Syn chce skončiť so športom. Hľadáme nové možnosti.
Milé mamičky, neviem či tu dostanem radu, ale aspoň sa vyspovedám.
Syn od mala miloval pohyb a šport, začal s futbalom, ale zlom nastal v 7 rokoch, keď ho nahovorili na basketbalový tréning. Basketbal.doslova miloval, tešil sa na každý turnaj, chodil na kempy.
Tento rok zlom! Už pred sezónou im pár chalanov skončilo, čo malo za následok, že kategórii U16 sa nepodarilo postúpiť na lepšie a hrali skupinu Silver tam tie zápasy nemali kvalitu v tej kategórii hrali aj 12,13ročný chalani. Nominovali ho na zápasy kategórie U20 , ale dostal minimum času a aj vo svojich 15 bol tam stratený.
Postupne ho to prestalo baviť, teraz oznámil že je koniec, že ho to už nebaví a že nemá ani motiváciu keď vidí že za dospelých hrajú iba cudzinci.
Volal nám už tréner , aby ho prehovoril on o tom nechce ani počuť.
Bojíme sa čo s ním bude , predsa tento šport mu zaberal aj volný čas. S manželom sme rozmýšľali , že či neexistuje šport ktorý by mohol začať v 15.
Je mi to tak ľúto , ako to skončilo...
@anonym_autor ako čo myslíš, že teraz začne piť, fajčiť a behať po vonku do rána? To mohol aj pri športe ak by chcel. Nerob z toho tragédiu, skús ho ešte ukecať a keď nebude chcieť nájde si inú zábavku. Kopec detí nešportuje a sú úplne v pohode.
Ono nejde o to , že by sa mu nedarilo, alebo by potreboval pomalšie tempo, vo svojej kategórii hráva skoro celý zápas. V jeho kategórií ide o to, že to tam plátajú ako sa len dá mladšimi chalanmj u súpera rovnako a skončí sa to výsledkom , že vyhrajú aj k 70 bodov, to mu nič nedáva.
V tej staršej kategórii ho nepostaví tam je len na to ak sa niekto vyfauluje, alebo nebodaj zraní, a je tam aj vidno , chalani sú tam starší majú inú stavbu tela.
A do toho dospelácka liga na ktorú sa úplne prestal chodiť pozerať , lebo jeho nebaví zápas keď hrajú len Američania.
Basketbal ako šport ho sklamal, ako sa tam pristupuje k mladým nádejám.
Mne sa zdá , že to chce urobiť ako protest, nie preto že by to nezvládal.
Moj syn hraval futbal, v pripravke bol sikovny, jeden z najsikovnejsich. Absolvovali sme s nim niekolko sezon zapasy kazdu sobotu, nakupovali vselico tykajuce sa futbalu. Ked presiel k ziakom, necitil sa tam dobre. Vsetko vacsi hraci, podavat museli maximalny vykon aj viac, na zapasoch viac sedel ako hral. I ked by sa to casom urcite zmenilo, dorastol by k spoluhracom, uz nechcel. Bol na niekolkych treningoch a zapasoch a skoncil. Tuto sezonu uz nehral.
Sam si nasiel novu aktivitu - aj s bratom chodia na hasicsky, tiez trenuju, obcas nejaka sutaz. Mne nevadi, ze skoncil s futbalom, nechcem ho do nicoho nutit.
Syn chodieva s chalanmi von, na bicykel, korcule, so mnou behavat...
Takito velki chalani, ako je tvoj syn, hravaju aj partie vonku, v telocvicniach rekreacne, pre zabavu. Nenutila by som ho. Nech robi to, z coho ma radost. Hodila by som s nim rec, nech volny cas vyuzije na iny sport, nech si najde partiu a nech sa tesi zo zivota. Na co to silit. A ty nerob z toho tragediu.
Ono nejde o to , že by sa mu nedarilo, alebo by potreboval pomalšie tempo, vo svojej kategórii hráva skoro celý zápas. V jeho kategórií ide o to, že to tam plátajú ako sa len dá mladšimi chalanmj u súpera rovnako a skončí sa to výsledkom , že vyhrajú aj k 70 bodov, to mu nič nedáva.
V tej staršej kategórii ho nepostaví tam je len na to ak sa niekto vyfauluje, alebo nebodaj zraní, a je tam aj vidno , chalani sú tam starší majú inú stavbu tela.
A do toho dospelácka liga na ktorú sa úplne prestal chodiť pozerať , lebo jeho nebaví zápas keď hrajú len Američania.
Basketbal ako šport ho sklamal, ako sa tam pristupuje k mladým nádejám.
Mne sa zdá , že to chce urobiť ako protest, nie preto že by to nezvládal.
