icon

Ako viete žiť z takej výplaty?

12. máj 2023

Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť

vafinka
13. máj 2023

Presne ako kocka nado mnou píše auto by som.vymenila,veľa ti žere,aké máš auto?ja mám napr ,dáciu Sandero,tiež hodne jazdím a mám spotrebu cca 4,5 l

danieladeley
13. máj 2023

@atinkaa ta veta plati stale, len ty si ju zle vysvetlujes. Neznamena, ze si mas setrit do ponozky a az ked mas tolko, tak si kupis dom (inflacia je svina, teraz to pekne vidno), ale ze si neberiem hypo 250 tis. na dom pre 2,5 osoby, ked splatka vychadza na tolko, ze neusetrim ani fuka. Ale premyslam, kalkulujem, ratam s problemami. Staci, ze sa pokazi kotol, prasne potrubie, vypadne jeden prijem, choroba, hocico a su na dlazbe. A preco? Lebo si na seba vzali viac, ako dokazu zvladnut a uplne zbytocne.

euka210
13. máj 2023

Platy mate super v cistom...velke vydavky su dom a pohonne hmoty, ktorych ceny sli nastastie uz dole...ale ked obaja dochadzate len 30km denne, tak je to pochopitelne.

vanilka83
13. máj 2023

Ahoj nie ste vôbec sami my tak isto...všetko čo zarobime prejeme dáme na škôlku šeky dane byt benzín...na dovolenku si odkladám...jednoducho vždy 100ku hneď na výplatu schovam a strava...najviac usetris tak,ze nebudeš chodiť na týždenne veľké nákupy,ale na opak každý deň-každý druhý na malý do malých potravin,niekde blízko vás,kde nemajú mega výber,ale to najpotrebnejsie,tak nenakupis zbytočne blbosti,ktoré ani nepotrebuješ a hlavne kúpiš naozaj iba to co zjete co reálne potrebuješ v ten deň na varenie,alebo na raňajky. Ak nejaké jedlo zvýši, čo nezjete zamraz.Na dovolenku chodime len autom a len do chorvátska do privátu, vždy na ich stránke nájdem nejaké za dobru cenu a varíme si sami. Všetko čo už nepotrebujeme predávam na bazáre,kupujem len recyklovany toaletak a na jar aj mydlo používam spenovač to ti urobí tak isto veľa. Akú mate zdravotnú poisťovňu?máš ich aplikáciu,chodíš na preventívne prehliadky?tam sa dá tiež pekne ušetrít za zuby lieky na recepty vracajú peniaze,treba si preštudovať ich benefity.

petuskaa1
13. máj 2023

Tak potom jedine muž zmena práce alebo nech ide do zahraničia.

klsmat
13. máj 2023

@ukulela môj manžel tiež robí na zmeny a v trojzmennej prevádzke sa nedá vystriedať tak, aby vždy mal kto odviezť / doviezť dieťa zo škôlky. Jednoducho vždy sa to prekrýva a ešte treba rátať aj cestu z / do škôlky a práce.

mateson
13. máj 2023

Nečítala som všetko, priznám. Ale čo ma prekvapuje ako ju všetci posielate do bytu. To na tie byty nemáte nikto hypo? A čo teda ja viem od známych, správcovské spoločnosti riadne zvýšili poplatky.

olivka84
13. máj 2023

Máte dosť vysokú splátku hypo. Ale zas máte dom. Vieš na čo tie peniaze idú lepšie ako ich dávať na nájom .to cestovanie je dosť o hubu . Škoda že si manžel nemôže nájsť prácu v meste ako ty .žeby ste mali spoločnú cestu . Inak nevidím nič kde by ste mohli nejak ušetriť. Je to dosť deptajuce keď sa na to pozerám z dlhodobého hľadiska .ale tak všeličo sa môže zmeniť nájdeš ty inú prácu brigádu refinancovanie iné auto....

atinkaa
13. máj 2023

@danieladeley tak to s tebou suhlasim v tomto to ano. skor ta veta niekedy zvykne byt brana takto fatalne ako som napisala vyssie a mnoho ludi je prekvapenych, ze na to jednoducho nenasetri, pretoze by potrebovali tak 10 zivotov

atinkaa
13. máj 2023

@kristiii ano, to beriem, ja zas poznam ludi, co ju maju na obhajobu toho, preco pozicka nikdy nie a hypo nikdy nie...

