icon

Sú vonkajšie žalúzie bezpečné pri vetre?

31. aug 2026

mám možno blbú otázku, ale vonkajšie žalúzie máme prvú sezónu a pri vetre som z nich vždy nervózna 😅 keď začnú viac hrkať, hneď ich vyťahujem hore. netuším však, či je to vôbec potrebné alebo bežný vietor zvládnu bez problémov?

chrobak7
31. aug 2026

@anonym_autor Čo je to "bežný vietor"?

gabsisi
31. aug 2026

@anonym_autor naše vonkajšie žalúzie sú odolné do 70 km/ h. Pri rýhlejsom vetre sa samé vytiahnu hore...ale to tak 2 x za leto pri búrke. Pozri čo odporúča výrobca vašich žalúzií

chrobak7
31. aug 2026
@gabsisi

@anonym_autor naše vonkajšie žalúzie sú odolné do 70 km/ h. Pri rýhlejsom vetre sa samé vytiahnu hore...ale to tak 2 x za leto pri búrke. Pozri čo odporúča výrobca vašich žalúzií

@gabsisi Samé nie, musí byť inštalovaný veterný senzor s diaľkovým ovládaním a ten treba nastaviť na silu vetra, pri akom chceme, aby sa žalúzie dvihli.

ali_mora
2. sep 2026

@anonym_autor vôbec to nie je blbá otázka 😄 Pri vonkajších žalúziách je úplne normálne, že pri vetre trochu hrkajú a hýbu sa, predsa len sú to lamely, ktoré nie sú úplne pevné. Samotné hrkanie teda ešte nemusí znamenať, že sa s nimi niečo deje.
Pri bežnom vetre by mali žalúzie bez problémov zvládnuť normálnu prevádzku, ale pri silnejšom vetre alebo väčších nárazoch je už určite rozumnejšie ich vytiahnuť hore. Záleží pritom aj od typu žalúzií, ich rozmeru, spôsobu vedenia a konkrétnej odolnosti, tá sa medzi jednotlivými modelmi dosť líši. Treba sa skúsiť spýtať priamo u výrobcu. My sme si to tiež všetko pozisťovali u isotry, že čo všetko treba aby žalúzie vydržali čo najdlhšie

aalt
2. sep 2026

Nam pri montazi vraveli, ze pri fakt silnom vetre ich staci iba odklopit. Vytahovat netreba. Z jednej strany domu som si vsimol, ze zial pri malom odchyleni sa pri silnejsom vetre "same" pomaly postupne zatvaraju ale nie uplne. Pri plnom otvoreni to uz nerobia. Senzor nemame. Zaluzie su "zapustene" a blizko okien, takze pri zatvorenych oknach by to musel byt neskutocnu podtlak, co by ich vytrhal.
A inac, ze vsetko sa da opravit.

jancazvalova
2. sep 2026

My mame z Profirolu vonkajsie zaluzie a vobec nam extremne nehrkaju. Jasne, je ich pocut, ale nie tak, aby som sa bala. Podla mna by ich stacilo odklopit, ak teda s tym mate problem.

gab1sol
2. sep 2026

Vonkajšie žalúzie nejaký ten nápor vetra vydržia. Treba sa opýtať výrobcu alebo dodávateľa, koľko zvládnu. Máme ich už pár rokov a občas ich pri vetre vyťahujeme, ale skôr preto, že nám vadí ten rámus, keď sa do nich vietor oprie, ale samotný vietor im zatiaľ neuškodil. Horšie to je s krupobitím, to nám ich riadne poškodilo, musíme meniť lamely, ale zasa okná ostali celé.

liv1
2. sep 2026

Nam radili ked ich namontovali, pri vetre ich radsej vytiahnut. Ale nerobim to vzdy.