Ako najlepšie využiť 3000 EUR?
Ahojte maminy, velakrat som tu nasla kopec zaujimavych inspiracii, tak som zvedava, co mi poradite tentokrat 😊. Sme 5-clenna rodina, dvaja pubertaci a ZTP predskolak, obaja s manzelom pracujeme, prijmy celkom fajn. Mame prerobeny starsi rodinny domcek, ale na dvore je toho este treba celkom dost porobit - novu branu, vzadu na zahrade plot, casom zateplit - ale to je momentalne naozaj hudba buducnosti. Vacsinu financii nam zhltne hypoteka, jedlo pre 5-clennu rodinu, leasing na auto, terapie s najmladsim dietatom, samozrejme rozne skolske aktivity, vylety starsich deti, lekari, lieky, atd. Na dovolenke (ziadnej, ani pardnovy vylet), sme neboli uz asi 5 rokov, cca od narodenia najmladsieho. V restauraciach sa nestravujeme, ani donasku si neobjednavame (mozno tak raz za polroka). V lete budeme mat nasetrenych cca 3000 eur - viem, su to peniaze, ktore clovek dokaze minut smahom ruky, pre nas bolo narocne ich usetrit. Na co by ste Vy tieto peniazky minuli? Dopriat si vylet, dovolenku? Obavam sa, ze s tymto rozpoctom by aj to bolo narocne...na druhej strane, obcas clovek potrebuje vypnut a ideme uz par rokov na doraz, na hranici vyhorenia. Zrepasovat/dat si urobit novu branu, s tym, ze to nam uz ostane? (Aj to na novu obavam sa nemame aj tak). Neurobit nic z toho, ale dalej setrit? Dakujem za rady a nazory 😊
3000 eur je malo ako rezerva pre 5-clennu rodinu. Co ak sa pokazi kotol, auto, pracka, chladnicka...? Co ak jeden z vas nebodaj ochorie a bude dlhodoby vypadok prijmu? Na druhej strane chapem, ze vam chybaju spolocne zazitky, oddych. Mozno by som spravila kompromis - zarezervovala cez booking nejaky apartman na 3 noci na SK (max do 500 eur). Ak budes varit a nebudete sa stravovat po restikach, neminies viac ako doma. Oddychnete si a mozno vas to namotivuje este viac odkladat do buducna.
@kp7333 Takato dovolenka im prilis nepomoze. 3 dni si ani nevsimnu a ak maju varit, len presunu svoj zivot na par dni inam, inak vsetko po starom. Akurat na inom mieste.
@anonym_autor ja by som sla na dovolenku. Zijem len raz. Ja som skor za zazitky ako materialne veci. A k tomu setreniu. Nezabudnite,ze peniaze stracaju kazdym rokom svoju hodnotu. A my zase starneme. Co z takeho zivota, len robit a setrit. Ziadne zazitky s detmi, ziaden spol.cas. treba si ten zivot aj uzit. Cas ide prilis rychlo..
@anonym_autor kúsok by som z toho odškrabla a išla k moru, treba aj vypnúť a oddýchnuť a rodinu spojí krásny zážitok....😊👍👉
@anonym_autor ja by som sla na dovolenku. Zijem len raz. Ja som skor za zazitky ako materialne veci. A k tomu setreniu. Nezabudnite,ze peniaze stracaju kazdym rokom svoju hodnotu. A my zase starneme. Co z takeho zivota, len robit a setrit. Ziadne zazitky s detmi, ziaden spol.cas. treba si ten zivot aj uzit. Cas ide prilis rychlo..
@anonym_01f907 áno a potom ani sa nenazdas a takáto rodinka sa dostane na donio, lebo žili len prítomnosťou. Nie, pokiaľ mas deti, musíš myslieť aj do budúcna.
@anonym_autor kúsok by som z toho odškrabla a išla k moru, treba aj vypnúť a oddýchnuť a rodinu spojí krásny zážitok....😊👍👉
@ivicatolic pre 5-člennú rodinu k moru, kúsok z 3000 € je pre teba, čo?
@anonym_b2ce0c max. na tri dni niekde v kempe v Chorvatsku so spolocnymi wckami, co je naozaj nezabudnutelny zazitok.
@anonym_01f907 ale tu sa nebavime o tom, ze ma rodina 50.000€ na ucte a "zgrli" a detom nedopraje more. Tu sa bavime o 5-clennej rodine, ktora ma hypoteku, leasing, chore dieta a na ucte 3000€. Ak ostane jeden z nich nedajboh na dlhodobej PN alebo invalid, tak su strateni. Tych 3000€ by som si v ich pripade chranila ako oko v hlave a snazila sa, aby sa co najrychlejsie rozrastli.
