icon

Ako riešiť amortizáciu auta na dovolenke?

Včera o 05:39

Isli sme do Chorvatska mojim autom.. dokopy 2000 km..Isli sme 4 kamosky.. ja som z toho soferovala asi 1600 km.. to je ale nepodstatne..kazdu platbu co som robila, tankovanie, znamky, vodu do odstrekovacov.. parkovne.. som spisala a rozratala na 4..taktiez aj amortizaciu.. co mi pride normalne.. vsetko sa opotrebovala.. amortizacia vysla cca 50 eur na hlavu.. oni to nechcu platit.. nechapem tu logiku.. ved auto nie je zadarmo..

anonym_c25523
Včera o 08:08

Olej stoji 45 eur (4l) do 3.0 TDI, olejovy filter Mann 6 eur, vymena doma zdarma (svojpomocne do 50 eur), alebo servis cely balik 70-170 eur

tiezjedna
Včera o 08:23
@anonym_autor

za to ze idem do prace si amortizaciu platim sama samozrejme.. na kratke trate nechcem nikdy od nikoho nic.. toto bolo ale 2000 km.. 50 eur nie je vela.

@anonym_autor nevravím, že tá amortizácia nevznikla. Vznikla. Ale za cestu na dovolenku by som ju nepýtala. Na druhú stranu, ak by som bola ja ten, ktorý sa zviezol s tebou, tak okrem úhrady nákladov by som ťa určite pozvala aspoň na jednu, ak nie dve večere. Pretože si vážim ochotu celé to podniknúť a ešte aj kus odšoférovať👍

anonym_eb75f6
Včera o 08:31

@anonym_autor mne by ani vodu do odstrekovaca nenapadlo uctovat. Ratala by som palivo, parkovne prip. dialnicne znamky. A hlavne, toto si si mala odkomunikovat pred dovolenkou.

autor
Včera o 08:34
@marsmykkok

@anonym_autor Ale chápeš, že si chcela ísť aj TY, nebola si len šofér. Keby ideš sama tiež auto opotrebuješ a dáš viac eur na benzín a poplatky, keby ste 2 podelíte sa, ale stále si na tom ušetrila že ste sa delili 4... Proste ako keby ja idem teraz do Tatier na otočku, dám 30 eur na benzín, 20 eur za parkovné a auto opotrebujem tak či tak a teda vyjde ma to 50 eur plus amortizácia. Ak ale zoberiem jednu kamošku dá mi polku za benzín a parkovné a vyjde ma to 25 eur, ak pôjdeme 4, vyjde ma to len 12,50 na hlavu... Proste stále je to pre mňa výhodnejšie ako ísť sama...

@marsmykkok ja som chcela ist letecky a pozicat si auto.. toto bola moja dobra vola a vobec sa mi do toho presne pre toto nechcelo.. lebo ved auto pred cestou musim pripravit ja.. auto po ceste musim vycistit ja.. vsetkych pobrat z domu .. to mi robilo hodinu pred odchodom.. lebo jedna byva v malinove a druha v devisnkej.. ta z devinskej mala kufor ako krava.. tak som musela vsetko vylozit a zas nalozit.. o tom, ze oni si drinkovali celu cestu netreba ani hovorit.. ja ako sofer samozrejme nemozem..

anonym_23a081
Včera o 08:35
@anonym_50ecc7

@anonym_0b91e6 sorry … tak 100e na hlavu - pise autorka …aj tak to neni vela !!

@anonym_50ecc7 sorry, ale máš pocit, že sa tu rieši to, či to bolo veľa alebo málo? Zas niekto nechápavy.

anonym_2e9d29
Včera o 08:39

podla toho asi nebudete nejake extra dobre kamaratky. Na buduce kupit letenky do Zadaru a hotovo

anonym_0b91e6
Včera o 08:47
@anonym_50ecc7

@anonym_0b91e6 sorry … tak 100e na hlavu - pise autorka …aj tak to neni vela !!

@anonym_50ecc7 V kľude. Nemusíš používať ani nadávky, ani výkričníky. Všetci to chápeme.

vevesh
Včera o 08:49
@anonym_autor

za to ze idem do prace si amortizaciu platim sama samozrejme.. na kratke trate nechcem nikdy od nikoho nic.. toto bolo ale 2000 km.. 50 eur nie je vela.

