icon

Ako si mladí ľudia kupujú dom?

30. júl 2025

Ako si mladi ludia kupujete dom ked stoja 350k+? Na tolko vam vyhde hypoteka ? A nebojite sa ako to budete splacat pocas materskej (rodicovsky prispevok)?

diaszoky
30. júl 2025

@anonym_autor hyposka a rozky s pastekou znama nerobi muz v De predali byt vzali hypo rozbili nasetrene a este malo sa in cudujem ze sa im dobre po nociach spi

anonym_32cddd
30. júl 2025

Vacsinou maju taki ludia (ak sa bavime o fakt mladuckych, dajme tomu do 25 rokov) stastie na to, ze dostanu od rodiny. Malokto by mal v takom veku taky obnos. Ale tiez niekedy nechapem, ze taki ludia z okolia sa vynoria, ze zobrali hypo 300-400tis. Napr. teraz, mam byvalu spoluziacku zo zakladky, studovala externe VS - marketing, dokoncila v 23ke, popritom brigadovala ako predavacka. Spoznala sa s jej terajsim uz manzelom, ktoreho z vysky vyrazili, pracovat teda zacal az ako 23rocny a tiez ako predavac v BA.. a zrazu ani nie o dva roky na to uz maju hypo na 350tis. na 3izbak v BA, ona uz tehotna, takze budu len na 1 prijme.. A tie dva roky, ktore obaja robili na TPP sa teda neobmedzovali - dovolenky, ona stale kadernik, kozmetik.. Obaja z priemernych rodin. Tiez mi rozum neberie, ako takito ludia dostanu hypo + samozrejme peniaze, ktore musis na zaciatok vrazit do zariadenia bytu.. 🤷🏼‍♀️ Ja som kratko po skole a sa snazim a teda na taku hypo budem musiet este dlho makat, sporit, investovat €, ... A nie, nezavidim, doprajem, len by som tiez chcela poznat recept ako na to.😃

lenkakravcova
30. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 a to je vobec mozne, zalozit viacero nehnutelnosti naraz?

@anonym_autor za 350.000?
Kúpiť za 100.000€ a opravovať, medzitým bývať v 1-2-3 izbách, postupne.

buberova
30. júl 2025

Podedili alebo pochádzajú z tých lepších rodín

anonym_c28653
30. júl 2025
@anonym_32cddd

Vacsinou maju taki ludia (ak sa bavime o fakt mladuckych, dajme tomu do 25 rokov) stastie na to, ze dostanu od rodiny. Malokto by mal v takom veku taky obnos. Ale tiez niekedy nechapem, ze taki ludia z okolia sa vynoria, ze zobrali hypo 300-400tis. Napr. teraz, mam byvalu spoluziacku zo zakladky, studovala externe VS - marketing, dokoncila v 23ke, popritom brigadovala ako predavacka. Spoznala sa s jej terajsim uz manzelom, ktoreho z vysky vyrazili, pracovat teda zacal az ako 23rocny a tiez ako predavac v BA.. a zrazu ani nie o dva roky na to uz maju hypo na 350tis. na 3izbak v BA, ona uz tehotna, takze budu len na 1 prijme.. A tie dva roky, ktore obaja robili na TPP sa teda neobmedzovali - dovolenky, ona stale kadernik, kozmetik.. Obaja z priemernych rodin. Tiez mi rozum neberie, ako takito ludia dostanu hypo + samozrejme peniaze, ktore musis na zaciatok vrazit do zariadenia bytu.. 🤷🏼‍♀️ Ja som kratko po skole a sa snazim a teda na taku hypo budem musiet este dlho makat, sporit, investovat €, ... A nie, nezavidim, doprajem, len by som tiez chcela poznat recept ako na to.😃

@anonym_32cddd nevieš koľko dostali od rodiny, zdedili, aké majú pozemkuly čo raz predaju.Dnes to majú ľudia do 30 r veľmi ťažké.Casy kedy 2-3 izbový byt stúpol na hodnote o 100% sú za nami.Na tom veľa starších ľudí 35+ zarobilo aj my s mužom.Dom a pozemok sme postavili za peniaze za predaj 2 i bytu, ktorý som mala bez hypo ja som vyplatila rodinu a zostal mi byt v centre plus muza brat vyplatil z ďalšieho bytu.Dom nás stál 80 t pozemok a 150 dom dnes by sme ho predali za raz toľko.Za 12 r sa všetko zmenilo.Lutujem mladých ľudí, ktorí chcú kúpiť byt vo veľkých mestách.