@anonym_autor Tak ono je normalne prestat sa venovat niecomu, s cim sa vnutorne nestotoznujes. Nie je to ani ze protest, ale strata motivacie, niekedy sa to stava, aj vo vyssom veku, ludia casto z tohto dovodu menia aj pracu, nielen hobby.
Bojis sa opravnenie, deti bez kruzkov a najma sportovych aktivit su dnes naozaj velmi ohrozene. Vyssie tu uz niekto spomenul, ze by ste mohli najst klub, kde nepojde len o vyhru. Alebo ak je sportovo nadany, tak ja mozem len a len vrelo odporucat zacat s nejakym bojovym umenim. To sa nerobi primarne kvoli sutaziam, ide tam o filozofiu a komunitu a to by ho vedelo podrzat aj v tazkych casoch. Ak ti to nerobi problem, napis, z akeho mesta ste.
@anonym_autor ako čo myslíš, že teraz začne piť, fajčiť a behať po vonku do rána? To mohol aj pri športe ak by chcel. Nerob z toho tragédiu, skús ho ešte ukecať a keď nebude chcieť nájde si inú zábavku. Kopec detí nešportuje a sú úplne v pohode.
@januska12323 veruze to hrozi. Pracujem so stredoskolskmi, vidim, ake su tie decka skazene a na prvy pohlad vyzeraju ako anjelikovia. Byvam na prvom poschodi a pod nasim balkonom sa denne zlieza tlupa teenagerov, ktori tu nonstop hulia, co by este bolo relativne ok, ale v poslednom case uz obchoduju s psychiatrickymi liekmi 🙈 a tak si len hovorim, kolko z tych rodicov ani len netusi, comu sa ich deti venuju vo volnom case a s akou zberbou sa tu schadzaju...
@anonym_autor Nie je v okoli iny klub? Neda sa porozpravat s trenerom,ze by mu daval viac priestoru pocas zapasov?
Nech skusi iny sport. Najaky taky menej znamy, a menej televizivny. Problem je v tom, ze v tom veku bude chciet aby s nim isiel nejaky partak. Sam neviem ci by si bola schopna ho namotivovat aby isiel skusit bez toho, zeby poznal niekoho
@anonym_autor iny klub? Moj hrával futbal ale jeho odrádzali tie celodenné turnaje, kde cely den trčia a cakaju a potom aby ich striedal trener, kazdy hral tak 15 min. za cely den. Tiez som povedala, ze sport nejaky bude mat ako hobby. Tak sme chodili kade tade na skusku a vyhralo Takewondoo. Tam mozes zacat v akomkoľvek veku. Skus sa spytat hlavne syna, ze co by ho zaujalo ako sport. Chodte sa popozerat na treningy. Darmo ty si povies co chces ale jeho to musi chytit za srdce.
Ucim na strednej skole, kto zo studentov nesportuje, tak v drvivej vacsine holduju tabaku, alkoholu… verte, ze v tejto dobe je velmi dolezite udrzat u deti ci mladeze zaujem o sport.
Ak sa však na situáciu pozrieme bez emócií, váš syn prechádza zdravým a dôležitým vývojovým zlomom. Narazil na tvrdú realitu športového systému, na nekvalitnú ligu, nedostatok príležitostí v staršej kategórii a biznisovú realitu „dospeláckeho“ športu, kde dostávajú prednosť legionári. Jeho reakcia, frustrácia a strata motivácie, nie je zlyhaním. Je to logický dôsledok. Vzorec, ktorý sa tu však rodí na Vašej strane, je snaha okamžite zaplniť prázdno a vyriešiť problém za neho. To, že s manželom hľadáte nový šport, ktorý by mohol v 15 rokoch začať, je vedené strachom z toho, „čo s ním bude“. Týmto tlakom na okamžité riešenie mu nevedomky beriete možnosť spracovať stratu, uniesť sklamanie a prevziať zodpovednosť za svoj vlastný voľný čas. Najlepšie, čo teraz môžete pre syna urobiť, je neurobiť nič aktívne v zmysle hľadania náhrady. Netlačte na neho, aby sa vrátil, neprehovárajte ho cez trénera a nehľadajte mu krúžky. Pätnásťročný chlapec nepotrebuje, aby mu rodičia organizovali voľný čas ako v desiatich rokoch. Dovoľte mu chvíľu nudiť sa a niesť dôsledky svojho rozhodnutia skončiť. Prázdno a nuda sú v psychológii extrémne dôležité, sú to katalyzátory novej, vnútornej motivácie. Ak to prázdno okamžite zaplníte vy, on sa nikdy nenaučí, ako sa z frustrácie dvihnúť sám. Buďte pre neho bezpečným prístavom, kde môže byť sklamaný zo športového sveta, ale manažment jeho života nechajte na ňom. Ak má k pohybu skutočný vzťah, nájde si cestu sám, hneď ako odíde pachuť z basketbalového sklamania. Váš syn nestratil lásku k športu, ale skôr stratil zmysel toho, prečo ho robil. Čo mu basketbal kedysi dával? Bol to pohyb? Súťaženie? Kamaráti? Pocit úspechu? Keď objavíte túto potrebu, môže ju naplniť aj iný šport alebo aktivita. Čie prázdno a čí strach sa teraz snažíte tou rýchlou aktivitou vyliečiť? Synovo alebo vaše vlastné? Niekedy rodičia nesmútia len za športom dieťaťa, ale aj za predstavou, ktorú si o jeho budúcnosti vytvorili. To je veľmi ľudské, ale je dobré rozlíšiť, čo stratilo dieťa a čo strácajú rodičia.
