icon

Studňa na polievanie: Oplatí sa investícia?

Včera o 05:04

Ahojte, pri dnešných cenách vody premýšľame nad vlastnou studňou na záhradu. Ak ste ju dali robiť, oplatila sa vám investícia? Lebo ani to vŕtanie studne nie je lacné 🙂 Teda či sa to z dlhodobého hľadiska oplatí 🙂

anonym_26ce16
Včera o 05:36

No studna zvysi dlhodobo aj hodnotu domu. Plus, ak chcete polievat dazdovou vodu, tak aj tam treba minimalne par sudov, alebo podzemnu cisternu riesit.

anonym_78d0f1
Včera o 05:51

@anonym_autor veď to má veľa premenných, od hĺbky studne ceny vody z vodovodu až po veľkosť pozemku a frekvenciu.polievania pozemku. Mne sa to oplatilo ale my sa s manželom zaoberáme pestovaným v rámci živnosti. Kým ľudia v mojom okolí majú iba pár záhonov alebo ani to a polievajú iba svoj dokonalý trávnik.

mikitilik29
Včera o 06:00

@anonym_autor my máme studňu napojenu aj ako úžitkovú vodu na WC a sprchovanie, nie len na polievanie. A ušetrí títo o veeela peňazí

zalka
Včera o 06:05

Studňa je vodná stavba, potrebuješ k tomu povolenia a vyjadrenia. Co som jedno videla, tak tam bolo napísané koľko m3 za rok sa môže vyčerpať, dávajú vodomery.
A m3 sú preratane na účel použitia, s tým, že veľkosť polievanej plochy x množstvo.

pudinka
Včera o 06:11
@zalka

Studňa je vodná stavba, potrebuješ k tomu povolenia a vyjadrenia. Co som jedno videla, tak tam bolo napísané koľko m3 za rok sa môže vyčerpať, dávajú vodomery.
A m3 sú preratane na účel použitia, s tým, že veľkosť polievanej plochy x množstvo.

@zalka ak máte bežnú studňu pri rodinnom dome a vodu používate na potreby domácnosti a polievanie záhrady, veľmi často sa žiadny vodomer na studni neinštaluje. Podľa informácií vodného zákona sa povolenie na samotný odber podzemnej vody nevyžaduje, ak ide o odber pre potreby domácnosti z domovej studne a voda sa nepoužíva na podnikanie.

anonym_26ce16
Včera o 06:26
@pudinka

@zalka ak máte bežnú studňu pri rodinnom dome a vodu používate na potreby domácnosti a polievanie záhrady, veľmi často sa žiadny vodomer na studni neinštaluje. Podľa informácií vodného zákona sa povolenie na samotný odber podzemnej vody nevyžaduje, ak ide o odber pre potreby domácnosti z domovej studne a voda sa nepoužíva na podnikanie.

@pudinka Kym to nejakeho smerackeho pips hore nenapadne, ako zdanit aj free vodu a free vzduch

zalka
Včera o 06:33
@pudinka

@pudinka no neviem, ja si pamätám dobre vyjadrenie, kt.som čítala cca vo februári a šlo o záhradnú studňu u susedov a ešte som sa k tomu aj vyjadrovala úradom.
Bolo tam presne množstvo, ktoré sa mohlo odobrať, ako ináč ako vodomerom by to kontrolovali?

anonym_48eed1
Včera o 06:38
@zalka

@zalka vodomer sa dava vtedy ak sa voda pouziva v domacnosti a odvadza do verejnej kanalizacie a podla toho sa uctuje stocne.

moonlight1210
Včera o 06:38

Mame narazenu studnu (velmi hlboko, lebo spodna voda v okoli kazdy rok par metrov klesa/stupa podla toho, ako vlhky je rok) a napojene na to vecerne a skore ranne polievanie zahrady (ak prave neprsi).
Takze to velmi setri financie.

patrike
Včera o 07:11

Ved to je jednoduchy vypocet : naklady na studnu voci spotrebe za nejake roky.
Pri studni pocitaj doplnkove naklady na cerpadlo, pri vacsej hlbke musi byt ponorne, dotiahnut elektriku, na zimu to vypustat kvoli zamrznutiu ...
Nebude lepsie zakopat nadrz a poslat tam vodu zo strechy ?

tilly
Včera o 07:48

Aj podľa toho kde. Studňa na zitnom ostrove bude o inom, ako studňa niekde, kde sú skaly a spodná voda veľmi hlboko.
My dávame vždy studňu. Nevychádza to tak strašne veľa a zvyšuje to atraktivitu nehnuteľnosti.

anonym_9c640f
Včera o 10:04
@zalka

@pudinka no neviem, ja si pamätám dobre vyjadrenie, kt.som čítala cca vo februári a šlo o záhradnú studňu u susedov a ešte som sa k tomu aj vyjadrovala úradom.
Bolo tam presne množstvo, ktoré sa mohlo odobrať, ako ináč ako vodomerom by to kontrolovali?

@zalka no tak, ze sa to nekontroluje. Tak ako som pisala, vodny zakon to nedefinuje. Nepoznam nikoho, kto by mal vodomer na zahradnej studni pre vlastnu spotrebu.

anonym_afecf0
Včera o 10:55

@anonym_autor minulý rok narazenie studne 80€/m. Bratislava. Išli 14 metrov dole. Cca 1200€ nás to vyšlo. Bez studne si záhradu neviem vôbec predstaviť

anonym_afecf0
Včera o 11:00

A samozrejme čerpadlo ponorné 400€

anonym_e3b60a
Včera o 13:37

My máme kopanú studňu a v nej veľa vody. Máme napojené 2 wc,polievame záhradu a umývame autá. Žiaden vodmer nemáme, vodárne netušia, že ju máme.