gantleman
30. júl 2025
@koniarova

Budú tí tu tvrdiť, že z brigád v mladosti. 😁😁😁

@koniarova nebudú pretože manželka je na materskej ja pracujem a máme dom za 225k.
Podotýkam nikto nám nič nedaroval nedal nepredal. Všetko sme riešili sami

anonym_32cddd
30. júl 2025
@anonym_c28653

@anonym_32cddd nevieš koľko dostali od rodiny, zdedili, aké majú pozemkuly čo raz predaju.Dnes to majú ľudia do 30 r veľmi ťažké.Casy kedy 2-3 izbový byt stúpol na hodnote o 100% sú za nami.Na tom veľa starších ľudí 35+ zarobilo aj my s mužom.Dom a pozemok sme postavili za peniaze za predaj 2 i bytu, ktorý som mala bez hypo ja som vyplatila rodinu a zostal mi byt v centre plus muza brat vyplatil z ďalšieho bytu.Dom nás stál 80 t pozemok a 150 dom dnes by sme ho predali za raz toľko.Za 12 r sa všetko zmenilo.Lutujem mladých ľudí, ktorí chcú kúpiť byt vo veľkých mestách.

@anonym_c28653 Ano, suhlasim s tebou, ze to je narocne a mam pocit, ze mat hypo a splacat ju je uz taky pomyselny financny strop, neviem si do toho velmi predstavit este aj dieta.
A ako pises hned v prvej vete „nevies, kolko dostali od rodiny, zdedili…” - cize aj podla teba je jedina realna moznost, ze takito mladi ludia s nizkymi prijmami a vysokou hypo dostanu od rodin alebo niekto z rodiny zalozil svoj dom? To je podla mna extremne riziko.

anonym_20108f
30. júl 2025
@anonym_autor

@koniarova presne, toto citam vecne, ja ked som brigadovala tak som nemala ani 5€ na hodinu a do toho som sa potrebovala este ucit a chodi do skoly 😂

@klarissa25 Ja nevravim kolko stoji stavba domu. Ak nemate pozemok tak ked kupite aj pozemok tak nie ste na 300 000€?

@anonym_autor Väčšina mladých ľudí ale práve preto nebýva v meste, pretože na to nemá, ale v satelitoch, ktoré sú lacnejšie.

koniarova
30. júl 2025
@gantleman

@koniarova nebudú pretože manželka je na materskej ja pracujem a máme dom za 225k.
Podotýkam nikto nám nič nedaroval nedal nepredal. Všetko sme riešili sami

@gantleman ale predpokladám, že máš slušný príjem a rovnako aj manželka pred materskou. A rucili ste čím?

lucia13022023
30. júl 2025
@koniarova

@koniarova smeješ sa, ale keď niečo chceš, obetujes tomu nie jedno leto, miesto víkendov robíš, tak si vieš nasporit pekne peniaze. Na 350k dom nie, ale na 20% z trojizbaku áno.
Ci teória na MK je taka, že buď bohatý muž, alebo rodičia, alebo dedia 🙃 to, že niekto chodí robiť, to je už výsmech.

koniarova
30. júl 2025
@lucia13022023

@koniarova smeješ sa, ale keď niečo chceš, obetujes tomu nie jedno leto, miesto víkendov robíš, tak si vieš nasporit pekne peniaze. Na 350k dom nie, ale na 20% z trojizbaku áno.
Ci teória na MK je taka, že buď bohatý muž, alebo rodičia, alebo dedia 🙃 to, že niekto chodí robiť, to je už výsmech.