@anonym_autor hladajte ine alternativy, Box, bojove umenia s tymi moze zacaj aj teraz. Moj starsi box miluje, nemysli si ze sa tam biju alebo co trenuju kondicku a techniku. Tiez chodi na Brazilske Juijitsu a je a tym spokojny.
@anonym_0868f3 amatérsky klub nenajdes pre tento vek.....
amaterske kluby byvaju na ZS, futbal, florbal, sach, vybijana.... 1x tyzdenne ako kruzok. ale nie ako klub. ak uz je to klub, budu hrat ligu
@lucik194 presne tak, my ked sme sa prestahovali, tak syn zacal s novymi spoluziakmi hravat futbal, ze "idem na ihrisko", reku fajn, nech ma pohyb. Potom z neho vypadlo, ze majud akeho trenera. A ja ze dovre, daky ochotny otecko...nedoslo mi. Az neskor, volal nam naozaj trener, a presne to bolo, ze islo o sportovy klub. Nakoniec syn siel na 8 rocny gympel a s futbalom sekol, lebo to boli treningy 2x tyzdenne, dlhe, zapasy v kuse. A prislo mi to vtipne, lebo nas syn sa k tomu dostal ako slepe kura k zrnu, on vobec nie je sportovy typ. Chodi teraz na florbal do skoly 1x tyzdenne a sam sa chodi s kamartmi bicyklovat.
Dcera tancuje, ale tiez to beru ako "tanecny sport", takze sutaze, atd., a prestava sa jej ten tlak na vykony pacit a aj nam. Niet kruzku, kde by to nebolo o tom sutazeni.
Ak sa však na situáciu pozrieme bez emócií, váš syn prechádza zdravým a dôležitým vývojovým zlomom. Narazil na tvrdú realitu športového systému, na nekvalitnú ligu, nedostatok príležitostí v staršej kategórii a biznisovú realitu „dospeláckeho“ športu, kde dostávajú prednosť legionári. Jeho reakcia, frustrácia a strata motivácie, nie je zlyhaním. Je to logický dôsledok. Vzorec, ktorý sa tu však rodí na Vašej strane, je snaha okamžite zaplniť prázdno a vyriešiť problém za neho. To, že s manželom hľadáte nový šport, ktorý by mohol v 15 rokoch začať, je vedené strachom z toho, „čo s ním bude“. Týmto tlakom na okamžité riešenie mu nevedomky beriete možnosť spracovať stratu, uniesť sklamanie a prevziať zodpovednosť za svoj vlastný voľný čas. Najlepšie, čo teraz môžete pre syna urobiť, je neurobiť nič aktívne v zmysle hľadania náhrady. Netlačte na neho, aby sa vrátil, neprehovárajte ho cez trénera a nehľadajte mu krúžky. Pätnásťročný chlapec nepotrebuje, aby mu rodičia organizovali voľný čas ako v desiatich rokoch. Dovoľte mu chvíľu nudiť sa a niesť dôsledky svojho rozhodnutia skončiť. Prázdno a nuda sú v psychológii extrémne dôležité, sú to katalyzátory novej, vnútornej motivácie. Ak to prázdno okamžite zaplníte vy, on sa nikdy nenaučí, ako sa z frustrácie dvihnúť sám. Buďte pre neho bezpečným prístavom, kde môže byť sklamaný zo športového sveta, ale manažment jeho života nechajte na ňom. Ak má k pohybu skutočný vzťah, nájde si cestu sám, hneď ako odíde pachuť z basketbalového sklamania. Váš syn nestratil lásku k športu, ale skôr stratil zmysel toho, prečo ho robil. Čo mu basketbal kedysi dával? Bol to pohyb? Súťaženie? Kamaráti? Pocit úspechu? Keď objavíte túto potrebu, môže ju naplniť aj iný šport alebo aktivita. Čie prázdno a čí strach sa teraz snažíte tou rýchlou aktivitou vyliečiť? Synovo alebo vaše vlastné? Niekedy rodičia nesmútia len za športom dieťaťa, ale aj za predstavou, ktorú si o jeho budúcnosti vytvorili. To je veľmi ľudské, ale je dobré rozlíšiť, čo stratilo dieťa a čo strácajú rodičia.