@anonym_autor ani v taxiku neplatis amortizaciu🫣🫣🫣si danovy urad, oficialna institucia alebo kamoska? Ani by ma v zivote nenapadlo od niekoho pytat amortizaciu, poistku, ci ine naklady okrem nafty (aj to by som 2x roznyslala, kedze na dovolenku som sla aj ja a tak by som tie naklady znasala nakomplet sama)..Vsak auto sa ti opotrebuva aj statim na parkovisku, poistku tiez musis platit na parkovisku....ale ako uz bolo spomenute, bola to vasa posledna spolocna dovca ...🫣🫣

anonym_c087d7
Včera o 08:50

@anonym_autor

sticker
vevesh
Včera o 08:55
@anonym_autor

estw upresnim, ze cele to aj s amortizaciou nie je viac ako 100 eur na hlavu, to Vam je vela? Spotreba nie je velka.. podla mna je smiesne aby platili 40 eur za naftu a 10 eur za dialnicne poplatky.. ked ja menim olej kazdych 10k a stoji ma to 1000 euro.

@anonym_autor ale ten olej vymenit musis, ci by tam kamaratky sedeli alebo nie🫣🫣🫣vyhravas medailu kamoska roka👌👌👌

vroni
Včera o 08:56
@anonym_c25523

Olej stoji 45 eur (4l) do 3.0 TDI, olejovy filter Mann 6 eur, vymena doma zdarma (svojpomocne do 50 eur), alebo servis cely balik 70-170 eur

@anonym_c25523, dobre trepes. Odhliadnuc od toho, že nie každý má doma garáž, kde ten olej dokáže vymeniť a tisictocneho golfa, do ktorého sú náhradné diely za facku, za 170 euro mi v servise povedia maximálne dobrý deň a dovidenia. Aj keď aj autorka prestrelila, lebo ani v jaguári nestojí výmena oleja tisícku (ale servisná prehliadka vrátane výmeny oleja áno). Ale len filter do tej prezratej potvory stojí 120 euro....
V každom prípade, amortizaciu bolo treba vydiskutovať pred cestou. Teraz je to maximálne blbá situácia pre obe strany.

anonym_8f8d2b
Autor odpoveď zmazal
anonym_c25523
Včera o 09:19
@vroni

@anonym_c25523, dobre trepes. Odhliadnuc od toho, že nie každý má doma garáž, kde ten olej dokáže vymeniť a tisictocneho golfa, do ktorého sú náhradné diely za facku, za 170 euro mi v servise povedia maximálne dobrý deň a dovidenia. Aj keď aj autorka prestrelila, lebo ani v jaguári nestojí výmena oleja tisícku (ale servisná prehliadka vrátane výmeny oleja áno). Ale len filter do tej prezratej potvory stojí 120 euro....
V každom prípade, amortizaciu bolo treba vydiskutovať pred cestou. Teraz je to maximálne blbá situácia pre obe strany.

@vroni tak snad mas nejakych kamaratov, rodinu s domom. Date si gril, pokecate, auto na zdvihak, na stojky. Das dole kryt, odsrobujes srob, vypustis vanu, uskladnis stary olej, zasrobujes, vymenis filter, nalejes po mierku. Navodov na youtube kopec. Ti lenivsi si kupia cerpadlo na olej, stary olej odcerpaju (robia to uz aj servisy) a nevypustaju. Ale kto chce miesto 50 eur a jednoducheho ukonu platit servis, tak kludne.