@lucia13022023 čítaš, čo sa pýta autorka? Pýta sa na 350 K. Nie na 20?% sumy. To je samozrejme reálne. To nikde nespochybňujem.

ibatanecnica
30. júl 2025
@koniarova

@koniarova tak ja som si veru.z brigad v zahranici zarobila. Ale ''iba'' na byt
.nemala som velke oci zepotrebujem dom ale to bolo pred 100 rokmi ked som.bola este mlada.😆 na sk som.si dosetrila na vacsi

ibatanecnica
30. júl 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 presne. Ja som si tak ''zarobila'' na jednoizbak.

anonym_c28653
30. júl 2025
@anonym_32cddd

@anonym_c28653 Ano, suhlasim s tebou, ze to je narocne a mam pocit, ze mat hypo a splacat ju je uz taky pomyselny financny strop, neviem si do toho velmi predstavit este aj dieta.
A ako pises hned v prvej vete „nevies, kolko dostali od rodiny, zdedili…” - cize aj podla teba je jedina realna moznost, ze takito mladi ludia s nizkymi prijmami a vysokou hypo dostanu od rodin alebo niekto z rodiny zalozil svoj dom? To je podla mna extremne riziko.

@anonym_32cddd nie, určite to nie je jediná možnosť.Mozu to byť dvaja šikovní mladi ľudia, ktori majú dobré zamestnanie a vedia sa obracať.To, že niekto založí svoje bývanie kvôli mladým som už roky nepočula.

koniarova
30. júl 2025
@ibatanecnica

@ibatanecnica si šikovná. 👍Ale téma je o inom. O sume 350 k.

lucia13022023
30. júl 2025
@ibatanecnica

@ibatanecnica určite si zdedila alebo máš bohatého starého chlapa 😅

koniarova
30. júl 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 ešte raz. 350 tisíc

natalka13
30. júl 2025
@klarissa25

Dom sa da postavit aj za 180 000. A ano hypoteka 😀😀

@klarissa25 u nas ani pozemok za tu cenu.

anonym_727b82
30. júl 2025

Mam v blizkom okoli 2 priklady:
1. Dom za 390 tisic, splatka hypoteky 1700 ale on je lekar a ona na rodicaku, 2 deti a 2 SUV pred domom.
2. Pozemok dostali zadarmo od rodiny hned po svadbe a cela rodina sa im aj zlozila na stavbu domu, maju nejaku malu hypoteku lebo 2 priemerne platy a 1 dieta skolkar.
Ako pisu vyssie. Treba mat vysoky prijem a bonitu v banke alebo sa dobre narodit. Ja som brala hypo len 70 tisic na byt a niekedy nemozem spavat. Nedavno som riesila fix a moj poradca v banke sa smial, ze ja mam mini hypoteku oproti inym ludom. Zakryvam sa vsak perinou aku mam a o dome ani len nesnivam. Zijem v krajskom meste, hodnota bytu je dnes cca 180 tisic.

natalka13
30. júl 2025
@anonym_autor

@koniarova presne, toto citam vecne, ja ked som brigadovala tak som nemala ani 5€ na hodinu a do toho som sa potrebovala este ucit a chodi do skoly 😂

@klarissa25 Ja nevravim kolko stoji stavba domu. Ak nemate pozemok tak ked kupite aj pozemok tak nie ste na 300 000€?

@anonym_autor kupuju ak nan maju. Hypo na 30 rokov.
Alebo maly byt a neskor dom...

ibatanecnica
30. júl 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 ako povies. Inak stareho mam 😆 uz aj ja mam 50 ale penazi vela nezarabal. Fakt som.musela byt zalubena ked som si ho brala😆. Inak moji rovesnici takto vtedy bezne chodili za hranice a zarobili aj na domy. Mne sa tolko makat nechcelo 😆

koniarova
30. júl 2025
@natalka13

@anonym_autor kupuju ak nan maju. Hypo na 30 rokov.
Alebo maly byt a neskor dom...