@anonym_7b78ad je to jedina rezerva, mimo to mame mozno par stovak....tiez.som si niekedy nevedela predstavit takto zit, ale kupili sme starsi domcek, kompletne ho vnutri prerobili, to zhltlo x desiatok tisic...no a potom sa nam narodilo tretie, nie zdrave dietatko...a teda na lieky, terapie, atd...ide neskutocne vela penazi. Vlastne na vsetko. My sme obaja s manzelom vs vzdelani ludia, aj dobre zarobime, len tie pravidelne vydavky su proste vysoke. A ked si teraz citam tie diskusie, kto ide kam na dovolenku a ze niekto ide na 3-4 zahranicne dovolenky rocne, zda sa mi to az nemozne a neuveritelne a je mi z toho trocha smutno...a pri tychto vsetkych konsolidaciach a zdrazovaniach vsetkeho uz duplom ☹
@anonym_autor keď toto odložíte aspoň ako malú rezervu, odľahčí vás to do budúcna… keď vieš, že niečo na tom účte je, tak ľahšie sa príležitostne míňa, aj na donášku aj na výlet ako keď viem, že mám iba pár stoviek € a mala by som iba makať a šetriť… určite by som toto odložila a možno si o niečo viac dopriala z ďalších výplat, s rozumom samozrejme, ale bude to mať dlhodobejší efekt, než dovolenka, ktorú si ani neužijete, ak na nej budete musieť obracať každé euro, lebo pred 5 člennú rodinu, z ktorej má jeden ešte špeciálne potreby je ten rozpočet naozaj tesný aj v celej výške
@anonym_b2ce0c 1000
Ak bolo 3tis euro pre vas narocne usetrit tak jasne ze neminat ale odlozit. Ved to nie je ani len rezerva v pripade nudze, rste radsej dosetrit a odlozit bokom ako zeleznu rezervu
@anonym_b2ce0c 1000
@ivicatolic a kam za to pôjde 5-členná rodina k moru?
@ivicatolic a kam za to pôjde 5-členná rodina k moru?
@anonym_b2ce0c čo najbližšie
Prepac,ale vy na dovolenku jednoducho nemate. Pri deťoch a hlavne ak jedno nie je celkom zdrave je fin.rezerva viac ako nutna.
@anonym_autor Precitala som tvoje komenty a v prvom prispevku som pisala, ze urcite chodte na dovo ale kedze je to vasa jedina rezerva, tak beriem spat. Vrcholne nezodpovedne mat 3 deti, hypo a cely majetok 3 tisicky. Poslala by som muza na vikendove brigady, nech sa zacne riadne starat o rozpocet. Ja si nemyslim, ze 6 mesacna rezerva na ucte je nejak zvlast potrebna ale 3 tisicky pre 5 clennu rodinu je sakra malo.
@anonym_autor no takže, ak máte nárok na rekreačný poukaz, nájdite si niečo na Slovensku, spocitaj si, koľko by vás to vyšlo, osobne by som dala Max 800€ a zvyšok nechať na pokoji. Nečakané výdavky by vás mohli položiť na kolená. A neviem, ako dlho ste šetrili, aby ste mali tých 3000€, takže si sama uvedom, že nie je ľahké ich ušetriť. Proste, ja by som sa ich nechýbala a ak čítam správne, výbuch ešte nemáte, v lete budete mať.
To, že 5 rokov sedíte doma, prečo nejdete aspoň na jednodňový výlet? Dáte túru, zjete, čo si nabalia, hlava vyčistená, deti utahane a všetci spokojní?
@lindusss2016 no ved presne taky mam pocit, ze tak zijeme, len praca, povinnosti, setrenie..ja pracujem 7 dni v tyzdni...len neviem si predstavit, kam sa da ist s takym rozpoctom, vobec nemam skusenosti s takymto zariadovanim dovolenky, po vlastnej osi. Inak sme obaja jazykovo zdatni.
@anonym_autor dá sa aj s takým rozpočtom čarovať... Napr. BG cesta autom tam, späť poplatky diaľničné mýtne cca 400e, ubytovanie mnoho Slovákov Čechov prenajíma svoje apartmány pri mori za cca 50 - 65€na deň pri 7 nociach to máš 420e napr. A strava, aj doma by si ten týždeň jedla. Navaris i tam, resp. V potravinách sa tam dá kúpiť napr grilované kura aj pečene zemiaky, aj iné jedlá z teplého pultu... Min rok kura stalo cca 6.5e...
A apartmány sú v apart hoteloch a temer každý má bazén, čiže vieš ísť k moru na pláž a i k bazénu.
A za 1000e máš dovcu pri mori + strava.
Necitala som ostatne komentáre, pardon ak sa budem opakovať. Ak sú to vaše jediné našetrené peniaze, tak ich nemíňať. Do leta ich ani nemusíte už mat, hocičo sa môže stať (neprajem samozrejme nič zlé) a za takú sumu ani dovolenka pre 5 ľudí (4 dospeli a malé dieťa) nevyjde, ak nechceš len ísť na krátky víkend variť niekam na apartmán. Pekne si to odložte a dosetrite, vyjde budúci rok niečo. Nedá sa mat všetko hneď, bohužiaľ.
@anonym_autor Precitala som tvoje komenty a v prvom prispevku som pisala, ze urcite chodte na dovo ale kedze je to vasa jedina rezerva, tak beriem spat. Vrcholne nezodpovedne mat 3 deti, hypo a cely majetok 3 tisicky. Poslala by som muza na vikendove brigady, nech sa zacne riadne starat o rozpocet. Ja si nemyslim, ze 6 mesacna rezerva na ucte je nejak zvlast potrebna ale 3 tisicky pre 5 clennu rodinu je sakra malo.
