icon

Ako mladí ľudia dosahujú vlastné bývanie dnes?

zenysiradia
Dnes o 08:16

Ahojte , chcem sa opytat hlavne ak tu mam nejaké mladé páry , ako ste v dnešnej dobe riešili/riešite vlastne bývanie . Mam 20 rokov študujem na vysokej škole a od 17 brigadujem vďaka čomu mam ušetrené nejaké peniaze ale je to len niečo malo okolo 4000. S partnerom sme spolu od 16 on je o 4 roky starší , minulý rok skončil VŠ . Platy ani po vysokej škole niesu nič moc a priemerná nehnuteľnosť stojí 200 000 + . Ako je reálne pre mladých ľudi zabezpečiť si vlastne bývanie v tomto veku keď len základ hypotéky je 40000 eur ktoré treba mať našetrené ? Nejaké rady pripadne ako ste to riešili vy ?

Strana
z3
anonym_e67685
Dnes o 12:40

A rady ako kup si garzonku a byvaj v nej je blbost. Kup si investicny byt, prenajimaj a byvaj v prenajme. To dava zmysel.

anonym_0d753e
Dnes o 12:47

Buď majú nadštandardný príjem alebo pomoc rodičov. Z mojej rodiny: bratrancovi kúpil jeho otec pozemok, dcére dal peniaze. Ďalšia sesternica zdedila, ďalšej sesternici opäť rodičia dali pozemok. Proste mali šťastie na rodinu.

zuzana76
Dnes o 12:55
@tilly

Neni týždňa...

@tilly bud toto, alebo ako nebudu mat deti, lebo sme preludneni a oni maternicu nebudu prenajimat nejakemu decku

anonym_27490d
Dnes o 13:15

Priemerna nehnutelnost nestoji 200 000e+. Snad ako 1.byt nepotrebujete 3i. A ani novostavbu a ani v centre hlavneho mesta. A mladi to riesia tak ako kedysi,najprv pracuju (nie brigaduju) a az ked si nasporia dostatok,tak si beru hypo. Je nerealne ocakavat,ze v 20r. po alsolvovani par brigad,budete mat byt. Vola sa to trpezlivost,cim sme si mnohi museli prejst,nez sme tu hypo ziskali. Lenze dnesna mladez chce vsetko hned - po nastupe do 1.prace min.plat 3000 ,uzivat si dovolenky,a este aj byt v novostavbe. No takto to nefunguje.

iwesska
Dnes o 13:21
@anonym_aac57a

@zenysiradia Mám 23 rokov chalan, skončil som tento rok bc. Našetrené 54000 eur a idem kupovať vlastný byt v Bratislave. Nuž, kto maká tomu sa darí. Nikdy som nemal partnerku, ale budúcej partnerke zabezpečím ľahký život. Tvoj partner je asi zabrzdený, keď nemá resp. má málo našetrené. Je mi to ľúto.

@anonym_aac57a Dobre a teraz sa priznaj,kolko ti prispeli rodicia. Lebo ako o chlapca po SS sa o teba urcite firmy bili,aby ti ponukli nadstandardny plat🤭

anonym_aac57a
Dnes o 13:49
@iwesska

@anonym_aac57a Dobre a teraz sa priznaj,kolko ti prispeli rodicia. Lebo ako o chlapca po SS sa o teba urcite firmy bili,aby ti ponukli nadstandardny plat🤭

@iwesska Aha, takže vraj rodičia, okej 🤣. Typická slovenská mentalita, ja nemám, tak ani ty nemaj.

anonym_2107c1
Dnes o 14:17

☝️ neradte prosim mladym ludom, aby byvali s rodicmi.. vsetci vieme velmi dobre, k comu to potom bude spieť