@natalka13 veď to píšem. Musí byť na to príjem.

anonym_a99c6e
30. júl 2025

My sme podpísali práve zmluvu na 4 izbák v BA za 450k a máme obidvaja do 35 rokov. Ako? Po škole sme bývali vo veľmi skromnom podnájme a našetrili sme si na 20% splátku (vtedy to bolo podstatne menej) a kúpili sme si menší 2 izbák. Bolo to len tak tak, ale uskromnili sme sa aj so zariadením. Bývame tu už 4 roky, za ten čas sme dosť šetrili, moc neutrácame na veci typu, že ideme do baru/musíme mať drahé veci/byť každý rok na dovolenke. Mali sme za ten čas drahšiu svadbu, ale tú sme si financovali sami. Tvrdo sme na sebe makali, vzdelávali sa, manžela povýšili 2x, mňa 3x. Teraz som na MD a za 2 roky nám dostávajú 4 izbák. Tým, že ceny bytov išli tak nahor, pomohlo nám to. Vyše 40k sme si našetrili, 10% splatených, 80% hypo a 10% bude z predaja bytu (hodnota stúpla asi o 80k). Takže dá sa to, len si treba dať cieľ a šetriť čím skôr.

klarissa25
30. júl 2025
@natalka13

@klarissa25 u nas ani pozemok za tu cenu.

@natalka13 tak samozrejme zalezi od lokality

anonym_32cddd
30. júl 2025
@anonym_c28653

@anonym_32cddd nie, určite to nie je jediná možnosť.Mozu to byť dvaja šikovní mladi ľudia, ktori majú dobré zamestnanie a vedia sa obracať.To, že niekto založí svoje bývanie kvôli mladým som už roky nepočula.

@anonym_c28653 Samozrejme, ze toto je tiez cesta, ale ak zarobis v cistom nieco malo cez 900€ v BA, tak to velka vyhra nie je.

lucia13022023
30. júl 2025
@ibatanecnica

@lucia13022023 ako povies. Inak stareho mam 😆 uz aj ja mam 50 ale penazi vela nezarabal. Fakt som.musela byt zalubena ked som si ho brala😆. Inak moji rovesnici takto vtedy bezne chodili za hranice a zarobili aj na domy. Mne sa tolko makat nechcelo 😆

@ibatanecnica ja som môjmu platila z vreckového lístok na autobus lebo nemal penaize 🤣 boli sme na strednej... Keď som mala 17 som bola prvý krát vonku v nemeckú, čašníkov robiť a zarobili sme si fakt pekne peniaze ale to tu radšej písať nejdem, lebo to bude určite klamstvo. Muž je starší o 3r, čiže on chodil ešte skôr ako ja a keď som mala 20r, kúpili sme si byt. Možno si do tridsiatky napsorime aj na 350k dom 🤔

nin12345
30. júl 2025

@anonym_autor veľmi jednoducho ti odpoviem. Tí čo nadpriemerne nezarábajú (čo je mizivé percento MLADÝCH ľudí) si dom proste nekupujú. V dnešnej dobe sú radi keď dokážu uplatiť hypo na byt. Ak im ju vôbec schvália. Stačí ti to takto?

nin12345
30. júl 2025

@anonym_autor ale otázne je čo pre teba znamená mladí. Ja som myslela ľudí tak do 30-35 Max. Poznám takých čo majú domy ale v drvivej väčšine im výrazne k tomu dopomohli rodičia

ibatanecnica
30. júl 2025
@lucia13022023

@ibatanecnica ja som môjmu platila z vreckového lístok na autobus lebo nemal penaize 🤣 boli sme na strednej... Keď som mala 17 som bola prvý krát vonku v nemeckú, čašníkov robiť a zarobili sme si fakt pekne peniaze ale to tu radšej písať nejdem, lebo to bude určite klamstvo. Muž je starší o 3r, čiže on chodil ešte skôr ako ja a keď som mala 20r, kúpili sme si byt. Možno si do tridsiatky napsorime aj na 350k dom 🤔

@lucia13022023 aj ja som bola prvykrat v 17tich na brigade v Nemecku. A ta suma.bola veru uplne inde ako nase platy. Preto som.isla von lebo z normalneho platu pred 30timi rokmi by som na byt nenasetrila. Kamaratkin muz ten este par rokov robil v restike.nasetrili rovno na 3izbak..jasne mali aj nieco z banky ppzicane

anonym_0eac43
30. júl 2025

@anonym_autor kupujú presne tak ako tí pred 20timi rokmi, kedy byty tiež v Ba stali vyše milión a úroku boli viac ako 6% a platy no cca 15000sk.