icon

Ako lepšie šetriť peniaze s obmedzeným príjmom?

3. máj 2024

Ahojte baby, ja som už zúfalá, neviem či nedokážem hospodáriť s peniazmi ale neviem si nič ušetriť. Odvtedy ako bývam sama sa mi dosť zdvihli výdvaky a môj plat mi už nestačí (950e v čistom).

Moje mesačné výdavky:
400e nájom
300e strava (nakupujem prevažne zdravo, žiadné drahé hlúposti)
100e tankovanie
50e mobil, internet, domácnosť

Nekávičkujem, nechodím po reštauráciach, oblečenie väčšinou nakupujem z druhej ruky. Občas príde nejaká oprava na auto alebo zubár a zistím že len prežívam z mesiaca na mesiac. Robím sestričku v nemocnici, práca ma baví ale neviem si takto predstaviť žiť ďalej, nič ma nebaví, neustále myslím len na peniaze, stále som smutná.

Kde robím chybu? Ako si dokážete vy odložiť?

janickacrazy
3. máj 2024

Nájdi si frajera alebo kamošku a rozdeľte si náklady na bývanie a stravu. 300 eur pre jednu osobu je celkom dosť na stravu, nás je 5 a minieme tak okolo 500-600 na stravu.

gribka1
3. máj 2024

@janickacrazy My sme 2 a 600e. Ono sa počtom ľudí náklady akoby znižujú, ale jednotlivec to pod 250 nedá. Ak sa zdravo stravuje.

zobaka
3. máj 2024

nie je problem v tebe, ale v slabo platenej praci ☹

gribka1
3. máj 2024

@zobaka Nestraš, lebo nebudeme mať sestričky😕

zobaka
3. máj 2024

@gribka1 mne je luto kazdeho aj seba, ako sme zaplateni, pravda je zial taka, ze vela prac nie je adekvatne zaplatenych a vsetko je na SR drahe

gribka1
3. máj 2024

@zobaka Áno, smutná slovenská realita.

hellwant
3. máj 2024

@gribka1 veru, ja som tak vdačný, že s manželkou a synom dokážeme žiť finančne pohodlný život v krajine akou Svk je( vieme chyby), prial by som všetkým, aby sa im to podarilo. 😔

jaroe
3. máj 2024

@vinkel ale vyzivne predsa nie je len o výžive...

gabika0825
3. máj 2024

300€ je strašne veľa za stravu pre 1 osobu. A obzvlášť keď pises že si nakupujes ( predpokladám že si prevažne varis doma) veď za 300€ by som sa vedela prestravovat aj cely mesiac po reštauráciách 🙈 určite ubrať z tých nákupov potravín. Ostatok sú všetko položky v normálnych sumach

lakebabe
3. máj 2024

@gabika0825 ved to je desať eur na deň, mne to veľa nepripadá, raňajky, obed, večera, desiata olovrant , káva čaj , nejaký snack, ovocie ...

beataxxx
3. máj 2024

Sestricka 950? Tak zacni robit v nemocnici, s nocnymi sa tam zaraba ovela viac…

gribka1
3. máj 2024

@gabika0825 To keby sa dalo, bola by som rada. Všetko je drahé. Pokiaľ vyslovene nejdeš po akciách, je ti jedno aký pôvod tej potraviny je, tak asi sa dá, nepopieram.

jaja20
3. máj 2024

Autorka,a to je len plat alebo už aj spolu so stravnými lístkami/nabitou stravnou kartou?
Lebo to robí k príjmu ešte minimálne + 120€ a to je dosť.
Ja napríklad nemôžem v práci využívať jedáleň,ani si kúpiť obed v nejakom podniku, takže z týchto peňazí nakupujem potraviny domov.

tiezjedna
3. máj 2024

@chodec15 spoločný účet s kým? S tebou? Pretože ona býva sama...

lenkakravcova
3. máj 2024

V Ľubovnianske nemocnici som videla, že ponúkajú 1300€ pre zdravotnú sestru. Ak by ti to pomohlo, skús pozrieť iné nemocnice než tu v ktorej pracuješ. 🙂

dominikamacakova
3. máj 2024

Málo zarábaš...