anonym_8f8d2b
Včera o 09:20

Toto malo byt komunikovane na zaciatku. Ale samozrejme ked ratali ze cesta bude 50 eur a ty ju zdvihnes po vylete na dvojnasobok na 100eur tiez by som na teba kukala jak puk. Ako zaplatila by som ti to ale myslela by som si o tebe uz svoje, ze ti neslo o vylet s kamoskami ale najst kravy ktore ti zaplatia vylet, lebo z toho pohladu si na nich zarobila.
Mala som takeho kolegu, ktory ratal kvoli tomu ze mal drahsie auto aj pocet retarderov k mojmu bytu ked ma braval do prace a podla toho mi uctoval cestu lebo sa mu opotrebuvaju tlmice. Velmi rychlo som radsej nasla nahradu. 🙈

anonym_611a40
Včera o 09:32

@anonym_autor urcite ste sa predtym ako ste vyrazili bavili kolko to ccca vyjde na hlavu ... o akej sume ste rozpravali nez si im dala tu konecnu?

anonym_8e9417
Včera o 10:05

Toto by ma veru nenapadlo a vacsinou chodime na mojich autach. Za to ma navyse pozvu na obed a kamos mi ho potom umyje.
Keby mam ratat amortizaciu tak sa nedoplatia pri tej cenovke😂

januska12323
Včera o 10:19

Presne pre toto idem radšej autobusom ako s kamošom. Vyrátať poplatky čo sa reálne minuli je v poriadku, keby si pýtala za šoférovanie tiež pochopím len to treba vyrátať a oznámiť dopredu. Takto si ich postavila pred hotovú vec a ešte sa urazíš keď sa im to nezdá fér.

muchotrafka298
Včera o 10:31
@anonym_2e9d29

@muchotrafka298 a teraz si predstav zeby sa im pokazilo auto a oprava 3000e napriklad

Vodu do ostrekovacov im ratala 🙂 mna toto najviac pobavilo

@anonym_2e9d29 zlatinko, toto by bolo uplne v prdeli, lebo by sa museli aj na opravu poskladat....fuha, toto je zla predstava.

anonym_158578
Včera o 11:17

@anonym_autor mám skoro 50 a veľa som toho s kamarátmi, kamoškami a frajermi, partnermi a rodinou pochodilla a nikto, ozaj fakt nikto nikdy si od nikoho nepýtal položku" amortizacia auta". Aj na rôzne pracovné akcie sme autami chodili, kolegovia má vozili. Fakt toto počujem prvý krát. Tie tvoje kamarátky nemali aj potuchy, že také dačo existuje v kamarátskych vzťahoch a teraz normálne že nechápu, s kým sa to kamaratili. Prišla si o nich. Ale tak, zase su rôzni ľudia, sú tu rôzne príspevky o totálne lakomych mužoch, čo ani na kávu nepozvú, všetko delia a ty si tento prípad, ale v ženskom prevedení. Prepáč za úprimnosť, si lakomá.

anonym_f51995
Včera o 11:27

@anonym_autor si strasne lakoma...chapala by som v pripade ze si nabrala random ludi az nejdes sama ...ano tam zapocitat , rozratat vsetko ...ale kamoskam? Trapne

hyperpohroma
Včera o 11:29

Ty vole, tak ty musíš byť normálne chorá osoba. Toto by som od kamošov nikdy nežiadala. Na ich mieste by som ťa obchádzala veľkým oblúkom. Môžeš sa hanbiť.

anonym_2e9d29
Včera o 11:32

tak ja som raz mala velmi zgrlaveho frajera ale amortizaciu mi nikdy neratal 🙂 iba nafta a dialnicna... a ked tak rozmyslam ani vodu do ostrekovania mi neratal...Ale inak
pohonne hmoty, dialnicu vedel rozratat do centa 🙂

anonym_89d9cc
Včera o 12:04

Aj podiel zo slovenskej dialnicnej si ratala? 🫣 vodu do ostrekovacov si pouzila celu, alebo si im ratala len spotrebovanu cast?
Extremik trosku😀 ako uz bolo spomenute, keby si to spomenula vramci srandy, ze ako “odskodne” za amortizaciu ti vezmu obed, drinky, hocico, tak myslim, ze by s tym problem nemali. Ale 50€? 😀 si strasny skrob.

anonym_158578
Včera o 12:14
@anonym_2e9d29

tak ja som raz mala velmi zgrlaveho frajera ale amortizaciu mi nikdy neratal 🙂 iba nafta a dialnicna... a ked tak rozmyslam ani vodu do ostrekovania mi neratal...Ale inak
pohonne hmoty, dialnicu vedel rozratat do centa 🙂

