icon

Ako spravodlivo financovať spoločný dom s partnerom?

18. mar 2024

ahojte, chystame sa s partnerom vyskusat spolocne byvanie. Ja byvam v dome s detmi. Dom je moj, mam na nom hypoteku, ktoru splacam. Zaujima ma, ktore to tak mate, ze ako riesite financovanie domu. Napr. partner by chcel, aby som na "jeho" poschodi dala urobit zachod.

predpokladane naklady okolo 1 000€.
ako by ste to riesili?

a ako s jeho platenim za byvanie u mna? pytat len za naklady, ci normalne ako najom?
aj do buducna, ked sa bude nieco robit na dome, ako to mate vyriesene, aby to bolo spravodlive? ma v dome vlastnu miestnost. a tu chce napr vymalovat. mame ist pol na pol? alebo to bude platit on, ci cele ja?

alebo by sme chceli urobit nejaku vacsiu rekonstrukciu, s ktorou prisiel on. financovat to pol na pol a vsetko spisat, ze keby sme sa rozisli, tak mu vynalozene naklady zaplatim?

je to pre mna nova situacia, aj prenho, tak uvitam akykolvek rozumny system. s partnerom sa o tychto veciach da v pohode komunikovat, radi by sme to mali nejako rozumne nastavene od zaciatku. dakujem za kazdy prinosny prispevok do diskusie 🙂

h2
18. mar 2024

Mne sa on zdá byť prehnane opatrný. Roky vám trvalo, kým začínate spolu bývať, hoci on k vám často chodí, deti ho majú radi... A ešte aj tak si stále chce nechať byt, ktorý má len v prenájme??? Aby mal kam rýchlo utekať, keby sa čokoľvek stalo? A pritom by mal u teba doma v podstate úplné súkromie. To mu nestačí v prípade nejakej nezhody sa zatvoriť v tej svojej izbe? Čoho sa tak bojí? Vyše 40 ročný chlap. 🙄

h2
18. mar 2024

@kitycat Tak keď ho kúpila pre seba a jej deti, prečo tam on ide bývať? A keď tam ide bývať, prečo by podľa teba nemal za to bývanie (nie len za energie, ktoré spotrebuje) platiť?

kristiii
18. mar 2024

@h2 tak kým si nepostaví záchod, môže tam chodiť s...🤣🤣🤣

luccija
18. mar 2024

@h2 ja by som sa bála, že ho ja pošlem späť do podnájmu🙂srandujem.Vidim, že sme rovnaké strigy.Ja to vidím úplne tak ako ty.Tie peniaze sa dajú použiť na iné veci, alebo by som sa bála, že čokoľvek sa mu znepaci bude pendlovat do podnájmu a späť.
Autorka chápem, ze nechceš ani ty, aby to vyzeralo, že ho chces zneužívať a on asi tiež nechce byť ako hosť.Tak sprav ako to máš naplánované, ale nebuď príliš ochranárska a mamičkovska🙂

h2
18. mar 2024

@kristiii 😂 Vidíš, to mi nenapadlo. Dúfam, že nebýva ďaleko.

h2
18. mar 2024

@luccija Ja by som asi chcela, aby ten podnájom nechal tak, keď sa ku mne sťahuje. Vnímala by som negatívne, že by si nechával "zadné vrátka".

autor
18. mar 2024

@h2 ano, je prehnane opatrny 😀 ale tak co uz s nim, kazdy mame svoje muchy 😀
on mi vysvetlil, ze preco to tak "potrebuje" , tak s tym nemam problem, lebo to chapem 🙂

kitycat
18. mar 2024

@h2 ode tam byvat lebo k tomu rozhodnutiu dospeli?

skeblicka777
18. mar 2024

Mne sa zda cena 200e bez stravy adekvátna. píšeš že celkové režijné náklady máš 250e, čiže aktuálne ti zaplatí takmer celú réžiu. ak by aj kvôli izbe navyše stúpli, podľa mňa to nebude viacej ako 50-70e na mesiac. Pomáha okolo domu už teraz, to je pre ženu samu v dome veľké plus. S tými prípadnými rekonštrukciami by som to robila tak, že ten záchod nech si zaplatí, nepotrebuješ ho a ani by si ho v budúcnosti nerobila. Ostatné by som robila tiež na svoje náklady, teda minimálne materiál a keď priloží ruku k dielu on, tak tam ušetriš veľa peňazí. Čítala som zopár komentárov a nechápem, prečo by mal platiť nájom, prispievať na hypotéku a podobne. Nikdy dom jeho nebude a podľa toho sa treba zariadiť 😉

lenkakravcova
18. mar 2024

@h2 áno, ja som to dala aj so stravou, ale bez nájomného.
Bez toho mi príde 370€ ako minimum.
S nájomným, alebo platbou za opotrebovanie nehnuteľnosti, nábytku atď minimálne 500-600€ mesačne.

