaze alebo si sám vložil, keď dostal väčšiu sumu. Časom si vyhliadol drahú vec na šport, ktorému sa venuje, tak si to kúpil sám z takto našetrených peňazí. To, čo mu ostáva na bežnom účte, postupne začal občas míňať na drobnú spotrebu typu školský bufet apod. Super základ pre vybudovanie finančnej gramotnosti 🙂
Ja dávam od druhej triedy ZŠ 5 euro mesačne, áno je to málo, no ide mi o to, aby proste mala niečo "medzi prsty" a aby sa naučila si aj dačo ušetriť. A musím povedať, že zo začiatku míňala na blbosti,no teraz uz si peniaze viac váži a páči sa jej ako sa jej zbierajú v pokladničke. Dostáva aj od babky, dedka dáke drobné.....Teraz ide na druhý stupeň a bude dostávať 10 e.
Dávame od prvého ročníka ZŠ - aký je ročník, toľko eur týždenne. Prvákovi euro, druhákovi dve atď. Teraz má 7 na týždeň. Hospodári si s nimi sám, nestaráme sa mu do toho, drobnosti si kupuje sám a práve z týchto peňazí. Samozrejme vie, že keď potrebuje niečo väčšie, tak mu to kúpime.
Dostavali od prvej triedy... zavisi to len na tebe, moji maju moznost si nieco kupit (vedla skoly), takze to "zmysel" ma, nevozim ich vsade ako taxik... 10 rocna ma 10€ na tyzden, 13 rocny 15€ na tyzden a 16 rocny 20e na tyzden...
@anonym_autor davam od pripravky 5eur, 1.stupen na ZS 10eur.
dostali kreditku do mobilu (cca druhy stupeň). mali sme nastavenú max platbu na deň, ale musím povedať, že využívali výnimočne a vôbec nezneužívali, občas malinovka, niekedy pagáč v sámoške a tak. vždy som to priebežne zrátavala a bolo to hlboko pod môj vnútorne nastavený limit.
Ja som dostala prvé vreckové 15 ako som išla na strednú. 50 e mesačne.
Predtým keď som niečo chcela si kúpiť oblečenie alebo sladkosť, zmrzlinu tak som dostala 5-10-20 e podľa toho čo.
Az ked nastupia na strednu, zatial zbytocne aj ja som tak dostavala, mne mama davala mesacne 20€, myslim, ze to staci ani som to nikdy neminula.
@anonym_autor vreckové dostala dcéra keď šla na vysokú, mimo domova, na internát. Aj to len na základné veci- strava, poplatky, cestovné... Na ostatné si zarobí na brigáde. Mladšie nedostáva, ani nebude. Nechcem aby mali pocit, že "peniaze len padajú z neba, a bez práce majú zabezpečený pravidelný príjem". Je to výchova k "prijímateľovi dávok" 😏 Dieťa potom nemá žiadnu motiváciu peniaze zarábať, snažiť sa. Ak na niečo potrebujú, povedia si, komunikujeme o tom, diskutujeme zhodnotíme. Okrem toho majú svoje pokladničky, kde majú darčeky od príbuzných a sami si zvážia, na čo to použijú. A to už potom veľmi rozmýšľajú, či to rozbijú na hlúposti 😏 Tiež máme bežne rozbehnutú spoločnú pokladničku, kde hádžeme drobné, niečo čo nám ostane, na nejaký spoločný cieľ- dovolenka, lyžovačka.
Sú na ZŠ ale nedávame pravidelne, keď potrebujú tak nemám problém dať, alebo keď mám nejaké drobnejšie tak im to len tak dám. Ale nekupujú si nič, všetko majú v pokladničke.

toto zaujima aj mna, mam takmer 14rocnu a takmer 11rocneho. Do skoly necestuju, maju to peso do 10 minut. Asi by uz mohli mat vreckove ale zatial som to brala ako zbytocne....