butterflyeffect
3. máj 2024

Teraz uprimne na sestricku v nemocnici mas malo… mam kamosku aj v rodine mame sestricku a oni maju priemer 1300 v nemocnici-vychod slovenska

belllinka
3. máj 2024

@anita6666 kto už dnes funguje bez mobilu? 🤦‍♀️
@lenkakravcova ved plat ma zhruba taky isty, ako ten v inzerate

janickacrazy
3. máj 2024

@lenkakravcova veď to je v čistom cca 1000 eur, to si veľmi nepolepsi

lenja123
3. máj 2024

@janickacrazy no nie celkom, je tam aj 300 eur osobný príplatok, okrem toho jej dosť urobia aj víkendy, nočné, sviatky. Čiže tých 1300 dostane aj v čistom podľa mňa

autor
3. máj 2024

@hellwant vymazali mi to

autor
3. máj 2024

Takže baby ďakujem krásne za pomoc, fakt zlepšili ste mi aspoň trochu náladu. Práveže 300€ na stravu mi nepríde až tak veľa keď som si to rozpočítala, vychádza to 10€ na deň. Veď keď kúpim len mäso tak hneď mám okolo 8€, paradajky 3-4€ atď. Bohužiaľ potraviny išli strašne hore za posledné roky... Pracujem na juhu slovenska, takže platy sú tu samozrejme nižšie ako niekde v BA. Auto potrebujem do práce, na nákupy alebo keď potrebujem ísť niekde ďalej... od zastávky by som to mala pešo domov 4km. Takže bohužiaľ problém bude asi v plate :/

vinkel
3. máj 2024

@jaroe ja viem, že to nieje iba strava. Ale ten pomer.

lolita555
3. máj 2024

Mňa pobavil príspevok zruš auto a mobil!????wtf?nic nerobíš zle len na prd zarabas pri týchto extrémnych cenách a máš náklady aké máš

nataly420
4. máj 2024

@sevrin 350 garsónka u nás v meste momentálne

romanadam1626
4. máj 2024

@gribka1 nestraší, žial je to oravda

romanadam1626
4. máj 2024

Pravda 😏

vevapeto
4. máj 2024

Keby som bola na tvojom mieste, najdem si ešte niečo pomimo na dohodu ( v inej nemocnici/ DDS) na pár služieb. Máš malý plat na odkladanie, buď rada, že z toho vyžiješ.

kika193
4. máj 2024

nemozes sa prestahovat do ineho mesta? neviem, ci teda robis v nemocnici u sukromnika (agel,penta), co na vas spori, alebo si na ambulancii, kde su platy nizsie, ale v takej BB mas podnajmy v pohode do 450e a v nemocnici zarobis 1200-1300 najmenej, v suschu snad este viac.

Okresala by som stravu, naozaj si davaj pozor, ci nevyhadzujes zbytocne. Varit pre jednu osobu je dost na chuja. Ak zamestnavatel ponuka, stravuj sa unho, aj ked to nie je top luxusna restika.
Mimo sezony je zelenina zdravsia mrazena, ja napr v zime inu ani nejem. Brokolica, hrach, karfiol, rozne zmesky. Ale casto robim grecky salat a tam sa to splha naozaj vyssie.
Este jeden tip, videla som par videi od devy na youtube, co vari low budget jedla a co som skusila, to chutilo velmi dobre. Julia pacheco, skus

kristiii
4. máj 2024

Mňa pobavili rady typu, priber si niekoho do podnájmu. Ak by to spravila, pravdepodobne by z toho nájmu okamžite letela.
Za mňa by si vedela na strave tiež ušetriť, ale áno, chcelo by to plánovať si jedálniček a nakupovať rozumne. Lebo ono síce keď to rozpočitaš na deň, tak je to 10 eur na deň, ale záleží ako s nimi vieš naložiť. Či nabehneš každý deň do obchodu a vezmeš to, načo máš práve aktuálne chuť alebo či kúpiš to, čo sa práve oplatí. Ostatné položky veľmi neovplyvníš, skôr by som ešte mala obavy zo zvýšenia nájomného do budúcna, keď pôjdu hore energie.