icon

Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?

sleepy_joe
7. dec 2024

Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?

oslo1
7. dec 2024

@sasa1310 ale bude bez urocna a od rodicov, ktori urcite sem tam oko privru, ked syn posle peniaze neskor.

darkswan
7. dec 2024

Tak bez jej polovicky by si byt teda asi nemal, kedze si nechces vziat sam…a co uroky?ako to osetris?

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@darkswan nemal, lebo ja by som ho ako sám nepotreboval, ale chcel som vyjsť v ústrety partnerke. Aké úroky mám ošetriť? Jej? Na jej hypotéke sa nič predsa nezmení. Mne to vychádza tak, že ak má platiť úroky ona, tak aj ja. Ale dali ste mi dobrý nápad. Ak je to ozaj len kvôli nim, tak poviem, že rodičia mi požičajú za rovnaký úrok ako banke jej. A som zvedavý, čo na to povie. Potom budeme v rovnakej pozícii. Či? Vymyslí si zasa niečo iné? Ak áno, tak cúvnem od kúpi nehnuteľnosti.

zltalienka
7. dec 2024

@sleepy_joe a kde bývaš teraz?

mamamasama
7. dec 2024

Hypoteticky. Budete mat deti. Ona pojde na RD. Z coho bude ten byt splacat?

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@zltalienka u rodičov a ona tiež. Sme ešte relatívne mladí :D

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@mamamasama Hypoteticky z čoho by sme platili 2x úroky? Aj tak sa dá položiť otázka. čo je ekonomicky výhodnejšie? Platiť úrok z polovičky hypotéky, alebo z celej? Ako vravím, ja som pragmatický človek a finančne gramotný.

namornicka
7. dec 2024

Prečo všetci vidíte problém v tom, že nebudú mať z rovnakých zdrojov peniaze na byt? Idú si ho kúpiť na polovicu a každý ma nejaké zázemie z ktorého prišiel a proste nemajú rovnakú štartovaciu čiaru. Chalan keby bol špekulant, tak by si kúpil byt len na seba, polka hypo a polka od rodičov. Baba sa durdí, lebo bude iba ona platiť úroky a pritom by rada dopriala, aby vyhadzoval peniaze aj jej partner 😄 Ale veď takto čo on ušetrí môžu mať na auto a bude to v prospech oboch. A tiež ak bude na rodicaku, skôr potiahne dočasne partner financie za oboch, keď bude menej zaťažený.

procrastique
7. dec 2024

Peniaze nechaj rodičom, nech ich dobre investujú a vy si zoberte spoločne hypošku. Aj tak sa rozídete v dohľadnej dobe a aspoň sa ľahšie bude predávať byt...

earlgrey
7. dec 2024

@sleepy_joe A ak by sa niečo stalo...nedajbože...rozchod, strata zamestnania... atď. ona hypotéka na krku a tebe by rodičia povedali, že vieš čo? netráp sa...keď budeš mať, vrátiš...ona možno v tomto vidí neférovosť...vážne kašli na peniaze od rodičov, ak sa ľúbite a rozumiete si a chcete spoločnú budúcnosť, choďte do toho spolu a rovnako...prečo sa bojíš hypotéky?

mamamasama
7. dec 2024

@sleepy_joe Ak jej to povieš takto, tak to pochopí. Podľa mňa to vzala ako podraz, že ideš do niečoho samostatne. Ubezpeč ju, že ste pár a že si chlap, na ktorého sa počas problémov, alebo materskej môže spoľahnúť.

namornicka
7. dec 2024

@sleepy_joe bývate obaja u rodičov, toto by malo byt vaše prvé spoločné bývanie. Ak ti môžem poradiť, choďte najskôr do prenájmu, na taký rok. Potom sa rozhodnete.

hendikep
7. dec 2024

ok, asi nepopularna odpoved, ale ja chapem Tvoju priatelku. Bol to jej napad budovat nieco spolu, predpokladam ze sa raz planujete aj vziat a mat deti … ako to budete riesit potom?? ona bude mat hypoteku, budu sa jej menit uroky… a za ten isty byt bude ona platit casom dajme tomu 500€ a Ty stale 300€ ? Ona bude ako zena muklovat, aby nadobudla to, co Tebe padlo do lona lebo si sa “dobre narodil “… Proste ked to s nou myslis vazne, tak aj spolocne budovanie buducnosti by si mal zdielat rovnym dielom. Bud by som to vyriesila sobasom a naslednym vyplatenim polovice hypoteky s tym, ze splatky rodicom aj banke budete platit rovnakym dielom, alebo by som slusne odmietla pomoc rodicov s tym, ze si chces buducnost budovat sam. Podla mna by to bolo omnoho chlapskejsie konanie ako toto co robis momentalne Ty..

zltalienka
7. dec 2024

@sleepy_joe pozri ak máš kupovať byt, len aby si vyšiel v ústrety svojej snúbenici a nemáš záujem sám od seba s nou riešiť vaše spoločné bývanie, tak ani ten byt nekupuj a aj zasnúbenie zruš.

angeli121212
7. dec 2024

@sleepy_joe no ako mňa by si týmto postojom tiež nepotešil... Celé mi to príde také "dam ruky preč od toho a netrapi ma, že ty to budeš mať náročnejšie". Ale ja som stará škola.. najskôr svadba až potom spoločné záväzky a naozaj spoločné... Mne by bolo z tohto tvojho postoju tak smutno na duši... Ale my s manželom fungujeme tak, že sme v tom spoločne a aj keď máme svoje chyby snažíme sa podržať jeden druhého aj v otázkach financií aj vo všetkom...