@anonym_9af373 muz chodi na vikendove brigady a ja pracujem od pondelka do nedele, som szco, popritom sa striedame na terapiach a terminoch u lekarov. Ako pisem, nedoprajeme si ziadny luxus, naozaj. Snazime sa, ako vieme. Preto ma dost davaju dole Vase komenty o tom, ako sme nezodpovedni, negramotni a tak podobne. Vcera som pracovala do 23.00, dieta bolo hore do 3.00, dnes ficim od 5.00 rana. A verte mi, ze chore dieta si nenaplanuje ziadny clovek, ale je tu, zboznujeme ho, robime, co vieme. Ani auto sme si neplanovali kupovat, ale nase stare odislo do vecnych lovist a v nasom pripade je auto nutnost.
@anonym_9af373 muz chodi na vikendove brigady a ja pracujem od pondelka do nedele, som szco, popritom sa striedame na terapiach a terminoch u lekarov. Ako pisem, nedoprajeme si ziadny luxus, naozaj. Snazime sa, ako vieme. Preto ma dost davaju dole Vase komenty o tom, ako sme nezodpovedni, negramotni a tak podobne. Vcera som pracovala do 23.00, dieta bolo hore do 3.00, dnes ficim od 5.00 rana. A verte mi, ze chore dieta si nenaplanuje ziadny clovek, ale je tu, zboznujeme ho, robime, co vieme. Ani auto sme si neplanovali kupovat, ale nase stare odislo do vecnych lovist a v nasom pripade je auto nutnost.
@anonym_autor nemali ste nárok na príspevok na auto z UP?
@anonym_autor ja som sa nikde nedočítala, že by niekto písal, že by ste boli negramotní. A keďže muž sa snaží a chodí aj na brigády a aj napriek tomu máte tak málo peňazí, tak naozaj na dovolenku nemáte financie.
@anonym_autor a to je presne ono, že ani auto ste neplánovali kupovať a stalo sa, proste trebalo... a takto sa môže stať kopa ďalších vecí, preto tú rezervu mať treba...
Robite čo sa da a čo viete,je to v poriadku. Poznam rodiny,ktoré nemaju ani tych par stoviek rezervu a žijú a su to normalni ľudia.Ale ani nesnivaju o dovolenke,lebo na to jednoducho niet peňazi.Otazka bola co s istou sumou. Vo vasom pripade jednoznacne odlozit. Bodka.
Jazykovo zdatni…. Ale financna gramotnost vas obchadza.
@anonym_42949c dosť sprostý komentár, zamysli sa nad sebou.
Nepísala si ake staré su zvyšné deti. Ale keď ste neboli nikde ani len na výlete, a vyčlenili by ste si 1000 eur, tak viete ist na predĺžený víkend do https://zatorland.pl/ Vsetupenky su síce drahé....ale mal by tam byt aj akvapark a ubytko nájsť niekde poblíž. Inak súhlasím urcite neminut celú rezervu.
Chodte na vylet, myslim celodenny alebo max na dve noci a ostatne odlozit. Rezerva jednoducho musi byt. Pokazi sa vam auto alebo stane nejaky uraz, vzdy je dobre mat par tisic na ucte nech nemate non stop financny stres. Deti si zasluzia rodicov, ktori neziju neustale na hrane
Za mňa máte pekný život a pasujete sa s ním výborne.
Máte dom, auto, 3 deti a prakticky vám nič nechýba a ešte viete ušetriť.
Určite ste unavení, ale ver že nejaká nízkorozpočtová dovolenka vám žiaden skvelý pocit neprinesie, skor by ste si mali s manželom sami dvaja dopriať nejaký romantický víkend s masážami.
A s deťmi potom ďalší víkend ako je link vyššie..
Kúpiť bazén a máte dovolenku doma
ja som za dovolenku, keby som nikde nesla, bola by som sice ziva, ale mrtva vo vnutri, ale to som ja

@anonym_7b78ad je to jedina rezerva, mimo to mame mozno par stovak....tiez.som si niekedy nevedela predstavit takto zit, ale kupili sme starsi domcek, kompletne ho vnutri prerobili, to zhltlo x desiatok tisic...no a potom sa nam narodilo tretie, nie zdrave dietatko...a teda na lieky, terapie, atd...ide neskutocne vela penazi. Vlastne na vsetko. My sme obaja s manzelom vs vzdelani ludia, aj dobre zarobime, len tie pravidelne vydavky su proste vysoke. A ked si teraz citam tie diskusie, kto ide kam na dovolenku a ze niekto ide na 3-4 zahranicne dovolenky rocne, zda sa mi to az nemozne a neuveritelne a je mi z toho trocha smutno...a pri tychto vsetkych konsolidaciach a zdrazovaniach vsetkeho uz duplom ☹
@anonym_autor cez rekreačné poukazy ak ste zamestnaní, štát preplatí časť pri pobyte na Sk. Nejaký predĺžený víkend. A viac šetriť