ewhita
13. máj 2023

No, veľa ti tu nalozili a zbytočne 🙈 podľa mňa máte príjem normálny, nie nízky. Mnoho rodín nemá ani toľko co vy...my máme cca tiež takto prijem (vyplata+rodicak), mame 3 deti, 2hypo (1platime, druhú ešte nie) - staviame dom...
Ja navrhujem, aby ste si si urobila nejaký kurz cez úrad práce (to zvažujem aj ja), možno budeš môcť niečo robiť z domu alebo nájdeš lepšiu prácu.
Muž by mohol zmeniť prácu, čo vlastne róbi? Co je vyuceny? Ak niečo vie, baví ho, mohol by si urobiť živnosť alebo založiť SRO, pravdepodobne by zarobil viac a bol by časovo flexibolnejsi pri skolke/nákupoch/možno by ste chodili 1 smerom 1 autom časom (môj muž má SRo presne preto, aby sme hypo a deti zvládali, trebalo mu kurzy,osvedcenia atď, ale kto chce, nájde si sposob).
Alebo aspoň teraz leto-jesen ísť do zahraničia na sezónu -muž.
Tiež mi napadlo, keďže mate dom- máte dvor? Ak poradíš paradajky,papriky,cuketu,mrkvu, tak máš vystarane do zimy o zeleninu. Alebo kúpiť par sliepok na vajíčka,tam veľa ušetris. Alebo brojlere na meso- za pár týždňov vyrastú a máte domáce meso na par mesiacov.
Inak mi napadlo už len nejaké ručne práce pre teba, šitie, pecenie- alebo cez víkend nejaké upratovanie v okoli...
A nákupy- s clubcard sa naozaj oplatí nakupovať + sledovať akcie. Alebo (neviem kde byvate) ak máte blízko hranice s Poľskom, chodiť na nákupy tam.
Ja sama rozmýšľam ako si privyrobiť, takže ti rozumiem. Tiež máme také mesiace, že dúfam, že nepríde nič necakane, ale máme aj také, že sa máme dobre🙂

elizita
13. máj 2023

@dadis ja nevravim ze je to standard a ani ze tu vyplakavas ty, ale autorka.. rovnako nie je standard platit energie za 3 ludi 400€ .. @lauriik to celkom vystihla .. ale c.2 a c.3 uz autorka zamietla.. tak kto chce mat velky dom s malym zarobkom sa moze s dovolenkou rozlucit a zit v nervoch ci to tento a dalsi mesiac vobec vyjde... zjavne im to za to stoji.. ked chcu chodit aj na dovolenky, musia z niecoho upustit alebo spravit aspon nejaku zmenu

taaanka
13. máj 2023

Keď jete z domu tak predpokladám, ze mate od zamestnávateľa aj príspevok na stravu,či? Véd to musí byť mesačne za dvoch minimálne 280e a ďalšia vec ušetriť aspoň rodinné prídavky a daňový bonus? Aspoň to by som odkladali.Tento príjem si nespomenula.

luccija
13. máj 2023

@vanilka83 mne sa osvedčilo chodiť do obchodu raz týždenne väčší nákup a ešte raz pre niečo čo vždy zabudnem🙂či ovocie, zeleninu.

elizita
13. máj 2023

@taaanka my mame v praci jedalen, takze ak idem na obed, odcitaju mi zan par eur, ak nejdem, moj problem, nedostanem nahradu.. a danovy bonus je uz zrejme vo vyplatach, nie? a tusim maju 1 dieta, takze ten pridavok je len 60€.. ci kolko? ale ano, ked len 60€ odlozi kazdy mesiac tak je to fajn..

izbzevjwgh
Odpoveď bola odstránená
nadazdi
13. máj 2023

@ukulela ja dochadzam 15km, tiež máme 3 auta, bez auta ako bez nohy, ja nehovorím nič na to ani raz, ale poistky, prezúvania, servisy na 2 auta určite nie sú vhodne výdavky do rodiny čo žije od výplaty k výplate.. keď mi ona napise citujem ,,ty mi budeš chodiť po decko?” Tak z toho usudzujem, ze to ,,decko” je na pleciach len autorke.. cele tieto výdavky by som prekopala od základov a ty mi nemusíš vkladať slova do úst, vyjadrila som sa jasne

cervenaruza123
13. máj 2023

Ono je to aj o zivotnom style. Su ludia aj s nizsimi prijmami, ziju v domoch, ale napriklad stravu maju uplne jednoduchu (nie vzdy to znamena aj nezdravu), dovolenky im nechybaju alebo chodia len niekde na uplne lacne miesta. Za energie platia malo, lebo doma chodia vo svetroch a podobne. Ale aj im to vyhovuje. Nechyba im dovolenka, nejedli by pestrejsie aj keby mohli, je to zivotny styl, co im vyhovuje. A preto je aj lacny. Ale udrziavat si nejaky standard ineho zivotneho stylu, ked clovek chce aj zazitky, niekde ist sadnut po praci, studovat, vykuruje normalne, na dovolenky chce normalne chodit a podobne... To sa nie vzdy da s tym, ze clovek preraba stary dom niekde daleko od prace, cize aj vela dochadza. Treba hladat nejake kompromisne riesenie. Ale ak ste sli fakt na doraz s vydavkami, tak vela sa vycarovat neda, teraz je u mnohych realita, vsetko ide hore, moze ist este vyssie.
Ja odporucam spisovat si vydavky podrobne aspon par mesiacov a z toho zhodnotit kde sa da usetrit. Niekedy sa clovek cuduje kde vsade sa peniaze rozkotulaju, ked si to zacne zapisovat. Plus odporucam hned po vyplate poslat si nejaku sumu na sporenie alebo iny ucet. Vyssia sanca, ze ju neminies.
Ak sa neda fakt inak, tak sa len zmierit s tym, ze iste obdobie sa budete musiet obmedzit. Ale ked splatite pozicku raz, bude lepsie. Ak sa inak neda, tak treba vydrzat. Zase si treba zhodnotit aj co vam za to stoji. Ja by som napriklad radsej bola hoci bez dovolenky ale s domom.