brrunetkaa
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe si zvedavý čo povie? To máš potrebu ju takto testovať? Si si ju mal testovať ešte predtým ako sa stala tvojou snúbenicou a ešte predtým ako si jej nasluboval spoločné bývanie. Teraz robíš geroja, lebo ti rodičia požičajú. A máš reči typu nech si svoje spláca ona. Kokso toto by mi môj chlap v živote nepovedal. A keby som sa toho náhodou dočkala, tak mu ani deti neporodím, lebo by som mu povedala, že nemôžem ísť do pôrodnice lebo si musím splácať svoju hypotéku. Dokým do toho rodičia nevstúpili, tak si bol spokojný, všetko bolo v poriadku. A zrazu máš problém a už nechceš ani ísť do spoločnej nehnuteľnosti lebo ty ju nepotrebuješ a ideš tu testovať tvoju partnerku? A čo tak si život ozaj zariadiť sám bez akejkoľvek pomoci rodičov ako naozajstný chlap. Teraz je z teba stále nevyzretý chlap na vzťah a na všetko. Chlap, ktorý potrebuje ešte pomoc rodičov.

hendikep
7. dec 2024

@angeli121212 presne.. pride mi to ze to berie este tak nevyspelo.. ze mne rodicia pomozu a Ty sa snaz ako vies.. akokeby to bol niekto cudzi.. a nie zivotna partnerka … viem si celkom dobre predstavit aky by bol manzel a otec pocas RD, vsetko bremeno na zene

angeli121212
7. dec 2024

@sleepy_joe tak nám láskavo pragmaticky odpovedz na otázku ak ti drahá pojde na rodičak s vašim dieťaťom tak čo má si ďalej sama splácať tú hypo???

sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe aj finančne gramotní ľudia majú hypotéky, aby si si zasa nemyslel, že finančne gramotný človek znamená človek bez úverov. Niekedy vie úver pomôcť k zárobkom

angeli121212
7. dec 2024

@hendikep Veď presne.. ja si to tiež viem predstaviť a úprimne mna by takýto vzťah desil... Veľmi dobre vieme, kto ťahá pri deťoch čo sa financií týka za kratšie.. a to nevravím aké iné problémy ešte pri deťoch aj celkovo v živote môžu nastať...

stanulienkat
7. dec 2024

Priatelka je riadne vychcana a zavistliva. Nie aby bola rada, ze budete platit kratsie a ovela menej penazi pojde na urok. Ona chce 50:50 s tym, ze ona nema z coho platit a spolieha sa, ze budes calovat za nu a pol bytu bude jej. Sikulka..

Nerozumiem naozaj velmi, velmi hlupym radam z Mk, aby si aj autor radsej zobral hypo. To fakt? A preco? Stupidnejsiu radu som este nepocula. Byt je pol na pol. Kazdy zaplati svoju polovicu. Za to, ze mlada sa paprči, ze nema peniaze a caka na spolocny ucet? Co by ste povedalu chlapovi pri takomto zmyslani? Riadne blbosti mu radite.
Ked mlada vymysla, kup si byt sam.

zltalienka
7. dec 2024

@stanulienkat jemu byt netreba, on je spokojný pri rodičoch. On nemá potrebu riešiť bytovú otázku. To len snúbenica by chcela bývať so svojim nastávajúcim.

stanulienkat
7. dec 2024

@zltalienka napisal, ze sa spolocnemu byvaniu nebrani a suhlasil, ze si kupia byt. Len slecna zrejme caka, ze niekto na nu prepise pol bytu zadarmo.

cherrystone
7. dec 2024

@sleepy_joe vobec by som sa jej nedivila keby po tomto prehodnotila, ci ma vobec zmysel ostat v takomto vztahu.

betulinka1
7. dec 2024

@sleepy_joe prepac ale toto co chce tvoja priateľka je brutalne sebecké a ide z toho závisť, ze ty nebudes platit urok. Toto nie je argument životnej partnerky. Vzdy vie aj ona davat mimoriadne splatky a splacat viac, skor zaplati a menej preplatí na uroky. Plus ked bude na materskej, tak aj tak budes tahat domacnost ty. Takze co je potom spravodlivé podla nej. Tak povedz rodicom, ze aj ty im budes platit 5% urok a ked chcu, nech ti tych 5% odvádzajú na šetriaci ucet. Takto to bude pre nu v poriadku? Rozumieš aka je to blbost co jej vadi…

anita6666
7. dec 2024

Nikdy,naozaj nikdy netreba byt kupovať s druhým človekom. Ak ti chcú rodičia dať,zober si ho sám a bude patriť tebe. Ona ak chce s tebou bývať,nech sa podieľa na nákladoch,napokon takých dievčat ešte v živote stretneš dosť.

zltalienka
7. dec 2024

@stanulienkat čo čaká "slečna" snúbenica nemôžeš vedieť, ona tu nepíše.
Keď sa nevedia dohodnúť, tak nech spolu byt nekupujú. Kľudne môže každý ďalej bývať u svojich rodičov.

telefon00
7. dec 2024

@sleepy_joe tak a tu je problem, ktory treba vyriesit preco s tym nesuhlasi. Za mna dost vazna vec hned, ba dokonca este pred zaciatkom. Komunikacia, komunikacia a zase komunikacia...

gemerka17
7. dec 2024

@sleepy_joe takže vy ste ešte spolu nebývali, nikto nebol pánom domácnosti lebo obaja využívate ešte mama hotel a chcete kupovať hneď spoločne byvaniem. Veľmi veľmi zle. Najprv ísť na rok do prenájmu a uvidíš ci vydrží vzťah, treba zistiť ci viete spolu fungovať , riešiť problémy, podeliť financovanie. To fakt nezisit s deckej izby kde ti mama perie trenky. Tento tvoj nápad je totálna finančná negramotnost a životná neskusenost.