@bjnr Ďakujem👍
@anonym_autor Nie je v okoli iny klub? Neda sa porozpravat s trenerom,ze by mu daval viac priestoru pocas zapasov?
@marca12 v U16 vo svojej kategorii hral skoro celý zápas v U20 nehral veľa , ale to sa dalo čakať sú tam iný chalani ťazší, silnejší, vyšší
@anonym_autor no to by som mala kusok problem😂😂. Ale starsi ten box miluje ale nechce ribit ziadne zapasy ani nic take, len trebuje a to iste juijitsu. Proste ho bavi trening ale nema potrebu ist sutazit a ja som s tym spokojna. Mladsi robi tiez box a Breakdance.
A co napriklad triatlon? Kondicku urcite ma a pokial ho to laka, tak moze aj jazdit na sutaze a zaroven sa stale tomu venovat amatersky v ramci nejakeho klubu.
Zabudla som napisať, že v lete bol na výberovom kempe reprezentácie a absolvoval aj reprezentačný turnaj.
Minulý rok iné ako Športová škola nechcel počuť tento rok si tam nedal ani prihlášku.
A jeho kamoš prešiel od basketbalu k Americkému futbalu mne sa zdá či aj tento šport ho nezačal lákať. Bol aj na zápase sa pozrieť.
Ale po tolkých rokoch
A co napriklad triatlon? Kondicku urcite ma a pokial ho to laka, tak moze aj jazdit na sutaze a zaroven sa stale tomu venovat amatersky v ramci nejakeho klubu.
@anonym_76cfa5 beh ešte áno to zvláda, ale bicykel ani plávanie v obľube nemá
Zabudla som napisať, že v lete bol na výberovom kempe reprezentácie a absolvoval aj reprezentačný turnaj.
Minulý rok iné ako Športová škola nechcel počuť tento rok si tam nedal ani prihlášku.
A jeho kamoš prešiel od basketbalu k Americkému futbalu mne sa zdá či aj tento šport ho nezačal lákať. Bol aj na zápase sa pozrieť.
Ale po tolkých rokoch
@anonym_autor Chcela som napísať, ze syn začal v 15. hrať american football a je nadšený. A aby toho nebolo málo tak chodí aj na flag footbal
@anonym_autor ked ma na to rozumny dovod, tak v takom veku to akceptovat. Je kopec inych sportov ktore moze robit. Hlavne aby ho to bavilo, nemusi byt majstrom SR.
@anonym_autor ak ste z BA alebo KE, ak by začal s headisom, mal by dokonca náskok. Juniorov majú máličko. Aj na niektoré atletické disciplíny sa špecializujú v pubertálnom veku. Mnohé netradičné športy.
v tom veku sa to lame. ak nechce, nechce, nenutila by som. to nie je male dieta, ktore uplatis. u nas syn od zaciatku odmietal sutazne-plavanie, nemal rad tu atmosferu, premotivovanu, vobec mu to nesedelo. tlacili na nho, odolaval, potom prisiel kovid a po nom si nasiel iny nesutazny klub, kde to nevadilo.

Skusila by som mu dohovorit, pretoze kopa sportovcov mava mavalo taketo stavy, proste obetoval tomu kppec casu a energie a asi je v tom aj dobry, vydrzal. Ci to nie je skoda sa na to takto vykaslat, lebo sa nieco nedari ako si predstavuje, teraz. Ci napr nevydrzi, ak napr by som dohodla mozno nejake pomalsie tempo, ale prost enech chodi, nezanecha ten sport uplne, ak nechce sutazit nemusi, je dost mozne ze tento stav prejde a zase ho to chyti. Urcite vas to mrzi aj ako rodicov, roky na niecom pracoval a teraz proste chce prestat (ja som mala podobnu situaciu s dcerou uz 2x co sa tyka hrania na nastroj, kde chodila od malicka).
Ak predsa len bude rozhodnuty, tak nevadi, vsak bude robit to co ine deti... bude mat volny cas a bude sa ucit, venovat inym aktivitam, hocijakym.. v tom veku, uz ani tie aktivity uz ty nebudes mat v rukach:D sporty moze robit vsetky. Profesionalne predsa nemusi, nie?