A máš pravdu, to by mal tiež platiť. Nie sú manželia, nemajú spoločný účet, mal by sa teda podieľať na platbe za bývanie.

cookie29
18. mar 2024

@autorka ja osobne som v tej predoslej diskusii bola za prispievanie, narozdiel od vacsiny. Ja by som sa v prvom rade nikam neponahlala, co sa tyka vacsich prerabok... on si nechava poistku, nechaj si ju aj Ty.... a zvysok zalezi, kolkokrat nejde ani tak o financie ako napriklad o mental load
Co sa tyka nakladov a pod, je to komplikovane, pretoze Ty tam byvas s detmi, cize aj ony nieco spotrebuju. CO sa stravy tyka, neviem, ake ma zvyklosti on a ake vy....

Zeny to vazne? Neviete pochopit jeden blby zachod? Nevieme ake stare ma autorka deti, ale asi uz babatka nebudu... vela chlapov je rado v pohode, zlezie napriklad v slipoch/spodkoch, ak vobec, co sa zrovna pri cudzich detoch nepatri...

autor
18. mar 2024

@skeblicka777
@lenkakravcova na sume 200 eur za mesiac sme sa viac menej dohodli. na zaciatok. ja ho zas poznam natolko, ze viem, ze nebude mat problem nieco zaplatit aj naviac. napr mam macku. a on ju berie ze to je nasa spolocna macka. tak napr ked s nou idem na veterinu, tak zaplati polovicu nakladov. alebo jej minule kupil 15 kg granul. a to ja po nom nic z toho nechcem, ale on chce. lebo to tak citi. nosi mi domaci tvaroh a vajicka, co kupuje a nic nikdy za to nepyta, je to cca 30€ mesacne. a ja mu zas na oplatku napeciem kolac prenho aj pre kolegov do prace, ak je nejaky sviatok. cize my ozaj nemame problem o tychto veciach diskutovat a nejako sa pocitovo podelit bez vypocitavania kazdeho eura.

autor
18. mar 2024

@cookie29 dakujem Ti za Tvoju empatiu 🙂 do vacsich prerabok sa vobec nehrniem, to sme len tak snivali spolocne 🙂 ale ten zachod chapem, ze chce, presne pre to, co pises. sukromie. pohoda. ale na druhu stranu sa mi nechce investovat 1000€ do niecoho co bude vlastne len pre neho. ale asi mu skusim navrhnut tak, ze ja zaplatim material a on vyriesi s kamosmi realizaciu. to by mohlo byt celkom ok pre oboch. ale to urcite az po tom, ked sa zhodneme, ze spolu ostavame byvat. pre nas oboch je to velky krok, tak sme obaja opatrni. obaja zvyknuti byvat roky sami, plus deti do toho, plus uz mame proste vek a mame radi svoj komfort.

h2
18. mar 2024

@cookie29 Kto nevie pochopiť záchod? Chlap chce záchod, je možnosť ho dorobiť, nech si ho dorobí. Ale prečo to má platiť autorka, ktorá ďalši záchod doma nechce a nepotrebuje?

autor
18. mar 2024

@h2 lebo chcem aby sa u mna citil dobre. ale ako som pisala uz predtym, to az v pripade, ked bude zabyvany, urcite nie vopred 🙂

h2
18. mar 2024

Ale veď dobre sa bude cítiť hádam aj vtedy, keď si ten svoj záchod zaplatí sám, nie?

zltalienka
18. mar 2024

Autorka: teoreticky, aj by Tvoj priateľ platil v doterajšom podnájme napríklad 100€, tak aj tak by po presťahovaní k Tebe bol ochotný platiť len toľko, aby sa mu presťahovanie finančne oplatilo?
Respektíve inak položená otázka: ak by bolo potrebné za bývanie u Teba platiť viac ako je jeho doterajší nájom, bol by vôbec ochotný sa sťahovať?
Ide z malého bytu do veľkého domu, ten štandard bývania je úplne iný....

tamitamitami
18. mar 2024

Polka nákladov na energie/stravu/internet/TV + sa môžte dohodnúť na symbolickom "nájomnom". Ak platíš hypotéku dajme tomu 400€ tak ho môžeš poprosiť nech ti posiela dajme tomu ešte 80€ ako nájom (ale to je už na dohode či mu to príde fér) .

Keďže predsa len ty+deti spálite viac energie ako on, aj strava výjde viac. Takže ak bude platiť polku týchto vecí tak vpostate vykompenzuje to že ty platíš hypotéku.