a_da99
13. máj 2023

Realita je že máte priliz maly príjem na to aby ste dávali 800€ na bývanie a do toho živili 2 auta. My mame príjmy 3-nasobne a napriek tomu auto ani jedno 🤷🏻‍♀️ Bohužiaľ ste si toho na plecia vzali veľa. Čo budete robiť keď o vám o pár rokov skončí fix a zdvihnú úroky? 🤔

lubi051
13. máj 2023

Ja si nemyslím že robíte niekde chybu. My máme dosť vysoký príjem, ale treba povedať že my máme 3 deti a teda tiež sme koľkokrát vybúchaný, keď všetko poplatíme. Na dovolenky ale chodíme- najčastejšie na Slovensko a more Chorvátsko (ale normálne hotel so stravou). Na leteckú dovolenku by sme už s 3 deťmi nemali. Čo som rátala tak pre nás ako 5-člennú rodinu by stala dovolenka v Turecku okolo 4000€ 🤯🤯 lebo síce píšu že 2 deti do 12 rokov zdarma, ale za letenky platíš toľko, akoby si koňa prevážala 😅😅

autor
13. máj 2023

@luccija plyn mesačne 180€ a došiel nedoplatok 250€ a prvý rok prišiel nedoplatok 800€
Ale už máme zateplené 🙂

zuzinabila
13. máj 2023

@vanilka83 prosim ten spenovac mydla ktory odporucas?zaujalo ma to🙂dakujem

autor
Autor odpoveď zmazal
luccija
13. máj 2023

Tych 180 eur je už po zvýšení po nedoplatku?myslela som si, že plyn bude taká položka.Ale niekedy tu citam, že ľudia radšej kúria na 20 st a nosia 3 svetre.

@nadazdi keď muž robí na smeny po nočnej ho nemôže zaniesť, na dennú ide asi skoro môže akurát tak pred nočnou a to je asi rád, že nemusí ráno vstávať, keď ona má auto a hodí tam dieťa a ide do práce.Vybrat ho môže akurát,keď ide na nočnú.

danko74
13. máj 2023

@elizita ak sa nestravujete v jedálni zo zdravotných dôvodov, stačí Vám potvrdenie od lekára a zamestnávateľ je povinný poskytnúť Vám finančnú náhradu na stravu. Aspoň pred pár rokmi to tak platilo (už som nejaký čas doma na RD, tak to nie je na 100%), no možno by stálo zato preveriť aké sú tu možnosti.

natalka13
13. máj 2023

@luccija nic tam nieje o vikendovom dome.

leskovael
13. máj 2023

Najrýchlejšia úspora by bola, keby aspoň muž začal chodiť autobusom/vlakom a ty autom- keďže ty máš na starosti vozenie dieťaťa. Tým pádom by jeho cesta do práce klesla viac ako na polovicu a mali by ste prvú úsporu.
Ďalej potraviny variť na viac dní, nakupovať potraviny v zľave a z tých variť..
No a či sa ti to páči, alebo nie tak ešte niekde vo výdavkoch treba urobiť škrt, buď nemať drahé paušály či tv programy, alebo niečo iné...
A to čo usporite v prvom rade odkladať a nie na dovolenku, ale na prípadné väčšie výdavky - servis auta, nutná výmena spotrebičov, lieky, atď atď.. Nečakané výdavky sa vždy nájdu. A na dovolenku na pár rokov teraz zabudni. Nechápem toto zmýšľanie že 3/4roka budem šetriť a živoriť, aby som v lete mohla ísť na dovolenku na 2 týždne. Radšej šetriť mesačne a podniknúť raz za 3mesiace nejaký predĺžený víkend.

dadka_bb
13. máj 2023

Co konkretne je 800 na dom?hypoteka?

039632
13. máj 2023

Vy ,co jej tu pisete,nech chodi autobusom,si myslite,ze autobus je zadarmo?A nech chodi na brigady?A to dieta male si ma zobrat so sebou?🤦

zmrzlinka2021
13. máj 2023

@039632 ak chces financovať veľký dom a dve autá, musíš mať na to príjem. Ako nás automechanik hovorí: nekupuj opicu, keď nemáš na banány 🥂