anonym_d7f14c
Dnes o 14:54
@anonym_7cc1c2

Ak kazdy odlozite 500 eur mesacne, spolu je to 12 tis eur rocne, 120 tis za 10 rokov, 240 tis eur za 20 rokov. Za 15 rokov mate splatene vlastne byvanie. Za dalsich 25 rokov mate druhu a niekedy aj tretiu nehnutelnost. Vsetko sa da, len to CHCE CAS A NAMAHU. Pripadne prve roky takto odlozit cast vlastnych penazi, hypoteka a je to toiste, splatka hypo 1000 eur mesacne. Nikto v ziadnej dobe NEDOSTAL byvanie zadarmo, len v dnesnej dobe si myslia mladi, ze maju "narok" na bungalov v 20tich rokoch, k tomu 2 auta na leasing a 3 dovolenky rocne. Ludia po druhej svetovej boli radi, ak mali co jest.
Skor pozeraj na to, ze v tejto krajine sa kradne a su nizke ciste platy, lebo nas ta mafinska smecka zdierta z koze, lebo si to ludia nechaju a nekopnu ich do zadku ako madari Orbana.

@anonym_7cc1c2 ten co to pisal si po sebe necital, taky bol nasr…
Myslim to o Fickovi

anonym_d7f14c
Dnes o 14:55
@anonym_2107c1

☝️ neradte prosim mladym ludom, aby byvali s rodicmi.. vsetci vieme velmi dobre, k comu to potom bude spieť

@anonym_2107c1 no jedine podnajom, par rokov setrit a zobrat hypo. Alebo zobrat spotrebak a tak hypo, ak vam to tak schvalia. Ale to by musel tvoj manzel asi viac zarabat

iwesska
Dnes o 16:15
@anonym_aac57a

@iwesska Aha, takže vraj rodičia, okej 🤣. Typická slovenská mentalita, ja nemám, tak ani ty nemaj.

@anonym_aac57a Pozri,keby si mal byt na co hrdy a by si si to ozaj zarobil na brigadach, tak by si nemal problem sa tym pochvalit. Ale clovek,ktory sa chvasce a vyvysuje nad ostatnymi, pricom sam zatajuje,ako taky balik po skole zarobil, nie je ani trosku doveryhodny.

anonym_0755e3
Dnes o 16:43

@zenysiradia Jedine šetriť a ukladať si pár stoviek mesačne, po pár rokoch zobrať si hypotéku príklad 1 izbový byt sa dá kúpiť okolo 100 tisíc eur. Po čase splatiť, predať a kúpiť si niečo väčšie buď 3 izbový byt alebo dom.
My sme to mali tak s manželom že sme išli hneď do hypotéky a ostatné sme doložili spotrebným úverom, no my sme sa spoznali keď sme mali už 35 rokov.
Ináč 1000 eur je normálny plat na Slovensku, niektorý zarábajú minimálku 650 mesačne to by bolo moc málo.

anonym_acd4ed
Dnes o 16:56
@anonym_7cc1c2

@zenysiradia Vo veku 23 po vs sme byvali na unimobunke, v izbe, spolocne umyvarky, za 1600 sk mesacne, skladali sme sa dvaja. Sranda a chodbovice neskutocne. Plat sme mali 24 tis sk mesacne (vsimaj pomer 800 sk izba a 24 tis, moj najom stal 3% mojho platu a nie 70%). Skuste na zaciatku menej narocne byvanie a nie hned luxus za 700 eur, ze skoro cely plat date iba na prenajom.
O hypotekach vtedy si mohla snivat, byty sa kupovali za cash. Nemala si cely cash, nebyvala si.

@anonym_7cc1c2 to boli ske roky? Po revolucii? Ja som 8 rokov po revolucii mala plat 6500sk nocne, sviatky

anonym_5ca44f
Dnes o 16:58

@zenysiradia ono začína sa vždy v malom. Cize najskôr 1izbak v pohode, potom sa zase posuniete ďalej. Všetko sa postupne dá. Len si treba ujasniť priority. Keď chceš hneď po škole bývanie, tak odkladať už teraz. Všetci sme to tak robili. A ideálne je co najdlhšie bývať proste doma. Za mna je úplná blbosť vyhadzovať 700€ za podnájom. Keď už tak vám stačí 1 izba v zdieľanom byte. A tiež ako tu píšu, od rodičov nedostaneš nič? Ja mojim sporim+ odkladám od malička všetko možné.

anonym_2ee823
Dnes o 19:29

@zenysiradia po výške sme ešte 6 rokov bývali v zdielanom nájme, aby sme čo najviac ušetrili a potom sme začali stavať dom

Strana
z3