Výdavky ako WC alebo iné väčšie prerábky bude najlepšie keď budeš hradiť ty (nech sa nemusíte v budúcnosti doťahovať keby sa rozídete).
Maličkosti ako maľovanie kľudne nechaj v jeho réžii alebo si to rozdeľte.

skeblicka777
18. mar 2024

@tamitamitami podľa mňa platiť nejaký nájom je úplná blbosť, sama autorka píše, že okolo domu jej pomáha, aj keď tam nebýva ešte, tak potom by jej aj on mal tieto práce účtovať 🙈. On nejde do klasického podnájmu,kde majiteľ ide na byte zarábať 😉. Podľa mňa je fér tak, ako sa dohodli a prerábky si bude autorka platiť sama, aj keď jej on pomôže.

lenkakravcova
18. mar 2024

@skeblicka777 prevádzkové náklady nie sú zarábanie na niekom (nájomné sa skladá z energií, z platby za opotrebovanie, daní, platby na odpadky a až potom zo zisku)

V dome treba vždy niečo opravovať. Používaním sa všetko opotrbuvava. Keď bude treba napr meniť vodovodne rozvody po rokoch spoločného používania, bude to platiť len ona sama?

tamitamitami
18. mar 2024

@skeblicka777 Písala som nižšie keďže sú tam aj jej deti tak je úplne ok ak budú napoli platiť energie/stravu/TV/internet a hypotéku autorka sama.
Ale ľudia by si mali uvedomiť že ani hypotéka sa sama neplatí (takže je na mieste prispieť symbolicky niečo aj na jej splátku ak človek užíva nehnuteľnosť). Samozrejme adekvátne k okolnostiam a tomu že dotyčný nie je majiteľ nehnuteľnosti.

skeblicka777
18. mar 2024

@lenkakravcova bývam v dome, čože viem, že dom stále niečo potrebuje a budem sa opakovať, jej dom, jej hypotéka. Keby tam aj ten chlap nebýval, platiť ju musí, nevyhnutné opravy robiť musí 😉. Pomáha okolo domu už teraz a v podstate 200e, je 90% jej režijných nákladov, čiže zadarmo tam bývať nebude. autorka už jasne napísala, že v tomto majú jasno.

lenkakravcova
18. mar 2024

@skeblicka777 hej keď jej pomáha tak je to zase iné. Veľa faktorov.
A ešte tiež hrá rolu región. Keď je to dom na nejakom zapadakove tak je to asi o dosť iné ak je v centre mesta (ak mu zlepší dochádzku do práce).

h2
18. mar 2024

@skeblicka777 Teba kde učili počítať percentá? Žiadaj naspäť školné.

skeblicka777
18. mar 2024

@h2 ooo prepáč, tak 80%🙈

belaaaaaaaaa
18. mar 2024

Tak 200 eur je málinko. Určite aspoň 400 eur. Je tvoj dom, tvoja hypotéka. Nikdy nevieš, čo sa stane. Iba toľko.

betulinka1
18. mar 2024

V prvom rade by som nic neprerábala, kym spolu aspon rok nežijeme. Potom sa uvidi. Hypo je tvoja a dom je tvoj. Nemiešaj to. Za mna je idealne nastavenie, jeden ucet spolocny, dve karty, tam da kazdy z vas nejaku cast sumy. Napr. 300€ ty a 300€ on. Z tejto sumy sa bude platit dom (mimo hypotéky), naklady strava. Ked su chlapi normalny ide sa systémom spolocne naklady, napr. 600€ sa rozdeľujú systémom vyssie prijmu, podla %, napr. muz s vyšším prijom plati 60% a zena 40%x Oba systémy su fajn.

tundra
18. mar 2024

Tak na zaciatok mu kup kempingove wc za 100€ a ak sa posuniete vo vztahu dalej,tak bude aj splachovacie🤣🤣🤣

zmrzlinka2021
18. mar 2024

Treba si uvedomiť, že pri rozchode bude od teba pýtať to, čo on vložil do prerábky. Odporúčam ti financovať si to sama, a robiť len prerábky, ktoré ty sama chces.

Mal by ti prispievať na energie a stravu.

nerko
18. mar 2024

Som si myslela, ze budete mat cca 60 rokov. Ked pises, ze mate svoj vek… No takto. Ja by som naklady vydelila 2. Treba zaratat aj smeti, internet, TV, dane, poistku… Za opotrebovanie a uzivanie nehnutelnosti + 100€ mesacne. Mozes ich odkladat, ked sa nieco pokazi, kupis z toho. Prerabka WC: 2/3 platba on, lebo chce svoje sukromie a vysedavat tam, a 1/3 Ty, z dovodu, ze Ti zveladi nehnutelnost. Byvanie len za naklady by u mna nepreslo…