@anonym_2e9d29 to si si len myslela, že je žgrglavý, lebo si ešte nečítala autorky príspevok, ten príspevok pojem lakomosť posunul na úplne nový level.

anonym_13aa5e
Včera o 12:15

Ako by som to riesila - no bud by som to povedala pred cestou a jasne vycislila co chcem aby mi zaplatili spolucestujuci, alebo by som neponukala moje auto na dlhu cestu po europe ked mi je toho auta luto a zviezla by som sa s kamaratkou alebo isla letecky. Jediny pripad kedy by som bola neoblomna aby mi zaplatili aj amortizaciu auta je vtedy, kebyze sa vsetci vzdy spoliehaju na to, ze auto bezplatne poskytnem a na kazdy vylet alebo dovolenku sa vyuziva moje auto a uz mam toho plne zuby

natalka13
Včera o 12:20

Ty brdo, vozime sa navzajom s kamosmi na dovolenky lyzovacky....nikdy nikoho nenapadlo ratat amortizaciu auta🙈

natalka13
Včera o 12:23
@januska12323

Presne pre toto idem radšej autobusom ako s kamošom. Vyrátať poplatky čo sa reálne minuli je v poriadku, keby si pýtala za šoférovanie tiež pochopím len to treba vyrátať a oznámiť dopredu. Takto si ich postavila pred hotovú vec a ešte sa urazíš keď sa im to nezdá fér.

@januska12323 vsetci pojdu autom a ty busom😁 ano aj tak sa da🙈

tiezjedna
Včera o 12:29
@vevesh

@anonym_autor ani v taxiku neplatis amortizaciu🫣🫣🫣si danovy urad, oficialna institucia alebo kamoska? Ani by ma v zivote nenapadlo od niekoho pytat amortizaciu, poistku, ci ine naklady okrem nafty (aj to by som 2x roznyslala, kedze na dovolenku som sla aj ja a tak by som tie naklady znasala nakomplet sama)..Vsak auto sa ti opotrebuva aj statim na parkovisku, poistku tiez musis platit na parkovisku....ale ako uz bolo spomenute, bola to vasa posledna spolocna dovca ...🫣🫣

@vevesh v taxiku je amortizácia a všetko ostatné započítané do ceny za km...

beronsche
Včera o 12:36
@anonym_autor

@anonym_611a40 preco by som mala byt lakoma? ja si svoj diel platim rovanko ako oni.. za soferovanie samozreme nic nechcem..

@anonym_autor či to bol nápad, že sa pôjde tvojim autom?
Podľa mňa ešte musíš pridať kompenzáciu za šoférovanie.
Chápeš, ako k tomu prídeš ty, že ony si oddychujú a ty za volantom???
A teraz vážne..
Ak si to nepovedala dopredu, je to chrapunstvo.
A aj ak si to dopredu povedala, je to mega divné.. nikdy som sa s ničím takym nestretla.
Ale bude to tým, že vlastne nepoznám lakomcov.

Ozaj a blahoželám k rozhodnutia vymeniť hlúpych 200e za priateľstvo.
Nieco mi totiž hovorí, že s tebou už nikam nepôjdu...

beronsche
Včera o 12:39
@anonym_autor

@marsmykkok ja som chcela ist letecky a pozicat si auto.. toto bola moja dobra vola a vobec sa mi do toho presne pre toto nechcelo.. lebo ved auto pred cestou musim pripravit ja.. auto po ceste musim vycistit ja.. vsetkych pobrat z domu .. to mi robilo hodinu pred odchodom.. lebo jedna byva v malinove a druha v devisnkej.. ta z devinskej mala kufor ako krava.. tak som musela vsetko vylozit a zas nalozit.. o tom, ze oni si drinkovali celu cestu netreba ani hovorit.. ja ako sofer samozrejme nemozem..

@anonym_autor aha, takže si vlastným autom nechcela ísť..
Nuž, tvoja chyba, že robíš veci proti svojej vôli.. a aj to, že dopredu nedohodnes pravidlá..
Neškrie ta viac než čokoľvek to, že ony si "drinkovali" a ty šoférovala?